Topping D10 DAC

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
jimmi
Kontaktovat uživatele:

Re: Topping D10 DAC

Příspěvek od jimmi »

Miero daj už konečne svoje merania z roznych DAC aj z posluchu, popis a porovnanie kde s čím a na čom si meral a vypočul a nie len tapetuješ čínanov.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

jimmi píše:
15 kvě 2020 11:58
Názor teoretikov ma nezaujíma. Kdo chce si to sám doma vyskuša.
Mňa zase nezaujíma názor totálnych diletantov a audiošamanov (slušne napísané..), čo ladia zvuk sieťovými poistkami... A počujú vlastné halucinácie a cenu. V slepom teste ani prd.. *thumbs down*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Sice to není 14 dnů, ale snad pár slov, protože mám za sebou už desítky hodin poslechu.
Srovnával jsem hlavně Topping D10 jako čistokrevný USB DAC s tím, že jsem ho použil jako USB>S/PDIF konvektor a DAC použil ten vestavěný v zesilovačích nové řady Classic od NAD (čip Burr Brown PCM1795):

Obrázek

Kvalitu použitých OZ nechám na jiných.
Na audiosciencereview.com u něj vyšly úplně nesmyslné výsledky (v C 658), muselo jít evidentně o vadný kus, Atkinson ve Stereophile naměřil u C 328 jakési drobné problémky na 19 a 20 kHz, jinak dobrý. Poláci z audio.com.pl ho u C 368 označují za "znakomity".

Výhoda takového testu samozřejmě je, že srovnání je okamžité a bezprostřední, jenom se přepne vstup na zesilovači.

Takže k věci:
Pokud jsem D10 použil čistě jako USB>S/PDIF konvertor, tak mezi zvukem optiky a koaxiálu nebyl žádný rozdíl.

Další testování pak probíhalo čistě mezi optikou a analogovým výstupem z D10.
První dojmy celkem odpovídaly Pítrsově popisu - zvuk D10 jako DACu byl oproti převodníku v zesilovači jakoby mírně zastřený, nástroje neměly takovou živost a barvu, "luft" mezi nimi nebyl tak zřejmý.
Nicméně se ukázalo, že jako DAC má D10 slabší výstup než jako konvertor. A to zhruba o 1dB, možná trochu víc. Ten rozdíl je příliš malý na to, aby si ucho rozdílnou hlasitost uvědomilo, nicméně způsobuje právě to, že ten silnější zdroj působí jako živější a prokreslenější. Když jsem při přepínání z digitálního na analogový výstup D10 na zesáku přidal 1dB (mám krokování po 0,5dB), zvuk se srovnal.

Mám za sebou pár slepých testů, takže bych řekl, že při srovnaných hlasitostech bych žádný rozdíl nepoznal.
Když vím, co hraje, mám přece jen pocit, že je zvuk D10 jako převodníku jakoby víc "analogovější" než když hraju přes DAC v zesáku. Možná bych to popsal tak, že klavír je přes DAC v zesáku víc soustředěný na kovovost strun, na zaostření a "drnkot", přes D10 o krapánek míň "kovovosti", zato víc dřeva ozvučnice nástroje. Pocity.
Samozřejmě pokud myslíte, že jsem hluchý nebo že mé železo na rozdíly nestačí, hádat se nebudu.

Chtěl jsem ho nechat zapojený jen přes optiku, ale furt mě to žralo, takže ho nechám připojený jak optikou, tak analogově. Nic to nestojí a můžu si to jako správný hifista přepínat podle nálady. Většinou používám D10 jako USB DAC, obecně mám raději, když je zdroj (přehrávač nebo transport či PC a DAC) k zesilovači připojený analogově.

Závěrem tedy můžu říct, že to byl celkem zbytečný test, protože bezezbytku platí, co už tady řekl Pompo: "Osobně jsem objednával s určit. pochybnostmi ale je to OK :arrow: jako redukce z USB na optiku skvělé pasivní řešení ,ale překvapivě výborné i coby převodník (jako takový)."
Není co dodat.
Naposledy upravil(a) dadaft dne 17 kvě 2020 14:59, celkem upraveno 1 x.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

P.S. V žádném ze zapojení D10 neprzní strhující rytmičnost a timing mého NAD C 368, kterou na tomto zesilovači miluji úplně nejvíc ze všeho - taneční kreace mé 60-ti leté hospodyně u zalívání květin při poslechu fenomenálních tanečních pecek Dance Monkey a The Kids Are Coming od australanky Tones and I (vl.jménem Toni Watson), budiž nezpochybnitelným důkazem...

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Pochybuji,že by se amirm sekl.Na měření používá vysoce výkonný (a drahý) Audio Precision analyzer
[/url]

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak jsem dotoppingoval.
Předvčerem v noci byl asi nějaký výpadek proudu, nevím, ráno byl počítač vypnutý (normálně jede pořád). Možná nějaké přepětí, těžko říct, ale po zapnutí už D10 nahodí jenom tři čárky na displeji a PC ji prostě "nevidí". Jako by neexistovala.
Kabeláž i USBčka jsou v pořádku.
Nevíte někdo z majitelů, co by s tím mohlo být?

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Nevím, jak Topping, ale na podobné USB problémy při výpadcích proudu mi v minulosti párkrát zafungovalo prostě všechno vypnout, přepojit do jiného USB portu, fyzicky rozpojit všechny kabely, znovu zapojit, přeinstalovat ovladače... Klidně pár koleček. Pokud ti tedy něco neodešlo definitivně.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Dadaft : obzivl ten Topping ? zkousel jsi ho pripojit k jinemu PC ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Ano, v pohodě. Když se po výpadku proudu objeví na displeji čárky, stačí několikrát zapojit a vypojit usb kabel. Na třetí čtvrtý pokus se dac zase "chytne" a funguje normálně.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Tak je tady nová verze tohoto DAC. Měření jsou ještě lepší.

Obrázek

https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.14859/

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Ale no taaak.... Nemohol som počkať? Pred štyrmi dňami mi došiel "starý" D10 (ako inak objednaný ešte v júni). Oplatí sa ho poslať naspäť / vymeniť kvôli rozdielu medzi 9018 a 9038? Takým štýlom by človek mohol meniť prevodníky každý polrok.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Takový je život. Taky jsem mohl mít verzi X1s Pro.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

No jo. A ešte jedna taká vec do pléna: vedel by niekto s istotou poradiť, aby na displeji zasvietilo pri prehravani *.dsf súborov 2,82 DSD namiesto 44,1 PCM? Driver mám obycajny firemný, niekde som čítal, že to chce ASIO ovládač. Tak som ho nainštaloval, ale k zmene nedošlo - vo foobare nevidno žiadny ASIO output, iba Topping output, obmedzený na rôzne PCM kombinácie.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

No, moje D10 už se válí ve skříni. Já ty usb dacy prostě nedávám. Je sice nejlepší z těch 4, co vlastním a dvou, co jsem zkoušel (vše ovšem do 20t), ale stačilo jen pro srovnání zapojit z PC běžný rca kabel z analogového výstupu, a bylo vymalováno. Hudba ztratila hranatost, basy povolily a staly se nádherně měkoučké, zbytek se nestal horším než přes dac...
Dokonce i usb dac zabudovabný v ložnicovém D3020 není lepší než tohle naprosto nehifistické zapojení.
Je třeba říct, že to takhle nejde udělat s jinými zesilovači, které mám. Ty co mají klasické trafo zklamaly -- Pioneer, Xindak, Grundig, Philips. Jedině s mými současnými NADy se spínanými zdroji nejde z beden rušení, pískání, bručení, nic, zkrátka naprosté ticho. Taky moje motherboard od MSI je v tomto asi dobrá, kupoval jsem ji na doporučení, má patentovanou architekturu Intelu zvanou Coffee Lake, nepřehřívá se, nekolabuje, do signálu ruší minimálně.

K projevu Philips CD960 to má samozřejmě dost daleko, ale aspoň už hraje hudba, ne strukturovaný zvuk...
Asi jsem divný.

Odpovědět