RTC baterie do mobilu e-bay

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

RTC baterie do mobilu e-bay

Příspěvek od Jarda69 »

Chtěl jsem si opravit starší tlačítkovej mobil Nokia. Našel jsem vadnou RTC baterii, měla místo 2,6V asi 400mV. Na netu se podařil najít jediný zdroj této baterie. Po objednání dorazila a měla cca 3,2mV. Po reklamaci, s tím, že dodavatel údajně neumí baterii před odesláním přeměřit, přišla druhá baterie ze stejného pásu a překvapivě byla taky v prdeli a měla 3,2mV. To napětí je mi záhadou. Kdyby to byla čistá nula nebo byla ta napětí různá, ale proč zrovna 3,2mV? Měřák jsem zkusil do zkratu i šnůry ve vzduchu a ukaze 0mV. Napadá někoho něco?
Kdyby tam bylo místo, tak dám nějakou náhradu, ale bohužel.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: RTC baterie do mobilu e-bay

Příspěvek od Jarda69 »

Tak asi nic. Sice se to označuje jako battery a tak, ale asi to je kondík v trochu divném provedení. nebo už nevim.

Netušíte někdo, jestli bylo u starších mobilů potřeba nainstalovat nějaký USB ovladač aby se viděl s počítačem?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tak ne, je to baterka. Problém je, že se už nevyrábí. Další problém je, že je hodně malá a nenašel jsem náhradu. Myslel jsem ,že bych místo ní dal supercapacitor, ale ve velikosi 3.5x2mm jsem nic nenašel. Nějaký nápad, jak získat malý záložní zdroj 2.6V?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Hele, a zkoušel si tu baterii nabít ?

Dělal jsem léta v servise , repasoval jsem baterky do aku nářadí a do různejch přístrojů.Občas se nám na stole objevil nějakej starej laboratorní, nebo zdravotnickej přístroj, ve kterým byla nestandardní baterie (myšleno akumulátor).Našli jsme tu baterku buď ve firemním skladu, nebo někde zašitou na jedný z mnoha firemních prodejen.Většinou to byla hrozná staroba...jak samotnej přístroj, tak i ta náhradní baterie.Stáří skladovaný baterie deset, patnáct let.To je pro běžnou bateri (akumulátor) smrtelná doba.Ovšem ne tak pro kvalitně vyrobenej NiCd článek, kterej se v době výroby přístroje používal.

Pro oživení takhle starý baterie, nebo jednoho článku jsme použili osvědčenou metodu, interně nazvanou "umělý dejchání".Jde o to, rychle zvednout napětí onoho článku a zjistit, jestli jeho chemie ještě funguje.Pokud ano, pak mělo cenu pokračovat dál v oživovacích pokusech.
Takže ze šuplíku jsme vyndali článek, jenž měl napětí pod desetinu voltu.Nominální napětí NiCd článku je 1,2 voltu, akceptovatelný minimum je 0,6 V.
Zdroj napětí, z něhož se dává umělý dejchání by měl mít nejbližší vyšší napětí a měl by bejt proudově hodně tvrdej.Tomu vyhověl jeden olověnej článek s napětím 2 V a max proudem 50 A.
Oba články se propojej minus pólem, plusovej přívod se vzal do ruky a do oživenýho článku se párkrát ťuklo.Pak se změřil.Napětí by mělo vyskočit nahoru na desetiny voltu.
Znovu se párkrát ťuklo a napětí zase povylezlo o desetiny.Takhle se opatrně pokračovalo, až bylo napětí 0,8 V.
Pokud tohle napětí drželo, a neklesalo, článek se dal nabíjet malým proudem (v řádu jednotek, až desítek mA, podle velikosti).Nabil se na nominální hodnotu (1,2 V) a odložil se do druhýho dne.Pokud napětí drželo a nekleslo, dal se nabíjet standardním proudem až na max napětí a pak se namontoval do přístroje.
Pár let dalšího života bylo zaručenejch.

Pokud se článek při oživovacích pokusech jen prudce zahříval, ale napětí nestoupalo, nebo sice stouplo, ale ihned zase klesalo, nemělo cenu dál pokračovat.Článek byl vyschlej.
Pokud napětí vylezlo tam, kam mělo, nabili jsme ho na nominál, ale druhej den napětí spadlo pod minimum, byl částečně vyschlej a jeho kapacita byla minimální (např. článek, kterej měl mít kapacitu 200 mAh, měl reálnou kapacitu nanejvejš 20 mAh, alespíš jen 2 mAh).
S tím taky nemělo cenu pokračovat.
...
Ve tvým případě bych použil nejbližší dostupnej zdroj napětí.Logicky se nabízí napětí z USB nabíječky 5 V 500 mA.
Umělý dejchání bych prováděl nejdřív přes odpor 1 KOhm, pokud by lezlo nahoru příliš pomalu, použil bych odpor 100 Ohmů.Když se dostaneš na nominální hodnotu, nech to odležet minimálně hodinu, abys viděl, jestli to neklesá.Pokud ne, můžeš to použít.
Ale pokud to napětí nepoleze nahoru, nebo se to bude příliš prudce zahřívat, tak je to suchý a nemá cenu se s tím dál zabejvat.
...
Pokud nepoužiješ odpor, necháš to tam moc dlouho, bouchne to a vyrazí ti to obě oči z hlavy, nechoď pak za mnou, že jsem ti blbě radil.Všechno zapřu.
A bez svýho advokáta už neřeknu ani slovo.
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nabíjením jsem začal, než sem začal shánět novou. Baterie je asi 15 let stará a bude uvnitř sežraná. Zkusil jsem jí nabít malým proudem, ale po zapnutí zdroje vyletelo napetí na max. To znamená, že nemá žádnou kapacitu. Po odpojení nabíjení šlo napětí okamžitě dolu. Ta baterka je mrtvá. Jinak bych to neřešil a nekupoval "novou"

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Mě hlavně mrzí, že kvůli součástce za stovku, přijde člověk o svojí oblíbenou věc, která navíc jinak funguje :(

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

No jasně, to chápu.

A tady je jasně vidět, že v bateriích je budoucnost !
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Kdyby se v mobilech plejtvalo místem, tak tam dám supercapacitor a dobastlil bych jeho nabíjení. Ale bohužel.

Odpovědět