Bassreflex, rozložení reproduktorů.

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bassreflex, rozložení reproduktorů.

Příspěvek od Fidji99 »

JV píše:
25 čer 2022 11:21
Ono to s tým umiestnením bední je často proste nešikovný kompromis, hlavne pokial je to iba doplnok do už zabývanej miestnosti. Nie každý má to šťastie že môže prispôsobiť interiér posluchu. Hlavne ak človek musí brať ohlad na rodinu, prípadne financie.
Fidji99: Rozhodené/vyosené stereo je dosť rozčulujúce, tiež s tým žijem.
Na toto su dobre tie DRC systemy, napr. Dirac - ked hras cez PC, staci ti licencia. Ked nie, tak uz sa da kupit vela preampov/integracov, co uz maju Dirac zabudovany. Nie vsetky problemy sa takto daju vyriesit, ale pri skutocne zlych podmienkach to je rozdiel ako medzi dnom a nocou.

Najma na basovych frekvenciach a vyrovnanie stereovahy - na to tie DRC funguju velmi dobre.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Nelze než souhlasit. DRC umí pomoct velmi dobře, navíc míru zásahu do zvuku (nastavení různých parametrů, jejich rozsah a jejich intenzity) lze volit individuálně.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nebo sluchátka

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nechtěl jsem to psát ale napadlo mě totéž: poslech na sluchátka!
není to pohodlné - jsi jak koza na řetízku, málokdo u toho setrvá
ale má i své výhody: minimální příkon (odběr) a neruší okolí...
bezdrátový přenos? tak to doopravdy ne

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jó, Fidji99 to popsal přeeesně a natvrdo. Výstupem je, že jirkash má ke skutečnému Hifi daleko stejně, jako ještěr k "rocket science". Je zřejmé, že je hlavně sběratel historických kousků. Nic proti tomu, i to je určitě zábava a pro někoho nostalgie, ale v návaznosti na chybějící i základní zkušenosti z Hifi, by měl v "radách" přibrdit. Je to matoucí a pro tazatele snad i mystifikace. Bohužel je toto ve zdejším fóru častým jevem a jirkash není sám.

Hudba i reprodukovaná je svělá.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Pravda, Yamaha je z roku 2018, už historicky kousek. Vystupem je, ze nekteri vite zcela houby (jak o hudbe jak ma znit a zni) a jen maximalni mozna cenovka je pro vas smer a pasujete se do role nejakych radoby odborniku, pricemz realita je bídna.. Jako do poradcu v Electroworldu dobry no. Asi tak. :)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ja si myslim, ze na svete je najkrajsia vec sloboda. A aj v hifi sa kazdy moze slobodne rozhodnut.

Kto chce, moze uverit Jirkashovi, ze cesta k dokonalemu zvuku vedie cez umiestnenie bedni sposobom, ktory odporuje dlhodobym poznatkom akustiky a fyziky. Ja verim, ze pocit "ale som im snobom ukazal, aky som ja jediny chytry, ze aj ked si kupim lacnu komercnu bednu, tak mam najlepsi zvuk na svete" dokaze byt tiez velmi prijemny. Tiez je mozne zit v presvedceni, ze tak idealna forma reprodukcie sa da zabezpecit z kaziet a podobne. Ako hovorim, tiez to je cesta a Jirkash sa nou vydal a ja mu na nej prajem vela stastia a hudobnej pohody. Kto chce, nech ho na nej nasleduje.

No a potom tu je, bohuzial ten tazsi sposob - naucit sa ako reprodukcia a hifi naozaj funguje, co su podstatne parametre a podla toho sa zariadit. Vacsinou to bohuzial obsahuje aj vela slepych uliciek a navratov spat. Nastastie je svet plny ludi, ktori si tou cestou presli a su ochotni poradit, aby kazdy tie iste chyby neopakoval. Toto bohuzial ale obsahuje aj akceptaciu faktu, ze hifi, ako kazdy konicek, ked sa robi poriadne a do hlbky stoji aj nejake peniaze [teda ak ten konicek nie je sedenie v parku a pozeranie na holuby]

@jirkash - oslobod sa od riesenia ceny zostav inych ludi. Za seba - zarobil som cestne, minam ako uznam za vhodne a tak aby som mal z veci radost. Nielen v hifi, ale aj v inych oblastiach zivota som sa naucil, ze aj ked tie najdolezitejsie veci v zivote sa za peniaze kupit nedaju, tak pri zvysku sa za kvalitu plati. A to je vsetko. Ak si si vsimol, vobec som nehodnotil cenu tvojej zostavy, len fakt, ze ju mas postavenu uplne zle.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nečakal som až tolko reakcíí na moju viac-menej všeobecnú úvahu.
DRC systemy nepoznám, to je niečo ako má Yamaha vo svojich receivroch?
Každopádne nič také nemám a len dúfam že raz budem mať tolko peňazí, aby som vedel nejak rozumne prekopať obývačku aby sa daný stav zlepšil. Kedy a či vôbec daná konštalácia nastane netuším. Inak najlepší stereoefekt a priestor počujem keď mám hlavu v strede medzi bedňami, kúsok pred nimi a tak pol metra nad nimi. Čím idem ďalej od nich tak sa scéna zužuje a keď som na sedačke, tak v niektorých polohách mám pocit že hrá iba pravá bedňa - tam záleží aj na tom čo počúvam a ako nahlas. Zrejme nejaké pásmo niekde mizne.
No a sluchátka samozrejme používam, ale na nočný posluch, alebo ak niekoho nechcem rušiť. Len to vydržím tak jeden - dva albumy. Viac nie.

No ale to len tak na okraj, toto vlákno predsa nie je o mojich problémoch.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Fidji99 píše:
28 čer 2022 06:57
Ja si myslim, ze na svete je najkrajsia vec sloboda.
... ale sloboda mentálne úplne odtrhnutá od reality/pravdy sa stáva ideológiou ... v lepšom prípade (hifi) neškodne humornou, ale obecne spravidla veľmi nebezpečnou :(

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Pěkná diskuse. *palec* Ideální prostory bohužel nemám, ale když jdu poslouchat, tak se umím ponořit do hudby, když chci něco na pozadí, pustím si rádio. Jsem posluchač se vším, co k tomu patří i ty zavřené oči :) a dokážu se dostat opravdu hluboko. Někdo se tu ptal co mám za reproduktory, ale i přes to, že jsou napsané ve Vybavení, tak mám Quadral Argentum 590. Sestavil jsem si hromádku hudebních komponent a upřímně, jsem za zvuk velice vděčný. Vlastnil jsem podlahové reproduktory za 4999Kč a to opravdu nebyl zážitek. Hrálo to jak mohlo, ale chybělo mi hodně, opravdu hodně detailů. Quadral Argentum 590 mě uvedli do dalšího patra v poslechu hudby. Basují tak akorát, ale konečně slyším vše co mi unikalo. Nehledám co hraje lépe, nechci srovnávat, dokud si to nemohu dovolit.

Můj " problém " v nerovnoměrnosti basů zatím hudebně zvládám a když vím, že roh bytu nemohu zbourat, tak už na to nemyslím a naštěstí jsem našel řešení. Když jdu blíž, tak je rozdíl, takže mé řešení je, že nechodím blíž. Jsem spokojený a okouzlený, jaká alchymie poslech hudby je.

Teď je hlavní zastavit Putina, jinak budeme poslouchat pouze malé tranzistoráky a hlášení, kde je volný kryt.

Celkem jste se tady rozkecali a člověk se hodně doví, ale vypadá to, že poslech a nákup Hifi komponentů, je zcela individuální záležitost, tak schovejte kudly. :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jaký máš rozestup beden ? velmi často se báze roztrhne přílišnou vzdálenosti
uspořádáni do rovnoramenného trojúhelníku (levá, pravá, posluchač) je
zastaralá poučka ze 70. let

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... a ako znie nová, aktuálna poučka? :roll:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dal bych bedny co nejblíž k sobě, těžko spekulovat kolik ale velmi blízko
TV má vzdálenost interních repráků 50-100cm (podle typu a vel.obrazovky)
stereo hraje lépe než přes vnější bedny v rozích místnosti takže je tu
prostor k experimentům.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Trojuhelnik plati stale i v roce 2022, bedny od sebe ideal 2-2.5 metru, neda se vzdy dodrzet.To jsou takove minimalni zaklady, ale tech promennych je hodne. A nakonec, vlastni ucho je nejlepsi vystupní parametr, jestli to nezni Frantovi je uplne jedno, znit to musi hlavne vám.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

lechos
Doufám, že si děláš legrandu a zřejmě máš jen slabou mentální chvilku. Jinak bys měl být z Hifi prostoru vyobcován. O čem tady píšeš ty roky, když si schopen takového vyjádření.
V tomto je proti Tobě jirkash opravdový Hifi genius.

Odpovědět