Prostor u nahrávek a schopnost jej vyzářit
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Prostor u nahrávek a schopnost jej vyzářit
Ano, vím. A zajímalo by mě, jak takový systém zní.
Jsem teď díky dočasný poslechovce s opravdu otřesnou akustikou nucenej poslouchat taky v takovém "poloblízkém" poli - bedny 3 m od sebe, já cca 1.8 m od každé a je to takový sluchátkový poslech přes bedny. Špičková lokalizace, úžasně široká stereobáze, naprosto detailní vhled do nahrávky, zvlášť teď s novým zesilovačem (oproti integráči neuvěřitelný skok vpřed). Ale chybí tomu ta holografická scéna, která se v poslechovce rozprostře při poslechu ze vzdálenosti, kterou moje bedny potřebují (min. 3 metry).
Jak ale umístění repro v místnosti ovlivní dobu dozvuku místnosti nebo její frekvenční odezvu? Já se domnívám, že nijak, protože se jedná o vlastnosti té místnosti, které jsou nezávislé na (ne)přítomnosti x-reproduktorů.
Pokud máš tu možnost, vynes zesík a bedny ven, na zahradu, do volného prostoru. Tam uslyšíš, jak obrovský je vliv místnosti. Člověk si to moc neuvědomuje, protože je na pobyt v místnostech zvyklý, ale tenhle pokus je velký "otevírák očí".
Jsem teď díky dočasný poslechovce s opravdu otřesnou akustikou nucenej poslouchat taky v takovém "poloblízkém" poli - bedny 3 m od sebe, já cca 1.8 m od každé a je to takový sluchátkový poslech přes bedny. Špičková lokalizace, úžasně široká stereobáze, naprosto detailní vhled do nahrávky, zvlášť teď s novým zesilovačem (oproti integráči neuvěřitelný skok vpřed). Ale chybí tomu ta holografická scéna, která se v poslechovce rozprostře při poslechu ze vzdálenosti, kterou moje bedny potřebují (min. 3 metry).
Jak ale umístění repro v místnosti ovlivní dobu dozvuku místnosti nebo její frekvenční odezvu? Já se domnívám, že nijak, protože se jedná o vlastnosti té místnosti, které jsou nezávislé na (ne)přítomnosti x-reproduktorů.
Pokud máš tu možnost, vynes zesík a bedny ven, na zahradu, do volného prostoru. Tam uslyšíš, jak obrovský je vliv místnosti. Člověk si to moc neuvědomuje, protože je na pobyt v místnostech zvyklý, ale tenhle pokus je velký "otevírák očí".
Je to u mne o tom, že bedny mají "zmizet". Moje spolutestující rodina se shodla v tom, že "tyhle" bedny hrají, jako když otevřeš dveře z pokoje a vstoupíš do zahrady. A jiné bedny to neuměly. Domníval jsem se, že starší LP není remasterované, proto bude na test vhodnější než nekvalitní CD pro obec veřejnou.
Frekvencni odevu, v nizkych frekvencich (cca < 200Hz] ovlivni pozice repro a misto poslechu naprosto zasadne. A spousta sirenych "pravd" casto vubec neplati - mam na mysli treba to, ze v male mistnosti je problem s prebasovanim (pritom muze byt problem naopak s tim, ze se basy odrazy naopak zeslabi / vyrusi) nebo ze nejlepsi je vetsi odstup od zadni steny (naopak muze byt optimalni co nejmensi vzdalenost, kdyz uz neni mozne vestavet repro primo do zdi, coz by bylo idealni) atd.
Ještě poslední,,,,,mezi bednama nesmí nic být ??? Tedy kromě nízkého stolečku a audiokomponenty?
No hlavne nech medzi nimi nie je TV, ani na stene.
A takisto velmi pomoze, ked nebudes mat medzi sebou a repro stolik
A takisto velmi pomoze, ked nebudes mat medzi sebou a repro stolik
Posluchač,doufám v mistnosti zustat může....tedy samozrejme,pokud je symetricky oblečen.....kvuli odrazum!!!
Myslel jsem to vážně, tak to prosím neshazujte.
Dále nemá cenu pokračovat, někteří to nepochopili a možná si ani nevšimli, že jim to hraje MONO.
Howgh.
Dále nemá cenu pokračovat, někteří to nepochopili a možná si ani nevšimli, že jim to hraje MONO.
Howgh.
Z moji zkusenosti podani prostoru ovlivni akustika a to jak hraje sestava detailne nebo jak moc je zvuk zadekovany. Vs otevreny, vzdusny, transparentni.
To ovlivnuji kompomenty vcetne kabelaze. Stinena a dobre udelana tomu vyznamne pomuze.
Musi do sebe vsechno takrikajic "zaklapnout" . Jako slozite puzzle.
To ovlivnuji kompomenty vcetne kabelaze. Stinena a dobre udelana tomu vyznamne pomuze.
Musi do sebe vsechno takrikajic "zaklapnout" . Jako slozite puzzle.
Nutno dodat, že jestli TV mezi repro je/není má na vnímaný prostor v nahrávce zhruba 100x větší efekt než když vyměním všecky základní kabely z datartu za nejdražší kabeláž na světě za miliony.
Ten Parasound Halo Integrated měl opravdu dost vysoké hlukové a šumové pozadí, pokud se máme bavit o opravdu kvalitních zesilovačích. Ano, je to bohužel dost běžné u řady výrobků na trhu a zejména u integrovaných zesilovačů.PítrsPraha píše: ↑24 zář 2018 07:48Špičková lokalizace, úžasně široká stereobáze, naprosto detailní vhled do nahrávky, zvlášť teď s novým zesilovačem (oproti integráči neuvěřitelný skok vpřed).
Monobloky JC-1 jsou na tom líp (i když pořád by bylo v tomto směru co zlepšovat), takkže se tomu "skoku vpřed" nedivím.
Pavel Macura Audio
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
RedBarone, já s tebou v tomhle z vlastní zkušenosti nesouhlasím. Telka mezi repro přinese především zhoršení lokalizace a prostoru. Výměna kabeláže za nestíněné tkaničky přinese celkové zborcení zvuku - má vliv na prokreslení a hloubku basů, na celkovou dynamiku, na mikrodynamiku a čitelnost jednotlivých nástrojů i na prostorovost a lokalizaci.
Rozdíl to v měřítku mojí mluvy není úplně tragický, ale je poměrně dobře slyšitelný, spolehlivě detekovatelný při slepém testu. Asi jako mezi výborným a průměrným DACem.
Osobně nemám žádný problém, že ty to ze svého subjektivního pohledu vidíš takhle a že se o svůj pohled podělíš. Co jde úplně mimo moje chápání je, že individuální zkušenosti vydáváš za jedinou objektivní pravdu. A taky že tuhle svou pravdu máš potřebu sdělovat několikrát za den a v několika vláknech pořád dokola. Méně je někdy více.
Rozdíl to v měřítku mojí mluvy není úplně tragický, ale je poměrně dobře slyšitelný, spolehlivě detekovatelný při slepém testu. Asi jako mezi výborným a průměrným DACem.
Osobně nemám žádný problém, že ty to ze svého subjektivního pohledu vidíš takhle a že se o svůj pohled podělíš. Co jde úplně mimo moje chápání je, že individuální zkušenosti vydáváš za jedinou objektivní pravdu. A taky že tuhle svou pravdu máš potřebu sdělovat několikrát za den a v několika vláknech pořád dokola. Méně je někdy více.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
PMA:
Ano, to měl. Otázka pro mě ale zůstává, jestli to v bývalé panelákové poslechovce bylo zesilovačem či z nějakých vnějších příčin. V současné poslechovce je to se šumem tak, že samotný koncák A21 šumí téměř neslyšitelně (ucho na výškáči a úplný klid okolo, abych nějaký šum slyšel). Pokud do signálové cesty zapojím předek P5, pak je šum výraznější (slyšitelný z cca 30 cm od výškáče) a přidá se k němu jemný brum/bzukot ze středového repra s nosnou frekvencí 50 Hz (uchometricky) slyšitelný ze stejné vzdálenosti.
Integráč Halo Intergrated šumí uchometricky shodně jako P5+A21.
Zatím jsem nezkoušel, jestli nebo jaký vliv má vyřazení filtrace z cesty napájení - ta by to mohla ovlivňovat. Úroveň šumu a zároveň kvalita zvuku, který z toho leze, mě ale moc nenutí v téhle věci experimentovat . Zatím jsem ve fázi, kdy s rohlíkem na tváři pouštím jedno CD za druhým .
Jo JC-1, to ještě bude chvíli trvat, než se dostanu (celkově) na takovou úroveň.... . Ale nikdy neříkej nikdy, s malými cíly člověk velkých věcí nedokáže .
Ano, to měl. Otázka pro mě ale zůstává, jestli to v bývalé panelákové poslechovce bylo zesilovačem či z nějakých vnějších příčin. V současné poslechovce je to se šumem tak, že samotný koncák A21 šumí téměř neslyšitelně (ucho na výškáči a úplný klid okolo, abych nějaký šum slyšel). Pokud do signálové cesty zapojím předek P5, pak je šum výraznější (slyšitelný z cca 30 cm od výškáče) a přidá se k němu jemný brum/bzukot ze středového repra s nosnou frekvencí 50 Hz (uchometricky) slyšitelný ze stejné vzdálenosti.
Integráč Halo Intergrated šumí uchometricky shodně jako P5+A21.
Zatím jsem nezkoušel, jestli nebo jaký vliv má vyřazení filtrace z cesty napájení - ta by to mohla ovlivňovat. Úroveň šumu a zároveň kvalita zvuku, který z toho leze, mě ale moc nenutí v téhle věci experimentovat . Zatím jsem ve fázi, kdy s rohlíkem na tváři pouštím jedno CD za druhým .
Jo JC-1, to ještě bude chvíli trvat, než se dostanu (celkově) na takovou úroveň.... . Ale nikdy neříkej nikdy, s malými cíly člověk velkých věcí nedokáže .
PítrsPraha: Je to jednoduše proto, že naopak dle příspěvků některých uživatelů lze na jednom z prvních míst hledat přínosy v nějaké speciální kabeláži za desítky tisíc, přitom ten přesun TV způsobí řádově větší rozdíl a stojí všehovšudy jen pět minut času!
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
tv mezi stereo soupravou jsem v zivote nemel
Tv tedy take mezi repro nemam,neb mam poslechovou mistnost. Ale komponenty jsou postavene na preci jen tochu vyssi komode 73cm. Vyskove kaloty 87cm nad zemí a pravy a levy reproduktor ve vzdalenosti 220cm od sebe. Relativne by tedy mela i tato skrinka dosti zhorsovat prostorovy vjem,ale kde nic,tu nic. Vsechny detaily urcene zvlast pro leve a prave ucho jsou na spravnem miste(stale porovnavam pri sluchatkovem poslechu). To co vyzaruji obe bedynky stejne je pochopitelne uprostred,ale pokud jsou vokaly u nekterych holografickych nahravek trochu posunuty od absolutniho stredu,tu mirne nalevo,tu napravo,tak to take tak slysim. Zadny problem(nekdo tu psal,ze dochazi k tzv mono efektu),zkratka to zni,jak ma, i kdyz komponenty jsou spise entry level. Nicmene brzy dorazi pomerne nizky,sirsi hifi stolek(vyska max do 40cm),tak si dam vylozene zalezet na potestovani prostoru v obou variantach.