Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Příspěvek od Aleska »

Dobré ráno,
jsem z Neratovic, čili kousíček.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Kousíček je to asi 110km ale výhoda je že převážná část cesty se jede po dálnici.. Přístroj by mohl dorazit někdy ve čtvrtek nebo pátek. Takže by to šlo zrealizovat třeba na víkend pokud by jste měl zájem. Může se přidat klidně i někdo další tomu já se nebráním.
Zdraví Michal

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

Rozhodně lepší než tomu bylo v 1+1 paneláku než jsme se přestěhovali do RD.
Tehdy toho místa pro tvorbu bylo podstatně méně, no ale přesto, místnost určená pro poslech i obyvací pokoj zároveň zase tak dobře pro konkrétně čistě poslech zařídit nejde, zvláště když si svoje chce taky trochu prosadit ženská.
Přesto si nestěžuji, byla hodně tolerantní, takže koberce ve dvou vrstvách+velké obrazy zezadu vytuněné molitany alespoň na jedné stěně svolila, ještě jsem zapoměl, záclony plus před nima husté závěsy taky prošli, takže to nakonec ujde. Naštěstí místnost není klasický tvar čverce či obdélníku, ale jde díky zděnému krbu navíc o patvar jaký neumím popsat a celkově jde o slušný rozměr cca 27 metrů čtverečních. Což se dá, ovšem vylepšovat by se toho dalo ještě dost.

Včera jsem si pustil po dlouhé době DVD TEARS FOR FEARS ( po náhodném přepnutí na jednu hudební sat stanici se mi tato kapela připoměla a tak jsem sáhnul po svém zdroji v podobě LPCM) a zase mě to nějak nadchlo, před spaním mě to parádně nabudilo.
Kombinace XAVIAN BASSO do 55HZ a zbytek nahoru EVO 30 to celé hnané v případě DVD média jak jinak, než přes AVR T753 se svými nadupanými kondíky s rezervami které jsou pro domácí použití dosti osobité, mě opět nadchlo.

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

Asi pred dvoma rokmi som si kupil nie zrovna najlacnejsie HT tak aby to bolo pouzitelne aj na stereo a po istom case najma posluchu sterea som citil ze nieje nieco v poriadku.. myslel som, ze je problem v kabelazi, v pristrojoch, v repro... skusil som to teda otestovat na lepsich kabloch, zapajal som biamping u AVR, vypocul si svoje bedne u kamosa na inej aparature, v inych podmienkach... a vysledok bol jasny! Do znacnej miery tam bol citit nedostatok vykonu ktory tie "budky" dostatocne neprebudi k zivotu a predovsetkym ta Akustika.

No tak som dokupil k AVR koncak a s akustikou som sa hral dost dlho sam. Casom som prisiel na to, ze sam uz toho vela nevymyslim a tak som si zavolal na pomoc akustika.. Mozem povedat ze som vlastne stastny clovek, pretoze v mojich podmienkach (najme po tych "upravach" typu kniznica, zavesy, mohutnejsia policka predelujuca holu stenu, koberec..atd) mi stacilo dat uz iba akusticky strop, co nebolo az take drahe a po profi merani sa zistilo ze v oblasti cca 200Hz - 10KHz mam doma akusticke podmienky vyhovujuce norme pre studio :shock:.

Moja akustika je teda az na neake tie detajly v oblasti basov (co s ohladom na cenu a ucel ani riesit nemienim) vcelku schopna, avsak neporovnatelna s vacsinou priestorov ake som pocul ci uz u ludi ktorych poznam alebo priamo na vystavach (kde je to na 99% totalna katastrofa...) Od casu kedy to mam doma takto ako teraz, viem ze ma neuspokoji posluch akejkolvek drahej a referencnej aparatury v akusticky neupravenych podmienkach.. Akustika je zaklad. Kto skor pochopi, ten skor zisti ci vo svojich podmienkach nebude lepsie kupit sluchatka alebo si radsej najst iny konicek... Je to mozno dost krute najme pre vacsinu "kralikov panelakovych" ktory nemaju moznost mat vlastnu upravenu posluchovku, ale takto to po svojej skusenosti vidim ja.

Velmi rad si prijdem vypocut ku kamaratom ich nove masinky a budky, ci bedne, ale pre seba som uz prestal hladat lepsiu aparaturu, moznosti vylepsenia... pretoze viem ze investicia do cohokolvek drahsieho ako mam teraz je v mojom pripade zbytocna. Kedze tiez patrim k tej kategorii kralikov ako som spomenul vyssie (aj ked to mam s akustikou oproti vacsine celkom dobre), posluch si nikdy na 100% nevychutnam bez rusenia susedov a seriozne bedne tam nevtrepem pretoze s ohladom na rozmery miestnosti aj tie regale co su tam je to uz prakticky na hranici unosnosti (v pripade rezonancnych modov v oblasti basov).

Jednoducho bez samostatnej posluchovky a akusicky upravenej, nema vyznam ist do niecoho co je uz sriozne HiFi alebo dokonca HighEnd. Akustika je zaklad ale aj limitujuci faktor ktory sa pri serioznom posluchu prekrocit a ani obijst neda. *headbang*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

AVR T753 se svými nadupanými kondíky s rezervami které jsou pro domácí použití dosti osobité, mě opět nadchlo.
Blahoslaveni chudí duchem .......

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Už jsem majitelem digitálního ekvalizéru Behringer ultra curve Pro tak snad se akustika zlepší ještě jsem ve fázi ladění ale zítra by snad mohl být nějáký výsledek vypadá to zatím dobře.
Zdraví Michal

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Mám svou hifi umístěnou v pokoji, který slouží společně pro obyvák, jídelnu a kuchyň. Donedávna jsem měl problém s basy. I když jsem poslouchal přes 2 monobloky o výkonu kolem 300 watů, basy tam nebyly. Až potom pomohla náhoda. Při malování jiného pokoje bylo nutno přemístit nábytek. Jedno křeslo jsem proto umístil vedle poslechového místa. Najednou bylo basů dostatek.
Chci ještě dodat. Pokud Vám aparát nehraje tak jak chcete, zkuste jiné CD,LP. Někdy je vina v nahrávce a zbytečně se to svádí na aparát.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

agustini píše:Akustika je zaklad. Kto skor pochopi, ten skor zisti ci vo svojich podmienkach nebude lepsie kupit sluchatka alebo si radsej najst iny konicek... Je to mozno dost krute najme pre vacsinu "kralikov panelakovych" ktory nemaju moznost mat vlastnu upravenu posluchovku, ale takto to po svojej skusenosti vidim ja.

Akustika je zaklad ale aj limitujuci faktor ktory sa pri serioznom posluchu prekrocit a ani obijst neda.
přesně tak.
i já jsem panelákový tvor. dostatečně velká akusticky vyřešená poslechovka nepřipadá v úvahu. k pochopení výše řečeného byla dlouhá cesta. nejdříve jsem chtěl akustiku ignorovat, pak ji přebít silou, pak obejít a nakonec přechytračit. marně. teď sice chystám úpravy poslechového prostoru, ale už si nenamlouvám, že můžu mít v paneláku symfoňák v koncertní hlasitosti. nemůžu.
limitující faktory byly zmíněny - resonance, výkon zesilovače (mám zesáky 30, 60 a 110W na kanál - jak jsem to tak vysledoval, tak pro střední hlasitost a moje bedny je těch 110W/kanál minimum, nebo spíš málo) a přidal bych ještě denní rušení v síti.
člověk musí najít uspokojivé řešení ne navzdory, ale v souladu s těmito limitujícími fakty.
tichý noční poslech na aparátu s dostatečným rozlišením a uzavřených 3.p sloupech.
tak to dopadlo.
to, co přes den slouží jako kulisa, a s čím se před případnými návštěvníky už ani nenamáhám předvádět, teprve v nočním klidu ukáže svou pravou sílu. mám štěstí - nemusím chodit za prací, ale práce chodí ke mně, a ani ničemu jinému nemusím podřizovat svůj každodenní rytmus. takže stačilo jen najít vhodné železo a naučit se chodit spát se svítáním.
a je vymalováno. není to sice absolutní "koncertní" věrnost a realismus v zobrazení, ale zvuk je pro mě osobně dostatečně kvalitní, je tam všechno, a hudba a její poslech mě baví a baví a baví... uspokojuje, ne rožčiluje.
někomu to možná příjde málo, ale mohlo to být taky mnohem horší.

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Pipis
Jakou mas mistnost kde mas umisteny ty tve nove macky? Jak je velka? Hledal jsem tve vlakno, ale nejak zmizelo. :o

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Akustika místnosti ve které poslouchám je špatná.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Tak nám ty monobloky konečně představ. Jak jsi spokojený, atd...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

Akustika miestnosti v ktorej pocuvam je super :), ma to neaky ten maly hrbik na basoch ale to je v norme a v pripade nudze riesitelne korekciami bez ziadnych dramatickych nasledkov .. uz k tomu len dobru zostavu ;)

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Akustika místnosti je jeden ze základních věcí co je třeba řešit.V místnosti,kam budu zřejmě brzy vyhnán se všemi krámy,to budu řešit hned z počátku.Myslím si,že nejvhodnější bude pozvat si na to nějakou odbornou firmu,která se tomu věnuje a ta navrhne vše.Pan Bohumil Sýkora se mi zdá jako jeden z nejvhodnějších kandidátů.Ale určitě bude dost firem co se tomu věnují.Nebude to určitě levné a rád bych do toho zasáhl.Což jako zákazník snad nebude problém.Poslouchal jsem v pár různých místnostech,jako u Matrixe.Ten má zatlumeno a je to přesně tak jak bych si to představoval.Nerad bych to mněl zase přetlumeno.To se mi zase moc nelíbilo.

V mé současné místnosti jsem se přesvědčil,že to není dobré až po té,co jsem začal lítat s těmi akustickými panely od Acoustic Revive po pokoji(vynechme teď cenu a to krmivo pro ty brouky co je v tom.Díky. :mrgreen: ).Do té doby jsem si myslel-mám tam hrb na basech,ale jinak je vše v pořádku.Chyba.Ale berte to pouze z mého laického pohledu.Takhle to cítím.

agustini-Chtěl jsem se tě zeptat na to,jak jsi zjistil,že máš hrb na basech.Máš to změřeno?Nebo pocit?I tohle se dá spočítat nějakým vzorcem,programem?Tuším,že zkušení zvukaři to odhadnou již při prvním pohledu na místnost.Ale teď se normálně ptám.Musí být přeci také rozhodující,kam umístím reprosoustavy a jak se bude zvuk odrážet od okolních zdí.I to tam musí být podle mě zadáno-umístění repro.Proto si myslím to co jsem psal na začátku.Nebude to tak jednoduché.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

pasul píše:Akustika místnosti ve které poslouchám je špatná.
To bylo suche , jak Martini :lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pasul píše:Nebude to určitě levné a rád bych do toho zasáhl.
to mi povídej. budu dělat rekonstrukci bytu. chtěl bych přitom rovnou vychytat akustiku. na můj dotaz, co by šlo podniknout za 100t mi bylo řečeno: no, na ty nejzákladnější úpravy by to mohlo stačit...

Odpovědět