Zdravím,
Souhlasím s tím, co píše Odar. Hrál jsem si několik let s tuningem PC (pctuning.cz), tak moje zkušenosti a často i cit pro stavbu PC jsou níže (unikátních PC jsem postavil řádově několik set) .
Jedu z PC. A nemyslím si, že by PC byla brzda. Ve skutečnosti velká většina hifistů počítačům nerozumí/nemají zkušenosti a i proto PC "šumítka" zavrhuje.
U nás doma z PC potřebujeme přehrávat i další věci, než jen audio, např. netflix, pohádky pro děcka z disku, koukat fotky. Psát emaily, číst fora..
Když se počítač rozumně postaví, proč ne?
Moje zkušenosti/úhel pohledu:
Spínané zdroje - otravná únavná mantra, že jsou zlo. Nejsou. Myslím, že často mají lidi větší bordel dál v řetězci, než ve zdroji PC.
Jaký zdroj - když stavíte PC na hraní hudby a MM, je dobré si vzít kvalitu. Na výkonu zdroje spíš nezáleží. Z těch všech značek zdrojů jsou jen cca 3 velcí výrobci. Zbytek jsou rebrandované zdroje ze stejných fabrik nebo horší. Jeden z těch původních nerebrandových je Fortron, který mám rád (=neměl jsem sním žádné problémy).
Pasivní zdroj - podle mně zbytečnost. Stačí zdroj se solidním tichým větrákem (= velký průměr, 120mm a víc).
Výkon zdroje - lepší silnější zdroj, např. 500W. Dnes běžné. Největší spotřebu má grafika a CPU. Tzn. grafika stačí low end kolem 2000Kč. CPU klidně starší intel z bazaru. Výkonný zdroj bude zívat a nebude prakticky vůbec hřát = pomalé otáčky větráku (termoregulace otáček) = ticho (šumění hlasitého větráčku ve zdroji je imho větší zlo než spínaný zdroj a jím způsobený šum)
Solidní desku - mám rád Gigabyte (=vždy bez problémů nebo vyřešeno a myslím, že je to nějaká lepší divize v rámci ASUSu), čím méně integrovaných periferií na desce, tím líp. Což je spojeno s dalším bodem. (samozřejmě bez aktivních větráků! Aktivní chladič je složený z pasivního chladiče a na něm je přichycen ventilátor.)
Procesor - INtel
Grafiku - pasivní nvidii
Mini PC, NUC atd. - nemám v to důvěru. Omezené, často jednoúčelové. Miniaturizace tam, kde není nezbytná. Výhodou velkého PC je modularita. "Poctivější" konstrukce. Čipy nemusely být navrhované s ohledem na nízkou spotřebu, emisi tepla, víceúčelovost (CPU+GPU). větší vzdálenosti a oddělení oddílů v PC. Vyšší výkon. Škálovatelnost. Líp se vše uchladí vzhledem k výkonu.
Ve velké a hezké bedně vypadá PC jako pravý hifi komponent.
Švédský Fractal Design Node 605
(Mám rád pěkné a prostorné PC skříně, jsou u mně hned po kabelech
. Hlavně na provedení uvnitř se pozná hodně. Detaily jako ohnuté/otupěle hrany, modularita, skvělé odvětrání, příprava na vodní chlazení, šroubované lakované oddíly, rozebiratelnost, tlumiče vibrací ventilátorů, tlumiče vibrací HDD atd.. Můj druhý case je japonský CM Stacker 830EVO) S takovým Casem je radost pracovat. Doslova. A naopak není většího zla. než drnčící, bzučící vibrující bedna a když nevíte odkud to jde.
Chlazení PC a aktivní větráky - čím méně tím lépe (a obecně všech rotujících komponentů). PODTAKTOVÁNÍ cpu a gpu - ANO
. Např. ze zbytečných 3GHz na 2GHz u CPU (u mně Intel Core 2 Duo E8300, snížený z 2,83GHz pod 2GHz). Tzn. že pak vyhodíte všechny ventilátory a zbude vám jeden tichý aktivní ve zdroji a velké pasivní chladiče, např. tato nádherná krasavice na procesor NOCTUA NH-U12
.
Tj. cca situace u mně. Výsledek - PC nehřeje a je tiché. Jede pořád, nevím o něm.
OS- dobré je mít více operačních systémů. Linux a Win. Možnost vybrat při bootu PC. Výhodou je obrovské množství dostupných SW přehrávačů, vč. tisíců různých pluginů atd.
USB. Nejdůležitější bod a nejslabší místo PC. Nemám žádný extra tuning v PC, vypnuté periferie, extra nastavení v BIOSu (krom vypnuté integrované ZK)
Stíněný USB kabel je důležitý a řešení oddělení USB. Osvědčily se mi různé krabičky a rozhraní USB. Na vrcholu u mně dnes je Singxer SU-1. Singxer dělá řadu věci, ale hlavně odděluje USB signál z PC a převádí USB digitál na jiný audio digitál. Myslím si, že je dál než všechny dostupné krabičby z CZ/SK produkce a i interní řešení v CZ/SK DACech. Už z jednoduchého důvodu. Jeho vývoj měl na starost tým. U nás to dělá většinou jeden člověk.
Kdo je z IT snad potvrdí, že navrhnout komplet HW!, celý ho naprogramovat, odladit, optimalizovat, dělat updaty, atd. je nadlidská práce pro jednoho člověka. Jeden člověk si vezme "kit" výrobce rozhraní a jen konfiguruje, dělá úpravy, vylepšení. Nebo ho použije rovnou jak je. Jestli to tady v Čechách někdo celé naprogramuje a i komplet navrhne a odladí HW, srovnatelně nebo na dohled, klobouk dolů
. Věřím, že takoví schopní lidi tady jsou.
Závěrem k PC..
Taky je dobře, že je všechno oddělené a jednotlivé části se dají vyměňovat (PC stavebnice a jeho komponenty, USB kabel, USB krabička, DAC, atd..).
Mít to v jedné krabici, streamer (a hlavně) i s převodníkem, ve mně vůbec nevzbuzuje důvěru. Streamer bych si vzal pouze jako digitální transport. Taky mně stále děsí přehrávání kvalitního audia jako streamu. Ještě jsem neslyšel sestavu, která by hrála fantasticky ze streameru a internetu. Vždycky je tam komprese/úpravy/optimalizace. Jde to odněkud z "venku". Špičkový NUC, PC, CD transport. Odpojený ze inet sítě. Hrající s SSD disku. Bez větráků, optimalizovaný HW, atd. viz výše, si myslím, bude hrát velmi uspokojivě, např. ve srovnání s velmi drahým streamerem, kde se mi spíš zdá, že se výrobci hifi chytili mody se streamovaním a šroubují ceny nahoru (to oni ostatně dobře umí
)
PS. Jestli jsem pozadu a doba už je dál, rád se poučím. Napište, bez váhání.