Luxman SQ-38u
Luxman SQ-38u
Ahoj, mám lampový zesilovač Luxman SQ-38u a bohužel slabě brumí jeden kanál. Výměna výkonových (4xEL34) za jiné nepomohla. Chtěl bych proto zkusit vyměnit předzesilovací ECC82 (12AU7), ECC83 (12AX7), ale bohužel žádné nemám. Než koupím nové, neměl by prosím někdo z Prahy či blízkého okolí nějaké na vyzkoušení?
Jaké je potřeba (3xECC82 a 2xECC83 z toho ideálně dvě ECC82 balanced) znázorňuje obrázek: https://ibb.co/F7xm1nC
Díky
Jaké je potřeba (3xECC82 a 2xECC83 z toho ideálně dvě ECC82 balanced) znázorňuje obrázek: https://ibb.co/F7xm1nC
Díky
Re: Luxman SQ-38u
Zkus přehodit předzesilovací elektronky z pravého na levý kanál. Pokud se brum přesune do druhého kanálu je to elektronkama.
To jsem zkoušel a brum se nepřesunul.
Tak je chyba jinde, elky jsou v pořádku.
Pripadne alespon zacilit kde je problem, tzn. zkusit pouzit treba jen MAIN IN vstup, pokud mas jak zeslabit signal, ktery jde do zesilovace (pasivni preamp pripadne softwarove), tim alespon vyloucis vykonovou cast tveho integrace. Nebo ho naopak pouzit jen v rezimu predzesilovace pres PRE OUT, pokud ti nekdo pujci koncovy zesik, tim vyloucis predzesilovaci cast.
Zkusil bych stejne jeste poprohazovat i ty neparove lampy (ECC83) treba z phono do preamp,a pak do power sekce.
Vse samozrejme na vlastni riziko, ale neni duvod, aby se neco stalo.
PS: az ho das do kupy, tak se ozvi a udelame z toho o tridu vyssi stroj po osazeni poradnyma lampama .
Zkusil bych stejne jeste poprohazovat i ty neparove lampy (ECC83) treba z phono do preamp,a pak do power sekce.
Vse samozrejme na vlastni riziko, ale neni duvod, aby se neco stalo.
PS: az ho das do kupy, tak se ozvi a udelame z toho o tridu vyssi stroj po osazeni poradnyma lampama .
To vyzkouším - díky moc za radu.
Ještě ze zeptám - těma lampama v "Pre" části to být nemůže?
Ještě ze zeptám - těma lampama v "Pre" části to být nemůže?
Odpoj zdroje signálu a nech zapnutý samotný zesilovač. Může tam být zemnící smyčka.
Ano, velmi dulezita poznamka, zkusit jen samotny zesilovac, jestli nevznika problem uz pred nim.
Ohled lamp v preamp casti, muze byt problem i tam, ale je divne ze se brum nestehuje s prehozenou elektronkou mezi kanaly. Ale porad jde o dvojite triody elektronky, cili muze byt problem i s neparovou elektronkou tzn. ECC83.
Kdyz je spatna vykonova lampa, tak byva brum vetsinou hodne slyset a casto dobra lampa "tahne" tu spatnou. Jeste me napada, jak se nastavuje BIAS vykonovych elektronek u toho zesilovace? Zda je spravne nastaven.
Ohled lamp v preamp casti, muze byt problem i tam, ale je divne ze se brum nestehuje s prehozenou elektronkou mezi kanaly. Ale porad jde o dvojite triody elektronky, cili muze byt problem i s neparovou elektronkou tzn. ECC83.
Kdyz je spatna vykonova lampa, tak byva brum vetsinou hodne slyset a casto dobra lampa "tahne" tu spatnou. Jeste me napada, jak se nastavuje BIAS vykonovych elektronek u toho zesilovace? Zda je spravne nastaven.
V manuálu jsem o nastavení biasu nic nenašel a co jsem dohledal na internetu, tak většina review uváděla, že má zesilovač auto-bias, ale pak jsem někde našel, že má fixed-bias.
Jinak ještě takový detail - to co dělá jaká předzesilovací elektronka a jaká má kde být není v manuálu uvedeno a není to ani uvnitř přístroje. Musel jsem to pracně hledat na webu. V tomto ohledu se Luxman moc nepochlapil.
Kdyby zde byl nějaký znalec lamp z Prahy či blízkého okolí ochotný se na to podívat, tak mohu přijet.
Asi myslel, že máš fyzicky vytáhnout kabely. Odpojit i jejich zem/stínění.
Bohužel i při odpojených RCA kabelech to brumí.
Ok takze BIAS si zrejme hlida pristroj sam a tam problem nebude. A jake elektronky (znacku) mas vlastne v zesilovaci? Mozna by neuskodilo foto, to muze taky lecos napovedet.