Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Záloha CD sbírky WAV vs FLAC?

Příspěvek od pbaudis »

Já mám teď nastaveno FLAC 16-bit / Stereo / 44100Hz / Uncompreseed, to je bezztrátový soubor doufám, nebo jsem nepochopil jeho význam? Teď by měl mít ripnuté syrové CD? Co?
Naposledy upravil(a) pbaudis dne 15 bře 2022 16:48, celkem upraveno 1 x.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Mám to takhle nastavené, snad je to OK? Nebo mám nastavit 8 Best?

Viz screen.

Bez názvu.jpg

LUK

Příspěvek od LUK »

Jackal píše:
15 bře 2022 16:07
Já používám léta https://www.poikosoft.com/ ale děkuji za tip a za vysvětlení.
To ale není důvod proč se neposunout k EAC. ;) EAC je program určenej a dělanej přímo právě na grabovní CD do PC.
Jackal píše:
Klucí, musím začít, co tedy používat? WAV 16bit/44.1kHz, když mi nevadí místo? Nebo FLAC 16bit/44.1kHz? Kvalita stejná?

Takže WAV 16bit/44.1kHz? Když mi nevadí místo?
Přesně tak, proč to zbytečně komprimovat, když to není potřeba?

A ano, kvalita je stejná. Podstatný je, že je oboje bezztrátový.
Jackal píše:
Tak začínám WAV 16bit/44.1kHz takové je i CD.
Na audio CD (redbook) není WAV, na audio CD nejsou data uložený v žádným formátu ani kodeku, ale jen v nekomprimovaným PCM 16/44.1 a jsou uspořádaný do jedný dlouhý spirály (stopy), která začíná u středu média a postupně se rozvíjí k jeho okraji, to je celý.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A Compression level 1 až 8 je nejlepší nastavit na 8.
1 - největší komprese, nejmenší výslednej soubor (zabírá nejmíň místa na HDD), nejpomalejší dekódování/čtení/zpracování.
8 - nejmenší komprese, největší výslednej soubor (zabírá nejvíc místa na HDD), nejrychlejší dekódování/čtení/zpracování.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Je tu nastavení komprese 1 až 8 a poslední je možnost Uncompressed, pořád tu volbu 8 (best)?

LUK

Příspěvek od LUK »

FLAC není nikdy "uncompressed." FLAC je komprimovanej bezztrátovej kodek, úroveň komprese 8 je prostě jen nejmenší úroveň komprese, že si to v tomhle programu jeho tvůrci pojemnovali "uncompressed" nic neznamená.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Abychom psali o tom samém, volba Uncompressed je volba po na nastavení možností 1 až 8.

Mám tu obrázek, co by si nastavil ty, když vidíš tohle nastavení?

RIP.jpg

LUK

Příspěvek od LUK »

Nic se nemění, nastavil bych 8, to zaprvé. Zadruhé, netuším "co chtěl básník říct" tím "uncompressed," to je u FLACu prostě blbost, FLAC je vždy komprimovanej. Pokud je to nekomprimovaný, tak to není FLAC. A zatřetí, doporučuju přejít k tomu EAC. Proč se kvůli grabování CD crcat s nějakým uživatelsky přívětivým "all in one" převodním programem, kterej umí snad stovku formátů a kodeků a kdesi cosi okolo, když můžu mít program, kterej je extra dělanej a vyvíjenej na to, aby graboval CD co nejlíp a v co nejvyšší kvalitě? Za tu dobu co se tu bavíme už bys to EAC dávno nainstaloval, samo by se ti při prvním spuštění nastavilo, pár nastavení bys kdyžtak doladil ručně a už bys bez problémů graboval do WAV bez zbytečný komprese a nemusel bys řešit jakou úroveň tý komprese nastavit (mimochodem ve výsledku je vlastně úplně jedno jestli nastavíš 1, 5 nebo 8) ani co znamená nějaký nesmyslný "uncompressed."

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Tady je pekny navod jak nainstalovat EAC i s FLACem:
https://captainrookie.com/how-to-setup- ... c-ripping/

a tady jak potom ripovat rovnou do FLACu s jistotou, ze to bude bit-perfect kopie (to ripovani do FLACu nezabere zadny cas ani namahu navic, jak psal LUK, pokud se takto postupuje):
https://captainrookie.com/how-to-rip-a- ... udio-copy/

Tim uvodnim nastavenim je dobry se prokousat, EAC ne uplne vsechno auto detekuje korektne

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

EAC jsem stáhnul a juknul na aktualizace a poslední verze je snad z roku 2020, program který používám už několik let dostal novou verzi FLAC kodeku 1.3.4 myslím. Mimochodem nejde o to jak vypadá, ale co umí a je pořád aktualizovaný a velice dobře hodnocený. Zůstanu u něj, tak mi prosím už nenabizejte EAC. Díky všem, mám nastaveno a jdu ripovat.

Děkuju všem, kluci. 👍👍👍

LUK

Příspěvek od LUK »

Yiakubou: Fajn, tím líp když odpadá ten čas navíc, pro převod do FLAC, ale pořád tu zůstává ten fakt, že je zbytečný komprimovat to do FLAC, když místo na disku není problém. A s tím že EAC se ne vždycky nastaví správně? Nikdy jsem s tím neměl problém, ale i rprot jsem dodával, že "pár nastavení bys kdyžtak doladil ručně."

Jackal: EAC je vyvíjenej už dlouhý a dlouhý léta a moc funkcí nemá, takže už holt asi moc není kam ho posouvat. Navíc to, že nějakej program dostává aktualizaci každou chvíli ještě v žádným případě neznamená, že je lepší než jinej program, kterej třeba dostane aktualizaci jednou za rok nebo dva.
A že je FLAC poslední verze posluchači k ničemu není, hraje to pořád stejně.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

LUK: vždyť EAC dále s radostí používej, já jsem roky zvyklý na svůj program. V nové verzi kodeků já tedy spatřuji přínos, to že něco jede mnoho let, to neznamená, že to nemůže být ještě lepší, ale nepodporovaný soft ve mě nevzbuzuje důvěru, ale nic proti EAC.

A už prosím dost, já jsem nastavil svůj program a začal jsem ripovat. Možná by nebylo od věci zkusit EZ CD Audio Converter, je po určitou dobu zdarma. Lepší než ho hodnotit podle přívětivosti aplikace.

Ještě jednou děkuji všem co mi odepsali a spoustu věcí objasnili. *palec*

LUK

Příspěvek od LUK »

Že má nějakej SW "podporu" nic neznamená, podle toho se žádná kvalita neměří ani to neříká vůbec nic o tom kterej program je lepší nebo kterej vzbuzuje větší důvěru atd., jde o funkci a výsledky a co se toho týče, tak je na grabování CD už dlouhý léta vyhlášenej právě EAC.
Odpovědi na svoje otázky jsi dostal, mimo jiné jsi se ptal jak na "kvalitní rip," jak ho získat jsem ti řekl, ty ale nechceš opustit svůj převáděcí progámek, což sice nechápu proč na něm tak lpíš, ale to už je tvá věc. A nemusíš se hned čertit, jde o prd, jsou to jen jednoduchý prográmky..... smažu, nainstaluju..... o co jde?

A Já nepotřebuju nic převádět, takže ani nepotřebuju zkoušet žádnej převodní program, portřebuju grabovat CD a na grabování CD je nejlepší EAC (nebo jak jsem říkal je přinejmenším jeden z nejlepších), takže nemám zájem ani důvod dělat krok zpět. mám EAC. Navíc jestli je EZ CD Audio Converter placenej, tak EAC je zdarma a i na převádění, když už něco jednou za čas převádním, mám programy, který jsou taky zdarma a práci odvedou stejně jako EZ CD Audio Converter, takže.......

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Já se nikde nečertím, poděkoval jsem a to už několikrát za cenné rady a vysvětlení spousty věcí, které jsem prostě nevěděl. EAC je tvoje volba, poradil jsi mi ho a já ho nezvolil jako dobrého společníka pro společné chvíle u ripování hudby, nic více, nic méně. Znám ohlasy a recenze programu který používám a já na ně dám a nebyl zadarmo ano, ale za kvalitu se platí. EAC pomalu nic neumí a já potřebuji i jiné věci, které program nabízí, takže volím komplexní řešení s pojenou s kvalitou. Nechápu touhu pořád vnucovat EAC, který nechci. Chtěl jsem nastavit svůj software pro kvalitní rip a to jsem dostal. Takže dále asi ani není důvod toto téma řešit.

P.S. zkusím EAC, zkusím jedno CD, abych tu neseděl jen na svém názoru, ale uvidime...

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

to Luk
Není to pravda,čím vyšší číslo,tím vyšší míra komprese.
EZ CD jsem používal chvíli,ale má určité výhody.Pokud ho máš kompletní,dokáže na internetu najít a stáhnout metadata i original cover a upravit je pro mnoho známých přehrávačů,opakované načítání u poškozeného CD pro bit-perfect kopii a mnoho dalších.Cena plné verze je asi 50€.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

LUK: Takže program EAC 1.6 je odinstalovaný...dál to asi nebudu komentovat. EZ CD Audio Converter mám a budu nadále používat. Díky.

Tomáš: o čema tady mluvíš " Není to pravda, čím vyšší číslo, tím vyšší míra komprese. " Dík.

Před několik lety jsem platil okolo 700Kč Lifetime, teď jsem koukal a stojí 1100Kč.

Odpovědět