Počúvate ešte CD ?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počúvate ešte CD ?

Příspěvek od weiron »

Antony:
myslím že jsem to napsal celkem dobře. Vidím problém v lisovně. Přesně jak píše i Dasta. Prostě to odfláknou tam. A to buď špatně vyrobenou matricí a nebo příliš vysokým počtem výlisků na ni. Proto píši že si vybírám výrobce desek. I když dnes je to problém. Album je novinka a prostě koupíš co je. Až doma zjistíš že je vinyl špatně vyroben. Pak můžeš výlisek reklamovat a čekat jestli dostaneš lepší a nebo hold počkat až ho udělá někdo jiný.
Ještě bych dodal že hluk v pozadí může být obsažen již v másteru. Třeba u hodně starých nahrávek z 60tých let. Takový šum se pozná že je pouze v hudbě a v pauzách je ticho. Pokud je slyšet šum na celé straně LP tak ji žádné praní v ultrazvuku nepomůže.
Tedy na závěr. Když je deska správně udělaná tak jak má (třeba ten Music On Vinyl) mám úplné ticho v pauzách. Když je deska odfláknutá šumí i mě. Ať je černá nebo barevná.
Zde by mohlo pomoci jedině SUT. To dokáže s šumem pomoci opravdu dost. Měl sem trafa dvě. První MG beran a pak Ortofon st-7. Po koupi AD-50 sem je dal pryč. Toto phono je výrazně tišší a s lepší dynamikou. Když ale pořídím lepší trafo může to být zase jinde. Chce to prostě vyzkoušet u sebe doma.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

LUK píše:
29 říj 2021 23:33
Ta "pôvodná LP z roku 1998" na kterou odkazuješ je picture disc, to je věc k poslechu hudby (zvlášť na nějakej trochu lepší kvalitativní úrovni) naprosto nevhodná. Picture discy slouží jako dekorace k vystavení na poličce nebo k pověšení na zeď, ale pro poslech hudby jsou nepoužitelný. Vyrábí se totiž tak, že se při lisování tý desky položí pod a nad materiál obrázek a k tomu ještě plastová fólie a ty se následně se zalisujou přes drážky/do drážek, což ve výsledku znamená, že když se někdo pokusí takovu desku přehrát, tak se dočká jen silnýho šumu a praskotu.
Setkal jsem se už s x picture discama a pár desítek jich taky vlastním (jako sběratelský kousky/zajímavosti/rarity...., k poslechu hudby je nemám) a poslouchat se kvůli silnýmu praskotu a šumu nedá ani jedinej.
To nie je zlá rada. Rok 1998 všeobecne neprial klasickým (čiernym) vinylom, tak sa vo väčšine (metalových) prípadov robili limitované picture LP, aby prilákali oko fanúšika. Preto píšem, že ide o pôvodnú verziu, iná v tom čase a až do roku 2018 nebola. Neviem ako je na tom (re)masteringe, ale produkcia sa viac-menej nelíši, čo je asi hlavný problém. Asi najviac ma zaujala táto black vinyl verzia, každopádne ide o remaster bez picture potlače.

https://www.discogs.com/release/1287338 ... ddle-Earth

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Jarda69 píše:
31 říj 2021 21:13
progsociety
Divná věc. Běžné LP se u nás dělá tak, že se pošle wav netem nebo CD poštou. Takže ripovat LP zpátky na Cd je trochu pakárna. Pokud existuje i puvodni CD.
Podľa mňa sa LP "ripuje naspäť na CD" kvôli tomu, aby si záujemca o zakúpenie daného LP mohol z úložny vypočuť, či tam nie je praskot, šum, chrch, inner groove distortion, atď. Suhlasim však s tym, že ak je vinyl rip zmršený, tak jeho výpovedná hodnota je nulová.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Svá LP si ripuji do digitálu sice na vyšší rozlišení, než je formát CD, ale klidně řeknu, že takové "CD" mne potom baví víc, než standardní CD. Protože jsem si ho udělal sám a nikdo jiný ho nemá.. A také proto, že zvukově (tedy i hudebně) poskytuje v jistém smyslu lepší zážitek, než komprimovaná digitální placka. A to i před veškerý hluk, šum, praskot, atd.
Na druhou stranu, tvrzení že na LP má někdo "úplné ticho v pauzách" považuji v lepším případě za eufemizmus, v horším za prostou lež.

Odpovědět