Smysl CD a LP v současnosti.
Re: Smysl CD a LP v současnosti.
Těch důvodů může být víc, než jen touha vlastnit fyzický objekt. Jsou například lidé, kteří nemají možnost flac přehrávat. Mají vyladěnou sestavu na LP nebo CD médium, a bastlit do toho další formát nechtějí. Obzvláště, pokud si jsou vědomi, že chtějí-li dosáhnout podobné kvality zvuku, museli by hodně zainvestovat.svartenatt píše: ↑07 čer 2020 14:08Mně jde hlavně o to, že na Bandcamp je album, které chci a mám možnost CD za 270 Kč + pošta, LP 400 Kč + pošta a digitální 24 bit verzi za 150 Kč. Proč tedy kupovat CD, když digitální verze je hned dostupná, levnější a kvalitnější.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ano, jako Antony, cesta audioPC skutečně není levná pokud to má hrát slusne
No,něco je i dražší.Třeba nová česko-slovenské jazzové trio Szaturma ,digitální album Phi stojí skoro jak CD.Si nějak o sobě dost myslí.svartenatt píše: ↑07 čer 2020 14:08Mně jde hlavně o to, že na Bandcamp je album, které chci a mám možnost CD za 270 Kč + pošta, LP 400 Kč + pošta a digitální 24 bit verzi za 150 Kč. Proč tedy kupovat CD, když digitální verze je hned dostupná, levnější a kvalitnější.
Tidal u mňa asi 80% , ale CD a hlavne LP sa nevzdám, obaly LP sú pre mňa polovica zážitku, dotvárajú vznik a situáciu okolo albumu. Nové obzory cez TIDAL, kultové (pre mňa) veci LP, alebo CD.
Souhlasim s Antonym.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pokud se snažíte vylepšit zvuk různými voodoo zlepšováky, není lepší použít 24 bit záznam než CD. Přijdete o ten pocit fyzického média, ale zvuk bude lepší. A to se snad tady všichni snaží.
vic než 90db běžného CD bohatě stačí, větší rozdíl stejně dělá kvalita nahrávky, takže bych to zase tak neřešil ..
Bohužel 24 bitů, to je jen fikce a zbožné přání do kterého významně kecá marketing, reagující na požadavky posluchačů typu svartenatt a pod. Sice je to levné, pohodlné a teoreticky - dle deklarace lepší ( 24 bit ) ale, kde je psáno, že to bylo i zaznamenáno ve 24 bit. Značná část a možná i většina je přepočítána právě z toho " horšího CD " ze 16 bitů. Nikdo to nemůže prověřit a tak se obchoduje se vzdušnými zámky, kde neexistuje žádná norma a specifikace, na rozdíl od fyzických nosičů, kde ta placka musí vyhovovat určité "book", ale bohužel ani tady není jistota, že to není také přepočet. Solidní vydavatel si to však nedovolí.svartenatt píše: ↑07 čer 2020 20:28Pokud se snažíte vylepšit zvuk různými voodoo zlepšováky, není lepší použít 24 bit záznam než CD. Přijdete o ten pocit fyzického média, ale zvuk bude lepší. A to se snad tady všichni snaží.
Ať si každý hraje z čeho mu to vyhovuje, za mně: preferuji fyzické nosiče a to všechny, v poslední době už "bohužel zase" jen LP, vyjma klasiky. Hi-Res nezavrhuji, spoustu jsem jich zakoupil, avšak dobře hrají jen některé. Dnes to bohužel není o nosiči, jak se zdá, ale o zprzněnosti náhrávek samotných, zejména těch popíkových, ale i rockových.
Ať Vám to hraje všem.
Oldear:
"Hi-Res nezavrhuji, spoustu jsem jich zakoupil, avšak dobře hrají jen některé"
Naprostý souhlas, mám stejnou zkušenost. Hi-Res není automaticky lepší zvuk.
"Hi-Res nezavrhuji, spoustu jsem jich zakoupil, avšak dobře hrají jen některé"
Naprostý souhlas, mám stejnou zkušenost. Hi-Res není automaticky lepší zvuk.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Proto tvrdím, že toto vlákno je jiné než vzpomínané předchozí. Nová alba již vycházejí ve 24 bit, nejde o nějakou konverzi z 16 bit. A právě stejné album bude jistě znít v nativních 24 bitech lépe než CD.
a proc by melo ? za rozumne hlasitosti, ani ve velmi tichem prostredi ten rozdil imho nehraje zadnou podstatnou roli. Neco jinyho je vyssi frekvence vzorkovani, tam by rozdíl být mohl - není problém si to na svý sestavě a uších vyzkoušet - vzít třeba 96kHz nahrávku, snížit ji na 48 a obě pak porovnat (samořejmě ve slepém testu !)
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nova alba vychazeji i na SACD, tzn. je to furt dokola to same, co v puvodnim vlakne. Zde jsi neprinesl nic noveho.
Nekdo holt radsi hraje z HDD, jiny ze streamu, dalsi z fyzickych nosicu. Mnozi z nas to kombinuji. Kazdy pro to ma sve duvody, oba zpusoby maji sva plus a minus. Vse bylo popsano v puvodnim vlakne. Nevim, co na tom samem chces znovu diskutovat.
Nekdo holt radsi hraje z HDD, jiny ze streamu, dalsi z fyzickych nosicu. Mnozi z nas to kombinuji. Kazdy pro to ma sve duvody, oba zpusoby maji sva plus a minus. Vse bylo popsano v puvodnim vlakne. Nevim, co na tom samem chces znovu diskutovat.
PítrsPraha » dnes, 06:47
Nova alba vychazeji i na SACD, tzn. je to furt dokola to same, co v puvodnim vlakne. Zde jsi neprinesl nic noveho.
.............
Presne ako píšeš.
.............
Presne ako píšeš.