Oprava CD/DVD/BR disků
Oprava CD/DVD/BR disků
Jedu výhradně v CD originálech a vlastním slušnou sbírku. Tituly sbírám všude možně a pokud chci určité vydání tak nemám šanci na funglovku. Mám tedy spoustu nosičů více či méně poškrábaných už od původních majitelů. Céda sice nepřeskakují, ale rád je mám vyleštěné a čisté. Párkrát jsem některé kusy poslal po internetu na přebroušení, ale výsledky byly dost rozporuplné. Kdybych bydlel v Praze tak si vždycky zajdu do Cd Bazaru Školská. Tam mi to přejeli na místě v nejlepší možné kvalitě. Dokonce jsem přemýšlel o pořízení nějakého profi stroje - např. TDR Devil, ale 30 táců je dost. Veškeré internetové rady viz pasta na zuby atd zkoušet ani nebudu.
Nemáte někdo nějakou vychytávku nebo nějakou mašinku či řešení?-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Oprava CD/DVD/BR disků
Kdysi se to jmenovalo SkipDoctor, teď nějaká alternativa https://www.amazon.com/Insignia-Manual- ... B014BUE0NW. Za tu cenu bych určitě zkusil.
Koukám na to a ty recenze nejsou moc pozitivní. Asi to někdy "rozjede" nějaký přeskakující disk, ale škrábance to zřejmě nevyleští. Kdysi jsem měl taky takovou krabičku s mechanickým točením, ale k tomu byl jenom roztok na bázi lihu a to vyleštilo jenom nečistoty, otisky prstů atd.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nevím, jestli moje rada k něčemu bude i pro plastová CD, ale u kovů (i lakovaných, případně s jinou povrchovou úpravou) na mikroškrábance velmi dobře funguje jemný smirkový papír - začít třeba jemností 1000, pak 3000, pak 6000 a povrch je jako zrcadlo.
Například:
Například:
Když jsem provozoval půjčovny CD a měl v oběhu na 15000 CD, tak jsem využíval služeb známého, co na to měl svůj utajený leštící postup, kterým mi zachránil a vrátil do oběhu na stovky zprasených CD. Co vím, tak to byla víceetapová ruční práce, kdy se muselo dávat extra pozor na více věcí. Akorát nevím, kde je mu konec, musel bych se poptat.
Profesionální leštičky fungovaly jen na vlasové radiální škrábanečky, hlubší tangenciální "kružnice", což byl častý a nejhorší typ poškození nesprávnou manipulací s přehrávačem anebo vadným playerem, nedokázaly opravit.
Profesionální leštičky fungovaly jen na vlasové radiální škrábanečky, hlubší tangenciální "kružnice", což byl častý a nejhorší typ poškození nesprávnou manipulací s přehrávačem anebo vadným playerem, nedokázaly opravit.
Občas chodím do bazaru v Školský ( mají tam super mašinku ) minulý týden přinesl jsem si nějaké DVD-A ( dárek , ale byly tak poškrábané , že jsem se bál je dát do Primare ), výsledek jak nové . Sem tam tam přinesu nějaké CD nebo když u nich koupím, tak to máš grátis.
Také mám krabičku s mechanickým otáčením, ale to ti max. očistí otisky prstů.
Když jsem v minulém století jezdil po světě, vím např. že v Libyi kluci chytali škorpioni a zavařovali je do dentakrylu ?!? a dělali hlavice na šaltpáky, různé přívěsky, atd... a leštili to nějakou zubní pasou ( už si nepamatuji název ), ale výsledek byl dokonalý. Přdtím použili nějaký jemný smirek.
Také mám krabičku s mechanickým otáčením, ale to ti max. očistí otisky prstů.
Když jsem v minulém století jezdil po světě, vím např. že v Libyi kluci chytali škorpioni a zavařovali je do dentakrylu ?!? a dělali hlavice na šaltpáky, různé přívěsky, atd... a leštili to nějakou zubní pasou ( už si nepamatuji název ), ale výsledek byl dokonalý. Přdtím použili nějaký jemný smirek.
To si pamatuji, i v našem městě jsi chvíli "působil" V té době k nezaplacení, dodatečný dík.merhaut píše: Když jsem provozoval půjčovny CD a měl v oběhu na 15000 CD . . .
"Pár" takových kousků mám, ale víceméně se jedná o takové "poškození", které vzhledem k pořizovací ceně CD dokáži akceptovat. Mám ale kousek, kde je poškození nevratné a dle mého by pomohla snad je živá voda (viz. obrázek). CD dokonce přeskakovalo, což se naštěstí odstranilo důkladným očistěním. Je to pochopitelně neprodejné, ale aspoň, že hraje. Z mé mnohaleté zkušenosti mohu potvrdit, že "vyčistit" se dají pochopitelně jen povrchové anomálie, nějaké hrubší škrábance či hřebíkové stopy (viz. obrázek) nikoliv. Kdysi jsem pár CD měl u chlapíka, kterého jsem poznal v Chomutově na školení -> výsledek byl parádní. Na denním světle působil disk jako nový (kdysi jsme si na burzy brali i baterku ). Ale jak jsem již zmínil, jednalo se o jemné, povrchové vlásečnice, které neměly na přehrávání vliv.NIN píše:Jedu výhradně v CD originálech . . . Mám tedy spoustu nosičů více či méně poškrábaných
Já když vkládám cédo do stroje tak ho vždycky prohlídnu a pokud má "ojetiny" tak se vždycky modlim, aby to mašina zvládla.
Jedno sebemenší přeskočení mi znehodnotí poslech. Pak ještě má šanci na opravu, kterou tady řešíme. Pokud ta nepomůže pak nosič nahrazuji novým originálem. S "postiženým" cédéčkem bohužel nedokážu žít.
Jedno sebemenší přeskočení mi znehodnotí poslech. Pak ještě má šanci na opravu, kterou tady řešíme. Pokud ta nepomůže pak nosič nahrazuji novým originálem. S "postiženým" cédéčkem bohužel nedokážu žít.
Pomocí správně nastaveného EAC se dá občas i v běžném přehrávači nepřehratelné CD "zachránit" nagrabováním. EAC umožňuje načíst každý vzorek tuším až 20x a teprve když najde dva stejné s nejmenším počtem "chyb" pošle to dál ke zpracování dalšími matematickými nástroji typu red solomon, parita, atd.
Pár nesehnatelných poškozených CD se mi tak podařilo nagrabovat a následně vypálit a přidat do krabičky k originálu. Například jedničku Eloy, Greenway, After Hours, Karo, Domain, debut Stan Bush, atakdále.
Pár nesehnatelných poškozených CD se mi tak podařilo nagrabovat a následně vypálit a přidat do krabičky k originálu. Například jedničku Eloy, Greenway, After Hours, Karo, Domain, debut Stan Bush, atakdále.
Naposledy upravil(a) merhaut dne 27 lis 2018 11:56, celkem upraveno 1 x.
Před lety jsem potřeboval takto opravit DVD do auta s navigací. Byl jsem v nějakém obchodním centru v Olomouci. Už si nepamatuji kde to přesně bylo. Jak tam jsou obchody s PC hry. Měli tam mašinu na vybroušení CD. Stalo to myslím 40Kč a DVD jako nové.
Jasně. To by šlo, ale v mém případě bych "postiženému" cédéčku přidal navíc "protézu" a to taky psychicky nezvládnu.
S ústupem fyzických nosičů je těchto možností čím dál méně. U nás ve Strakonicích měli kdysi mašinu v půjčovně DVD taky.
Moje zkušenost s EAC je taková, že pokud je škrtanec příčně přes záznam, tak je to na pár pokusů většinou čitelný, bohužel tam kde se škrábanec sveze v delší dráze než mm po tečně kruhu se záznamem, je většinou se čtením konec, počet pokusů může být jaký chce.
V současné době poskytuje tutu službou jak píše výše kolega pytel bazar ve Školské na Praze1. Též tuto službu poskytoval poblíž pasáže Metro nějaký p.Čermák, ale to už je delší dobu.
V Liberci toto dělá můj známý Ivan P., nemůžu se mu momentálně dovolat, abych to mohl potvrdit.Dám vědět, až se mi ozve.
V Liberci toto dělá můj známý Ivan P., nemůžu se mu momentálně dovolat, abych to mohl potvrdit.Dám vědět, až se mi ozve.