Čtyři nahravky co mne přivedly k rocku
Čtyři nahravky co mne přivedly k rocku
Koncem osmdesátých let, kdy jsem dostal kotoucak a přičichl jsem k muzice, jsem začal plnit své pásky tehdy těžko sehnatelnymi ( pro mne) nahrávkami , z nichž na pár prvních nezapomenu - netušil jsem co to je za kapely, vlastně až konzultacemi na intru jsme zjistili o co jde :
Úplně první jsem dostal jako bonus k Vondráčkové a spol na pásce spolu s magnetakem :
Wishing well ( Heaven And hell - Black Sabbath)
Další už většinou z Ö3 ( nebo co to přesně bylo za rakusaky) z Tesly domino:
Mr. Crowley ( Ozzy)
Killed by death ( Motorhead)
White room ( Cream)
Tyhle tři byly živáky; pořádnej nářez
A jak vy? Taky si vzpomenete?
Malá ochutnávka :
Úplně první jsem dostal jako bonus k Vondráčkové a spol na pásce spolu s magnetakem :
Wishing well ( Heaven And hell - Black Sabbath)
Další už většinou z Ö3 ( nebo co to přesně bylo za rakusaky) z Tesly domino:
Mr. Crowley ( Ozzy)
Killed by death ( Motorhead)
White room ( Cream)
Tyhle tři byly živáky; pořádnej nářez
A jak vy? Taky si vzpomenete?
Malá ochutnávka :
Re: Čtyři nahravky co mne přivedly k rocku
Super téma
Ja:
1. z nejakého rádia v polovici 80-tych rokov "Princess of the Dawn" od Accept
2. z kazeťáku na škole "It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'N' Roll)" od AC/DC
3. z walkmana na vojne "Metal Invaders" od Helloween
4. u kamaráta z LP (teraz neviem, asi nejaká výberovka) "Cum On Feel The Noize" od Slade
a už nebolo cesty späť.
Ja:
1. z nejakého rádia v polovici 80-tych rokov "Princess of the Dawn" od Accept
2. z kazeťáku na škole "It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'N' Roll)" od AC/DC
3. z walkmana na vojne "Metal Invaders" od Helloween
4. u kamaráta z LP (teraz neviem, asi nejaká výberovka) "Cum On Feel The Noize" od Slade
a už nebolo cesty späť.
In rock (Purple) 1970 - celé
Slade - Slayed - celé
Aerosmith - Rocks - celé
Uriáši Demons, Wonderworld - celé
UFO - No heavy petting - celé
Zeppelin - Stairway
Hendrix - All along the watchtower
Nazareth - Miss misery
Slade - Slayed - celé
Aerosmith - Rocks - celé
Uriáši Demons, Wonderworld - celé
UFO - No heavy petting - celé
Zeppelin - Stairway
Hendrix - All along the watchtower
Nazareth - Miss misery
Tak ja si dokonale pamätám moment keď v rádiu harali DP: Child in time.
S toho som bol úplne v tranze.
Inak tvorba Queen, ELO, Pink Floyd, Nazareth, Procol Harum, Eagles. Niekde tam sú moje počiatky. LP, kotučák. Ale pri týchto si na nejaké konkrétne zážitky nepamätám. Snáď nejaké momenty keď hrali v rádiu ElO - Rock and roll is king, alebo Queen - We will rock you.
A z našich Olympic.
Teda ak sa to všetko dá považovať za rock. Ale v širšom zmysle asi áno.
PS: Ešte ma prepadla jedna spomienka ako sme si z bratrancom raz riadne vypeckovali rádio (ešte stará klasika s magickým okom) keď hrali Žbirku - Cesta zakázanou rýchlosťou.
S toho som bol úplne v tranze.
Inak tvorba Queen, ELO, Pink Floyd, Nazareth, Procol Harum, Eagles. Niekde tam sú moje počiatky. LP, kotučák. Ale pri týchto si na nejaké konkrétne zážitky nepamätám. Snáď nejaké momenty keď hrali v rádiu ElO - Rock and roll is king, alebo Queen - We will rock you.
A z našich Olympic.
Teda ak sa to všetko dá považovať za rock. Ale v širšom zmysle asi áno.
PS: Ešte ma prepadla jedna spomienka ako sme si z bratrancom raz riadne vypeckovali rádio (ešte stará klasika s magickým okom) keď hrali Žbirku - Cesta zakázanou rýchlosťou.
Tož stručněji:
Slade - Far far away
Stones - Angina (Angie)
Clapton - Layla
Manfred Mann´s earth band - Father of night, Father of day
Slade - Far far away
Stones - Angina (Angie)
Clapton - Layla
Manfred Mann´s earth band - Father of night, Father of day
Naposledy upravil(a) lechos dne 03 úno 2024 11:01, celkem upraveno 1 x.
Na základce jsme hojně poslouchali maďary,desky běžně dostupné v maďarském kulturním středisku v Praze na Václaváku
Omega,Locomotiv GT,atd
deska Omegy v alobalu,r.1972
Omega,Locomotiv GT,atd
deska Omegy v alobalu,r.1972
Od 7 tridy poslech nahrávek od spoluzaka, který mel starsi brachy na gymplu. Black Sabbath, Led Zeppelin, Ten Years After....atd. Od 15 let uz z vlastnich desek pocinaje Status Quo, Black Sabbath, Bad Company, BTO, Stray, Sex Pistols, Ramones, Nazareth..... a nezapo na prvotni sok, kdyz jsem poprvé uslyšel Budgie - Bandolier a jednicku od Van Halen..... a 2112 od Rush!!!
... a prvni 4? Asi Paranoid a neco z vol.4 nebo Sabbath bloody sabbath od B. Sabbath plus Black Dog, Led Zepp.
Co jiného take za komousu poslouchat ve 13,14 letech
Co jiného take za komousu poslouchat ve 13,14 letech
Abba - Waterloo
The Beatles - Come Together
Suzi Quatro - Glycerine Queen
AC/DC - It´s A Long Way To The Top
The Beatles - Come Together
Suzi Quatro - Glycerine Queen
AC/DC - It´s A Long Way To The Top
Abba... Rock? Tu jsem nemohl poslouchat
Jeste vzpomenu na jednu zasadni:
Golden Earing - Radar love
Jeste vzpomenu na jednu zasadni:
Golden Earing - Radar love
Kapela měla spoustu hitů,ale tenhle byl největší,nebo spíš nejznámější.
Dave Dee Dozy,Beaky Mick& Tich. "Hold Tight" 66
Crazy World of Arthur Brown. "Fire" 68
Deep Purple. "Hush"68
Jimi Hendrix "Hey Joe"67
A pochopitelně mnoho dalších, hlavně v sedmdesátých letech.
Crazy World of Arthur Brown. "Fire" 68
Deep Purple. "Hush"68
Jimi Hendrix "Hey Joe"67
A pochopitelně mnoho dalších, hlavně v sedmdesátých letech.
U mně se nejednalo jen o čtyři skladby, ale byl to celý vývoj.
Žákovská léta, hraní v LŠU ( housle ) a s tím spojený poslech klasické hudby. Na druhém stupní ZDŠ, byl motivací poslech Radia Luxembourg a návazně poslech nahrávek ( mgt ) jako T.Rex - Children Of The Revolution, The Kinks - Death Of A Clown a pod. a souběžná česká tvorba, jako Olympic, a Shut Up. Také dostupné "bratrské" LP jako Omega, Locomotiv GT, či Puhdys.
Na střední se přitvrdilo a to mi zůstalo dodnes. Všechny druhy Rocku ( Soft, Glam a pod ). Trvale nej.. zůstal Hard rock.
Vlivné nahrávky, jen namátkou.
Bee Gees - Massachusetts
Beatles - All My Loving
B. Sabbath - Iron Man
Nazareth - Broken Down Angel, Love Hurts a pod.
Žákovská léta, hraní v LŠU ( housle ) a s tím spojený poslech klasické hudby. Na druhém stupní ZDŠ, byl motivací poslech Radia Luxembourg a návazně poslech nahrávek ( mgt ) jako T.Rex - Children Of The Revolution, The Kinks - Death Of A Clown a pod. a souběžná česká tvorba, jako Olympic, a Shut Up. Také dostupné "bratrské" LP jako Omega, Locomotiv GT, či Puhdys.
Na střední se přitvrdilo a to mi zůstalo dodnes. Všechny druhy Rocku ( Soft, Glam a pod ). Trvale nej.. zůstal Hard rock.
Vlivné nahrávky, jen namátkou.
Bee Gees - Massachusetts
Beatles - All My Loving
B. Sabbath - Iron Man
Nazareth - Broken Down Angel, Love Hurts a pod.
Pravda, asi se to mělo jmenovat jinak ten nadpis....
Samozřejmě u mne to byl taky vyvoj- měli jsme gramec nahoře v obýváku, a mezi mraky Vondrackovych , Gottu a jiné běžné koupitelne popmusic jsem objevil pár věcí co mne zaujalo - No more, mr. Nice Guy ( nevím zda to píšu ok- Alice Cooper) - na nějakém výběru od Supraphon, taky již zmíněný Olympic samozřejmě a už nevim..
Těch pár mnou výše zmíněných bylo už mé cílene čekání na rockový úlovek z rakouského rádia - a ty první si prostě pamatuju
Samozřejmě u mne to byl taky vyvoj- měli jsme gramec nahoře v obýváku, a mezi mraky Vondrackovych , Gottu a jiné běžné koupitelne popmusic jsem objevil pár věcí co mne zaujalo - No more, mr. Nice Guy ( nevím zda to píšu ok- Alice Cooper) - na nějakém výběru od Supraphon, taky již zmíněný Olympic samozřejmě a už nevim..
Těch pár mnou výše zmíněných bylo už mé cílene čekání na rockový úlovek z rakouského rádia - a ty první si prostě pamatuju