Nejlepsi USB -> SPDIF konvertr

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Teti
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejlepsi USB -> SPDIF konvertr

Příspěvek od Teti »

Jo presne, ja jsem prave nepochopil co tim aleska myslel. Asi nakonec koupim Halide

Bína
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bína »

Halide se mi taky docela líbí, bohužel já potřebuju 3,5 mm jack a redukce se mi moc používat nechce.
Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně

case
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od case »

Já tedy osobně myslím, že po stránce návrhu je na tom nejlépe M2Tech Evo. Důležité je si uvědomit, že celý ten tyátr kvality okolo přenosu PC->DAC je dán několika fakty:

- Ovladače Windows mixují zvuky dohromady, pokud se tedy nepoužije kernel streaming nebo WASAPI s výlučným přístupem, jakékoliv mixování = úprava signálu, to znamená, že i když mixer bude 100%, budou vypnuté všechny "surround" vychytávky a bude hrát jen přehrávač tak to co se načte z disku nebude poslané na výstup, ale bude to jiné

- Kvalita výstupu z PC je ovlivněna tím, že výrobci šetří kde se dá a faktem, že počítač generuje logický "šum", v obou případech se to projevuje tak, že výstupní signál není kvalitní a je tam poměrně dost prostoru pro nesrovnalosti. Nejhorší na tom je sériový signál, ve kterém jsou zakódované i hodiny, ty se musí dekódovat a protože signál nevypadá učebnicově obdélníkově, ale z PC leze cosi podobné lichoběžníkům, vzniká nepříjemný jitter, tedy časová neurčitost rozhodnutí kdy už má být log 0 nebo log 1, v případě USB jsme na tom lépe, protože USB přenáší sice sériově, ale data s CRC tedy je zde jistota, že data dostaneme správná (na USB disk se taky ulozi co ma a ne nahodna data), režim přenosu je nejlepší asynchronní, kdy odhodíme závislost na hodinách generovaných PC a budeme si hodiny generovat nezávisle - data bufferujeme (takže nabereme nějaké to zpoždení, ale v řádu ms) a pak je posíláme taktovaná správnými a přesnými hodinami do DAC

Pokud se podíváte na návrh M2Tech, řeší přesně oba tyto problémy. Co snad vytkout je:

- v nonEvo sérii řešení použití nekvalitního oscilátoru a jeho napájení z PC (z USB), což vedlo k DIY řešením
- absence LInux driveru :-( protože tam jsou ke všemu zdrojáky a lze snadno ověřit, co se signálem ALSA dělá nebo nedělá
- možná absence galvanického oddělení USB PC, aby se nepřenášel PC šum dále do audio řetězce, bohužel M2Tech jede Fullspeed přenos což je 480MBaudů, takže takový oddělovač neznám :-), použití optického kabelu z iface do DAC má svoje pro a proti, pro je eliminace PC šumu, proti je dvojitá konverze signal->svetlo->signal, takze zase prostor pro jitter

Osobně pokud bude někdy čas bych se rád vrhnul do open hardware DIY řešení. Použil Linux, USB 1.1 kdy Hispeed 12Mbaud bohatě stačí na 192kHz/24bit/stereo a FPGA Xiling, který jako u M2Tech řeší jak USB most tak i SPDIF kódování, přesto nečekám oproti M2Tech významný rozdíl.

A poslední věc na závěr, podle mě je nejlepší DAC Audiomat Maestro2, můžeme o tom diskutovat, vést vášnivé diskuze a porovnávat datasheety, ale to ja tak všechno dokud to neposlechneme co s tím můžeme dělat :-)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

case píše:.....A poslední věc na závěr, podle mě je nejlepší DAC Audiomat Maestro 2, můžeme o tom diskutovat, vést vášnivé diskuze a porovnávat datasheety, ale to ja tak všechno dokud to neposlechneme co s tím můžeme dělat :-)
To je skutečně kategorické a odvážné tvrzení :!:
Obrázek
S čím jsi jej srovnával :?:
Když se podívám na jeho data, nemůže být *hura*,
vždyť mu schází k dokonalosti nepostradatelné USB a umí pouze 24/96...

case
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od case »

Ano je to kategorické tvrzení, ale podložené tím, že kdo jej slyšel už nic jiného nechce, maximálně tak Maestro Reference aby měl pocit, že má to prostě to nejlepší nehledě na cenu (taky jsou tací). Neexistuje pro něj negativní hodnocení (lze googlit dny a nic nenajdete, lze se ptát lidí co ho hrajou a stejná odezva). Design je minimalistický, důraz je kladen na napájení, což dělá úžasně pevné basy, výstup je osazen diskrétně, žádne super low noise operáky.

Maestro2 je 24bit/192kHz (Maestro je deprecated 96kHz), absence USB je výhoda. Jak jsem psal M2Tech to řeší a řeší to dobře protože eliminuje problémy s drivery. Klasický driver asynch audia pro USB kompatabilní zařízení je cesta de pekla zvaného mixer a jitter a voodoo experimentování.

Rozumím tomu, že každý má svého favorita, ale pokud jít do drahého DACu a máte možnost poslechnout Audiomat udělejte to. Troufám si tvrdit, že umí nastavit laťku, že se vám udělá jasno.

Bína
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bína »

Evo je zajímavé zařízení, ale co jsem četl všude možně názory, tak ART legato, Audiophileo i Jkenny Modded hiface prý hrají lépe( a to Evo mělo i kvalitní zdroj nebo baterie). No, pořád nevím co budu kupovat.
Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně

case
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od case »

Jediný test, kterému se dá objektivně věřit je, že data poslaná z hardisku na SPDIF budou v logickém analyzátoru na druhé straně sedět na bit přesně popř. se bude porovnávat BER (bit error ration). Např. u optických spojů je BER 10^-12 tj. chyba nastave po přenesení káždých 930Gb dat, samozřejmě že se jedná o linkovou vrstvu, ty vrstvy nad tím chybu vyřeší tak, źe požádají o opakování přenosu. Protože SPDIF je linková vrstva a neřeší se nějaké opravy tak je potřeba právě porovnat BER, čím nižši tím lepší. Pro BER 10^-9 by nastala chyba pro 192kHz/24b/stereo každých 108s, pro BER^-12 pak logicky kazdych 30h (to by šlo ne :-) Logický závěr je i takový, že čím je horší BER tím pravděpodobněji chyba nastává a vede to k diskuzím typu, dneska mi to hrálo uplně perfektně, včera teda nic moc, podle mě to bude tím, že jsem ten hrneček od kafe dal do myčky *sunglases*

No a praktická věc je pak jak je to udělané, nejlepší je pro DAC I2S protože hodiny a data jsou oddělená a hodiny se nemusí rekonstruovat, minimalizuje se jitter pokud je to udělané dobře. Např. PCM1796 je schopný přimo I2S číst http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/pcm1796.pdf takových hotových zařízení s I2S vstupem moc není a kvalitou provedení analogové části nejsou moc dobré, takže zase celá skládačka nezapadala. Většina DAC se tedy řeší SPDIF->I2S pomocí CS8416 http://www.cirrus.com/en/pubs/proDatash ... 416_F3.pdf přitom vlastně data z počítače, která můžeme poslat přímo v I2S kódujeme do sériového SPDIF a pak zas dekódujeme do I2S. Pro audiofila je SPDIF k ničemu a je vhodné pro surround zařízení, ale je to prostě standard a úkolem konvertorů je SPDIF signál vyladit tak dobře, aby CS8416 data dekódoval s minimálním BER.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak nechte převodník hrát nepřetržitě. Tím se pravděpodobnost, že během těch 3-4 hodin poslechu denně budete vystaveni chybě v 1 bitu, ještě sníží.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

No já mít špatně víc jak 1 bit/den, tak se asi jdu picnout. Naprosto neposlouchatelné. Hlavně při větší hlasitost to pak ztrácí barvu. A u obrazu jde pleťovka do háje. *taktone* ;)

Odar

Příspěvek od Odar »

noaid píše:No já mít špatně víc jak 1 bit/den, tak se asi jdu picnout.
:lol: *2thumbsup* *bravo* *headbang*

Hopp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopp »

Co vravite na tieto dva (udajne velmi dobre) prevodniky od talanskeho vyrobcu North Star.
Prvy pod nazvom USBdac32 a druhy Essensio:
http://www.friends-of-audio.de/de/Produkte/5/34/92.html

Vyrabaju tiez cisty CD transport, ktory vyuziva prepojenie cez I2S rozhranie, ktore tu spominal case:
http://www.friends-of-audio.de/de/Produkte/5/34/93.html

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Najit neco k DAC North Star Essensio neni uplne snadny, nepochopitelne neni ani na strankach vyrobce (?!)

http://www.friends-of-audio.de/de/Produkte/5/34/92.html
http://www.open-end-music.de/vb3/showthread.php?t=2673
http://www.loftsound-shop.de/loftshop/C ... :4074.html

vypada velmi zajimave a udajne i dobre hraje, jenze ta cena a nedostupnost u nas ..

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Nevim, jestli znate, ale toto by mel byt super DIY DAC:

http://diyparadise.com/blogs/2007/06/19/usb-monica-dac/

Odpovědět