Pioneer SA 8500 II
Re: Pioneer SA 8500 II
Do vintage zostavy vintage ARC (analogue room correction).
To boli casy - prva otazka - “a kolko pasmovy to ma ekvalizer?”
To boli casy - prva otazka - “a kolko pasmovy to ma ekvalizer?”
Jak to byly časy.To jsou pořád časy.
Na rok výroby to hraje stále super. I když je to u mě doma jak v muzeu.
Na rok výroby to hraje stále super. I když je to u mě doma jak v muzeu.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Kluci díky za pochvalu sestavy. Ale teď k věci. Má cenu řešit bedny nebo se na to mám vyprdnout?
Ja som vzdy za - lepsie bedne su lepsie bedne a je to vzdy ten najvacsi posun.
A ked zosik nebude stihat, tak zacnes riesit zosik .
A ked zosik nebude stihat, tak zacnes riesit zosik .
Tak ten zesík v žádném případě řešit právě vůbec nechci. Jsem rád, že jsem ho sehnal.
Naposledy upravil(a) Oplt dne 03 led 2022 17:53, celkem upraveno 1 x.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Určitě ano. Ty TVM jsou odpad.
O TVM vím, že stojej za ho...
Zdravím tu všechny a něco k tomu taky přidám. Bedny měnit či neměnit. Co získáš a co ztratíš.
Pionýrky mají citlivost 96db, Infinity ji už mít nebudou, tam je to 89db. ale při vyrovnaném průběhu od 35 hz. Basák je stejně velký, u Pionýrů citlivější ale padá dolů už od 100 hz. Tenkrát se to neřešilo, běžně se používaly korekce. Na zesilovači máš 3 druhy korekci, použil bych tu nejnižší na 100 hz a podle sluchu přidal a výšky na nule. Tenhle zesilovač přetáčí fázi jen při zapnutých korekcí, přehoď plus a mínus na kabelech k bednam a je to srovnané. Hlavně od beden odpoj technicse aby sis ho nevyzkratoval.
Nebo ještě druhá možnost - použít ten equalizer, dát ho na střed do roviny, jen spodní 63 hz a nižší prizvednout, na zesilovači vypnout korekce a kabely k bednam nechat normálně.
Co se týká porovnání zvuku s Infinity, tak rozdíl tam bude, oni jsou vyrovnané, používají strmější výhybku 24 db/okt.
Pioneer tam dal jednu civku k basáku, hraje výš až k 800 hz, k němu pak další pásmo navazuje 12 db/okt.
Za sebe můžu říct, že mi na moje taky stare uši vyhovují výhybky jednodušší do těch 12 db. U těch složitých mi chybí taková prirozenost , uvolněnost a barevnost. Je to všechno taková alchymie, ale jestli máš potřebu vyměny, hlavně si je předem poslechni. Jinak zesilovač by je taky utahnul, má tuplovane koncové tranzistory, akorát že ti spadne hlasitost o polovinu. Je to na tobě.
Pionýrky mají citlivost 96db, Infinity ji už mít nebudou, tam je to 89db. ale při vyrovnaném průběhu od 35 hz. Basák je stejně velký, u Pionýrů citlivější ale padá dolů už od 100 hz. Tenkrát se to neřešilo, běžně se používaly korekce. Na zesilovači máš 3 druhy korekci, použil bych tu nejnižší na 100 hz a podle sluchu přidal a výšky na nule. Tenhle zesilovač přetáčí fázi jen při zapnutých korekcí, přehoď plus a mínus na kabelech k bednam a je to srovnané. Hlavně od beden odpoj technicse aby sis ho nevyzkratoval.
Nebo ještě druhá možnost - použít ten equalizer, dát ho na střed do roviny, jen spodní 63 hz a nižší prizvednout, na zesilovači vypnout korekce a kabely k bednam nechat normálně.
Co se týká porovnání zvuku s Infinity, tak rozdíl tam bude, oni jsou vyrovnané, používají strmější výhybku 24 db/okt.
Pioneer tam dal jednu civku k basáku, hraje výš až k 800 hz, k němu pak další pásmo navazuje 12 db/okt.
Za sebe můžu říct, že mi na moje taky stare uši vyhovují výhybky jednodušší do těch 12 db. U těch složitých mi chybí taková prirozenost , uvolněnost a barevnost. Je to všechno taková alchymie, ale jestli máš potřebu vyměny, hlavně si je předem poslechni. Jinak zesilovač by je taky utahnul, má tuplovane koncové tranzistory, akorát že ti spadne hlasitost o polovinu. Je to na tobě.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Jen jsem nepochopil proč prohazovat na Pineeru + a - u kabelů? Oba zesilovače mám samozřejmě zapojené přes přepínače k reprobednám.
By mě zajímalo, jak by si Infinity Kappa 8.2i vedly třeba proti Focal Chora 826
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread ... -Kappa-82i
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... chora-826/
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread ... -Kappa-82i
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... chora-826/
No jak jsem psal, tak předzesilovač v sa8500ll tehdy vývojáři navrhli a zapojili s vypínačem korekcí tak nešťastně, že při průchodu signálu s vypnutými korekcemi projde dobře ve stejné fázi na koncak, takže je to o.k.
Když zapneš korekce, signál projde korektorem, za ním pak na jednom tranzistoru otočí a jde na koncový zesilovač otočený.
Laicky řečeno prvotní signál zpracovany zesilovacem by měl začít vykmitem třeba dopředu, ale kmítne dozadu.
Když zapneš korekce, signál projde korektorem, za ním pak na jednom tranzistoru otočí a jde na koncový zesilovač otočený.
Laicky řečeno prvotní signál zpracovany zesilovacem by měl začít vykmitem třeba dopředu, ale kmítne dozadu.
Tenkrát to moc neřešili, takhle to měli i jiní, třeba Philips, Grundig, Fisher
Už chápu...děkuji za osvětu.