Časopis HUDBA A ZVUK

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Časopis HUDBA A ZVUK

Příspěvek od fox »

Při googlování jsem narazil na stránku se starým časopisem " HUDBA A ZVUK". Vzpomněl jsem si, že v mém dětství byl otec členem Hifi klubu Svazarmu a tento časopis odbíral. V patnácti jsem při malování a úklidu ve sbírce starých domácích krámů ve sklepě na něj narazil a všechny časopisy jsem pročetl. Kdo ví ? Možná, že tím začal můj hifi koníček. :D

http://www.radiohistoria.cz/Oldradio/ma ... 2-1971.pdf

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Časopis HUDBA A ZVUK

Příspěvek od Lad2000 »

Škoda, že to nikde není naskenované..... :cry:

ADUS46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ADUS46 »

Dobrý den, to číslo časopisu Hudba a Zvuk, Prosinec 1971 bylo poslední.Udajně se panstvu nelíbilo hodnocení kazet, konkretně počty drop autů, aspoň tenkrát se to mezi hifisty říkalo.Byl jsem u toho od začátku to je od roku 1967 kdy vyšlo první číslo.Mám je všechny pěkně svázané.Občas z nostalgie pročítám, je tam o počátcich HiFi hodně zajímavého.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Testík kazet jsem si se zájmem přečetl a je jasné, že to mohl být v té době problém. Nikomu s redaktorů čásáku se nic politického nepřihodilo?

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Tiez som sa pri tom teste kaziet pozastavil. Prislo mi to divne, ale mavol som nad tym rukou, kedze som ten system nezazil a neviem, kde boli hranice pripustnosti.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

NSR a Holandsko, porazili Sovětský svaz a NDR. To nemohlo v žádném případě projít. Vždyť v SSSR se budovaly slavné zítřky. :lol:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Fox žertuje...kdybych to napsal já tak okamžitě sklídím nálepku zastánce starých pořádků, ale on jenom žertuje

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Tys to asi špatně pochopil. :lol:

fb_kamil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_kamil »

Bol to fantastický časopis. Aj ja mám zopár čísiel. Veľmi zaujímavo bol z hodnotený prvý beatový festival v Prahe. Ozvučovanie tam robila fi. Dynacord aj s dodávkou zariadení . Myslím , že prvýkrát tam predstavili Dynacord Gigant 200W , 6 vstupov samostatne korekcie na každý vstup. echo a FB plus komplet Master. Vynikajúca mašina komplet elektronkovy, 4 bedne 4xCelestion. Skrátka super. Neskôr sme ho mali. Mal aj menšieho brata 100W - Eminent. Vynikajúcim zdrojom nám v čase totality nebolo len Rádio Luxemburg, ale aj Rádio Praha relácia 13 na houpačce.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ADUS46 píše:
31 črc 2016 18:40
Udajně se panstvu nelíbilo hodnocení kazet, konkretně počty drop autů, aspoň tenkrát se to mezi hifisty říkalo.
To jsem zvědav na jakém stroji ty kazety tenkrát testovali, v roce 1971. Tehdejší
aparáty snesly srovnání tak leda s tranzistorovými rádii AM na dvě tužkové baterky :(
(jen tak mimochodem, u nás v té době medium komerčně nedostupné a téměř neznámé)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

lechos

Něco Tě k tomu písnu, neboť jsem pamětník - sice tehdy pubertální, ale pamětník. Co se týká kazet, tak ke svému dlouho vysněnému kazeťáku A3 VKV ( dárek v roce 1971 ) jsem běžně používal a mohl koupit, kromě Emgeton, také Hitachi a Maxell. Magič byl technicky out, pouze mono a končil na 8 kHz. Tehdy nám to ale vůbec nevadilo, byly jiné priority.
Kromě těch mono, jako byl National, Crown a pod. tady byly k vidění i stereo, jako např. Fisher, Sony, Norelco, kdy některé už měly Dolby B a uměly chromky. Některé z těch magičů byly dle normy DIN 45500 a uměly do 12,5 kHz a byly nesplnitelným přáním mnoha Hifistů. Taková byla tehdejší doba. Drop outy bohužel provázejí mgt záznam již od počátků. Jako AM to ale rozhodně nehrálo.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Já jsem první kazeťák uviděl v roce 1974, byl to National RQ227 na tehdejší dobu slušně vybavený aparát (baterie i síť, interní mikrofon elektret, ruční i automatická nahrávka (easy-matic) ručkový VU indikátor, hlasitý odposlech a podobné vychytávky o ceně taktně pomlčím, asi tak dvě výplaty absolventa vysoké školy, jo...až na drobnost - absence přípojky DIN (5-pin) podle evropských zvyklostí (redukčka přiložena) nikdy neselhal, jedna výměna řemínku a hlavy, kazety v krámu leda emgeton a maxell byly, v Tuzexu (pro valutové klienty) Sony, Basf apod. soukromý dovoz prakticky neexistoval, na "západ" se běžně necestovalo
Jak šel čas, objevily se u nás mašiny Sony TC134 a TC160, chrom a dolby, stereo. Pro řádového občana výrobky kategorie sci-fi. Pamětník.
(Tesla A3 portable to je spešl kapitola dějin o tom někdy příště)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

ADUS46 píše:
31 črc 2016 18:40
Dobrý den, to číslo časopisu Hudba a Zvuk, Prosinec 1971 bylo poslední.Udajně se panstvu nelíbilo hodnocení kazet, konkretně počty drop autů, aspoň tenkrát se to mezi hifisty říkalo.Byl jsem u toho od začátku to je od roku 1967 kdy vyšlo první číslo.Mám je všechny pěkně svázané.Občas z nostalgie pročítám, je tam o počátcich HiFi hodně zajímavého.
Skvělý časopis. Díky za sdílení žes byl u toho. *palec*

Zveřejněný test ramínka z NC-440 byl brutálně upřímný a takový nezaujatý technický přístup by popudil i současné presidium. :lol:
Podobně pořádný článek napsal jen Miroslav Láb v testu gramofonů kolem 50t. V něm zdemaskoval Denon v nesouladu přenosky a ramene a další střípky zapomenutého umění přehrávat drážky prekérního formátu.

Nedivím se testům od lidí co maji stránky s hifi financované reklamou. Musi to zaonačit.
Jednou sem si dovolil napsat, že čínské phono si nesedlo s mou přenoskou protože nemá možnost změny kapacity. Dusno a výčitky a přitom sem si jej jen půjčil na poslech protože bylo efektně udělané a já uvažoval o zakoupení.

Říká se, že hifi hnutí končí. K dobré sestavě se dostane jen zlomek populace oklikou přes špunty s mobilem.
Zato přístup k nahrávkám je teď nejlepší co kdy byl.
Můj syn se ve 14 letech dostal ke Swingu. :mrgreen: mám radost.

fb_pavel5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_pavel5 »

Svázané všechny ročníky ( 67 -71) jsem prodal v omylu že komlpetní scan existuje, moje chyba
Pavel Bukovský

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Já mám dva kompletní ročníky 1970 a 1971.

Koupil jsem je kdysi před lety v antikvariátu a občas si je prolistuju a pročtu.Je z toho cejtit to tehdejší nadšení pro věc i erudice autorů.A taky je z toho cejtit pach antikvariátních knih, to mám rád.

Skenovat to nebudu.Nemám čím a ani mě to neláká.Ale kdyby to někdo chtěl udělat, tak ty dvě knihy za rozumnou cenu přenechám.
kabelguru.cz

Odpovědět