Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Mike
Kontaktovat uživatele:

Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Příspěvek od Mike »

Často kolem sebe vidím spoustu lidí co utrácí za hifi komponenty,kabely a další věci s tím související ale co vidím už podstatě méně je řešená akustika poslechové mísnosti je jedno jestli je to obývák bytu nebo samostatná poslechovka v rodinném domku. Proto mě zajímá jak máte doma řešenou akustiku mísnosti kde posloucháte ladíte a hledáte správný zvuk :-) Začnu u sebe na akustiku jsem před nedávnem moc nedbal pak přišel problém s repro začlo to dělat neplechu a pak mi došlo že spousta věcí je špatně a já je předtím neviděl. Plánuji kompletní úpravu akustiky,nepřed bude odborné měření a pak se bude tvořit.
Tak jak to máte vy?? Rád uslyším tipy a rady co se osvědčilo a co naopak ne.
Zdraví Michal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Příspěvek od Aleska »

Mike píše:Často kolem sebe vidím spoustu lidí co utrácí za hifi komponenty,kabely a další věci s tím související ale co vidím už podstatě méně je řešená akustika poslechové mísnosti je jedno jestli je to obývák bytu nebo samostatná poslechovka v rodinném domku.
Zdraví Michal
Michale, musím s tvým názorem souhlasit, akustika místnosti se minimálně z 80% podepisuje na výsledném zvuku. Já osobně mám poslechovou místnost společnou i s obytnou, takže umístění reprobeden muselo být posunuto silně mimo osu doprava - a na výsledku to bylo velice výrazně znát. Moje poslechovka/ložnice má pouze 3,9 x 3,2 metru a osa poslechového prostoru je pouze 1,4 m od pravé, kratší zdi s oknem !!!!!!!!! Reproduktory od sebe 1,6 m a ode mne 1,6 až 2 metry. Poslouchám tedy v oblasti přímého zvuku,kde se odrazy tolik neprojevují. Na podlaze celoplošný koberec, další koberec na levé zdi a když připočítám záclony, tak zatlumeno akorát. Ve 3 rozích basové pasti, ale jen pro můj dobrý pocit.
Netové období basových pastí vyvrcholilo ve světě asi v roce 2005, tj. před masívním nástupem elektronické EQ s výsledkem: "Velký humbuk - nic moc". Nejvíce o tom napsaly a profitovaly firmy vyrábějící akustické obklady (včetně měření) na zakázku. Nic se s nimi nezkazí, ale také nic moc nenapraví, protože basové problémy se takto dají pouze (někdy i značně) zmírnit, ne vyřešit. V mém případě jsem problémy nakonec řešil elektronicky, pomocí Alesisu DEQ230D.

Chceš-li se "z gruntu" pustit do tohoto problému, nejdříve se rozhodni, kde reproduktory budou stát a kde budeš mít poslechové místo. Namodeluj si je do perfektní pomůcky na stránkách Hunecke.de a zagooguj si excelový prográmek s názvem "Room Response Calculator" kde pokračuj. Dostaneš výsledky interakce tvé poslechovky v závislosti na módech místnosti, akustické pohltivosti stěn a pod. Je to pochopitelně pouze teoretické, ale podle mé zkušenosti výsledek minimálně z 60% odpovídá pravdě (a bez měření). Pak je již jen krůček k pořízení (zapůjčení) měřícího mikrofonu, software je grátis a znáš skutečnost bez vyhazování peněz za "odbornou konzultaci". Protože když ten odborník nebude měřit (myslím tím mikrofonem a nějakým programem), pak ti bude povídat jen teoretické pravdy a ne to co skutečně potřebuješ. A bude-li měřit, pak naměří jen to (+-5%), co bys naměřil i ty. Když neuděláš na základě výsledků elektronickou EQ, pak jsou ti i ty naměřené výsledky prd platné, protože dole bude vlnobití, nahoře seismograf a na každou bednu jinak...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Mike - nepřeháněj úpravy a hlavně je nepřeceňuj. Pro klasické umístění repra zpravidla postačuje
běžné vybavení obýváku, t.j. koberec, závěsy, členěný nábytek a plné regály knih, pití a pod. Tam kde jsou problémy, je řešení zhruba takové jak popisuje Aleska. Než basové pasti, plata od vajíček je lepší řešení elektronické (pro mne). Samozřejmě existují názory opačné a možná jich bude většina ale od elektronické úpravy bych už nešel zpět. Kvalitně akusticky upravená poslechovka tě vyjde na min. 50t. a to se držím při zemi. Výsledek nejistý a po dodatečném změření možná půjdeš hledat provaz...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Teď jsem viděl tvoji poslechovku na fotkách, stěny holé, to chće zabydlet, ne? A potom poslouchat, měřit a případně upravit "kurvítkem"...

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Pánové musím souhlas s vámi oběma ono totiž nějáké nesmysli typu "akustická pěna" a plata od vajec jsou houby platné zejména pokud si uvědomíme spoustu kolujících lží o akustice např. že tento akustický molitan je naprosto výborný na basy a proto jej musíme nacpat nejlépe za bedny také za komponenty možná také na stěny... At mě ted klidně všichni ukamenují TYTO AKUSTICKÉ MATERIÁLY FUNGUJÍ KOLEM +- 2khz takže je naprosto nesmyslný názor že to ovlivní basy budeme ho proto cpát všude a hodně. Pomůže něco málo na výškách ale sám o sobě moc nefunguje teda alespon co já jsem měl možnost slyšet lepší je ho použít už na nějákou konstrukci např z trámků udělat konstrukci do ní dát určitou tlumící vatu na to natlouct nějákou desku možná sololit a na něj dát např nějáký motiv a nebo místo motivu na to dát již zmíněné akustické pěnové panely tam si myslím že by fungovali.......
Mám podobné plány jaké popsal Mih
aleska
měření je základ a člověk by si ho měl zkusit sám pokouším se o to... ale stejně asi padne volba na profíka jen dodám že to nebude tak finančně náročné v rámci našich dobrých vstahů. Ano odborník toho napovídá a shrábne peníze řekne že tam je vše špatně vysloví cenu třeba 40 tisíc za poslechovku a pak si jen člověk sedne a buď aparát prodá protože ho to bude štvát jednak proto že mu to nehraje dobře a za další proto že nemá 40 tisíc a tím pádem je tam kde byl.
A nebo ho to bude sice štvát a skousne to. O elektronické korekci akustiky píši něco málo ve svém vlákně.
Zdraví Michal

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Mih

Stěny holé no to je pravda z části spíš je holá ta stěna za kterou repro je a ještě větší problém je že je ze sádrokartonu no jak jsem pověděl čeká mě nelehký úkol a abych předešel diskuzi at dám repro jinam a jinak tak jsem to zkoušel a nemohu to dát jinam a jinak tohle je jediné možné řešení bohužel.........
Mám už promyšleno co s tím. Souhlasím s názorem závěsy,obrazy,knihovna už mám i vybráno co koupím. Spousta problémů se dá řešit drobnostmi a člověk do toho hned nemusí dát deseti tisíce. Nejvíc mě láká akustická úprava stropu z podobného materiálu z jakého to má např NA ve svém vlákně. Nebo něco na způsob Herakustik a jiných materiálů.
Zdraví Michal

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

chce to prečítať si pár stránok o akustike.
http://www.obifon.sk/teoria/teoria_akustiky.htm
http://www.obifon.sk/teoria/echoo.htm

Len krátko k basom. Basy sa dajú kontrolovať jedine rezonátormi (kmitajúcimi panelmi)
Basové pasce sú skvelé. Obchodník na nich dobre zarobí. Nie, že by neexistovali účinné, len tie sú navrhované na mieru, drahé a riešia podstatne menej ako rezonátory.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ustavení beden

ustavení beden vzhledem ke stěnám a k sobě navzájem je klíč. velmi důležité je otočení/otáčení podle svislé osy a srovnámí akustických středů měničů. nikdy se mi nepodařilo mít symetrické ustavení beden - vždyť poslechový prostor je v drtivé většině případů nesymetrický...

při řešení problémů je zapotřebí mít přehled, co se děje. mít hlavu neustále v poslechové výšce a mít rychlý pohyb po poslechovce. pak člověk pochopí, co způsobuje to či ono a jak se jaké posunutí či pootočení bedny/beden v tom kterém místě projeví...

=> půjčte si invalidní vozík čili káru a brzy budete mít jasno...

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dadaft

O rychlém pohybu po poslechovce bych neměl mít problém sám jeden invalidní vozík čili "káru" vlastním a používám každý den a rychlý jsem na ní asi více než dost.
Takže mám jasno. začnu jezdit jak magor po pokoji.. hold to chce ladit....
Zdraví Michal

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nemusíš jezdit jako magor. můžeš jezdit jako já - za svým cílem.
;)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

připoj jednu bednu stříbrem a druhou mědí - postavím je tak, že to nepoznáš.
připoj jednu bednu 1,5 mm2 a druhou 6 mm2 - postavím je tak, že to nepoznáš.
připoj jednu bednu 5 metrovým kabelem a druhou metrem - postavím je tak, že to nepoznáš.

všechno souvisí aspoň tenkou nitkou se vším. prostor hraje s orchestrem. je moudřejší být s ním, než proti němu. neklaď (basové) pasti, ale otevři své nitro. stokrát vyjít naprázdno je smůla. nepokusit se je beznaděj. pochopení není vysvětlení, ale nová otazka. a psychoakustika je sviňa.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mike píše:Mih

Stěny holé no to je pravda z části spíš je holá ta stěna za kterou repro je a ještě větší problém je že je ze sádrokartonu ...

... Nejvíc mě láká akustická úprava stropu z podobného materiálu z jakého to má např NA ve svém vlákně. Nebo něco na způsob Herakustik a jiných materiálů.
Zdraví Michal
Michale,
snad na Slovanetu (Hlava) byla otázka holé stěny za reproduktory řešena formou závěsu. Názory jsou opět diametrálně rozdílné, ale myslím si, že ten závěs nemůže nic zkazit (a je i estetický). Nevím ale, kam mají tvoje bedny basreflex (a nevím zda jej mají), protože kdyby jej měly dozadu, tak dál ode zdi a řešit stěnu (alespoň oblast za basreflexem) difuzně (třeba Skyline Diffusor ), nebo skutečně použít ten závěs.

Jsem toho názoru, že ze sádrokartonu se děla zbytečný (zástupný) problém. Aby ovlivnil poslech tak by musel kmitat (vibrovat) a to by ses musel pohybovat v "koncertní hlasitosti poslechu". Než dokážeš sádrokarton vybudit, tak se ti dříve rozeskočí reprobedny. U nich je to důležité, aby nekmitaly, jejich stěny i při zvýšené hlasitosti musí být "mrtvé". Chceš-li přece jenom s ním něco udělat, pak rošt, 5 cm vaty + ty akustické panely dle NA. Já bych to ale nedělal - při poslechu budeš opět koukat na holou stěnu. Osobně ji raději "roztříštím" obrazy, květinami, soškami atd... a je to funkční a estetické. Když jsem byl služebně v Anglii, tak mne fascinovalo, jak tam umějí holou stěnu takto zabydlet... U stropu je tp použití dle NA opodstatněné a funkční, ale opět je to pouze "doladění", ber to jako tu slavnou třešničku na dortu, není to spása.
Rozhodující pro výsledek je interakce reprobedny/místnost/poslechové místo. Tvar a velikost místnosti neovlivníš, módy místnosti ti ovlivní výsledek víc, než všechny neuvážené úpravy (byť i odborníky doporučované). Každá místnost je jiná a každá potřebuje jiný přístup. Přečti si Dadaftova vlákna. On právě hledá pravdu na poli interakcí bedny/místnost, pro své názory je často nepochopen, ale má velký kus pravdy. Já jsem se na rozdíl od něj dal cestou akustických úprav + EQ, protože mám poslechové místo dané okolnostmi a jinde být nemůže.
Přeji pěkné ráno a celý den.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

aleska

Bedny mám 30cm od stěny bassreflex mají dozadu a ted jsou postavené nejlépe jak to jde hýbal jsem s nimi a natáčel jak to jen šlo bohužel takto to hraje "nejlépe". Už mám v hlavě akustické úpravy typu závěsy,dát něco na stěnu a něco za repro ideální by bylo mít v mém případě repro s basreflexem dopředu.
Já to ladil dost dlouho tohle je konečná fáze a víc s tím nejsem schopen udělat proto jsem začal s akustikou a asi skončím u jiných beden nebo room EQ.
Velké repro se mi líbí poslouchám rockovou trvdší muziku a tam je potřeba trošku ten spodek. Takže kdyby to nic neřešilo jsem připraven vyměnit i repro záleži za co bych měl měnit......
Zdraví Michal

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Mike píše:
Bedny mám 30cm od stěny
Chápem, že veľkosť miestnosti niekedy nepustí. 30cm od steny v akomkoľvek smere je však žalostne málo. Aspoň pri sústredenom posluchu by to chcelo nájsť umiestnenie min 80cm od stien, od zadnej viac (podľa možností). V nevyhovujúcich, či už malých, alebo sporo zariadených miestnostiach doporučujem malú posluchovú vzdialenosť. Trojuholník o stranách 1,5-1,8m. To vo väčšine prípadov rieši aj vzdialenosť od stien. Výsledok v drvivej väčšine prípadov viac ako uspokojivý.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

acon
Repro od sebe mám malinko přez metr. Poslouchám to co nejdál to jde a to je 140cm od repro to taky není nic moc bohužel jinak to u mě řešit nejde.
Bud to vyřeším a budu poslouchat takto a nebo vůbec..... Jinak to u mě koncepčně nejde kvůli nábytku a dalším věcem nad tím už jsem také přemýšlel.
Vím 30cm od stěny to je hodně málo.... Jak jsem už někde psal asi by to chtělo repro s bassreflexem dopředu. A nebo bassreflexy ucat to jsem už zkoušel když jsem je ucpal tak se mi zdá že je bedna mrtvá a bez života. Takže uvidíme co na měříme a jak to budeme řešit dál
Zdraví Michal

Odpovědět