Počúvate ešte CD ?
Re: Počúvate ešte CD ?
vinyl je rituál, CD je spotřebka...vyberte si
Já bych si vybral orchestrión...spotřebka to nejni (vydrží funkční klidně stovky let) a i kdyby se nedej bůh nenávratně pokazil, můžeš ho vykastrovat a šasi použít třeba jako almaru na zavěšení sezónní garderóby. Ovšem jediný, co to pak bude mít společnýho s muzikou je, že ti tam může v lednu vletět "c-moll" a vohlodat ti zimní flaušák na kost.
vipné, nikoliv jediné...vykuchaná almara poslouží jako úložiště - archív hudebnin
(LP, CD, dvd, VHS, CC, knihy s hudební tématikou a co Tě jenom napadne)
(LP, CD, dvd, VHS, CC, knihy s hudební tématikou a co Tě jenom napadne)
Pro mě je základ poslechu CD/SACD.
LP je úcta a pocta ke klasickému formátu na kterém jsem vyrůstal a uvedl mě do světa hudby.
Streaming ať si každý strčí kam chce!!
LP je úcta a pocta ke klasickému formátu na kterém jsem vyrůstal a uvedl mě do světa hudby.
Streaming ať si každý strčí kam chce!!
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Na obrázku hore je vinyl rip skladby s DR11. Nielen vidieť, ale aj počuť praskot, clipping, atď.
https://dr.loudness-war.info/album/view/174700
https://www.discogs.com/release/1287338 ... ddle-Earth
Na obrázku dole je CD rip tej istej skladby s DR8. Natlakované kompresormi to je statočne, ale clipping či praskot ani nevidieť ani nepočuť.
https://www.discogs.com/release/2376675 ... ddle-Earth
https://dr.loudness-war.info/album/view/47055
A teraz skúste niekto niečo rozumné poradiť. Ako sa to mohlo stať? Vinyl rip je download, CD rip taky, čiže sorry, ale potreboval som to nejako porovnať a rozhodnúť sa. Podľa selského rozumu by mal ten vinyl hrať lepšie než CD. Jedine, že niekto to v štúdiu zle urobil pri vinyl remasteringu, prípadne človek, ktorý to ripoval na internet, pridal príliš vysokú hlasitosť. Aký je váš názor?
Pěkná ukázka toho, jak nedobře lze provést vinyl rip. Lidský faktor selhal. Nic to nevypovídá obecně, jde jen o dílčí chybu jednoho konkrétního ripu. Ripovat se musí umět. Audacity pěkně odhalí nectnosti..
Řešení je několik:
A) sehnat si jiný rip, korektně udělaný tak, aby vyhověl
B) pořídit si odpovídající analogový řetězec a vinyl ripy si dělat sám
C) spokojit se s CD
Co z toho je rozumné, nechť každý posoudí sám, případně vymyslí vlastní variantu.
Za sebe ještě dodám, že zásadně upřednostňuji kvalitní digitál před kvalitním vinyl ripem (natož nekvalitním, a že jich je). Digitální soubor je ve výsledku schopen hrát lépe než deska, pokud je dostatečně kvalitně přehrán, což je častý kámen úrazu. Další problém je v tom, že opravdu dobře udělaných digitálních hudebních souborů je relativně málo. Proto se situaci snažíme zachraňovat kompromisem zvaným vinyl rip. Je to vždy jen kompromis, jak je vidno výše, to je nutno mít stále na paměti.
Řešení je několik:
A) sehnat si jiný rip, korektně udělaný tak, aby vyhověl
B) pořídit si odpovídající analogový řetězec a vinyl ripy si dělat sám
C) spokojit se s CD
Co z toho je rozumné, nechť každý posoudí sám, případně vymyslí vlastní variantu.
Za sebe ještě dodám, že zásadně upřednostňuji kvalitní digitál před kvalitním vinyl ripem (natož nekvalitním, a že jich je). Digitální soubor je ve výsledku schopen hrát lépe než deska, pokud je dostatečně kvalitně přehrán, což je častý kámen úrazu. Další problém je v tom, že opravdu dobře udělaných digitálních hudebních souborů je relativně málo. Proto se situaci snažíme zachraňovat kompromisem zvaným vinyl rip. Je to vždy jen kompromis, jak je vidno výše, to je nutno mít stále na paměti.
Naposledy upravil(a) Antony dne 29 říj 2021 22:32, celkem upraveno 1 x.
LP jako taková logicky digitální clipping obsahovat nemůže. Může ho samozřejmě obsahovat případnej původní digitální master ze kterýho byla následně udělaná ta LP, ale to by se v těch ripnutejch souborech v audacity samozřejmě neukázalo. Tudíž pokud vinyl rip obsahuje cliiping, tak to znamená jediný, že dotyčnej mistr ripovač, kterej ten vinyl rip páchal, věděl kulový co dělá a zmrvil to.
LUK - přesně tak. Je to zmrvený..
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Okej, teraz to už dáva logiku. Pôvodná CD verzia vs. LP remaster? Konkrétne v tomto prípade dám asi prednosť LP rem. Nebolo by zlé mať pôvodné LP z roku 1998, ktoré má na svedomí Virgin, ale prvá kópia v akom takom serióznom stave začína na 90 euro, takže asi nic.
https://www.discogs.com/sell/release/1104752
https://www.discogs.com/sell/release/1104752
Ta "pôvodná LP z roku 1998" na kterou odkazuješ je picture disc, to je věc k poslechu hudby (zvlášť na nějakej trochu lepší kvalitativní úrovni) naprosto nevhodná. Picture discy slouží jako dekorace k vystavení na poličce nebo k pověšení na zeď, ale pro poslech hudby jsou nepoužitelný. Vyrábí se totiž tak, že se při lisování tý desky položí pod a nad materiál obrázek a k tomu ještě plastová fólie a ty se následně se zalisujou přes drážky/do drážek, což ve výsledku znamená, že když se někdo pokusí takovu desku přehrát, tak se dočká jen silnýho šumu a praskotu.
Setkal jsem se už s x picture discama a pár desítek jich taky vlastním (jako sběratelský kousky/zajímavosti/rarity...., k poslechu hudby je nemám) a poslouchat se kvůli silnýmu praskotu a šumu nedá ani jedinej.
Setkal jsem se už s x picture discama a pár desítek jich taky vlastním (jako sběratelský kousky/zajímavosti/rarity...., k poslechu hudby je nemám) a poslouchat se kvůli silnýmu praskotu a šumu nedá ani jedinej.
Za sebe ještě dodám, že mi poslechově hrají hůř i současné vinyly vyrobené z barevného materiálu. U většiny z nich vnímám vyšší šum a hluk, mám samozřejmě na mysli funglovky. Jakoby proti klasickému černému vinylu obsahovaly něco (nebo jim naopak něco chybělo), co způsobuje horší zvuk. Je to dnes móda dělat všechno v barvách, ale když si můžu vybrat, volím variantu black. Jenže často jsou k dispozici jen barevné desky, nebo zkomprimovaný digitál.
Uvidím, jak se budou ty různobarevné desky chovat po výměně přenosky.
Uvidím, jak se budou ty různobarevné desky chovat po výměně přenosky.
Barevné vinyly (mám zelený, oranžový, bleděmodrý a matně průsvitný) hrajou obecně hůř ano, marketing, obchod a móda, další příklad spotřební hlouposti ? barevný kondom z Číny
Ano, barevný LP o maličko víc šumí, to jsem taky vypozoroval (mám barevných LP spoustu), ale většinou to není nijak závratný a není to zas o tolik aby to nějak zásadně zhoršovalo poslech. Ohledně šumu a hluku je spíš než barva materiálu dneska problém v tom jak se dnes LP obecně vyrábí (ať už barevný nebo klasicky černý), tam bych spíš hledal ty důvody proč ty LP trochu víc šumí. Mám totiž i nějaký starý barevný LP z doby před Loudness War a tam ten o něco výraznější šum oproti černejm verzím v podstatě není. A obecně u starých LP nebývá ten hluk a šum takovej jako u těch nových. Je to prostě spíš právě v tom, že dnešní 180g a 200g LP mívají o něco málo větší problémy se šumem a hlukem než lehčí LP z doby před Loudness War.
A nutno podotknout, že nevypraná LP mi nesmí na gramofon a peru LP ultrazvukem, takže mluvím jen o deskách vypraných/očištěných ultrazvukem.
U alb kde mi jde v první řadě o zvuk ale taky volím černý verze pokud je to možný.
A nutno podotknout, že nevypraná LP mi nesmí na gramofon a peru LP ultrazvukem, takže mluvím jen o deskách vypraných/očištěných ultrazvukem.
U alb kde mi jde v první řadě o zvuk ale taky volím černý verze pokud je to možný.
Praní je rozhodně základ. U starých LP obzvláště, u nových taky.
LUK:
Máš osvědčenou prací kapalinu, případně jaké složení?
LUK:
Máš osvědčenou prací kapalinu, případně jaké složení?
progsociety
Divná věc. Běžné LP se u nás dělá tak, že se pošle wav netem nebo CD poštou. Takže ripovat LP zpátky na Cd je trochu pakárna. Pokud existuje i puvodni CD.
Divná věc. Běžné LP se u nás dělá tak, že se pošle wav netem nebo CD poštou. Takže ripovat LP zpátky na Cd je trochu pakárna. Pokud existuje i puvodni CD.