Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Příspěvek od PítrsPraha »

Jackal píše:
16 bře 2022 13:22
Takže tady zapadlo úplně to, na co jsem se ptal v prvním příspěvku a to je nejoptimálnější nastavení pro ripování originálních CD na disk v mém programu.
Nijak to nazapadlo, máš to uvedené hned ve 3. a 5. příspěvku vlákna *palec* .

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

PítrsPraha: ano a za ty jsem několikrát poděkoval i za jiné, ale zbytek už není racionální diskuse co má nějakou informační hodnotu. Takže teď už naposledy pište si co chcete, protože jak vidím, tak ty co mi dokázali něco vysvětlit a poradit, tady už dávno nejsou. :roll: Protože pochopili, že není důležité reagovat na někoho kdo několikrát napíše, že problém vyřešil a používá nastavení jaké za pomocí zdejších lídrů je optimální.

Tvl, to je masakr... :roll:

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Yiakubou píše:
16 bře 2022 13:26
Nemusis byt tak vztahovacny. Nikdo ti tady uz nic nenabizi, ani te o nicem nepresvedcuje. Diskuze jen probiha dal (byt trochu offtopic, ale ne uplne). Pokud te ty dalsi informace uz nezajimaji, v klidu to ignoruj.
Netreba k tomu nič viac dodať.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Jackal:
Ano, musí se hodně filtrovat....

LUK

Příspěvek od LUK »

Jackal píše:
16 bře 2022 14:35
PítrsPraha: ano a za ty jsem několikrát poděkoval i za jiné, ale zbytek už není racionální diskuse co má nějakou informační hodnotu. Takže teď už naposledy pište si co chcete, protože jak vidím, tak ty co mi dokázali něco vysvětlit a poradit, tady už dávno nejsou. :roll: Protože pochopili, že není důležité reagovat na někoho kdo několikrát napíše, že problém vyřešil a používá nastavení jaké za pomocí zdejších lídrů je optimální.

Tvl, to je masakr... :roll:
Není racionální a nemá informační hodnotu *bravo*. Masakr, máš pravdu.
Opakuju, tohle je diskusní fórum, lidi diskutujou, že ty už nemáš zájem o rady, který sis přitom sám vyžádal, ještě neznamená, že to tu nečtou, nebo v budoucnu nebudou číst lidi, který třeba chtějí opravdu grabovat CD co nejlíp (a nejen co nejlíp jen v tom tvým převáděcím prográmku, ale skutečně co nejlíp) a pro ty tyhle informace hodnotu mít budou.

Mimochodem, z tvýho první příspěvku nijak nevyplvývá, že nejsi za žádnou cenu ochotnej ten tvůj program vyměnit ani že chceš co nejlepší rip jen a pouze v tom jednom programu (a to není slovíčkaření ani nic podobnýho, jen prostý čtení a chápání psanýho textu), ale i kdyby, tak když napíšeš, že chceš co nejlepší výsledek, tak říct ti, že to jde jiným programem líp a vysvětlit proč atd. je přece v pořádku, je to diskuse na veřejným diskusním fóru a tohle s tím na co se ptáš zkrátka víc než jen souvisí.

A když už jsi vyřešil cos chtěl, tak tě nikdo nenutí tu dál diskutovat a vracet se sem, diskuse přece klidně může pokračovat, proč ti vadí že ostatní dál diskutujouo, proč bys měl ostatním zakazovat diskutovat? Jak jsem říkal, třeba jsou tu lidi co to dokážou docenit a pro který zde napsaný informace hodnotný budou.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Yiakubou píše:
16 bře 2022 10:45
Lad2000 píše:
16 bře 2022 07:07
FS píše:
15 bře 2022 13:46
A pak je tady otázka výsledné kvality zvuku (snad se to tu kvůli tomu nezvrhne do přestřelky), dělal jsem si nějaké pokusy, zdálo se mi, že tam nějaký rozdíl na některých skladbách je, přichystal jsem pro svou drahou polovičku slepý test, ta taky nějaký rozdíl slyšela ... abych to nakonec přestal řešit, protože rozdíl to byl fakt malý a taky proto, že jsme každý dávali přednost něčemu jinému.
Pokud to slyšíš, tak jsi fakt frajer, to potom musíš vidět i změny na obrázku před a po rozbalení třeba ze zipu
.
Ja myslim, ze tady ani tak nejde o to, jestli je neco slyset jinak, ale proste o to, ze kdyz si delam zalohu, tak preci chci, aby ta zaloha byla co nejvernejsi kopie originalu. To je snad cely princip zalohovani. To je jako kdybych delal kopii knihy, kde je milion znaku a pri ty kopii se mi nekde jedno pismenko ztrati - no pri cteni si toho treba ani nevsimnu, nijak mi to zazitek z cteni nezkazi, ale uz to proste nebude ten samy original. Kdyz o ten original pak z nejakeho duvodu prijdu, zustane mi jen ta kopie, na ktere je proste neco spatne, byt to treba neni poznat. Ja nevim jak vy, ale ja kdyz uz ripuju CD, coz je proces, ktery trva ja nevim 20 a vic minut, tak kdyz uz tomu ten cas venuju, tak se snazim to udelat poradne.
Lossless, co je na tom k nepochopení...

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja chapu co to je, ale teda nechapu, jak to souvisi s tim, co jsem psal.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Pokud tady někdo bude chtít později získat informace ke grabování CD, tak celkem OK. Jakýmkoli převzorkováním do tzv. Hi-Res formátů získáme jen větší soubor s problematickou zvukovou kvalitou. Takže opravdu zachovat 16bit/44.1kHz. Jestli FLAC nebo WAV, tady vždy volím co nejvíce zkomprimovaný FLAC. Zpočátku se každému může zdát, že má dost místa na HDD, ale to se časem plní a za rok se může tlouct do hlavy, proč tím prostorem tak plýtval. Nehledě na otázku zálohování a kopírování. Při výkonu dnešní techniky je rozdíl v rychlosti kódování a dekódování zanedbatelný, ale velké objemy dat vždy zaberou při operacích více času.

Je zde však uveden jeden zásadní omyl:
"1 - největší komprese, nejmenší výslednej soubor (zabírá nejmíň místa na HDD), nejpomalejší dekódování/čtení/zpracování.
8 - nejmenší komprese, největší výslednej soubor (zabírá nejvíc místa na HDD), nejrychlejší dekódování/čtení/zpracování."

Je to přesně naopak. Pokud si tím někdo není jistý, může si doplnit informace všude možně na webu, např.:
https://www.head-fi.org/threads/flac-le ... on.253135/
https://hydrogenaud.io/index.php?topic=75481.0
https://sound.stackexchange.com/questio ... y-analysis
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ient.7833/

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Antony:

Takhle to vidím i já a na fóru aplikace EZ CD Audio Converter mi to potvrdili. Pročtu i linky co jsi postoval.

Level 8 používám. Hezky jsi to popsal.

"8 - nejmenší komprese, největší výslednej soubor (zabírá nejvíc místa na HDD), nejrychlejší dekódování/čtení/zpracování."

Děkuju za věcný příspěvek.

P.S. zkusil jsem level 1 i 8 a je to jak píšeš.

LUK

Příspěvek od LUK »

Aj, je to tak, napsal jsem to s tou úrovní komprese opačně, to jsem si vůbec nevšim a neuvědomil. V původním příspěvku bych to pravil kdyby to šlo, ale bohužel, to by musel asi jedině admin.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

LUK: nic se neděje. Hlavně, že je to doplněno. :)

Možnost editace příspěvků, mě také někde bolí. :)

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Teď jsem si počítal ty linky od Antony a mám v tom guláš. Také jsem to otočil. To že to LUK napsal také opačně, to se vysvětlilo. Jaká úroveň je tedy nejlepší pro samotnou kvalitu ripu? Používám 8 úroveň, je to oproti 1 úrovni jedno, protože Flac je stejně bezztrátový a jde pouze o výslednou velikost souboru a rychlost ripování?

Výsledný rip s úrovní 1 až 8 je nakonec stejně kvalitní FLAC, je proces ripu je odlišný?

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Rozdíl v levelu 0 je ve stejné skladbě FLAC o 13MB větší soubor než v levelu 8.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Už jsem ti to psal na začátku,používej výchozí 5 (default).Je to takový kompromis mezi velikostí a stupňem komprimace.To třeba používá https://bandcamp.com/ ,kde už léta kupuju muziku. nejvýšší komprimaci 8 používá třeba https://www.supraphonline.cz/ ,ale tam se mi kvalita někdy nějak nepozdává :( i když to nemusí být vžy mírou komprimace.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Tomáši děkuju, ale nechci kompromis, chci používat to nejlepší pro ripování CD na disk a následnou reprodukci. Používám nejvyšší komprimaci 8, kazím tím něco? Sakra proč tam nemůže být jedna volba. Chápu, že volba 5 je rozhraní mezi volbou 1 až 8, to chápu, ale proč rovnou nepoužívat volbu 8, nebo volbu 1? Nebo proč není pouze volba 5? To mi vrtá palicí. Podle programu je volba 8 (Best), používám proto volbu 8 a vůbec nevím proč je Best. Takhle jsem to nastavil a asi není nutné to nějak dále rozebírat, když výsledná kvalita souboru FLAC je koneckonců stejná, jako při volbě 1 - 5 - 8? Mám pravdu? Děkuju.

Bez názvu.jpg

Odpovědět