Smysl CD a LP v současnosti.

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Smysl CD a LP v současnosti.

Příspěvek od svartenatt »

Chtěl bych se pozastavit nad situací v současné distribuci současné hudby.
Poslední rok se masivně rozmáhá Hi-res, tedy lepší kvalita než Red Book CD formátu.

LP mám v nadpisu, ale k němu jen jedno. Nebýt nedokonalosti záznamu LP, ztratila by jeho jediná dokonalost ohledně dynamiky. Mechanický záznam je přežitek, nic víc.

Pokud vezmu období od počátku roku na Bandcamp.com, tak asi 50% významnějších titulů vyšlo v 24 bit verzi. Tento formát je pro stažení digitální kopie za cenu nižší než fyzický formát.
Takže kdo koupí CD nemá kvalitu jiné distribuce za lepší cenu.

Takže proto nevidím smysl v CD/LP. Chápu potřebu vlastnit fyzicky nosič, ale to by šlo i médiem s vyšší kapacitou, CD prostě nestačí.

Je to můj hnůj, ale můžete o tom polemizovat.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Smysl CD a LP v současnosti.

Příspěvek od PítrsPraha »

raj-digitalu/maji-dnes-fyzicke-digitaln ... 21429.html

Nestaci k tomuhle tematu jedno vlakno? Prispival jsi do nej.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Mezi vlákny je rozdíl.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tentokrát souhlas s uživatelem z našeho hlavního města, taky mi hned naskočilo to nedávné osmistránkové vlákno, kde bylo vše řádně propráno. Nicméně vzhledem k současné kyber situaci ve světě, jsem rád, ze vlastním hudbu fyzicky (na cd médiích mam vše, o co jsem tak nějak obsahově stál). Muziku přehrávám jednoduchou formou player, analog zes, bedny, na což mi stačí funkční elektřina. Pořád si říkám, že kdyby nastal ten potenciální problém a přišel nějaký super vir, který by zničil všechna data (všechna třeba ne a možná ani ne každému, jenže spoléhejte na to), zustala by nam, fyzicky vlastnícím, stále možnost se ke své hudbě dostat. I když je pravda, že bychom za takového stavu asi měli úplně jiné starosti, život by byl pomalu jako za války a i o ten proud a napětí bychom asi museli bojovat :D .

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Když bude příznivec stahované hudby hodnotit přínos lp a cd, dojde k závěru, jako napsal svartenat.
Příznivec lp a cd, jako třeba já, ohodnotí stahovanou hudbu tak, že se o ní vyjádří v tom smyslu, že je nejlevněji dostupná, možná ve většině případů zadarmo, ale hifi to není, navzdory 24.bitové hloubce.
Proto vidím takovou debatu, jako bezpředmětnou.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Stahování hudby je podvod na daních a poplatcích ne nepodobný výrobě bankovek na kopírce...
bohužel, činí tak všichni zúčastnění kdo ne ať hodí kamenem, což je to často jedinej způsob
jak v Dolní Mokré titul sehnat, krámy s muzikou dávno zavřené (úpadek, bankrot, recese)
dobírka je zajíc v pytli a obtížná případná reklamace znáte lepší způsob, ha ?
PS. pětikilo za LP je (měřeno kupní silou v ČR) cena paranoická, řečeno celkem mírně

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Srovnavat legalni stahovani a streamingu hudby, o kterem je tu rec, s kriminalnim cinem padělání a pozměňování peněz je výplod chorého mozku. To nejde napsat jinak.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ááá, první potrefená husa nahlas zakejhala

LUK

Příspěvek od LUK »

lechos: Umíš číst?

slayerss
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od slayerss »

Ve streamování hudby z mé strany nevidím žádný podvod, proč by?
Mám i LP ale Tidal v Masteru je prostě Super, poslední dobou tam přibývá vše.
Konkrétně třeba i Slayer, Iron Maiden, Kiss perfektně masterované, zvuk lahůdka, lépe jsem to nikde neslyšel.
I proto se stále peru s myšlenkou prodat gramec.

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Lechos zřejmě neví co jsou placené streamovací služby, zná zřejmě jen uložto, jinak si jeho komentář nedovedu vysvětlit..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

lechos píše:
07 čer 2020 12:45
Stahování hudby je podvod na daních a poplatcích ne nepodobný výrobě bankovek na kopírce...
bohužel, činí tak všichni zúčastnění kdo ne ať hodí kamenem, což je to často jedinej způsob
jak v Dolní Mokré titul sehnat, krámy s muzikou dávno zavřené (úpadek, bankrot, recese)
dobírka je zajíc v pytli a obtížná případná reklamace znáte lepší způsob, ha ?
PS. pětikilo za LP je (měřeno kupní silou v ČR) cena paranoická, řečeno celkem mírně
Nějaká nová konspirační teorie?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

K tématu:
Jednak to tady už bylo, ta vlákna jsou skutečně o tomtéž, kosmetické rozdíly v zadání nejsou podstatné. Jednak to má každý po svém a asi netřeba rozviřovat více.
Pokud odhlédnu od skutečnosti lepší/horší zvuk, pak je potřeba fyzicky vlastnit médium zcela přirozená a naprosto chápu, když někomu nestačí virtuální sbírka. Osobně jsem nasbíral něco přes 4 tisíce originálních nosičů, vím tedy, o čem to je. Skříně, poličky, vitríny, vše plné krásných artefaktů. Ale stačilo, užil jsem si to, stohy vinylů, CD a boxů mi už nechybí.. Dnes v mi rámci současných priorit hodnot stačí vlastnění digitálních dat pořízených z drtivé většiny osobně, případně legálně stažených. Hudebně i zvukově je to o tomtéž, nic jiného mě nezajímá.
Podstatné je, abych tato data vlastnil, a nebyl závislý, jestli nějaký poskytovatel mi je bude schopen a ochoten dodat, když budu zrovna potřebovat. Nehledě na to, že on rozhodne o zvukové kvalitě a edici, kterou mi předloží. Chci vlastnit, chci rozhodovat, chci si vybírat. Streamingy jsou, jako kdybych svoji sbírku CD věnoval cizímu člověku, a on mi za poplatek dovolil si občas nějaké půjčit, ale neřekne mi, jaké vlastně dostanu.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Mně jde hlavně o to, že na Bandcamp je album, které chci a mám možnost CD za 270 Kč + pošta, LP 400 Kč + pošta a digitální 24 bit verzi za 150 Kč. Proč tedy kupovat CD, když digitální verze je hned dostupná, levnější a kvalitnější.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Svartenatt
To je preci jednoduche, nemas potrebu fyzicky vlastnit cd medium či LP platňu. Někteří tu potřebu máme a tak nam halt nezbyde nic jiného, než si připlatit. A k té kvalitě, co na to říct, jen rozlišení o ní nemusí nic napovídat.
Naposledy upravil(a) Bazi 36 dne 07 čer 2020 14:23, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět