Prostor u nahrávek a schopnost jej vyzářit
Re: Prostor u nahrávek a schopnost jej vyzářit
doporucuju zkusit si simulaci treba ve free programu REW. Taky jsem mel bedny vystrceny do prostoru co nejvic a hralo to blbe. Simulace jasne ukazala proc - nedala se najit pozice poslechoveho mista a beden tak, aby pod 200Hz nevznikaly silene vykyvy (hlavne propady). Jedine prijatelne misto mi vyslo ve vzdalenosti beden necely pul metr od predni steny.
https://www.roomeqwizard.com/
https://www.roomeqwizard.com/
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
co je co nejvic a v jake mistnosti ? ja mam bedny v 12m dlouhe mistnosti (a 6 m siroke) 3 metry od zdi a propady nepozoruji
no v takovy "telocvicne" se to urcite chova jinak nez v beznem malem pokoji - jak uz jsem psal, je zajimave si to zkusit nasimulovat (i kdyz to sazmorejme neodpovida uplne realite, protoze tam neni zohledneny nabytek a parametry pohlceni zvuku se daji jenom odhadnout podle nejakych tabulek materialu. Ale ten princip zustava zachovany)
bh69 --- naprostý souhlas, buď uzavřenky do zdi nebo co nejblíž zdi, nebo (moje ) bipoláry daleko od zdí.......
(ale spousta hifistů vlastně ani neví, jak dobře může stereo hrát)
(ale spousta hifistů vlastně ani neví, jak dobře může stereo hrát)
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Spousta lidi zije v bludu a znouzectcnost vydava za reseni
No prave interakcia miestnost/repro je asi najvacsia alchymia, a vynasat tu akekolvek vseobecne sudy je asi z principu nespravne.
uplne inak bude treba postavit uzavrete 2 pasmo z waveguidom a uplne inak dozadu portovane 3 pasmo.
A len na okraj, myslim si, ze vela ludi by bolo prekvepenych, keby im niekto zmeral frekvencnu odozvu doma, na posluchovom mieste.
alebo napr, by sa niektori ludia velmi divili, ako vyzera impulzna odozva prveho odrazu naspat cez port, ked sa snazia vytiahnut este niekolko Hz z basreflexu.
Ked mi prvykrat profesionalne zmerali zvuk doma, pozeral som jak d...l . A potom uz nebolo cesty spat
uplne inak bude treba postavit uzavrete 2 pasmo z waveguidom a uplne inak dozadu portovane 3 pasmo.
A len na okraj, myslim si, ze vela ludi by bolo prekvepenych, keby im niekto zmeral frekvencnu odozvu doma, na posluchovom mieste.
alebo napr, by sa niektori ludia velmi divili, ako vyzera impulzna odozva prveho odrazu naspat cez port, ked sa snazia vytiahnut este niekolko Hz z basreflexu.
Ked mi prvykrat profesionalne zmerali zvuk doma, pozeral som jak d...l . A potom uz nebolo cesty spat
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
mas-li bednu co sotva hraje od 70Hz tak fyziku neosalis ani ztrojenim ... ale je to marne
Máš bedny ve čtvrtině délky, to je dobré, stojaté vlnění pro daný rozměr nemá na bedny vliv.PavelDosko píše: ↑27 zář 2018 22:05co je co nejvic a v jake mistnosti ? ja mam bedny v 12m dlouhe mistnosti (a 6 m siroke) 3 metry od zdi a propady nepozoruji
-----------------------------------------------------------
Neměl bys mluvit o něčem, čemu nerozumíš............... ale to je marné.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
dtto
aneb z vytrusu bic neupletes
mej se
aneb z vytrusu bic neupletes
mej se
Ano, lidé jako ty říkali, že to jsou blbosti, ale já věřil spíše Blumleinovi nebo Linkwitzovi a věnoval tomu tisíce hodin života.
Ukáže se pravda.
A nebude to trvat zas tak dlouho.
Ukáže se pravda.
A nebude to trvat zas tak dlouho.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
PavelDosko
On to sem dadaft v tomto duchu tlačí již delší dobu, ale dneska obzvlášt perlí - snad má Silvestra.
Jinak dle mně to máš v poho a mohlo by to i solidně hrát od spodu.
Tak příjemný poslech, velký, nebo zdvojený basák a litry nanahradíš - známý a potvrzený fakt.
On to sem dadaft v tomto duchu tlačí již delší dobu, ale dneska obzvlášt perlí - snad má Silvestra.
Jinak dle mně to máš v poho a mohlo by to i solidně hrát od spodu.
Tak příjemný poslech, velký, nebo zdvojený basák a litry nanahradíš - známý a potvrzený fakt.