Otázka, na kterou jsem se nikdy nezeptal...

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Otázka, na kterou jsem se nikdy nezeptal...

Příspěvek od lechos »

Statikou kope hliníkový panel magiče - cívkáče při použtí ALU cívek
(Sony, Basf...) z dovozu
také kovový límec krabic auto dílů - pracuji na expedici obalů v automobilce
ačkoli: nejsou vodivě spojené se zemí.
Naposledy upravil(a) lechos dne 10 úno 2024 14:23, celkem upraveno 2 x.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Jardo: Já jsem odpojil jen síťový kabel, netušil jsem spojitost s RCA propojením. Teď jsem vyzkoušel zapojit obyčejné RCA, bez síťového kabelu a je to stejné, je cítit odpor toho hliníku. Ještě jsem nechal propojené RCA a odpojil celý prodlužovák s přepěťovou ochranou a všechno zmizelo, opět mtrvý hliník. Teď jsem jelen.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jo, ideálně najdi komponent který to dělá. Pokud má jen 2 drát vidlici, tak jí zkus v zásuvce otočit. Najdi polohu, kde bude ten pocit menší. Dobré by to bylo změřit měřákem proti nějaké zemi, třeba to topení. Na ten komponent pak drát z topení.
Jednu dobu to mohla dělat třeba videa přes TV antenní kabel z TV zásuvky.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

lechos: děkuji moc za odpověď, ale vůbec jsem jí nerozumím. Zkusím pochopit, to co píšeš.

Máš ten samý problém, ale u hliníkového panelu magiče cívkáče při použtí ALU cívek?

Mám tedy řešit nějak situaci, nebo je to normální jev, který může nastat? Jakmile něco signálově připojím k CD přehrávači, nastane daný efekt, který je i u zesilovače a měl jsem to samé u mnoho dalších komponentů. Můžeš mi odpovědět co nejdříve, mám tu depky. *headbang*

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Jarda69: nemám vidličky, mám oba kabely trojky.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Hele, bez měření to tu můžeme řešit dokola. Pokud máš v pořádku zásuvku i prodlužku, tak nejspíš nemáš zem propojenou na kastle přístrojů, což je divné.
Zkus ošahat kolíky v prodlužce, jestli taky něco ucítíš, ale fakt by to chtělo změřit. Pokud nemáš, tak nějaký digitál za pár stovek to změří. Případně ta moderní fázovka.
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 10 úno 2024 14:52, celkem upraveno 1 x.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Všechno jsem propojil kabely RCA a elektrikou do prodlužováku, který je od zásuvky odpojený a žádný efekt. Takž nic, dokud se to nepřipojí k elektrické síťi. Nejhoší je, že nevím, jestli to může takhle reagovat a jestli to problém není, protože reprodukce je v pohodě, nebo mám někde problém. To je otázka, na kterou potřebuji odpověď. :cry:

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Je opravdu lepší si to změřit. Může totiž být problém jen se zemí v zásuvce. Třeba od nějakého jiného spotřebiče v domě. A taky tím zjistíš jestli jsou všechny komponenty v pořádku. Až se na tu kastli dostane 230v tak je to nebezpečné pro všechny v domácnosti.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Požičaj si voltmeter a postupne pripájaj jednotlivé komponenty (s odpojenými RCA káblami, s ničím nespojené) k sieti a meraj AC napätie medzi krabicou (zem RCA konektorov) a zemou v zásuvke (" kolík"). A zmeraj si aj ohmetrom sieťové trojvodičové káble, či nemá niektorý prerušený prívod od uzemnenia..

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Nechávám to být a už to řešit nebudu. Děkuji všem, ale vypadá to, že jsem problém asi já sám. Přijeli 2 členové mé rodiny a i poněkolikátém přejetí prstu, necítí vůbec nic. Asi jsem nabitý já sám a semnou to nějak reaguje. Synovec a manželka necítí opravdu vůbec nic. Takže jsem se asi zbláznil.

Opravdu všem moc děkuju za snahu a čas. Jsem vemeno. :oops:

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Když jsem měl hifi věž složenou z jednotlivejch komponentů různejch značek a kovovej hifi stolek, tak mi to dělalo to samý.

Pocit slabýho "probíjení" při dotyku prstem na kovovej panel přístroje.

Abych se ujistil, že to opravdu cítím jako elektrickej proud a ne nerovnosti povrchu (ostrá hrana hliníkovýho panelu) při přejíždění prstem, tak stačilo dotknout se nejcitlivější částí ruky, a to jemnou kůží pod zápěstím (tam, kde se měří tep).
V tu chvíli byl pocit "probíjení" opravdu silný.

Když jsem měřil digitálním multimetrem proti zemi v zásuvce, nenaměřil jsem žádný napětí.Ale proti kostře kovovýho stolku jsem naměřil 90 voltů.
Odpojoval jsem jednotlivý přístroje, otáčel dvoukolíkový vidlice v zásuvce, odpojoval a připojoval signálový kabely a pocit při položení ruky se měnil.Někdy byl slabší, někdy "probíjení" zmizelo úplně.
Nejdřív jsem měl podezření na levnej multifunkční DVD přehrávač a jeho spínanej zdroj.
Ale ta změna byla jen nevýrazná.

Nakonec se ukázalo, že těch devadesát voltů nepřichází ze sítě, ale po stínění anténního kabelu (rádio/televize).Jednoduše to vyřešil galvanickej oddělovač.
kabelguru.cz

Odpovědět