Někdo z Karlovarska, aby mě zasvětil? AVR + 5.1

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
maxfli
Kontaktovat uživatele:

Někdo z Karlovarska, aby mě zasvětil? AVR + 5.1

Příspěvek od maxfli »

Zdravím všechny zde přítomné.
Nevím zda jsem tady správně, ale napíšu co mě trápí-jak se říká, za zeptání nic nedáš. ;)

Hledám někoho z Karlovarska, kdo je znalý v oblasti dnešních AVR a reprosoustav.
Po několika letech jsem si splnil sen a pořídil a dokopal se konečně koupit něco základního pro sledování filmů, jelikož sleduji filmy z 90% a zbylých 10% nějaká ta hudba. 10 let jsem si filmy a muziku pouštěl přes Logitech Z5500 *sunglases*

O co tedy jde:

- SESTAVA -

DENON AVR-X1600H DAB
Magnat Alpha RS12
Polk Audio T50
Polk Audio T15
Polk Audio T30

...něco málo k této základní sestavě a dotaz zní, zda by se zde nenašel nějaký obětavý a fajn člověk, který má sem tam čas a byl by ochoten mě navštívit a zasvětit do správného nastavení sestavy a vysvětlení dnešních pojmů a funkcí, které dnešní AVR nabízejí.
PS: nechci to zadarmo *thumbs up*

Tak nějak to mám zkompletované , ale věřím, že zvuk by mohl být lepší.
Jenže když nerozumím pojmům, které se pojí s nastavením reprosoustav a AVR, tak je to těžké že.( Frekvence, fáze, atd, atd.... :roll: )
Manuály mám přečtené, pochopeno max. 30% :oops:

Předem díky za reakce a zdraví Honza z K.V.

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Re: Někdo z Karlovarska, aby mě zasvětil? AVR + 5.1

Příspěvek od elMuerte »

Sice nejsem z Karlovarska, ale zeptám se tě, co z manuálu nechápeš ? Tobě to dovoluje měnit nějaký fáze a frekvence ?
Má to nastavení Audyssey, co víc tam chceš nastavovat?
Na filmy si to přepni na kodek zdrojového signálu filmu.
Na hudbu dej Stereo, nebo multistereo.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Ano.
subwoofer má možnost nastavení fáze 0°a 180° - k čemu to slouží?
Subwoofer má možnost nastavení frekvence 50hz-150hz - jak nastavit k poměru bočních sloupových repro?

Audyssey nastavení jsem provedl, nastavení ohmů na AVR jsem dle reprosoustavy také nastavil na 6 ohmů.

No a jsme u filmů - na AVR se nastaví automaticky výstup signálu podle zdrojového signálu, ale pokaždé to hraje jinak - jiná hlasitost,jinak vyvážený zvuk,atd.

Je toho prostě hodně, nevím zda mám reprosoustavu správně nastavenou dle nastavení Hz, dle velikosti beden, jestli toto automaticky také nastavil Audyssey, atd.

Netuším, proč mám v menu 2 položky nastavení db jednotlivých reprobeden - v jednom nastavení je jen center a subwoofer, tam jsou jiné hodnoty db než v druhém nastavení, kde jsou nastaveny db všech reproduktorů a které si můžu sám uložit pod 4 rychlé vlastní přístupy/volby na ovladači.

A dále v nastavení AVR různé funkce, názvy, když k některým nemohu najít překlad, když najdu překlad, nebo si to přeložím v překladači tak vysvětlení k čemu to přesně slouží nepochopím jako neznalý, např:
Cinema EQ
Center Spread
Speaker Virtualizer
MultiEQ XT / Reference,L/R Bypass,Flat,Off
Dynamic EQ
Reference Level Offset
Dynamic Volume
Restorer / High,Medium,Low,Off

Je toho celkem dost co zatím nechápu, proto jsem zde vložil můj dotaz.
Děkuji.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

maxfli
Poradit by Tě měl prodavač v tom obchodě, kde jsi to koupil. Jdi touto cestou, je to jeho povinnost. Pokud neuspěješ, tak mi napiš do e-mailu v bodech otázky, co přesně chceš vědět a v čem chceš poradit.

Oldear

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Ahoj
Prodavač? Myslíš zeleného Alzáka?Ten by mi moc neporadil.

Už se tak nějak pomalu seznamuji se sestavou, ale pár věcí bych potřeboval objasnit a to jsem samozřejmě nelenil a nejprve jsem hledal na netu, něco jsem našel, takže jsem moudřejší, ale něco ne. Vím, že vše je o uších a jak zvuk vnímá posluchač a dle toho si ho nastavit.

Já myslím, že ti to mohu napsat zde do tématu, protože se vlastně budu opakovat viz příspěvek výše, tzn, že bych potřeboval pěkně laicky vysvětlit tyto fičury , které umožňuje můj DENON AVR-X1600H DAB, co znamenají, co tím mohu dosáhnout:

Cinema EQ
Center Spread
Speaker Virtualizer
Dynamic EQ
Reference Level Offset
Dynamic Volume

dále

Subwoofer má možnost nastavení frekvence 50hz-150hz - prý se nastavuje k poměru předních sloupových repro, nevím, netuším.

a

četl jsem něco málo o zahoření repro, takže pokud ano, jakou použít nejjednodušší cestu, pokud ne, tak proč nezahořovat.

To je vše co bych potřeboval asi tak objasnit, vysvětlit, děkuji moc.

sekal

Příspěvek od sekal »

Oldear má stran dodání cz manuálu pravdu. Je to zákonná povinnost prodejce (https://www.coi.cz/faq/4-musim-dostat-cesky-navod/). Otázka je, jestli bys tam našel vše, co požaduješ. Co jsem se letmo díval do cizojazyčné verze, tak požadované vysvětlení a nastavení sw tam např. není. Lze to ale dohledat na webu i zde na fóru (http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15675; post159499.html#p159499).

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Já mám kompletní český návod tisknutý i kompletní anglický v PC.
Ale bohužel vysvětlení, které bych potřeboval já, tam není.

Jako aby se uživatel dočetl v návodu u subwooferu - Přepněte fázy na 0°, nebo na 180°
Tak to mi opravdu nic neříká.

Nebo v návodu u AVR - Zapněte funkci Speaker Virtualizer pro lepší požitek.
To mi toho sdělili
:roll:

Nejsem troll, takže hledám na netu, ale když už najdu, zkusím přeložit, tak mi to stejně jako laikovy v oblasti AVR nic neřekne.Bohužel.
Například zde: http://manuals.denon.com/avrx3600h/eu/e ... cmyvmq.php

A v tomto odkazu, který jsi mi postnul je úplně stejný začátečník jako já a stejně se dozvěděl odpovědí jen na půl.. :cry:
post159499.html#p159499

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Já se teda docela divim, proč na to nejdeš logicky, tedy nepostupuješ systematicky. Nevim, k čemu je fáze u subu? Je mi víc než 15 roků? Pokud ano, zadam do gůglu kouzelný sousloví "fáze subwooferu" a ejhle, co mi vypadne? Voalá:

https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic ... 1&t=710563

no a takhle bych postupoval dál, dozvíš se polopaticky úplně všechno. Tohle už musí pochopit i naprostá lama s běžnym vysokoškolskym elektrotechnickym vzdělánim.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Bazi má naprostou pravdu. Všechny Tvé otázky mohou být zodpovězeny velmi rychle a to Tvou prací. Jsou to základní věci, kterých je plný internet. Tak nejprve makej sám. Až co ti zbyde, tak hoď sem...

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elMuerte »

maxfli píše:
31 led 2021 06:15

K posunu času odehrání signálu z recieveru. Používá se to v místnostech kde zaniká basová složka a lze tak doladit větší dynamiku basů. Podle mě je to zbytečnost, protože si to za Vás změřil a vypočítal a nastavil Audysey sám, pokud jste tedy provedl kalibraci podle návodu.
maxfli píše:
Subwoofer má možnost nastavení frekvence 50hz-150hz - jak nastavit k poměru bočních sloupových repro?

Zde už by to chtělo trošku laborování, poslat na vaše reproduktory zdroj sinusové frekvence, třeba toto https://www.szynalski.com/tone-generator/ a zjistit od jaké frekvenece hrají vaše reproduktory basovou složku.
Prostě by jste začal na frekvenci 1Hz a pomaličku zvyšoval až uslyšíte basy pořádně a čistě jako ostatní frekvence. Tím si nastavíte dělící frekvence, kterou bude hrát subwoofer. Domnívám, se že to také řeší audyssey za vás, a tak bych na subwoofru nastavil něco okolo 60Hz a dál se v tom nehrabal a nechal to na recieveru, popřipadě audysey
maxfli píše:
Audyssey nastavení jsem provedl, nastavení ohmů na AVR jsem dle reprosoustavy také nastavil na 6 ohmů.
OK - i když Polk T50 i T15 = 8ohmů, Polk T30 = 6ohmů. divný.
maxfli píše:
No a jsme u filmů - na AVR se nastaví automaticky výstup signálu podle zdrojového signálu, ale pokaždé to hraje jinak - jiná hlasitost,jinak vyvážený zvuk,atd.
za to nemůžu, ale tak logicky asi bude záležet film od filmu. Samozřejmě že jinak bude hrát ATMOS a jinak DTS a jinak stařičký dolby digital. Co používáte za zdroj ? Počítač, nebo DVD/BlueRay ?
maxfli píše:
Je toho prostě hodně, nevím zda mám reprosoustavu správně nastavenou dle nastavení Hz, dle velikosti beden, jestli toto automaticky také nastavil Audyssey, atd.

nastavil to dobře
maxfli píše:
Netuším, proč mám v menu 2 položky nastavení db jednotlivých reprobeden - v jednom nastavení je jen center a subwoofer, tam jsou jiné hodnoty db než v druhém nastavení, kde jsou nastaveny db všech reproduktorů a které si můžu sám uložit pod 4 rychlé vlastní přístupy/volby na ovladači.

nevím mám jiný reciever, tak to zkuste vyfotit. Mám také možnost uložit 4 pozice, a to hudbu, filmy, hry a čistý (music, movie, game, pure). Aby se to uložilo, tuším musíte mít v recieveru zasunutý USB flash disk nevím přesně. Pak si na daném zařízení přepnete, jestli chcete poslouchat hudbu a nebo filmy. Filmy samozřejmě přes dekódery budou hrát jinak než stereo hudba. Tady nic nevylepšíte.
maxfli píše:
A dále v nastavení AVR různé funkce, názvy, když k některým nemohu najít překlad, když najdu překlad, nebo si to přeložím v překladači tak vysvětlení k čemu to přesně slouží nepochopím jako neznalý, např:
Cinema EQ
- nastaví zesíleni/zeslabení určitých frekvencí, tak aby byly omezeny sykavky a film zněl tak jako v kině, více ponurně, aby nebyl tolik cinkavý a spíše klidnější.

Center Spread
- myslím že s tím nastavuje kolik zvuku se pouští na centrální reproduktor s tím že pokud posloucháte stereo hudbu, tak to reciever mixuje, že osoba zpívá jen z centrálního a přední reproduktory hrají jen hudbu. Což většina z nás nemá ráda, tak si zapnete aby na přední reproduktory šla všechna hudba a centr se tím zatlumí.

Speaker Virtualizer
- Nevím, nepoužívám.

- nastavení audysey, filmy na reference, hudbu na L/R Bypass.

Dynamic EQ
- nastavení audysey, zapíná funkci vyrovnání hlasitosti pro vaši místnost pro vyvážení nedokonalosti lidského ucha. mám zapnuto.

Reference Level Offset
- o kolik chcete vyrovnat křivky předchozího pro vaše uši, mám 0.

Dynamic Volume
- o kolik chcete aby různé písničky hráli stejně hlasitě. plus záleží na velikosti datového toku. mám na low a nějak nepozoruji že by se hlasitosti měnili.

Pokud jsem někde napsal nějakou blbost prosím ty znalejší o opravu či upřesnění.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

No tedy šéfe elMuerte, to je přesně to, co jsem potřeboval vědět, polopatě vysvětlit.
Mockrát díky za vysvětlení, návody, postupy, už se orientuji mnohem lépe.Též děkuji ostatním přispívajícím.

Jen ještě já odpovím na pár bodů:

Podle mě je to zbytečnost, protože si to za Vás změřil a vypočítal a nastavil Audysey sám, pokud jste tedy provedl kalibraci podle návodu.
Provedl jsem dle návodu

Zde už by to chtělo trošku laborování, poslat na vaše reproduktory zdroj sinusové frekvence, třeba toto https://www.szynalski.com/tone-generator/ a zjistit od jaké frekvenece hrají vaše reproduktory basovou složku.
Prostě by jste začal na frekvenci 1Hz a pomaličku zvyšoval až uslyšíte basy pořádně a čistě jako ostatní frekvence. Tím si nastavíte dělící frekvence, kterou bude hrát subwoofer. Domnívám, se že to také řeší audyssey za vás, a tak bych na subwoofru nastavil něco okolo 60Hz a dál se v tom nehrabal a nechal to na recieveru, popřípadě audysey

Zde mi v testu vyšel nejlepší a uchu lahodící zvuk na 43Hz - sloupové přední repro (takže když mám subwoofer 50Hz-150Hz nastavil jsem správně tu nejnižší hodnotu 50Hz? Nejblíže těm lahodícím 43Hz a dle toho se upraví basový signál do subwooferu?

OK - i když Polk T50 i T15 = 8ohmů, Polk T30 = 6ohmů. divný.

To mi poradil jeden uživatel na jiném Hi-Fi fóru, abych to dal na 6ohmů.Je to tedy správně?

Co používáte za zdroj ? Počítač, nebo DVD/BlueRay ?
Zdroj PC

...no a ty funkce byli zodpovězené, to jsem snad pochopil, vyzkouším.

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elMuerte »

no tak pokud vám přední repro hrají už od 43Hz, tak vám stejně nic než 50Hz na subwoofru nepomůže. A těch 7Hz se bude se suwoofrem krýt, ale nemyslím si že by to nějak vadilo. Niž to nedáte, tak to tak nechte.

no já jsem spíš příznivce když 4 ohmy tak všude 4ohmy a když 8ohmů tak všude 8ohmů. Ale obecně to ničemu nevadí, pokud váš reciever umí 6ohmů tak fajn. Jinak vždycky zesilovač musí být přepnut do režimu nižšího odporu než do většího než je reprobedna. Tudíž můžete zapnout 4ohmy ale nikdy ne 8, ten 6ohmový by vám mohl odpálit koncový stupeň. Já vím že to asi víte, ale píšu to jen pro jistotu.

Tak pokud to leze z PC, jde sehnat zdroj datového toku, třeba programem Mediainfo, který vám vypíše jaké audiostopy jsou v kontejneru obsaženy. Třeba tady:
mediainfo.jpg
má film například stopy:
1) AC-3 CZ
2) DTS CZ
3) DTS EN

z nich pak můžete vybírat co chcete, ale domnívám se že automatika si s tím poradí asi nejlíp. Když přepnete zdroj signálu ihned si přečte co do ní leze apřepne se. Samozřejmě že se tím i změní projev filmu, třeba z AC-3 na DTS to poznáte. Z DTS na DTS už tolik asi ne.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Ty zdroje a datový tok chápu. Používám léta PotPlayer a ten toho umí víc než dost na info o přehrávaném souboru.

A ano.AVR umí 4 6 8 ohmů. Tak tedy nechám těch 6.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Posun fáze basů, aneb dozvuk. Bez změny fáze 0° basy hrají na první přízvučnou dobu ("duc-duc"), při otočení fáze o 180° basy hrají nepřízvučnou dobu ("em-ca em-ca").
Řeší se tím zvuk basů v místnosti. Na SW si nastav 0° a pusť si třeba
Pak si nastav 180° a uslyšíš rozdíl jak to basuje. Při nastavování si případně ještě vyzkoušej 135° (75%), 90° (50%) a 45°(25%). Některé nahrávky jsou ok, některé nahrávky strašné (koncerty na stadionu), a tak potřebují takto equalizovat. Na to slouží různé funkce.

DENON AVR-X1600H má funkce dost osekané na kost. Podle info popisu nemá funkci Audyssey Sub EQ HT, tu má až vyšší model X3600. Sub si tedy budeš muset nastavit resp. nastavovat sám ke každému filmu nebo muzice. Normální je, aby to za tebe dělal přístroj. No za ušetřené finance si alespoň užiješ dost pohybu se stálým štelováním Subu (bez DO). Ale třeba v malé místnosti to nebude tak tragické jako ve velké. Pokud máš poslechovou místnost zabydlenou nebo dokonce akusticky upravenou tak fázi příliš nevyužiješ. Pokud máš holobyt nebo obývák spojený s kuchyní nebo nějakou hodně nesymetriku, tak fázi určitě budeš více točit.

Dělící frekvence u Subu ke sloupům je v podstatě jak píšeš. Bohužel většina filmů je uříznutá zespoda na 50 Hz. Takže doporučuji si na filmy nastavit 70-90 Hz, aby sub vůbec nějaké slušné basy zahrál. Ale u filmů sejedná spíše o ruchy, rány, výstřely, bouřka apod. pásmo kolem 50-250 Hz, kde samotné hluboké basy nejsou. Na muziku je naopak vhodné použít dělení na nižší fr. 50-60 Hz.
Důležitá je také kvalita zesilovače v subu. Takže basů pouštět raději méně hutně jen jako mírné zesílení (Volume) spodků pro dokreslení (pro dlouhodobý poslech >2h). Jaký je zesilovač v Magnat Alpha RS12 - AB nebo digital a jak kvalitní, co zkreslení (aby to nebyl bolehlav)?

Ty repro jsou vhodné jen na domácí kino https://www.soundandvision.com/content/ ... test-bench
Jak na SUB http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidi ... -subwoofer

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Díky vyzkouším.
Já mám ale fázy možnost pouze přepnout a to buď 0°, nebo 180°

Odpovědět