Bassreflex vs. TML(TransMissionLine) vs. Closed Box
Bassreflex vs. TML(TransMissionLine) vs. Closed Box
V rade skusenych odbornikov s citlivym uchom by som sa rad dozvedel, preco je tak rozsireny bassreflex, oproti TML a klasickemu Closed Box. V roznych clankoch som sa docital, ze bassreflex len pomaha zosilnit hlboku frekvenciu na ktoru je vyladeny a nizzsie frekvencie by mali byt odrezane vyhybkou kvoli skresleniu. -nepoznam vsak vyrobcu, ktory by to realizoval. Taktiez som nikdy nevidel ani nepocul prevedenie ozvucnice formou TML ktore je vraj nieco medzi Bassreflexom a Closed Box. Ze vraj je to len o kusok lepsie ako basereflex(kvoli hlbsiemu bassu a oproti Closed box - mensiemu skresleniu), pretoze je to zalozene na rovnakom principe a nakoniec Closed Box, je vraj zastarala konstrukcia, ktora sice ma svoje vyhody, ale nie je ich tolko, aby boli na mieste cislo jedna.
Teda, vazeny odbornici, nieco k tejto teme? Ved ani jedna reprosustava, ci uz podlahova alebo policova sa bez tohto nezaobide, co vy na to?
Teda, vazeny odbornici, nieco k tejto teme? Ved ani jedna reprosustava, ci uz podlahova alebo policova sa bez tohto nezaobide, co vy na to?
Re: Bassreflex vs. TML(TransMissionLine) vs. Closed Box
už se to probíralo mockrát, ale proč to zase jednou neoživit.
můj názor neodborníka, přesto ne laika!
podle mě kdo někdy měl možnost delší dobu slyšet opravdu dobře hrát opravdu dobré uzavřené bedny, má v téhle otázce jednou pro vždy jasno.
bohužel jsou o.d.u.b. (r.g.c.b. (pro anglofily)) těžko k sehnání.
můj názor neodborníka, přesto ne laika!
podle mě kdo někdy měl možnost delší dobu slyšet opravdu dobře hrát opravdu dobré uzavřené bedny, má v téhle otázce jednou pro vždy jasno.
bohužel jsou o.d.u.b. (r.g.c.b. (pro anglofily)) těžko k sehnání.
Správně bych neměl reagovat, protože nejsem "skúsený odborník s citlivým uchom" jak píšeš, ale snad mi tu drzost promineš. Je to přesně tak, jak píše Dadaft.
Měl jsem to štěstí, že moje vůbec první bedny v životě byly uzavřený třípásmovky. A tady bych mohl klidně příspěvek ukončit, protože tím jsem řekl skoro vše.
Ale trošičku to rozvedu. Znáš to, chceš si koupit něco "lepšího" a tak teda koupíš. Jenže jsem začal kupit jednu chybu za druhou. Vždycky jsem si potom koupil bednu s bassreflexem a ........ už NIKDY to nebylo takový jako předtím. Trvalo mi dlouho, než mi to všechno v hlavě docvaklo.
Jak říkám, nejsem žádnej technik a odborník už vůbec ne, přesto z vysoka kašlu na odborný hlášky typu "existují dobře a nebo špatně navržené bassreflexové ozvučnice". Podle mě jsou všechny bassreflexový bedny podvod na posluchačích
Podle mě je pro výrobce MNOHEM jednodušší a LEVNĚJŠÍ navrhnout bednu s bassreflexem než bednu uzavřenou. Klidně mě ukamenujte, prostě to je tak.
Největší průser ale je, že dneska prakticky o uzavřenou bednu nezavadíš, a NIKOMU to nevadí, NIKDO ze zákazníků to neřeší ...
Bojím se napsat, že ten basreflex SLYŠÍM, výstižnější je že ho CÍTÍM. Tohle se hrozně blbě popisuje, tady musí rozhodovat osobní zkušenost každýho. Já to holt mám takhle, s bassreflexovou dírou to prostě u mě není nadlouho. Naštěstí jsem už našel svůj closed box. A tak se zdá, že cantusy asi půjdou z domu taky.
Vidím to tak, že nabízet bassreflexový bedny je jako prodávat pánský ochrany s dírkou. Je to prostě na hovno. Toť můj názor.
Měl jsem to štěstí, že moje vůbec první bedny v životě byly uzavřený třípásmovky. A tady bych mohl klidně příspěvek ukončit, protože tím jsem řekl skoro vše.
Ale trošičku to rozvedu. Znáš to, chceš si koupit něco "lepšího" a tak teda koupíš. Jenže jsem začal kupit jednu chybu za druhou. Vždycky jsem si potom koupil bednu s bassreflexem a ........ už NIKDY to nebylo takový jako předtím. Trvalo mi dlouho, než mi to všechno v hlavě docvaklo.
Jak říkám, nejsem žádnej technik a odborník už vůbec ne, přesto z vysoka kašlu na odborný hlášky typu "existují dobře a nebo špatně navržené bassreflexové ozvučnice". Podle mě jsou všechny bassreflexový bedny podvod na posluchačích
Podle mě je pro výrobce MNOHEM jednodušší a LEVNĚJŠÍ navrhnout bednu s bassreflexem než bednu uzavřenou. Klidně mě ukamenujte, prostě to je tak.
Největší průser ale je, že dneska prakticky o uzavřenou bednu nezavadíš, a NIKOMU to nevadí, NIKDO ze zákazníků to neřeší ...
Bojím se napsat, že ten basreflex SLYŠÍM, výstižnější je že ho CÍTÍM. Tohle se hrozně blbě popisuje, tady musí rozhodovat osobní zkušenost každýho. Já to holt mám takhle, s bassreflexovou dírou to prostě u mě není nadlouho. Naštěstí jsem už našel svůj closed box. A tak se zdá, že cantusy asi půjdou z domu taky.
Vidím to tak, že nabízet bassreflexový bedny je jako prodávat pánský ochrany s dírkou. Je to prostě na hovno. Toť můj názor.
Je to skutocne asi viac podla chuti ucha, pretoze konstrukcne ma kazde svoje pre aj proti.
Porovnanie s uzavretym boxom.
Napr. Bassreflex: + Pri nizzsich urovniach hlasitosti ma hutnejsi bass
+ Zlepsuje podanie stredov, kedze vyzarovanie basov prebera trubka/otvor
+ takisto z mensich menicov je mozne dosiahnut hlbsi bass ako keby boly osadene v uzavratom boxe.
Su tu vsak aj minusy.
- zvacsuje sa vychylka membrany
- znizuje sa vykon menica, (podla odbornikov az o 20 - 30%)
- zvysuje sa celkove skreslenie sustavy ( to by sa vraj dalo obmedzit odrezanim frekvencii ktore su nizzsie
ako tie, ktore je otvor/trubka schopny spracovat)
- zmensuje sa bassova rychlost
Popravde, bassreflex je sam o sebe dobry zlepsovak, ale to v tom pripade ak sa pri navrhu bedne poriadne pracuje. Umenie je ho umiestnit(co uz velmi dobre zvladaju pocitacove programy), dalsov citlivou zalezitostou je vytlmenie. Najviac ma pobavili uvahy niektorych ludi, ktory chceli upchanim otvoru potlacit hukot ci zlepsit zvuk. To je absolutna chyba, pretoze objem ozvucnice je rozdielny pri bassreflexe a uzavretom boxe, ale to asi nemusim hovorit.( Dovod je jednoduchy, a to ten, ze zvuk sa zvlni v miestnosti, to je ten znamy hukot)
Kvalitne bedne s bassreflexom hraju INAK ako Closed box, ale nie HORSIE. To je subjektivny nazor a to uz z toho dovodu, ze tak ako bipol, tak aj basreflex a Closed Box maju ine poziadavky na umiestnenie a priestor v ktorom hraju.
Porovnanie s uzavretym boxom.
Napr. Bassreflex: + Pri nizzsich urovniach hlasitosti ma hutnejsi bass
+ Zlepsuje podanie stredov, kedze vyzarovanie basov prebera trubka/otvor
+ takisto z mensich menicov je mozne dosiahnut hlbsi bass ako keby boly osadene v uzavratom boxe.
Su tu vsak aj minusy.
- zvacsuje sa vychylka membrany
- znizuje sa vykon menica, (podla odbornikov az o 20 - 30%)
- zvysuje sa celkove skreslenie sustavy ( to by sa vraj dalo obmedzit odrezanim frekvencii ktore su nizzsie
ako tie, ktore je otvor/trubka schopny spracovat)
- zmensuje sa bassova rychlost
Popravde, bassreflex je sam o sebe dobry zlepsovak, ale to v tom pripade ak sa pri navrhu bedne poriadne pracuje. Umenie je ho umiestnit(co uz velmi dobre zvladaju pocitacove programy), dalsov citlivou zalezitostou je vytlmenie. Najviac ma pobavili uvahy niektorych ludi, ktory chceli upchanim otvoru potlacit hukot ci zlepsit zvuk. To je absolutna chyba, pretoze objem ozvucnice je rozdielny pri bassreflexe a uzavretom boxe, ale to asi nemusim hovorit.( Dovod je jednoduchy, a to ten, ze zvuk sa zvlni v miestnosti, to je ten znamy hukot)
Kvalitne bedne s bassreflexom hraju INAK ako Closed box, ale nie HORSIE. To je subjektivny nazor a to uz z toho dovodu, ze tak ako bipol, tak aj basreflex a Closed Box maju ine poziadavky na umiestnenie a priestor v ktorom hraju.
no, já bych ty souvislosti viděl určitě ještě širší. podle mě než dvojpásmová uzavřená bedna je fakt lepší basreflexová. ovšem třípásma s odděleným střeďákem v uzavřené komoře, to je jiný šálek čaje. na ty se už jen tak něco nechytá.
v uzavřených bednách se taky používají měniče s menšími "motory", protože bas je přesnější, líp "zařezává". díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky.
v uzavřených bednách se taky používají měniče s menšími "motory", protože bas je přesnější, líp "zařezává". díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky.
díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky.
Já jen aby mě Pipis tolik neutekl.
Já jen aby mě Pipis tolik neutekl.
dadaft: čistě zavádějící, asfaltérské závěry - jen doufám, že je mnoho lidí nebere vážně.
Pavel Macura Audio
zato ty jsi machr všech machrů co? asfalt nám tady skutečně chyběl...
když jsem se snažil najít správně zobrazující systém, mluvil jsi o blábolech. o nahrávkách skutečných prostor a podobných kravinách, které s tím mají hovno společného. je to věc beden a ustavení v poslechovém prostoru, nic víc. žádné supersložitosti s nahrávkama supervydavatelství. a když jsem tě pak vyzval, ať to teda vysvětlíš, jak na to, taks neřekl ani ň.
copak to nevidíš?
to je prostě zoufalství.
já netvrdím, že jsem odborník na bedny - ale mám svůj názor.
ty hážeš asfaltem.
proč? co jsem zase řekl tak idiotského?
co tak že bychom všichni drželi klapačku, a ty nám to vlákno po vláknu vysvětlil? pak ti dáme třeba metál...
když jsem se snažil najít správně zobrazující systém, mluvil jsi o blábolech. o nahrávkách skutečných prostor a podobných kravinách, které s tím mají hovno společného. je to věc beden a ustavení v poslechovém prostoru, nic víc. žádné supersložitosti s nahrávkama supervydavatelství. a když jsem tě pak vyzval, ať to teda vysvětlíš, jak na to, taks neřekl ani ň.
copak to nevidíš?
to je prostě zoufalství.
já netvrdím, že jsem odborník na bedny - ale mám svůj názor.
ty hážeš asfaltem.
proč? co jsem zase řekl tak idiotského?
co tak že bychom všichni drželi klapačku, a ty nám to vlákno po vláknu vysvětlil? pak ti dáme třeba metál...
Dadafte
přečti si ještě jenou,co napsal Noaid o tobě a s čím jsem souhlasil.
Nyní jsi to ukázal v celé barvě znovu. Nejdříve rozšafně napíšeš smířlivou "navrátivší" stať a pak,když s tebou někdo (je jedno kdo) nesouhlasí,začneš kopat kolem sebe a urážet.
Urazil jsi Velkého Boba,PMA,BVa a já nevím koho a pak se divíš,že už na tebe většina reaguje jako býk na červený hadr. Měl by jsi se nad sebou trochu zamyslet a opravdu,než něco napíšeš sem,napsat si to tužkou na papír,aby jsi měl čas uspořádat myšlenky,přečíst si to alespoň 2x po sobě,zrevidovat,čili provést korekturu a pak možná přepsat sem.
Tvoje poslední perla..........díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky patří zcela jistě sem.
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... c&forum=17
zato ty jsi machr všech machrů co?
Víš vůbec,kdo je ten člověk a co má za sebou a co vše zná? Vidíš si na špičku svýho nosu? Já tě nebudu a ani nechci vychovávat,ale už toho začíná být trochu moc ,tzv. nad limit.
No a na závěr tvoje oblíbené:
Dies stultis quoque mederi solet.
Discas oportet, quamdiu est, quod nescias.
přečti si ještě jenou,co napsal Noaid o tobě a s čím jsem souhlasil.
Nyní jsi to ukázal v celé barvě znovu. Nejdříve rozšafně napíšeš smířlivou "navrátivší" stať a pak,když s tebou někdo (je jedno kdo) nesouhlasí,začneš kopat kolem sebe a urážet.
Urazil jsi Velkého Boba,PMA,BVa a já nevím koho a pak se divíš,že už na tebe většina reaguje jako býk na červený hadr. Měl by jsi se nad sebou trochu zamyslet a opravdu,než něco napíšeš sem,napsat si to tužkou na papír,aby jsi měl čas uspořádat myšlenky,přečíst si to alespoň 2x po sobě,zrevidovat,čili provést korekturu a pak možná přepsat sem.
Tvoje poslední perla..........díky tomu k nim nepotřebuješ sterilní trhače asfaltu, ale stačí ti slabší, muzikálnější zesáky patří zcela jistě sem.
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... c&forum=17
zato ty jsi machr všech machrů co?
Víš vůbec,kdo je ten člověk a co má za sebou a co vše zná? Vidíš si na špičku svýho nosu? Já tě nebudu a ani nechci vychovávat,ale už toho začíná být trochu moc ,tzv. nad limit.
No a na závěr tvoje oblíbené:
Dies stultis quoque mederi solet.
Discas oportet, quamdiu est, quod nescias.
To co tady kráka dadaft jsou do nebe volající voloviny.
Drž už konešně pysk a vyjadřuj se k tomu čemu rozumíš! Bedny to rozhodně nejsou !
Drž už konešně pysk a vyjadřuj se k tomu čemu rozumíš! Bedny to rozhodně nejsou !
Tak paráda. Teď se tu budete navzájem urážet a házet bláto jeden na druhého, ach jo. Nejsem světově uznávaný odborník a o hifi vím oproti vám taky velké prd, ale urážet druhého … to je moc. No, ale abych přispěl taky svou kapku do mlýna, protože se vlákno myslím jmenuje trošku jinak, tak něco málo o tom, co dělám. Moje kabely již všichni si myslím znáte (ten člověk, co obaluje kabely alobalem, uzemní a potom na ně dává stužku co koupí v textíliích za pár šupů). Dále někdo o mne může vědět, že nesnáším přebasované repro a silné hutné basy mne spíše odradí, než abych dal na krásný a úžasný vzhled. Hifi mne totiž naučilo nikdy neposuzovat knížku podle obálky. Doma jsem měl jedny staré repro Sony, 3 pásma, žádná vyhýbka a zvuk odpovídající ceně. Basy hrozné, no co se dá u levných repro čekat, takže jsem si udělal uzavřené repro. Vzal jsem pilku, vrtačku, pilník a kladivo, vyplátil zadní stěnu repra, kde byl i basreflex, vnitřní stěny repra vylepil kobercem, zadní stěnu udělal z nového dubového dřeva, opět vylepil a uzavřel. Takže vzniklo uzavřené repro a všechny vnitřní strany vylepeny kobercem. V novém projevu beden chybí ty hnusné neřízené basy z basreflexu, zvuk se mi celkově více líbí, ale pořád to není nic slavného. Jen jsem se přesvědčil, že pro mne je uzavřené repro opravdu příjemnější, ale každý má rád jinou muziku. Vzhled ze zadu vypadá opravdu děsně, každý druhý by mi ho omlátil o hlavu, ale repro má podle mne hlavně hrát, ne se s ním chlubit,že mám něco k televizi. Takže až si budu kupovat nové repro, mým favoritem budou uzavřené boxy, ale opět zdůrazńuji, že každý má jiný sluch a pro nováčky - hlavně se repro nevybírá surfováním na internetu!!!
Lovu krásným bednám, třikrát zdar
Mazlik
Lovu krásným bednám, třikrát zdar
Mazlik
Dadaft to už fakt přehnal. On totiž hned začne urážet kohokoliv (mě nevyjímaje) a nezáleží mu na tom jaký odborník to je jestli je to Velký bobo nebo PMA a je mu jedno že mají více jak 20 letou praxi v oboru. Dadaft prostě ví všechno taky ví že máme všechny aparáty na hovno, že nám to nehraje 3D , že máme vlastně mikrosystémy na steroidech, a akustice se netřeba věnovat. A ještě k tomu přidáme slavnostní odchod a ještě slavnostnější návrat. Zdá se že bedýnky KEF Qi10
hrají ty nebrutálnější basy a že jsou na 40Hz rovné i když frekvenční charakteristika říká něco jiného. Dadafte těch tvých výkřiků do tmy už bylo dost
spousta lidí to s tebou myslela dobře včetně mě a za renomé které jsis vytvořil si můžeš sám. Je pravda že se někdy člověk potřebuje ze svých názorů vyblít ale zdá se mi že tady už je tady moc nablito.
hrají ty nebrutálnější basy a že jsou na 40Hz rovné i když frekvenční charakteristika říká něco jiného. Dadafte těch tvých výkřiků do tmy už bylo dost
spousta lidí to s tebou myslela dobře včetně mě a za renomé které jsis vytvořil si můžeš sám. Je pravda že se někdy člověk potřebuje ze svých názorů vyblít ale zdá se mi že tady už je tady moc nablito.
N E V Ě Ř A U T O R I T Á M
(no, však moudří vědí o co jde).
(no, však moudří vědí o co jde).
- uzavretá ozvučnica s rovnakým basákom ako otvorená, nedokáže ozvučiť veľký priestor. Viď Brnenský podzim 08" kde uzavretý ACON Divus jednoducho nehral. Zúčastnený odborníci v obore to buď nevedeli, alebo jednoducho len využili neznalosť verejnosti k odsúdeniu konkurencie. Na druhej strane tam bol aj odborník, ktorý nič neriešil, nekomentoval, prišiel so svojim produktom ako 2. (v poradí aj očakávanej kvalite) a odišiel ako 1. (v poradí aj v kvalite ozvučenia daného priestoru)
Osobne nevidím nevýhodu v neschopnosti ozvučiť tak veľký priestor. V primeranom priestore hrajú tak ako majú - excelentne.
Počul som otvorené bedne, ktoré by som kludne mohol mať. No definitívne som skončil pri uzavretých. Priestor na zlepšenie je inde.
Osobne nevidím nevýhodu v neschopnosti ozvučiť tak veľký priestor. V primeranom priestore hrajú tak ako majú - excelentne.
Počul som otvorené bedne, ktoré by som kludne mohol mať. No definitívne som skončil pri uzavretých. Priestor na zlepšenie je inde.