... to ale už dnes moc neplatí ... dnešné serióznejšie konštruované DACy už prakticky nie sú zvukovo závislé na kvalite transportu a digitálnych káblochNA píše: ↑29 led 2019 19:05... Transporty se zvukově liší zásadně. Před 18ti lety jsem si o tom chtěl udělat vlastní zkušenost a k DACu připojil přes kvalitní stříbrný digitální koax. CD přehrávače SONY, C.E.C. a Pioneer. Pamatuji si, že charakter zvuku samotných přehrávačů zůstal zachován, jen to přes onen převodník hrálo vždy o trochu lépe. Takže základní signaturu určovaly logicky transporty.
Použitelnost DVD přehrávače?
Re: Použitelnost DVD přehrávače?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Od pravdy jsi dost daleko. Nejde o víru, jde o osobní zkušenosti. Jaké transporty na jaké sestavě jsi vyzkoušel?
Já jsem si pro sebe udělal test NAD C525 BEE vs Denon DCD-2020 a to mi dalo velmi zřetelnou a jasnou odpověď na "neslyšitelnost" rozdílů mezi transporty. Čím to je způsobeno vysvětlit neumím, na ucho 100% úspěšnost v detekci, který transport zrovna hraje. Opravdu to chce nehodnotit zvuk podle obrázků na monitoru nebo domněnek.
Philips DV963SA a DVD1000 hrali solidne
Sice původní dotaz je o něčem jiném, ale zklouzlo to tady k CD transport a CD player, popř. DVD player.
Podotýkám, že CD player, či DVD Player připojen po otice, či dig. koaxu do DACu, nebo procesoru - není totéž jako připojený transport. Myšleno zvukově, nikoliv technickým způsobem.
Pokud někdo věří, nebo nevěří, je jeho věc, ale bylo by dobré zde psát svoje vlastní zkušenosti, které získal na vlastní uši. Podobnou zkušenost požadoval i zakladatel vlákna.
Z playeru zvuk ven po cinch ( CD i DVD ) záleží na kvalitě převodníku v tom playeru. Levný CD player špatný a levný DVD player ultra špatný - nepoužitelný na hudbu. Z playeru ven digitálně ( optika, koax ) je kvalita zvuku daná kvalitou DACu, či procesoru. Mírné rozdíly mezi aparáty však stejně jsou, ikdyž je to tzv. digitálně ( žé, ty 0 a 1 ), ale v tomto případě nejde jen o ty 0 a 1.
Při zapojení kvalitního CD, SACD transportu do DACu, nebo do procesoru v porovnání se stejným zapojením ( digitálně ) kvalitního CD playeru je však rozdíl zásadní a to o parník. Technicky si to zdůvodnit neumím, ale je to fakt. Jestli to nebude tím, že ze samotného šuplíku ty 0 a 1 neběží přímo do kabelu a pak do DACu. Ono je tam v každém z těch přístrojů ještě spousta součástek a obvodů. Konkrétní přístroje na jakých se porovnávalo, po zdejších zkušenostech psát nebudu. Někteří to vědí.
Faktem je, že zvuk levnějšího playeru se dá velmi dobře a celkem levně vylepšit právě tím dig. připojením přímo do DACu, či procesoru.
Známé klišé o vlivu na zvuk: nejlepší kabel je žádný kabel, tak tomu vyhovuje právě to dig. připojení a rozdíly oproti analogovému připojení jsou zásadní.
Jeden můj kámoš, který je vyznavačem zejména DK, to takto zapojil po různých testech na svém receiveru ( tady notně poplivávaných ), on však má receiver za 160 litrů, tedy CD, SACD player po koaxu a souběžně po HDMI ( pro SACD a mch ). Pak má v řetězci jediný analogový kabel a to ten k bednám, který již po několika výměnách vyřešil. Musím říct, že to hraje velice obstojně a o řády lepší, než analogovým kabelem ( Audioquest ) z playeru do receiveru. Každý si to musí vyzkoušet, nebo někde slyšet a né gůglovat.
Podotýkám, že CD player, či DVD Player připojen po otice, či dig. koaxu do DACu, nebo procesoru - není totéž jako připojený transport. Myšleno zvukově, nikoliv technickým způsobem.
Pokud někdo věří, nebo nevěří, je jeho věc, ale bylo by dobré zde psát svoje vlastní zkušenosti, které získal na vlastní uši. Podobnou zkušenost požadoval i zakladatel vlákna.
Z playeru zvuk ven po cinch ( CD i DVD ) záleží na kvalitě převodníku v tom playeru. Levný CD player špatný a levný DVD player ultra špatný - nepoužitelný na hudbu. Z playeru ven digitálně ( optika, koax ) je kvalita zvuku daná kvalitou DACu, či procesoru. Mírné rozdíly mezi aparáty však stejně jsou, ikdyž je to tzv. digitálně ( žé, ty 0 a 1 ), ale v tomto případě nejde jen o ty 0 a 1.
Při zapojení kvalitního CD, SACD transportu do DACu, nebo do procesoru v porovnání se stejným zapojením ( digitálně ) kvalitního CD playeru je však rozdíl zásadní a to o parník. Technicky si to zdůvodnit neumím, ale je to fakt. Jestli to nebude tím, že ze samotného šuplíku ty 0 a 1 neběží přímo do kabelu a pak do DACu. Ono je tam v každém z těch přístrojů ještě spousta součástek a obvodů. Konkrétní přístroje na jakých se porovnávalo, po zdejších zkušenostech psát nebudu. Někteří to vědí.
Faktem je, že zvuk levnějšího playeru se dá velmi dobře a celkem levně vylepšit právě tím dig. připojením přímo do DACu, či procesoru.
Známé klišé o vlivu na zvuk: nejlepší kabel je žádný kabel, tak tomu vyhovuje právě to dig. připojení a rozdíly oproti analogovému připojení jsou zásadní.
Jeden můj kámoš, který je vyznavačem zejména DK, to takto zapojil po různých testech na svém receiveru ( tady notně poplivávaných ), on však má receiver za 160 litrů, tedy CD, SACD player po koaxu a souběžně po HDMI ( pro SACD a mch ). Pak má v řetězci jediný analogový kabel a to ten k bednám, který již po několika výměnách vyřešil. Musím říct, že to hraje velice obstojně a o řády lepší, než analogovým kabelem ( Audioquest ) z playeru do receiveru. Každý si to musí vyzkoušet, nebo někde slyšet a né gůglovat.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To je hodně známá věc a před lety se tohle hodně řešilo. Drahý CD nebo SACD transport má lépe vyřešený digitální výstup, určitě přesnější hodiny. Takže to pak ve stejnym dacu hrálo lépe než stejná data z něčeho lowendovýho. Používalo se pro ty rozdíly hodně skloňované slůvko jitter. Zkrátka levný transport byl zajiterovaný až to bolelo. Tehdy se používaly na vstupu (hned za optikou, digi koaxem) většiny daců čipy přijímačů digitálního signálu CS8414 a CS8416, což byly strašný krámy neuvěřitelně náchylný na jitter. pamatuju si jak jsem se s těma transportam natrápil. Různý bateriový napájení hodin apod. Dneska už je technika dál a ty rozdíly se dost zmenšily. Rekonstrukce digitálních dat z transportu je dokonalejší. Ale pořád samozřejmě existujou.
kabelguru.cz
Jitter - to už je dnes tak nějak vyřešené, tedy u kvalitních aparátů. Kvalitní CD,SACD transport, bohužel i velmi drahý to má tak, že data a hodiny jdou separátně a levnější řešení např. u zde poplivávaných receiverů a firemních playerů propojených HDMI se jedny hodiny vypínají.
lSpokojeně používám jako CD transport starý levný DVD player Pioneer DV300 v úpravě dle Lampizatora.
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFEREN ... zator.html
Pro úplnou spokojenost by to ještě chtělo pořešit napájení stejně jako fa Goldmund z odkazu, která to pak prodávala za nesmysl.
Hraju přes DAC Mytek a jsem zcela spokojen. Pokud ho ještě někde seženete, neváhejte. Raději teda dva, protože když jsem se při pájeni výstupu z chipu k němu přiblížil trafopajkou, zalil jsem cínem 5 nožček čipu najdnou Druhý pokus už jsem svěřil schopnějšímu kamarádovi.
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFEREN ... zator.html
Pro úplnou spokojenost by to ještě chtělo pořešit napájení stejně jako fa Goldmund z odkazu, která to pak prodávala za nesmysl.
Hraju přes DAC Mytek a jsem zcela spokojen. Pokud ho ještě někde seženete, neváhejte. Raději teda dva, protože když jsem se při pájeni výstupu z chipu k němu přiblížil trafopajkou, zalil jsem cínem 5 nožček čipu najdnou Druhý pokus už jsem svěřil schopnějšímu kamarádovi.
... príklad jedného môjho zvukového experimentu, ktorý je starý už cca 3 roky :
http://galerie.avmania.e15.cz/showphoto ... user=92836
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Bacile - takovým šrotem bych se tady příliš nechlubil...
štětináč (<= ASCI masakr) - A co ti brání v otestování? Ale u těch levných kategorií CD/DVD nečekej Top-ový zvuk.
Drahý AVR (130 tKč) - OK, úprava Lampizator - velmi OK, ale levný DVD ?? Nebrat (ani jako transport). Do levných DVD výrobci obvykle montovali levnější motory/mechaniky, které měly větší tolerance, tj. placky více vibrovaly. U vyšších kat. DVD lze občas najít výjimky kvalitněji osazené mechaniky. Jediné jak lze jednoduše omezit vibrace, je umísti placko-stroj dolu do věže a zatížit jej těžkým zesilovačem a dalšími komponenty (nebo závažím) v tuhém HiFi stolku. Pak už vibruje jen mechanika slyšitelně méně - hudba se zklidní. Proto velmi staré, resp. první CDP měly tuhý, kovový šuplík (obvykle s laserem KSS-151). Později do novějších a nejlepších CDP se dávaly puky na zatížení CD.
Kdo nezná historii, je odsouzen si ji zopakovat - jak pravil klasik!
Mám tu Denon DVD 1740, na filmy je bezva, ale na muziku se nedá poslouchat... (více k tomu nemám co dodat)
štětináč (<= ASCI masakr) - A co ti brání v otestování? Ale u těch levných kategorií CD/DVD nečekej Top-ový zvuk.
Drahý AVR (130 tKč) - OK, úprava Lampizator - velmi OK, ale levný DVD ?? Nebrat (ani jako transport). Do levných DVD výrobci obvykle montovali levnější motory/mechaniky, které měly větší tolerance, tj. placky více vibrovaly. U vyšších kat. DVD lze občas najít výjimky kvalitněji osazené mechaniky. Jediné jak lze jednoduše omezit vibrace, je umísti placko-stroj dolu do věže a zatížit jej těžkým zesilovačem a dalšími komponenty (nebo závažím) v tuhém HiFi stolku. Pak už vibruje jen mechanika slyšitelně méně - hudba se zklidní. Proto velmi staré, resp. první CDP měly tuhý, kovový šuplík (obvykle s laserem KSS-151). Později do novějších a nejlepších CDP se dávaly puky na zatížení CD.
Kdo nezná historii, je odsouzen si ji zopakovat - jak pravil klasik!
Mám tu Denon DVD 1740, na filmy je bezva, ale na muziku se nedá poslouchat... (více k tomu nemám co dodat)
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
U CD, DVD mě vždycky děsilo jak moc tam mají vliv různé nožičky, třeba cerabally kvůli vibracím nebo takové to natírání CD z boku zelenou fixou, však si to ještě asi mnozí pamatujete jak se to řešívalo a všichni přísahali, že to slyší. Ale vlastně co řešim, vždyť v PC je to podobný, hudba na HDD vs. SSD atd.
kabelguru.cz
Ty si nám nějak znetopýrovatěl, Kocmeister. . nějaké grafy by nebyly?
Někdy v roce 2003 jsem koupil od Panasonicu levný DVDaudio/video přehrávač, tuším RA82 a ten přehrával cd docela obstojně, dokonce měl tři zvukové filtry(funkce Remaster).
Zvukově se zcela vyrovnal cd playeru Denon 755 AR, tenkrát v ceně 10tisíc, Denonu1550AR se však už nevyrovnal.Mám ho dodnes, slouží v kuchyni se zesilovačem Pioneer A229, Denonem755 a regálovkama Chario Syntar100.
Zvukově se zcela vyrovnal cd playeru Denon 755 AR, tenkrát v ceně 10tisíc, Denonu1550AR se však už nevyrovnal.Mám ho dodnes, slouží v kuchyni se zesilovačem Pioneer A229, Denonem755 a regálovkama Chario Syntar100.
Já používám na hudební CD DVD přehrávač Ferguson D-780 HX.A to především proto,že umožňuje regulovat hlasitost výstupu dálkovým ovladačem.Tím že mám vintage zesilovače ,které dálkové nemají,tak je to výhoda.Porovnával jsem zvuk s dvěma klasickýma CD přehrávači základní třídy a zvukový rozdíl jsem nezaznamenal.U vyšší řady CD přehrávačů , by pravděpodobně byl zvukově horší.
Naposledy upravil(a) Lemon dne 31 led 2019 10:46, celkem upraveno 1 x.
... no možno je to pre niekoho šrot, ale zvukovo je to ďalej ako klasická "vintage" zostava ... napr. takáto:
PS: Meridian 506 bol vtedy, keď som ho cca v 1994-5 kupoval, skutočná špička medzi CD prehrávačmi ... a fungoval mi spoľahlivo cca 20 rokov ... digitál sa za tie roky ale hodne zlepšil ... dnes už urobí lepšiu službu skoro každá DAC-krabička drahšia ako 500€ ... ja samozrejme veľmi dobre chápem, že drvivá väčšina "hifi-nostalgikov" sa s takouto drsnou skutočnosťou nedokáže psychicky vyrovnať
cdčko, co jede 20 roků bez jediného problému. Klobouk dolů.
A ty si hádám nehrál 2x za měsíc..
A ty si hádám nehrál 2x za měsíc..