Obývák vs poslechovka

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Obývák vs poslechovka

Příspěvek od PítrsPraha »

Diky za dosavadni nazory. Vnimam to tak, ze kazdej z vas mi z vetsi ci mensi casti mluvi z duse...

Roli v rozhodovani urcite bude mit i velikost obou mistnosti, ktera jasne mluvi pro obyvak. Ten ma tvar obdelniku cca 6.5 x 5.2 m. Nemel bych tam zadny problem mit bocni odstup od sten >1.2 m a od zadni steny 1 m (od bocnich resp. zadni steny beden). Bedny by mohly byt cca 2.5 - 3 m od sebe (vyskace) a cca 3.5 m od poslechovyho mista.

Poslechovka je vyrazne mensi s cca 5.5 x 3.5 m. Mam trochu obavy, aby se tam moje ne zrovna drobny sloupy + 300mm sub zvukove vesly... Nemyslim ani tak kvuli odrazum od blizkych sten, ale spis z pohledu spojeni zvuku a vytvoreni trojrozmerny stage.
Ted mam vyskace cca 2.5 m od sebe, poslechovy misto asi 2.8 m. Kdyz zavru oci, bedny nelze nijak lokalizovat, zvuk je tak siroky a hluboky, jak je nahrany. Hudebni obraz neni nijak roztrhlej.
Kdyz se byt o pul metru priblizim, stage a hloubka zvuku zmizi, snadno se da identifikovat, ze hraje leva a prava bedna a naprosto se vytrati dojem pritomnosti nastroju a muzikantu. Zvuk "zesluchatkovati".

Takze velkej vliv na rozhodnuti bude mit i zkusebni poslech v jeste nezarizenych mistnostech. O tu zivost a pritomnost zvuku, ktera prichazi az s nejakym odstupem Focalu od sebe a posluchace od nich, bych se nerad pripravil. To byl nejvetsi a pro me v pozitivnim smyslu sokujici prinos Parasoundu oproti predeslymu NADu C375.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Trochu související k variantě obývák. Máte někdo tip na extra tichou kombinovanou lednici? Spotřeba nerozhoduje. Cena do 15t .

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

O ledničkách prosím v jiném vlákně. Díky.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Za mne po zkušenostech jen a pouze solo poslechovka. Míval jsem to také v obýváku ( pomalu 30 roků ), ale co se kluci odstěhovali , zabral jsem dětský pokoj ( 3,7 x 3,4m ) -- sice moc nevhodné rozměry, ale po akustických úpravách a vhodným železe, jsme plně spokojen. Nikdo mne neruší, já také nikoho, když přijde hifista nerušíme velitelku ( v obýváku to byl vždy problém ). Hodně mojich kamarádů to přestěhovalo z obýváku do solo a vždy plná spokojenost.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Máš dobře zvážené plusy i mínusy. Pokus se tedy eliminovat co nejvíce mínusů a uvidíš, co ti vyjde.
Z mého pohledu s mínusy v obýváku nic nevymyslíš, zejména když o designu nebudeš zřejmě rozhodovat sám.
V poslechovce
- trochu násilný přístup "tak a teď jdu poslouchat" můžeš si přemístit knihovnu nebo její část a číst si dál tiskoviny, net... i tam
- nutnost řešit druhou sestavu a následná nespokojenost s tím, že to v obýváku hraje hůř :-) pokud budeš brát, že máš top sestavu jinde, vždy to přeci bude hrát hůř ;) ...a paní se může vybrat nějaké audio podle sebe, např. onwall http://www.monitor-audio.cz/SOUNDFRAME-c20_0_1.htm
- přenášení hudebních nosičů v obýváku bych si nechal Tidal, Céda do poslechovky. Playlist v Tidalu, co se bude poslouchat, tak můžete selektovat spolu. Co si pak koupíš, budeš mít v poslechovce.
- izolovanost zda izolovanost vadí nebo nevadí tobě/ostatním závisí na tom, kde se zrovna nacházíte na "křivce vztahu". Opak k izolovanosti máš ve svých plusech možnost poslouchat cokoliv kdykoliv a "jakkoliv" hlasitě

Za mě tedy vítězí samostatná poslechovka. I když menších rozměrů, můžeš si akustiku bezvadně poladit. V obýváku jen do určité míry, zřejmě.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

3,5 x 5,5 bohate staci. Mam podobne rozmery. Tannoy nejsou taky male bedny.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

dkdkdk:
Díky za podrobnej koment (i ostatním). Podvědomě to asi taky tlačím směrem k separátní poslechovce :-). Tvoje tipy a názory mi dávají smysl.
Jen tu druhou sestavu určitě nebude vybírat paní, chci aby to i dole trochu hrálo. Moje představa je bazarovej AV předzesilovač typu Marantz AV-7701, k němu stereo koncák nebo dva monobloky AB >100 W / 8 Ohm a nějaký bazarový větší sloupky typu Focal Cobalt, Canton Chrono, Magnat Quantum.... Prostě konektivitu a aby to uhrálo 34 m2 místnost při blockbusterových hlasitostech.

fox:
Tannoye jsou dual concentric. Focaly přece jen potřebujou nějakej odstup, aby se zvuk z jednotlivých repro "spojil" do koherentního celku. Z toho má trochu obavy, viz můj předchozí popis současnýho rozestavění. Ale "se uvidí"...

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Bedny mam asi 2,5 m od zadni steny a cca 50 cm od bocnich sten. 3D prostor je dobry. V obyvaku bych si to nemohl dovolit.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Za mě také jednoznačně separátní hifiroom s co nejlepší sestavou !

Buď máš dílnu(garáž), kam ti nikdo moc neleze nebo poslechovku (pracovnu, kancl), v lepším případě pak oboje. Máš tam svůj binec, kam co položíš, tam to i zůstane. Nevýhodou je nutnost pořídit druhou ale již vcelku dost kvalitní sestavu do obýváku k TV, protože poslech u TV v porovnání se separátní vyladěnou sestavou nesmí být propastný rozdíl, aby poslech nebyl nemilý. A trochu to může zalézt do financí (především když se staví obvodové zdi).

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Mam v poslechovce stereo i DK s projektorem. V obyvaku pouze televizi. Manzelka i dcera nejevila o kino v obyvaku zajem, spis ji nekomprimovany zvuk svou dynamikou obtezoval. Pokud mame spolecne naladu na film, pustime si ho v poslechovce. V obyvaku nam druhy aparat vubec nechybi.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Takže padlo definitivní rozhodnutí a bude separátní poslechovka *2thumbsup* . Zatím je ve fázi příprav. Místnost bude zároveň pracovna (částečně pracuju z domova) a zároveň poslechovka. Tzn. počítám s přiměřenýma akustickýma úpravama - potlačení prvních odrazů od bočních stěn, podlahy a stropu, difuzory za repro a pohltivý materiál na zadní stěně. Bass trapy do rohů místnosti. Cílem bude porovnat frekvenční odezvu a dobu dozvuku, pomůžu si měřením.

Trochu se bojím, co bude dělat ten sádroš ve spojení se 4x 8'' a 1x 12'' basákama, tak se snažím dohlížet na jeho poctivou montáž a upevnění. Místnost má 5.6 x 3.9 m, výška 2.4 m.

Tím se na čas odkládá zamýšlený nákup nového CD/DACu. Vybráno už nejspíš mám (Ayon CD-07), takže kdo si počká.... :-).

ObrázekObrázek

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Gratuluji! *thumbs up* Repro budou u steny proti dverim? Planujes samostatny drat od jisticu pro hifi? Ted je na to spravny cas.. *2thumbsup*

Dal by tam 20m Supra Lorad silver, coz Te nezruinuje a mel klid na dusi..
http://www.dienadel.de/supra-cables-lor ... 353635640/

Offtopic..Muze nekdo poradit nejakou metraz pro ten ucel? Ne moc draha a delka cca 20m. Samotnyho hy mne zajimalo, cim to vyresit..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Umístění repro ještě nevím. Buď jak píšeš nebo u stěny pod oknem. Rozhodnu se podle poslechu. Pocitově je mi bližší varianta B, protože by kolem výškáčů bylo víc volnýho prostoru a poslouchal bych na délku místnosti, ale zvuk je na prvním místě.

Elektrika je už bohužel komplet natahaná a "poctivě" zazděná. Neměl jsem to možnost ovlivnit dřív. Stejně se časem propracuju k oddělovacímu trafu, takže by "normální" rozvody neměly vadit.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Poslední dobou se mi osvědčila při solo přívodech Classic 110 CY 7G1,5 -- super cena, dostatečný průřez a vůči Supře posun o veliký kus. Dokonce i z této metráže kompletuji silové kabely pro DK a levné sestavy -- klientela je v této cenové lize plně spokojena.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ačkoliv stěhování nastane reálně tak v dubnu, začal jsem se na to připravovat. A jak to tak bývá, začal jsem tím nejmíň podstatným :-). Hlavní sestava (viz podpis) půjde kompletně do poslechovky, tzn. obývák by zůstal bez ozvučení. A to je představa, která mě děsila :-). Tak jsem hledal, hledal a hledal a pak nakupoval :-).

Obýváková sestava bude sloužit k nenáročnýmu poslechu hudby z FM rádia a Tidalu (50 %) a k ozvučení TV/filmů (50 %). Zároveň si ale přeju, aby to hrálo poslouchatelně, abych neměl po každým puštění tendenci to do 5 minut vypínat, aby to nebylo potichý šustítko a aby byl aspoň trochu zachovanej charakter zvuku hlavní sestavy. Roli hraje i jednoduchost na ovládání, vyšší WAF a rozumná pořizovací cena.

Začal jsem bednama. Požadavky byly, tak jak to bývá, rozporuplný: spíš menší rozměry, aby zvukově utáhly místnost cca 35 m2, aby uměly zahrát přijatelně potichu i nahlas, aby nebyly extrémně hladový a aby uměly dobře zabasovat (myšleno ne max objem, ale rozsah a kontrola). Rozpočet cca 20-30 tis., uspořádání cokoliv od 2.0 do 3.2. Zadní/efektový bedny nechci - nejsou kam dát (okno, průchod, nábytek), WAF a ani já sám nechci v obývák zaskládat bednama.
Volba padla na 3.1 set Focal Chorus řady 700 (sloupky 716S, centr 700 a SW 700). Původní cena 59 tis. Kč, koupeno za 24 tis. Kč ve stavu téměř nových kusů.

S AVR jsem původně začal maximalistickou představou o AV procesoru + 3kanálový výkonový zesilovač(e). Filtrací výše uvedených podmínek jsem představu dělence opustil :-) a po delším vybírání pořídil NAD T775. Důvody: zvukovej charakter NADu dobře znám a vyhovuje mi, poctivej výkon, možnost bi-ampingu, je mi blízkej jejich přístup "mjůzik first" i u AVR a k Focalům se zvukově taky hodí.
Původní cena 55 tis. Kč, koupeno za 10 tis. Kč ve stavu 100 % funkčnosti s drobnýma vadama na kráse viditelnýma jen zblízka.

Oboje mám chvilku, takže je brzo na podrobnější dojmy ze zvukovýho srovnání. V přímym soustředěném porovnání stereo poslechu (2.0) je rozdíl jasně zřetelnej, ale tak nějak podle očekávání. Menší sestavě chybí ta křehká kombinace znělosti,jemnosti a rozlišení, má výš posazený a ne tak dynamický a rychlý basy. Zvuk je jako bych přepínal mezi 2D a 3D. Menší Focaly trochu přifukujou objem nástrojů a dělají zvuk celkově větší (což je pro zamýšlený určení spíš plus) za cenu horšího rozlišení. NAD hraje ve stereu někde mezi C320 a C375 s tím, že oproti nim tolik netlačí na pilu na basech, což se perfektně doplňuje s malýma Focalama, který se zabasovat nebojí. Kontrola zesilovače nad bednama je bezproblémová.
Jediný trochu zklamání je ze subu Chorus. Je to sice malej 8palec, ale čekal jsem od něj trochu víc. Anebo jsem zmlsanej svým 12'' JBLkem, který je svým zvukem o hodně jiná liga. Ten Chorus je evidentně myšlenej jen na kino, kde je jeho úloha spíš posílit objem basů než nějak dramaticky rozšířit jejich rozsah. Ve stereu zvuk spíš zhorší. Uvidím, jak bude znít v novym obýváku a kdyžtak ho vyměním za nějakej alespoň 10''.

No a u filmů, to je jiná pohádka :-). Čistě na filmy bych si vybral 3.1 sestavu NAD + Chorus. Nevím, jestli ten rozdíl dělá to, že do větší sestavy jde zvuk jako stereo downmix, zatímco do menší sestavy jde plnohodnotně tak, jak byl vytvořenej pro multikanál. Nebo jestli tak velkou roli hraje centr. Ale prostě filmy mi z menší sestavy znějí tak nějak zábavnějc. Mít tak plnokrevný kino 7.2 z komponentů na úrovni Parasound + Electry, to by byl orgasmus maximus. Ale to jsme v o řád jiných cenovkách.

(Teď mám ze zvědavosti zapojený oba zesilovače a všechny bedny. AVR je řídící a výkonově krmí L+P+C Chorusy. Parasound je čistě výkonový a krmí Electry + dává signál a bass management oběma subwooferům. Zapojení 2xL, 2xP, C, 2xsub. S hifi to nemá společnýho nic, ale hraje to fantasticky :-D )

Odpovědět