Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?
Re: Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?
Dadaft-Já jsem byl u Fouse v Budějovicích.A ten má změřeno,zatlumeno,vyrobeno a nainstalováno jednou firmou.Nevím,zda mu to nebude vadit,když tady napíšu cenu co mi říkal on,ale bylo to o dost níže než jsi zmiňoval ty.Něco okolo 20% níž.Samozřejmě je to můj laický pohled na věc.Netuším co se v tom všechno skrývá a co je třeba.Rozměry místnosti budou také důležité(logicky že ano).Ale bylo to nějak takhle-6x4 metry.Zkosené boční stěny-střešní prostory.Takže hodně panelů bylo na zdech místnosti.
Ale třeba mlátím slámu a jsem mimo.Tohle jen tak plácám.Prosím nebrat jako jednoznačnou pravdu.Osobně mi nezbyde nic jiného,než to vyzkoušet na sobě a projít si tím.
Kdo tady má opravdu profesionálně vyřešenou akustiku místnosti?Já znám pouze jednoho co sem chodí.No vlastně NA je jeden další,ovšem netuším,zda to má opravdu změřeno a vyřešeno profesionálně.Pokud někdo pojede cestou pokus-omyl,tak nevím zda to je dobrá cesta.Ale třeba ano-měřící mikrofon,nějaký soft do notebooku a zkoušet.Ovšem aby to nebyla nakonec drahší cesta...
Ale třeba mlátím slámu a jsem mimo.Tohle jen tak plácám.Prosím nebrat jako jednoznačnou pravdu.Osobně mi nezbyde nic jiného,než to vyzkoušet na sobě a projít si tím.
Kdo tady má opravdu profesionálně vyřešenou akustiku místnosti?Já znám pouze jednoho co sem chodí.No vlastně NA je jeden další,ovšem netuším,zda to má opravdu změřeno a vyřešeno profesionálně.Pokud někdo pojede cestou pokus-omyl,tak nevím zda to je dobrá cesta.Ale třeba ano-měřící mikrofon,nějaký soft do notebooku a zkoušet.Ovšem aby to nebyla nakonec drahší cesta...
Zmerane je to akustikom. Izba bola tiez na zaciatku takmer uplne prazdna a zariadoval som to s ohladom na symetrickost, mozne odrazy...atd. Jendoducho som sa snazil dodrzat vsetky vseobecne platne zasady a aj ked to nieje dokonale, celkom sa zadarilo. Jedine co by sa dalo nazvat akustickou upravou je strop z mineralnej vlny. Na stredoch a vyskach hodne pomohol, ale treba si davat pozor na hrubku kazety. Ta totiz rozhoduje o frekvencnej pohltivosti jendotlivych spektier. Taktiez o velkost medzery medzi podhladom a stropom je dolezita a ma na to vplyv.. nemala by byt mensia ako 10cm, aby to troksu chytalo aj na basoch. U mna to bola viac menej nahoda, ze mam taku hrubku podhladu aku mam..pasul píše:agustini-Chtěl jsem se tě zeptat na to,jak jsi zjistil,že máš hrb na basech.Máš to změřeno?Nebo pocit?I tohle se dá spočítat nějakým vzorcem,programem?Tuším,že zkušení zvukaři to odhadnou již při prvním pohledu na místnost.Ale teď se normálně ptám.Musí být přeci také rozhodující,kam umístím reprosoustavy a jak se bude zvuk odrážet od okolních zdí.I to tam musí být podle mě zadáno-umístění repro.Proto si myslím to co jsem psal na začátku.Nebude to tak jednoduché.
Pri prvom pohlade na miestnost ti skuseny zvukar vytiahne meter a zacne merat rozmery..tie potom hodi do vzorcov z kotrych ti moze vypocitat ake mas rezonancne frekvencie..atd. Istejsie je ked vytiahne merak, pusti ruzovy sum alebo iny testovaci signal a namera realitu... Umiestnenie repro sa tiez da urcit meranim, kde su v danej miestnosti na to najvhodnejsie podmienky..
Myslim si ze je to uplne jednoduche.. zakladne veci ako je usporiadanie nabytku, zavesy, kniznicky..sumernost.. si mozes spravit sam a usetrit tak na akustickych materialoch, ale zvysok je uz na akustikovi. v tom je to jednoduche.. V ziadnom pripade sa nesnaz spekulovat dalej a pripadne behat s akustickymi materialmi po izbe.. druh materialu a jeho velkost, rovnako ako aj umiestnenie ti musi urcit akustik na zaklade vypoctu, merani a hlavne jeho skusenosti.. Niekedy je to tiez o experimentovani s najvhodnejsim miestom, ale sam to nerob.
Toz vse. Dufam ze som ti apson trochu pomohol. Tento tyzden som PN takze tu na forach pribudne zopar dlhsich prispevkov..
podstane je odhandut tu mieru pokial mozes riesit veci sam.. netreba sa pustat do nakupu ziadnych absorberov a podobne. Ak nemas peniaze na akusticke upravy, tak si najprv pozvi akustika nech ti to zmera a zaplat si za konzultaciu.. prerabky a nakupy akustickych materialov mozes odlozit do doby ked na tom budes lepsie. Takto budes vediet na com si. A to je to najdolezitejsie! Poznat hranice a hlavne realny stav.
ja som tiez iba laik..
asi to tak udělám taky. vybourám příčky, dám nové okna, vyrovnám podlahy, koupím koberec a přivezu aparát. jinak to nechám prázdné. a takhle to nechám změřit.agustini píše:Izba bola tiez na zaciatku takmer uplne prazdna a zariadoval som to s ohladom na symetrickost, mozne odrazy...atd.
no a uvidíme...
No, teď jsi mne dostal ! Zrovna ty, který ví co je akustika poslechovky za svinstvo ! Nastanou pouze dvě možnosti:dadaft píše:asi to tak udělám taky. vybourám příčky, dám nové okna, vyrovnám podlahy, koupím koberec a přivezu aparát. jinak to nechám prázdné. a takhle to nechám změřit.agustini píše:Izba bola tiez na zaciatku takmer uplne prazdna a zariadoval som to s ohladom na symetrickost, mozne odrazy...atd.
no a uvidíme...
a) Buď bude profesionál a řekne ti, že nic měřit nebude, až ji zabydlíš, protože zbytečně vyhazuješ peníze (měříš holou místnost !).
b) Nebo profesionál nebude, půjde mu jen o tvoje peníze, změří a výsledek bude pro tebe úplně k ničemu, protože se bude na sto honů lišit od toho až to zabydlíš. A pak si řekne o další penízky za další měření, které ti již něco řekne.
To raději s ním nejdříve projednej jak a co chceš přestavovat a bourat, kde asi budeš mít reprobedny a kde budeš mít poslechové místo a co všechno v místnosti budeš (asi) mít. To se dá udělat i bez měření a bude-li dobrý, pak ti řekne jaké úpravy by dál navrhl. A jestliže hodláš bourat, tak nezapomeň, že symetrie je základ.
dadaft: akosi mi unikla pointa tvojho pripevku..mas neaky zvlastny dovod preco chces vsetky tie veci spravit?
pipis: ja som s meranim dost dlho vahal..skor som bol proti, lebo mi bolo vela dat za to tie peniaze. Ked si pripojim mikrofon k notebooku, nainstalujem neaky ten soft, uvidim krivku.. tak by som si svojpomocne nieco mohol namerat aj sam. Problem bol v tom, co s nameranymi hodnotami..ako si mozem byt isty ze to co som nameral je naozaj tak..co ak je to do istej miery vlastnost mnou pouziteho mikrofonu, co ak je v tom zachytene aj neake rusenie? Ako si mam byt isty svojim vysledkom a hlavne ako to mam merat?..je tolko moznosti ako na mieste tak v nastaveni meracich programoch.. Ak by to bolo aj spravne, tak co s vysledkom?.. Ako na zaklade toho navrhnem upravy a ake? Ako urcim vhodny typ akustickeho materialu a ako mu vyberiem vhodne miesto aby mal najvyssiu ucinnost? Ako vela ho bude treba? ..no a na to ja nemam ani vzdelanie ani prax.. tak som sa rozhodol ako som sa rozhodol.. Mozem povedat ze mi to paradoxne usetrilo dost penazi a zbytocnych nakupov pohltivych a difuznych materialov, basovych pasti a pod.. A hlavne som si isty ze viem na com som.
Ale nechcem tu nikoho na to nahovarat. Osobne is myslim ze taketo nieco ma zmysel iba ak ma clovek doma zostavu uz serioznejsej kategorie alebo aspon planuje do buducnosti.. alebo je HiFi jeho hlavnym konickom. Pri cene bedni nad 100t si myslim ze uz by to bolo aj vhonde.. Ja som planoval, ale moje moznosti sa trosku zmenili rovnako ako priority.. takze si kupim skor nieco pre radost ako nieco seriozne z High End kategorie.
Cena za taketo merania je rozna..ja som mal ponuky od 5 do 15t SKK. Treba si davat pozor na ludi..dnes sa ti ponukne hociaky blbec co ma doma spektralny analyzer ze ti zmeria akustiku.. Treba si ludi overovat.. pozret sa aj na to ako dlho sa tomu venuju, co uz maju za sebou, na com uz robili, ake maju vzdelanie..ak su to seriozny ludia a odbornici, tak sa ti takym niecim aj sami pochvalia..
pipis: ja som s meranim dost dlho vahal..skor som bol proti, lebo mi bolo vela dat za to tie peniaze. Ked si pripojim mikrofon k notebooku, nainstalujem neaky ten soft, uvidim krivku.. tak by som si svojpomocne nieco mohol namerat aj sam. Problem bol v tom, co s nameranymi hodnotami..ako si mozem byt isty ze to co som nameral je naozaj tak..co ak je to do istej miery vlastnost mnou pouziteho mikrofonu, co ak je v tom zachytene aj neake rusenie? Ako si mam byt isty svojim vysledkom a hlavne ako to mam merat?..je tolko moznosti ako na mieste tak v nastaveni meracich programoch.. Ak by to bolo aj spravne, tak co s vysledkom?.. Ako na zaklade toho navrhnem upravy a ake? Ako urcim vhodny typ akustickeho materialu a ako mu vyberiem vhodne miesto aby mal najvyssiu ucinnost? Ako vela ho bude treba? ..no a na to ja nemam ani vzdelanie ani prax.. tak som sa rozhodol ako som sa rozhodol.. Mozem povedat ze mi to paradoxne usetrilo dost penazi a zbytocnych nakupov pohltivych a difuznych materialov, basovych pasti a pod.. A hlavne som si isty ze viem na com som.
Ale nechcem tu nikoho na to nahovarat. Osobne is myslim ze taketo nieco ma zmysel iba ak ma clovek doma zostavu uz serioznejsej kategorie alebo aspon planuje do buducnosti.. alebo je HiFi jeho hlavnym konickom. Pri cene bedni nad 100t si myslim ze uz by to bolo aj vhonde.. Ja som planoval, ale moje moznosti sa trosku zmenili rovnako ako priority.. takze si kupim skor nieco pre radost ako nieco seriozne z High End kategorie.
Cena za taketo merania je rozna..ja som mal ponuky od 5 do 15t SKK. Treba si davat pozor na ludi..dnes sa ti ponukne hociaky blbec co ma doma spektralny analyzer ze ti zmeria akustiku.. Treba si ludi overovat.. pozret sa aj na to ako dlho sa tomu venuju, co uz maju za sebou, na com uz robili, ake maju vzdelanie..ak su to seriozny ludia a odbornici, tak sa ti takym niecim aj sami pochvalia..
agustini
dělám rekonstrukci bytu - musím už vyměnit okna, jsou přes 30 roků stará, bourat příčky chci, raději jeden pořádný velký pokoj, než dva malé, nivelačku podlah udělat taky musím, už je to z kopce do kopce, jsou z litého betonu zavěšené na pilířich (tj. není to klasický panelák) a časem se prověsily. neboli: když už si budu spravovat byt, tak to při jednom spojím s řešením akustiky.
jen kvůli akustice bych se do toho tak vehementně nepouštěl...
dělám rekonstrukci bytu - musím už vyměnit okna, jsou přes 30 roků stará, bourat příčky chci, raději jeden pořádný velký pokoj, než dva malé, nivelačku podlah udělat taky musím, už je to z kopce do kopce, jsou z litého betonu zavěšené na pilířich (tj. není to klasický panelák) a časem se prověsily. neboli: když už si budu spravovat byt, tak to při jednom spojím s řešením akustiky.
jen kvůli akustice bych se do toho tak vehementně nepouštěl...
za 3 týdny to vypukne. to bude masakr. bordel a prach všude...
hlavně doufám, že o Vánocích už budu v (staro)novém.
hlavně doufám, že o Vánocích už budu v (staro)novém.
Snaž se udělat místnost pravidelného tvaru, bez výklenků. Pravděpodobně tam nebudeš mít (možná) dveře a jak sám víš, to ti výslednou akustiku dost "pokroutí". V tvém případě (já osobně) bych propojil pracovnu s obývákem, pouze ložnici bych nechal sólo. Čili prostor o dostatečném objemu, protože pak případné výklenky (zbytek chodby, kuchyně) se na výsledné akustice tolik neprojeví. Tím budeš mít možnost dál bedny dále od stěn, rohů a alespoň trochu symetricky. Poslechové místo dtto. Je to tvůj koníček, tak tuto možnost (přestavbu) využij. Udělej prostě z 3+kk pouze 2+kk.
ano, tak nějak si to představuju. pokoj bude mít zhruba 6,5 x 4,4 m. na hifi tak akorát:
velký tichý pokoj večer osvětlený luxusní stojací lampou a párem bodovek, s hustě tkaným kobercem na podlaze a svítícím městem za okny. FB825 mají své ideální místo. já popíjím pravý Earl Grey, než si dám šťopečku Bushmills a svou oblíbenou pall-mallku. všechno je v pořádku. jsem hluboce zaujatý. prostor prostupuje tichá hudba v nejvyšším rozlišení a zvuk je přesně takový, jaký mám rád...
velký tichý pokoj večer osvětlený luxusní stojací lampou a párem bodovek, s hustě tkaným kobercem na podlaze a svítícím městem za okny. FB825 mají své ideální místo. já popíjím pravý Earl Grey, než si dám šťopečku Bushmills a svou oblíbenou pall-mallku. všechno je v pořádku. jsem hluboce zaujatý. prostor prostupuje tichá hudba v nejvyšším rozlišení a zvuk je přesně takový, jaký mám rád...
"Snaž se udělat místnost pravidelného tvaru, bez výklenků." - tak tohle tvrzení nemá žádné "akustické" opodstatnění, spíš naopak. Podle takových "zasvěcených" rádců by byla ideální poslechovka nejspíš krychle.
dadaft
Viděl jsem tvojí místnost a nevím s kým jsi se bavil o akustice ale při ceně 100 tisíc korun jen základ? Copak tam budeš mít nahrávací studio já beru že oni mají mnohdy panel o velikosti 80x80cm třeba za 7 tisíc korun. Nemyslím si že to bude stát zdaleka tolik záleží tedy na tobě kdyby jsi chtěl vyměnit okna a vlastně celou tu stěnu kde máš asi papundekl s balkonovými dveřmi takže to komplet vyzdít a vsadit okna a dveře pak by to možná za těch 100 bylo ale takhle to vidím na cca 50 tisíc maximálně. Já to budu v lednu řešit stejně jako ty akorát že u mě už byl profík a mám změřeno... Zatím pečlivě poslouchej
Zdraví Michal
Viděl jsem tvojí místnost a nevím s kým jsi se bavil o akustice ale při ceně 100 tisíc korun jen základ? Copak tam budeš mít nahrávací studio já beru že oni mají mnohdy panel o velikosti 80x80cm třeba za 7 tisíc korun. Nemyslím si že to bude stát zdaleka tolik záleží tedy na tobě kdyby jsi chtěl vyměnit okna a vlastně celou tu stěnu kde máš asi papundekl s balkonovými dveřmi takže to komplet vyzdít a vsadit okna a dveře pak by to možná za těch 100 bylo ale takhle to vidím na cca 50 tisíc maximálně. Já to budu v lednu řešit stejně jako ty akorát že u mě už byl profík a mám změřeno... Zatím pečlivě poslouchej
Zdraví Michal
mám rozpočet 250t (ale jsou v tom i obkladačky do koupelny )
to by to hrálo, aby to pak nehrálo...
to by to hrálo, aby to pak nehrálo...
jo, poslední dobou nedělám skoro nic jiného. práce není zajíc, neuteče, že...Mike píše:Zatím pečlivě poslouchej
"Zasvěcený rádče" klidně poraď krychli, já narozdíl od tebe Dadaftův byt znám.merhaut píše:"Snaž se udělat místnost pravidelného tvaru, bez výklenků." - tak tohle tvrzení nemá žádné "akustické" opodstatnění, spíš naopak. Podle takových "zasvěcených" rádců by byla ideální poslechovka nejspíš krychle.