Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)
Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)
Aleška
Toto téma celé jde mimo mne. Netýká se mě,ale jsem nucen ho občas přelouskat, abych byl in.
Dle mého se celou dobu přete jeden o levý a druhý o pravý konec stejného provazu. Jen se nemůžete a nechcete dohodnout, který konec je k tomu druhému blíže.
Nyní jsem ale vůbec nepochopil, proč jsi sem dal to měření a jistě složitě vytvořenou tabulku, kde nejhorší od nejlepšího je od sebe "vzdálen" 1 dB (NL) ,navíc v neslyšné hlubině - 120 dB. Hodnoty jsou od sebe asi tak na citlivost měření.
Už jen proto, že nej a nej od sebe je, div se prostoto, právě optika s rozdílem dvojnásobku frekvence.
Co?
Toto téma celé jde mimo mne. Netýká se mě,ale jsem nucen ho občas přelouskat, abych byl in.
Dle mého se celou dobu přete jeden o levý a druhý o pravý konec stejného provazu. Jen se nemůžete a nechcete dohodnout, který konec je k tomu druhému blíže.
Nyní jsem ale vůbec nepochopil, proč jsi sem dal to měření a jistě složitě vytvořenou tabulku, kde nejhorší od nejlepšího je od sebe "vzdálen" 1 dB (NL) ,navíc v neslyšné hlubině - 120 dB. Hodnoty jsou od sebe asi tak na citlivost měření.
Už jen proto, že nej a nej od sebe je, div se prostoto, právě optika s rozdílem dvojnásobku frekvence.
Co?
Celé téma vůbec nechápu ... naprosto nesmyslný bodování a žebříčky ...
O to se přou normální Hifisti, Aleška sedí někde v koutu, provaz rozplétá na jednotlivá vlákna a o jejich koncích se hádá.boxer píše:Aleška
Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tak tak. Aleska se babrá ve zcela nepodstatných detailech typu šum -118dB vs -119dB, ale naprosto mu uniká celkový kontext a celek jako takový. Proto jsou jeho závěry jednoduše mimo.
Statistika je statistika,
ať se to někomu líbí, jinému ne.
To není rozplétání provazu,
to je zpracování údajů dostupných všem na netu - nic víc, nic méně.
Pro méně chápavé - je to jako ve škole. Čím menší hodnota výsledné známky, tím lépe. Ve škole se také známkuje od jedné do pěti, ne obráceně
Ale budeme pokračovat dále, těžko očekávat že se někdo zamyslel proč Lynx Hilo má průměr USB vstupů horší než ty ostatní. Připomeňme si příspěvek jednoho našeho člena:
Zlatá slova, bohužel realita je taková, že to pompo nikdy nenapsal
Pompo totiž napsal ve svém příspěvku ve vlákně Foobar200 neprebira plnou kontrolu toto:
Nevadí - budeme pokračovat dál.
Protože nemohu očekávat že by někdo studoval excelové tabulky, budu výhradně uvádět pouze výsledné grafy. Jsou excelové, tedy nejsou dostatečně vědecké, ale pro náš účel bohatě postačují.
Nejdříve se podíváme, zda seženeme dostatek údajů pro porovnání vstupů USB a koax (S/PDIF). Našel jsem tyto DACy:
Grace Desing m903
April Music Eximus DP1
JAVS DAC-2 a Beresford TC-7520, které mají údaje jak pro 44 kHz, tak i pro 96 kHz, obojí v 24 bitech. Všechny čtyři provnáme s Lynx Hilo (od toho je to standard (etalon). Výsledky vypadají takto:
USB připojení je označeno červeně, koaxiální zeleně.
A ejhle - že by měl Odar pravdu?
Nebudeme házet flintu do žita, vždyť ke špičkovému přehrávání hudby stačí stačí splnit dvě podmínky: dodat asynchronnímu USB DACu data ve specifikaci USB a nemít použitý USB výstup slyšitelně zarušený.
Tak nějak se nám to nedaří, usb vstup je u srovnávaných DACů horší než koaxiální, ale to určitě vadit nebude,takže se podíváme na další DACy, tentokráte ve 24 bitech a 96 kHz. Vyjmenovávat je nebudu, je jich hodně a nejsou to jen klasické DACy. Neodolal jsem a zařadil jsem tolik nenáviděný Behringer DEQ2496 - mám jej doma:
Červeně jsou opět usb vstupy, zeleně optika a modře koax - Lynx Hilo jako etalon zůstává.
A ano - Odar má pravdu v tom, že použití usb přenosu je ta nejhorší varianta z možných a ta se ještě zhorší, použijeme-li pro napájení DACu jako zdroj napájení právě USB zdířku, jak dokazuje porovnání na tomto grafu:
kde IFI IUSB Power je pochopitelně dedikovaný napáječ vlastního IFI IDACu.
PS:
I u kvalitních asynchronních DACů je často lepší použít optiku (S/PDIF), než usb jak dokazuje i Hegel HD-11:
O interních zvukovkách (ve stručnosti) příště.
ať se to někomu líbí, jinému ne.
To není rozplétání provazu,
to je zpracování údajů dostupných všem na netu - nic víc, nic méně.
Pro méně chápavé - je to jako ve škole. Čím menší hodnota výsledné známky, tím lépe. Ve škole se také známkuje od jedné do pěti, ne obráceně
Ale budeme pokračovat dále, těžko očekávat že se někdo zamyslel proč Lynx Hilo má průměr USB vstupů horší než ty ostatní. Připomeňme si příspěvek jednoho našeho člena:
Odar píše:Kto toto tvrdi, tak je blbec. Existuju ovela vhodnejsie rozhrania - zrovna na pripojenie DACanov, ale zial hlavne "mafia" Mrkvosrot s IdiotInside sposobili to, ze vhodnejsie rozhrania prakticky vymreli a do popredia sa prebilo nie najstastnejsie (ale lacne) riesene USB. Ale to je realita, s ktorou sa musia vyrobcovia prevodnikov popasovat....pompo píše:usb přenos je ten nejdokonalejší
Zlatá slova, bohužel realita je taková, že to pompo nikdy nenapsal
Pompo totiž napsal ve svém příspěvku ve vlákně Foobar200 neprebira plnou kontrolu toto:
Je to totiž přímo názorná ukázka úrovně diskuzních příspěvků nejen na našem fóru, ale vcelku na všech.pompo píše:.................
PS. chápu že pro některé uživatele používající (zde propíraný) způsob připojení a levnějších dac bez vylepšených usb ovl. je toto hořká pilulka ,ale třeba se mýlím (což je lidské) ,pokud tu někdo uvede vlastními slovy vysvětlení proč je opak pravdou (a netrvám na odborných výrazech atd.) pak smekám . Četl jsem samosebou i názory z druhé strany a pojednání o tom že usb přenos je ten nejdokonalejší jaká tam probíhá kontrola dat atd.. ale to bylo asi tak vše, čím více chvály a opěvování ,tím méně zdůvodnění proč. Ze začátku používání USB přenosu jsem byl také přesvědčený o dokonalosti tohoto přenosu ,po pár srovnávacích testech už si to ale rozhodně nemyslím .
Nevadí - budeme pokračovat dál.
Protože nemohu očekávat že by někdo studoval excelové tabulky, budu výhradně uvádět pouze výsledné grafy. Jsou excelové, tedy nejsou dostatečně vědecké, ale pro náš účel bohatě postačují.
Nejdříve se podíváme, zda seženeme dostatek údajů pro porovnání vstupů USB a koax (S/PDIF). Našel jsem tyto DACy:
Grace Desing m903
April Music Eximus DP1
JAVS DAC-2 a Beresford TC-7520, které mají údaje jak pro 44 kHz, tak i pro 96 kHz, obojí v 24 bitech. Všechny čtyři provnáme s Lynx Hilo (od toho je to standard (etalon). Výsledky vypadají takto:
USB připojení je označeno červeně, koaxiální zeleně.
A ejhle - že by měl Odar pravdu?
Nebudeme házet flintu do žita, vždyť ke špičkovému přehrávání hudby stačí stačí splnit dvě podmínky: dodat asynchronnímu USB DACu data ve specifikaci USB a nemít použitý USB výstup slyšitelně zarušený.
Tak nějak se nám to nedaří, usb vstup je u srovnávaných DACů horší než koaxiální, ale to určitě vadit nebude,takže se podíváme na další DACy, tentokráte ve 24 bitech a 96 kHz. Vyjmenovávat je nebudu, je jich hodně a nejsou to jen klasické DACy. Neodolal jsem a zařadil jsem tolik nenáviděný Behringer DEQ2496 - mám jej doma:
Červeně jsou opět usb vstupy, zeleně optika a modře koax - Lynx Hilo jako etalon zůstává.
A ano - Odar má pravdu v tom, že použití usb přenosu je ta nejhorší varianta z možných a ta se ještě zhorší, použijeme-li pro napájení DACu jako zdroj napájení právě USB zdířku, jak dokazuje porovnání na tomto grafu:
kde IFI IUSB Power je pochopitelně dedikovaný napáječ vlastního IFI IDACu.
PS:
I u kvalitních asynchronních DACů je často lepší použít optiku (S/PDIF), než usb jak dokazuje i Hegel HD-11:
O interních zvukovkách (ve stručnosti) příště.
Odpovídají ty grafy i slyšitelnosti nějakého problému v hudbě?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pochop, to není pro tyhle teorie podstatné, jak to v reálu hraje. Zde je naprosto zásadní, že šum otřesných -118dB znamená poslední místo v excelovské tabulce, zatímco šum skvostných -119 dB znamená první místo v excelovské tabulce.
O umístění v excelovské tabulce díky vhodné predeterminaci báze přece jde při poslechu hudby především !
O umístění v excelovské tabulce díky vhodné predeterminaci báze přece jde při poslechu hudby především !
Tak zrovna doc. Vozáb řešil například otázku, kdy vlastně Cimrman do Liptákova přišel, měřením rozpadu radioaktivního uhlíku v organické nečistotě na podrážkách Cimrmanových bot. Zjistil, že – pokud Cimrman vůbec v těchto botách do Liptákova přišel – se tak stalo na podzim roku 1906 plus minus 200 let.
Nevím, jak vy, ale já bych do takového výzkumu peníze neinvestoval.
Nevím, jak vy, ale já bych do takového výzkumu peníze neinvestoval.
Odpovídají ty grafy i slyšitelnosti nějakého problému v hudbě?
Chtěl jsem se zeptat, co tím Aleška opět chtěl jako říct. Ale dkdkdk mě předběhl jasnějším dotazem.
Chtěl jsem se zeptat, co tím Aleška opět chtěl jako říct. Ale dkdkdk mě předběhl jasnějším dotazem.
Chcel ma pochvalit, ze som mal pravdu
Zpochybnit se dá vše,
výsledky naměřené techniky v programu RightMark Audio Analyzer také - výše uvedené příspěvky jsou toho obrazem. Na položenou otázku dostanete zcela určitě odpověď na Slovanetu, kde ještě 25. listopadu 2012 byl tento program považován za referenční. Je to totiž otázka špatně položená (dělám jen statistický rozbor výsledků RMAA), zcela určitě technici ze Slovanetu rádi odpoví.
Ale vraťme se k interním zvukovým kartám. S nástupem USB jejich význam výrazně poklesl, protože kdo nepoužíval USB jako by nebyl. Nikdo se nepozastavil (a doposud nepozastavuje) nad tím, zda USB pro propojení PC a externí zvukovky je vhodné, co to přinese a jaké problémy jeho použitím nastanou. Interní zvuková karta se prostě zavrhla, neboť jak všichni víme pracuje v naprosto zamořeném prostředí uvnitř počítače. Statistickým zpracováním dostaneme tyto výsledky:
Je zcela určitě i spousta jiných interních zvukovek, ale bohužel bez dostupného měření v programu RightMark Audio Analyzer.
Interní zvuková karta byla tedy v mnoha případech nahrazena externí zvukovou kartou, tedy DACem. Obě ale slouží jen a jen ke konverzi digitálního signálu na analogový, takže si mohu dovolit smíchat vše dohromady a dostanu tyto výsledky:
Všechny uvedené zvukové karty (jak interní, tak i externí) byly měřeny v nastavení 24 bit / 96 kHz. Červeně jsou opět označeny propojení pomocí usb, modře koaxiálem, zeleně optikou a žlutě jsou označeny interní zvukovky pracující uvnitř počítače.
výsledky naměřené techniky v programu RightMark Audio Analyzer také - výše uvedené příspěvky jsou toho obrazem. Na položenou otázku dostanete zcela určitě odpověď na Slovanetu, kde ještě 25. listopadu 2012 byl tento program považován za referenční. Je to totiž otázka špatně položená (dělám jen statistický rozbor výsledků RMAA), zcela určitě technici ze Slovanetu rádi odpoví.
Ale vraťme se k interním zvukovým kartám. S nástupem USB jejich význam výrazně poklesl, protože kdo nepoužíval USB jako by nebyl. Nikdo se nepozastavil (a doposud nepozastavuje) nad tím, zda USB pro propojení PC a externí zvukovky je vhodné, co to přinese a jaké problémy jeho použitím nastanou. Interní zvuková karta se prostě zavrhla, neboť jak všichni víme pracuje v naprosto zamořeném prostředí uvnitř počítače. Statistickým zpracováním dostaneme tyto výsledky:
Je zcela určitě i spousta jiných interních zvukovek, ale bohužel bez dostupného měření v programu RightMark Audio Analyzer.
Interní zvuková karta byla tedy v mnoha případech nahrazena externí zvukovou kartou, tedy DACem. Obě ale slouží jen a jen ke konverzi digitálního signálu na analogový, takže si mohu dovolit smíchat vše dohromady a dostanu tyto výsledky:
Všechny uvedené zvukové karty (jak interní, tak i externí) byly měřeny v nastavení 24 bit / 96 kHz. Červeně jsou opět označeny propojení pomocí usb, modře koaxiálem, zeleně optikou a žlutě jsou označeny interní zvukovky pracující uvnitř počítače.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ty tvé bezrozměrné grafy čehosi zpochybňují samy sebe. Zcela zbytečná práce s nulovým prakticky aplikovatelným významem.Aleska píše:Zpochybnit se dá vše
A jakou hodnotu jakého parametru vlastně zobrazují ty grafy?
Dobře. Dejme tomu, že jsme našli už tu nej nej zvukovku, viz. graf. Pojďme tedy dál = kabel k předzesilovači, který udrží tu čistotu a akurátnost signálu. Poprosím o další graf vhodného nej nej kabelu.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pred kabelem je jeste konektor!
Typ, material, zpusob pajeni kabelu ke konektoru, ruzne kombinace kabelu, pajeni, konektoru... - krasna data pro dalsi nesmyslnou tabulku ukazujici jakousi bezrozmernou velicinu...
Typ, material, zpusob pajeni kabelu ke konektoru, ruzne kombinace kabelu, pajeni, konektoru... - krasna data pro dalsi nesmyslnou tabulku ukazujici jakousi bezrozmernou velicinu...