Praní je rozhodně základ. U starých LP obzvláště, u nových taky.
LUK:
Máš osvědčenou prací kapalinu, případně jaké složení?
Používám jen čistou destilovanou vodu, nic do ní nepřidávám, pro praní ultrazvukem to ani není potřeba. Zkoušel jsem sice pár koncentrátů, ale nic to nepřineslo, takže zůstávám jen u samostatný destilky. Praní ultrazvukem je dost silný samo o sobě. A taky je dobrý (nebo tedy ne jen dobrý, je to nejlepší způsob) nenechávat desky jen tak oschnout, ale kapalinu z nich odsát hned po vyprání ultrazvukem.
A prát je potřeba všechny LP, jak nový tak starý, to je jasný, ale důležitější je to kolikrát právě u těch nových.
LUK:
Děkuji.
Dosud v ultrazvukové pračce čistou destilku používám, ale chci s tím ještě trošku experimentovat. U některých bazarových LP se mi zdá, že bych mohl dosáhnout lepších výsledků.
Také přidám svou zkušenost s barevnými Lp.
Za sebe bych řekl že barevné desky hrají úplně stejně jako ty černé. Mám jich několik desítek snad všech barev. Hlavní problém vidím v lisovně. Například desky od Music On Vinyl hrají tak dokonale jako by byli vylisovány před 40 lety. Takže já se před nákupem hlavně dívám kde ta deska byla vyrobena. A podle toho se rozhoduji zda pořídím nebo počkám na jiného výrobce.
I když nakupuji dobové vydání tak dávám přednost deskám z Holandska. Téměř vždy je to to nejlepší vydání které vyšlo. Nemá ořezané okraje pásem a pozadí je úplně tiché. Lepší už může být jen první vydání z místa vzniku alba.
Dále je v odstranění nečistot potřeba pořádně vyprat. Ultrazvuk je ze všech praček opravdu nejlepší. Já peru na Audiodesk kde jsem zkoušel prát i bez použití jejich koncentrátu jen v destilované vodě. Desky nebyli tak dobře vyprané jako s ním. S koncentrátem jsou desky krásně lesklé a hlavně se na nich již netvoří statika.
Ještě bych dodal že šum/hluk v pozadí může dělat celá analogová větev. Od hlučného ložiska/motorku až po phono předzesilovač.
Antony:
To Já si právě myslel taky, že by to šlo ještě trochu zlepšit, ale i když jsem vyzkoušel asi šest nebo sedm různejch koncentrátů/přípravků, tak to žádej rozdíl nepřineslo. Dokonce jsem asi ve dvou případech vyzkoušel udělat si testovací vinyl ripy před a po, abych mohl napřímo porovnat rozdíl mezi použitím jen samostatný destilky a po přidání nějakýho toho koncentrátu, ale ani to nevedlo k nějakýmu prokazatelnýmu výsledku, takže jsem od koncentrátů a přípravků upustil a zůstal jen u samostatný destilky. A i tak jsou moje desky čistý a lesklý "jako zrcadlo," použití těch různej přípravků na tom v tomhle ohledu nic nezměnilo.
A že šum a hluk může způsobovat celá analogová sestava? Jo, ale vyřešit takovýhle základní problémy je první věc kterou je potřeba udělat, teprve když tohle máme můžeme začít hodotit jak který LP šumí a hučí a dumat nad tím čím to je, jestli barvou, samotnou výrobou nebo čím ještě dalším.
Hmm tak dumejte. Evidentně základní problém s analogem který hučí a svádíte to na barevné desky.
Já žádné hučení nepozoruji. Takže to mám asi doladěno.
Naprostý souhlas s tím co pise Weyron.
Music On Vinyl má výlisky naprosto tiché a barva vinylu nehraje roli.
Po technické stránce jsou to v současnosti nejlepší desky, kterým se nevyrovná technickou kvalitou ani MoFi,nebo Analogue Production.
Zvýšený šum výlisků ostatní produkce ať barevné,nebo černé bych z 80%vinil šlendrian při výrobě (galvanoplastika, lisovani), protože bohužel vítězí všude ekonomická část nad kvalitou.Zbylých 20 % je čistota desek a řez hrotu.
Abych docílil maximální tichosti pri reprodukci, stálo mě to tři roky úsilí a dost velkou finanční částku.
LUK
Čištění povrchu desek pomocí ultrazvuku zkouším asi měsíc. Čistá destilka, vlažná do 40°C. U některých bazarových titulů, kde není v drážkách jen prach, ale jsou i ohmatané nebo třeba něčím polité, není výsledek úplně dokonalý. Problém je s mastnotou a jinými ulpívajícími látkami. Protože každý vinylista doporučuje něco jiného, musím zkoušet. Většinou je u nich základ destilka doplněná isopropylalkoholem (cca 15% objemu) a potom malé množství smáčedla (Fotonal). Domnívám se, že komerční koncentráty mají podobné složení. Jednotlivé ingredience jsem postupně sehnal, trochu vytunil pračku, aby kapalina neprosakovala pod přítlačný kotouč k etiketě. Takže brzy vyzkouším. Protože jsem nakoupil vinyly od různých prodejců, a někteří je perou také ultrazvukem, můžu vidět, že u některých je výsledkem krásně čisté a lesklé LP. Moje jsou spíše matné, občas šmouhaté. Prostě hledám postup, abych došel k nejlepšímu možnému výsledku. Jinak, ano i po vyprání nového vinylu se zklidní zvukové pozadí.
Weiron
Hukot není u analogu problém, to je v určité míře jeho fyzikální vlastnost a posluchač ji musí přijmout. S tím mám potíž, protože ten hluk mne dost ruší. Jde jistě také o to, aby se ke hluku drážky nepřidával další hluk od nevhodné konstrukce, pohonu, nesprávného seřízení a nastavení, atd. To je ale otázka, kterou považuji u přístrojů zde probíraných za vyřešenou. Pokud se na stejné analogové sestavě při nezměněném nastavení projevují hlukově různé vinyly odlišně, je rozdíl v těch vinylech. To není technická otázka, to je elementární logika. Zaznamenal jsem, že některé vinyly jsou extrémně tiché (často se jedná o ty starší), a některé výrazně hlasitější, což jsou převážně fungl nové barevné výlisky. Pokud existuje metoda, jak nastavit gramofon, aby se hukot sjednotil (na tu nižší úroveň pochopitelně), sem s ní. Doladěno mám od od vinylistů zkušených, ale hlukový rozdíl stejně pozoruji. Ostatně, i ty zmiňuješ, že výlisky od různých výrobců mají různou úroveň pozadí, což je poněkud v rozporu s tvým "Já žádné hučení nepozoruji". Když nepozoruješ, ne základě čeho posuzuješ ten rozdíl?
Dasta:
Music On Vinyl jsem ještě nezkoušel, ale setkávám se s nimi. Musím nějaký pořídit.
S tichostí při přehrávání LP nyní dost bojuji. Fakt by mě zajímalo, jak hluk odstranit, když je přirozenou vlastností. Podotýkám, že seřízení přnosky a reménka mám provedeno, phono předzes také patří mezi ty lepší.
Do pračky LP naplněné destilkou zkuste přidat štamprli antistatické aviváže na syntetické prádlo Lenor, Silan apod.(bez záruky na případné škody)
nutno předem vyzkoušet na nějaké bezcenné desce, no
Strejdin má naprosto pravdu! Je to úplně !
I přesto si dovolím jednu poznámku. Nepomohlo by třeba přidat do té destilky aspoň pár kapek antistatické kapaliny?
(Z oblasti fotografie) například:
(V domácích "lektvarech" to kdysi docela fungovalo )
Poslouchám pouze originální CD a nákup těchto nosičů mě baví, některé interprety přímo sbírám, takže od objednání, rozbalení a spuštění, je to takový malý orgasmus.