Čtyři dohody

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
zabiny007

Čtyři dohody

Příspěvek od zabiny007 »

Včera jsem byl v divadle a poprvé měl možnost vidět naživo Jaroslava Duška v představení Čtyři dohody. Celou dobu jsem se báječně bavil. Nejen ve vztahu k rodičovství, ale aktuálně i směrem k tomu, co se zde na Fóru v poslední době děje.
Doporučuji všem bojuchtivým a vztahovačným nositelům "absolutních pravdy", ale i jejich oponentům, na představení zajít. Anebo si jej pustit, existuje i záznam... Popř. alespoň koukněte na wikipedii, odkud jsem použil následující řádky:
(https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cty%C5%99i_dohody

První dohoda: Nehřešte slovem
Uzavřete-li se sebou tuto dohodu, zavazujete se neubližovat a „nezaklínat“ slovem.
Manipulace je čin špatný, nemorální.

Druhá dohoda: Neberte si nic osobně
Vysvětleno na principu: člověk, který k vám hovoří, k vám hovoří jen zdánlivě. Představte si sami sebe jako zrcadla, aby vám to pomohlo vyrovnat se s tím, že dialog je vlastně veden jen jednosměrně. Ten člověk vidí jen svůj vlastní, zmatený odraz ve vás. Lidé se dívají ze svých těl jen směrem ven, svýma očima. Technicky sami sebe vnímat moc nemohou, proto to dělají skrze lidi kolem sebe. Neustále zkouší, kde jsou ty hranice, které rýsují jejich osobnost. Ty však nikdy nenajdou. Slabší jedinec vám totiž ukáže, že hranice nemáte a že si s ním můžete zacházet, jak potřebujete. Jiní vás naopak obklíčí představou, že už dávno na hranici jste a dál není kam; jste bezmocní. Okupujete-li jen 10 % možné svobody k činům mezi vámi a osobou druhou, kolik svobody tak dáváte této osobě?

Třetí dohoda: Nevytvářejte si žádné domněnky
Pouze touto jedinou dohodou dokážete zcela změnit svůj život. Nalezněte odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chcete. Toto je, co chci, toto je, co chcete vy. Komunikujeme-li tímto způsobem, nebudeme hřešit svým slovem. Komunikujte s ostatními bez emocionálního jedu tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozuměním, smutku a dramatům. Máme milióny otázek, které si vyžadují odpovědi. Pokud nerozumíme, zeptejme se. Mějme odvahu klást otázky, dokud nám nebude vše tak jasné, jak by mělo být. Dokonce ani pak se nedomnívejme, že víme o dané situaci vše, co by se o ní dalo vědět. Vytváříme si domněnku, že každý vidí život stejně jako my. Z tohoto důvodu máme strach být mezi jinými lidmi sami sebou a raději se sami zavrhneme ještě dříve, než mají příležitost zavrhnout nás jiní.

Čtvrtá dohoda: Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete
Vždy dělejte vše tak, jak nejlépe dovedete – ne více a ne méně než tak, jak to jde. Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku. Bude vypadat jinak, když jste nemocní a když jste zdraví. Když děláme vždy vše, jak nejlépe dovedeme, neexistuje způsob, jak bychom to mohli posuzovat. A pokud sami sebe neposuzujeme, neexistuje důvod, proč bychom měli trpět vinou a trestat se. „Nejsi zde proto, abys obětoval svou radost nebo život. Jsi zde proto, abys žil, abys byl šťastný a miloval. Dokážeš-li udělat to nejlepší, čeho jsi schopen, ve dvou hodinách, ale ve skutečnosti tím strávíš osm hodin, jen se unavíš, mineš vyvrcholení a nebudeš mít radost ze života.“

Dnes mne čeká pokračování - představení "Pátá dohoda", už se těším :-)

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Čtyři dohody

Příspěvek od sonofstars »

zabiny007
Myslim na to denne. Zajimave, ze jsi o tom napsal *bravo*

Pokud si nekdo precte knihu, zjisti zajimave zkusenosti autora. Me to docela otevrelo oci a uvedomil jsem si pred cca 8 lety sve spatne navyky.

Kniha vsak muze odradit spoustu lidi, kteri jsou dost uzavreni a jejich vize zivota je definovana vlivem dnesni
konzumni spolecnosti.

Jaroslav Dusek pojal knizni predlohu po svem a velice vtipne poukazuje na lidske hloupe navyky vtipnymi priklady. Je to tedy lepe vstrebatelne.

Urcite doporucuji. Mam i na dvd a mohu zajemcum zapujcit, jelikoz predstaveni byvaji rychle vyprodana uz nekolik let za sebou.

🕉

štětináč
Kontaktovat uživatele:

Re: Čtyři dohody

Příspěvek od štětináč »

Četl jsem. Je to dobrá kniha pro společensky trochu komplikovanější jedince. Přiznám, i pro mne.

Odpovědět