Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Příspěvek od pbaudis »

komar: Já vím, že jsou rozdíly v hudebních CD atd... vždy jsem koupil vše, co bylo a věřil, že je to to nejlepší, ale nebudu dávat kola z mercedesu do trabanta. :) Když mi nabídneš nové vydání hudební pecky, co bych chtěl, utrhnu ti ruce, ale speciálně hledat edici, co ani plně kvalitu neuslyším, mě žíly netrhá. Mám téměř vše například od skupiny DM, první cd co vydali v roce 1981 a sehnal jsem i verzi remastered, ale kdyby jsi mě kopnul do hlavy, tak neuslyším žádný rozdíl. Já jsem ještě před 4 měsíci, měl repro za 5000Kč a základní verzi CD/zesilovač od Denonu. Teď mám reproduktory za 20 kolíčků a jsem na jiné planetě. Já sem nepatřím, tohle je fórum mimo mojí fantasii, ale rád si čtu recenze a rád se jdu podívat na fórum a závidět. :) Někdy se opovážím na něco zeptat. :)

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

OK chápu.
Ty rozdíly tam jsou a sakra velký ,ale je pravda že dříve jsem to taky tak nevnímal ,jen jsem nechápal proč mě něco baví víc a něco míň když je to ta moje žánrová škatulka oboje.
Ono ve výsledku nejde JEN o tu kvalitní nahrávku ,záleží na spousta věcech aby jsme vyždímali co nejvíc s toho co doma máme!
Chce to jen trošku za experimentovat, a paradoxně to co má největší vliv nic nestojí! 8-)

LUK

Příspěvek od LUK »

Jackal:
Rozdíly mezi jednotlivýma vydáníma alb způsobený masteringem/remasteringem a Loudness War jsou slyšet i na obyčejných repráčcích za pár tisícikorun. U PC mám sestavičku regálů, subwooferu a zesilovače v celkovej ceně necelých 40 000,- a tyhle rozdíly na tejhle sestavě slyším bez nejmenších problémů, v tomhle ohledu se to nijak výrazně neliší oproti tomu jak tyhle rozdíly slyším na mojí hlavní sestavě v poslechovce. Takže i na levnejší sestavě kvalitní nahrávky zužitkuješ a ty rozdíly mezi různýma vydáníma alb bys i tak měl v pohodě slyšet.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Nebudu zakládat nové téma a zkusím se dovzdělat tady.
Všichni jsme se tu shodli, když ripovat tak FLAC 16-bit / 44100Hz, ale jaký formát kupovat?
Zatím kupuji pouze FLAC 16-bit / 44100Hz, ale když jsou nabízené jiné formáty, tak jsou to jen "větší" soubory, nebo tam je už i jiná kvalita? Není to pouze vyhazování peněz, když stačí koupit opět osvědčený FLAC 16-bit / 44100Hz a výrazně levnější?

Na HDTrack bych chtěl OMD - Junk Culture (Deluxe Edition), které je ve formátu 96kHz · 24bit, co tím získám navíc, když ripovat stačí FLAC 16-bit / 44100Hz? Co tyhle weby vlastně prodávají, také ripujou, nebo se už takový formát "hudba" rovnou tvoří v kvalitě 96kHz · 24bit a dále se šíří prodejem? Nebo mohu koupit formát opět jiný 44.1kHz · 24bit, co tím tedy kluci získám. Ripovaní je tedy odlišné, než tvorba samotné hudby do zvoleného formátu?

Žádná masáž, chci jen pokecat. *hura*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nic nezalohuji, zbytečná práce...kopii už nikdy nepoužijete, věřte mi
(pamatujete se na hysterii ripování LP do MP3 ? nikoho dnes nezajímá)

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Já se ptám na různou kvalitu zakoupených formátů, velikost atd...

post236394.html#p236394

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

CD se ripuji do 44.1/16 proto, protoze to takhle na tom CD je, tak nema smysl to jakkoliv modifikovat a potencialne mrvit puvodni zaznam.

To, co je pak k dostani jinde, je ruzne pripad od pripadu. Dulezita je ale kvalita masteringu. Pokud je nekde neco v hi-resu, treba na tech HDtracks, tak to klidne muze mit jiny mastering, nez to same v nejakem vydani na CD a tedy v CD kvalite.

Treba zrovna dneska jsem poslouchal Stevie Wonder - Innervisions. Mam to na CD od Audio Fidelity, coz jsem nejakou dobu povazoval za nejlepsi vydani. Pak jsem ale zjistil, ze na HDtracks je remaster v 96/24 a posloucham nejvic tuhle verzi, ne proto, ze to je v 96/24, ale protoze to ma pro me proste o chlup lepsi mastering. Kdyby to tam bylo v 44.1/16 a mel bych jistotu, ze to je stejny master, tak si koupim 44.1/16, protoze to byva levnejsi. Ale to tam nemaji. Proc, to nikdo nevi. Proste to je na vuli vydavatele, v tomto pripade Motown, ktery to pro HDtracks vyda. Nekdy se vydavatel rozhodne udelat remaster, ktery vyda jen v CD kvalite, nekdy i v hi-res. Treba Tidal si z toho zas dela "jakoby hi-res" sam pomoci MQA formatu. Je to ruzne...

Bohuzel nejde predpokladat, ze kdyz nekde nabizeji jedno a to same album v ruznych formatech, tak se to bude lisit jenom v tech formatech a mastering bude stejny. V tom pripade bych koupil naprosto dostacujici CD kvalitu. Verit se tomu ale neda. Treba nedavnu jsme tu nekde resili album od Misika Jednou Te Potkam. Na Supraphonline to muzes koupit jak na fyzickem CD, tak jako FLAC v CD kvalite, nebo jako hi-res FLAC. Je to tam jako jedno album, ale hi-res verze ma trosku jine katalogove cislo a ma lepsi mastering nez ty ostatni verze (teda krome LP, to je samozrejme uplne jine), takze v tomhle pripade pokud chci to nejlepsi digitalni vydani, je to ten hi-res. Jine obchody ti treba to katalogove cislo ani poradne neukazou a nevis nic, dokud si to nekoupis.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Yiakubou: tak tohle jsem potřeboval slyšet. Klobouk dolů, za vysvětlení, které je pro mě plně dostačující. *bravo*

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

LUK: chtěl bych poděkovat i LUKovi, díky kterému jsem se také mnohému naučil. *palec*

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Některé věci z HDtracks jsou doslovný přepis z pásu a zní výborně, jiné věci z HDtracks jsou hanebné zpraseniny v masteringu posledního CD remasteru s upsamplem bez dat v nadzvukovém pásmu a nestojí ani za řeč. Záleží co vydavatelství prodejci těchto dat dodá. Analýzu, aslespoň dynamického rozsahu není problém udělat na datech, která už na disku mám, ale nevím jestli takové informace jsou k dispozici před koupí, protože pak je to každopádně zajíc v pytli.

Ze zkušenosti při koupi hudby na Supraphonline je křivka a dynamický rozsah záznamu při puštění ukázek jasně patrný, na Bandcampu není problém si stáhnout MP3 vzorek pomocí jdownloader a projet analýzou.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ze zkušenosti při koupi hudby na Supraphonline je křivka a dynamický rozsah záznamu při puštění ukázek jasně patrný, na Bandcampu není problém si stáhnout MP3 vzorek pomocí jdownloader a projet analýzou.
Ono nestaci si ukazku proste pustit? Musis hudbu merit, abys zjistil, jak ti to hraje :shock: ?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Yiakubou
Tak není to tak jako píšeš o HDTracks a ani na Supraphonline.

HDTracks - to celkem trefil RedBaron. Už jsem to tady psal a možná i vícekrát, protože je to už starší záležitost. Skutečně něktěré alba v tzv. Hi-Res hrajou fantasticky, ale těch je naprosté minimum. Ve většině je to praskáno ze současných CD - netřeba to rezepisovat.
Ohledně té kvality jsem před léty komunikoval s jistým Joshuou a výsledkem bylo sdělení, že HDTracks jsou pouze distributorem a za kvalitu nese odpovědnost dodavatel. Nákup je prostě sázkou do loterie, zda to bude skutečné HD a nebo pouze přepočítané CD - takových Hi-Res je tam podle mého názoru většina. ( stav před 3-4 roky nazpět, teď už tam nic nenakupuji )

Supraphonline, tak tam hrajou suprově ty staré náhrávky nabírané z originál master pásů a distribuované jako Hi-Res v 24/192 - např. Olympic a podobně.
Mišík - Jednou tě potkám, je však jiný případ. To je právě to novodobé tzv. Hi-Res v 24/48 a vyrobené právě z toho CD. Za mně neposlouchatelné a měřit cokoliv je zbytečné, stačí jen poslechnout - bohužel taková je doba.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

lechos píše:
27 bře 2022 16:28
Nic nezalohuji, zbytečná práce...kopii už nikdy nepoužijete, věřte mi
(pamatujete se na hysterii ripování LP do MP3 ? nikoho dnes nezajímá)
Každý to má jinak. Zálohuji všechno a hraju jenom ze záloh. Originální nosič použiji jednou, jako zdroj pro pořízení zálohy. Platí pro CD, LP, MC i elektronicky distribuované hudební soubory.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

HD Tracks jsou loterie, neberu on nich už nic.
Supraphonline dělají Hi-Res starých nahrávek většinou velmi dobře. Novinky ale mají na digitálu podělané stejně jako na CD.
Hodně spolehlivá je tato firma:
https://www.nativedsd.com/
Zaměřují se na klasiku, ale i jiné žánry se u nich dají najít. Nabízejí Širokou škálu Hi-Res formátů.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Zatím kupuji pouze na Juno, HD Track a Supraphonline a zatím pouze 16/44 a u toho zůstanu.
Já myslel, že to vše funguje tak, že například Mute nahraje ve studiu nahrávku nějaké skupiny v nějaké kvalitě a tu potom posílá výrobcům CD/LP a prodejcům co prodávají rovnou FLAC/WAV atd... soubory. Prostě jsem si myslel, že je pouze jedna verze nahrávky, které jde do prodeje, nebo k výrobcům.

P.S. mám pouze tyto 3 zdroje na nákup souborů, mám je nechat všechny, nebo mám nějaký opravdu vyloučit?

P.S. je možné zakoupit FLAC, kde je občas nějaká skladba tišší, než zbytek alba? Už se mi to stalo u CD samozřejmě nikdy.

Odpovědět