klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od bacil2 »

Ale je už jiná doba a mnohé je jinak.
To je pravda ...
... doba v ktorej už aj relatívne gramotní jedinci trpia slepou vierou v neobmedzenú moc "vedecko-technického pokroku" ... bohužiaľ chýba kontakt so skutočnou realitou života

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

audafreak píše:
31 říj 2022 11:01

Moje jsou tady, obyčejný panelákový obývák 3.5x5.5 nijak moc akusticky upravený, navíc repro nevýhodně podél delší strany, mezi nimi 55" TV, trojúhelník 1.9m. Dle hifi měřítek ta nejhorší kombinace prostředí.
Velikost děr si může každý odečíst sám. Oranžová čára je target.
Před kalibrací - zvlnění na středech způsobeno patrně odrazem od stěny za mnou, panel bohužel vše neutlumí:
21.before_calibration.png
Po kalibraci - nová verze software a trochu lepší výsledek na basech oproti předchozímu mnou postovanému screenshotu:
21.after_calibration.png
Jedna otazka - ciste technickeho charakteru - oporti mojej target curve ides trochu agresivnejsie na vyskach [ja pouzivam B&K 6dB tilt na hudbu] ale hlavne od cca 7.5kHz obmedzujem system v boostovani, dovolujem len sekat dole - dava mi to ovela cistejsi zvuk na vyskach, aj pri horsich nahravkach. Boostovanie nad 10kHz v hocijakej forme sa mi neosvedcilo, trochu to potom syci, nechavam normalne prirodzeny roll-off a pracujem s akustickymi prvkami.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

bacil2 píše:
01 lis 2022 12:38
Ale je už jiná doba a mnohé je jinak.
To je pravda ...
... doba v ktorej už aj relatívne gramotní jedinci trpia slepou vierou v neobmedzenú moc "vedecko-technického pokroku" ... bohužiaľ chýba kontakt so skutočnou realitou života
Hej, suhlasim. Velmi sa rozmohlo aj take pseudohlboke filozofovanie, ako ked Anicka co ma v profile na FB kvetinky mimo kontext cituje Coelha alebo vymyslene vyroky od Lasicu.

Prosim, vies byt o nieco konkretnejsi? Co pre teba znamena "kontakt so skutocnou realitou zivota"? Treba na kontakt so skutocnou relitou zivota aj dostatok Lego panacikov? *sunglases* Alebo to ide aj bez toho?

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Jarda69 píše:
31 říj 2022 18:20
Fidji99 já jsem na basy rezignoval. Mně připadá, že každejch pár Hz směrem dolů stojí děsný prachy. Aby slušně hrálo 20Hz, tak to asi chce velikou celkovou plochu membrány a upravenou poslechovku. Ale možná se pletu.
Nemyslím si to,Scan speak 28W/4878T01 nejsou až tak velké plochou ani náročné na objem ozvučnice, přesto jdou dolů na 20 Hz bez problému..

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jak se jim podařilo ošidit fyziku?

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Nijako, je to normalne 11 palcovy woofer.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Nijak, staci kouknout na datasheet. Nebo ja tam aspon tech bezproblemovych 20Hz nikde nevidim.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

v datasheetoch je fyzika v poriadku:

Scan speak 28W/4878T01:
Sensitivity (2,83V/1m)= 91 dB
Cabinet volume - closed box: Vbox=20 ltr, f(-3dB)=57 Hz
Cabinet volume - vented box: Vbox=33 ltr, fb=33 Hz, f(-3dB)=38 Hz

Scan speak 28W/8878T01:
Sensitivity (2,83V/1m)= 88,5 dB
Cabinet volume - closed box: Vbox=31 ltr, f(-3dB)=48 Hz
Cabinet volume - vented box: Vbox=57 ltr, fb=27 Hz, f(-3dB)=30 Hz

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Ok bezproblémových 30 Hz... *thumbs up*
Na datasheet jsem už dlouho nekoukal, já je poslouchám.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Přidání subwooferu(ů) do systému je jedna z možností jak výrazně a ne nutně extrémně draze zlepšit podání basů.
Woofer s vlastním zesilovačem (dnes běžně 500 W a více), který pracuje v pro něj optimálním frekvenčním pásmu ulehčí práci hlavní sestavě a na zvuku se pozitivně projeví vždy, pokud je správně implementován.
V zde běžných poslechových prostorech je to ve spojení s DRC často jediná možnost, jak se dobrat poslouchatelných basů.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Maxpower píše:
02 lis 2022 08:42
... 30 Hz zďaleka nie je 20 Hz ... a nie úplne bezproblémových ... navyše vo svojom texte uvádzaš "4878T01", nie "8878T01"

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Fidji99 píše:
01 lis 2022 13:54
Jedna otazka - ciste technickeho charakteru - oporti mojej target curve ides trochu agresivnejsie na vyskach [ja pouzivam B&K 6dB tilt na hudbu] ale hlavne od cca 7.5kHz obmedzujem system v boostovani, dovolujem len sekat dole - dava mi to ovela cistejsi zvuk na vyskach, aj pri horsich nahravkach. Boostovanie nad 10kHz v hocijakej forme sa mi neosvedcilo, trochu to potom syci, nechavam normalne prirodzeny roll-off a pracujem s akustickymi prvkami.
Já na to nijak nejdu, target je default target definovaný Neumanny, který lze následně doupravovat dle chuti parametrickým equalizerem viz položky pod grafem, checkboxy jsou vypnuté. Výšky agresivní nejsou, když je přidám jsou výraznější, syčením bych to ale nenazval. Když přidám opravdu hodně, tak je to spíše jako bodání špendlíku do ucha, ale pořád ne zkreslené. V předchozích verzích byl rolloff výšek výraznější. Oni tu kalibraci poslední 2 roky neustále vylepšují, teda ten software. Mi osobně se mi zdají velmi decentní až nenápadné. Ale jak jsem psal už dříve, jsem starší člověk a uši už nejsou co bývaly ještě před 5 lety.

Těch konfigurací mám více, i se zvednutými B/T pro starší nahrávky, které je mají někdy méně výrazné a mají trochu telefonní zvuk.

Výškáč u mých "plasťáků k PC" je myslím stejný jako u Fidjiho KH320.
Středobas je velice detailní, zpočátku to byl šok, byl jsem zvyklý na různá hifi, kde byly středy upozaděné, bylo slyšet i případné zkreslení v mixu. Ostatně to je úkol monitorů. Být objektivní. U hifi je úkol spíše aby to znělo hezky a příjemně i když je nahrávka špatná. Což může být pro někoho naopak výhodou.

Fantómový střed je tak reálný, že centr není třeba, stačí jej pustit ve správném levelu do FL/FR. Ostatně by musel být ideálně ve středu obrazovky, což by mi celkem kazilo pohled na obraz :D .

Jinak měření mnoha hifi repro až po sedmimístné částky jsou tady https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe , hledejte Laboratorium. A to je v "laboratorních podmínkách", v běžné poslechovce to lepší nebude. Pohled na ty Karpaty je bezpečný jen pro zdatné horolezce a speleology.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

bacil2 píše:
02 lis 2022 09:28
Maxpower píše:
02 lis 2022 08:42
... 30 Hz zďaleka nie je 20 Hz ... a nie úplne bezproblémových ... navyše vo svojom texte uvádzaš "4878T01", nie "8878T01"
Mám větší objem ozvučnice než 33 litrů. Ano úplně bezproblémových, nebo ty vidíš někde problém? *palec*
Jaké basáky máš ty ?

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Yiakubou píše:
01 lis 2022 18:28
Nijak, staci kouknout na datasheet. Nebo ja tam aspon tech bezproblemovych 20Hz nikde nevidim.
Máš pravdu 20 Hz -3dB nemám..

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Maxpower píše:
02 lis 2022 11:33
Mám větší objem ozvučnice než 33 litrů. Ano úplně bezproblémových, nebo ty vidíš někde problém? *palec*
Jaké basáky máš ty ?
... ja osobne nevidím žiaden problém, ja som totiž (v súlade s témou tohto vlákna) "přítel minimonitorů" ;)

Ak môže niekto mať problémy, tak to sú skôr občania snažiaci sa praktikovať tzv. "plnorozsahovú reprodukciu"

Odpovědět