Multikanál - nastavení dělících frekvencí na AV procesoru

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
zabiny007

Multikanál - nastavení dělících frekvencí na AV procesoru

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj,
mám jednoduchý dotaz, na který asi není úplně jednoduchá odpověď.
Přesto se zkušených zeptám: Jak vlastně správně nastavit dělící frekvence v AV procesoru?

U centru a zadních beden mi to přijde jasné – nastavím podle rozsahu frekvenčního rozsahu beden.
Ale jak je to s nastavením pro přední bedny a sub?

Tedy třeba v mém případě – AV procesor má tři možnosti nastavení, vždy v rozsahu 40-200Hz
Centr - má psaný rozsah 25Hz-30kHz, zde mám nastaveno 40Hz
Efekty mají psáno 60Hz-35kHz, takže nastaveno mám na 60Hz

LR+LFE - jak udělat toto nastavení správně?
  • Moje bedny mají psáno 20Hz-30kH ale s tím, že na 20Hz jdou -40dB a na 30Hz jdou -10dB. Rovně jdou až od 40Hz, tedy reálně je rozsah 40Hz-30kHz.
  • Suby mám dva :
    o REL S3 má účinnost -6dB při 21 Hz, frekvence se dá nastavit v rozsahu 20-120Hz
    o REL S2 má účinnost -6dB při 24Hz, frekvence se dá nastavit v rozsahu 30-130HZ
Co v tomto případě ideálně nastavit v AV procesoru při rozsahu 40-200Hz?
A jak nastavit jednotlivé suby?

Prosím, zde mne zajímají hlavně teoretické názory s vysvětlením, proč zrovna takto. Rady typu „nastav podle uší“ nepotřebuji, tak jsem to dělal doposud, ještě v kombinaci s měřením v REW, ale asi ne úplně dokonale. Proto bych rád načerpal nějaké teoretické informace a znalosti. Pokud budete mít odkazy na nějaký „studijní materiál“, budu za něj také rád!

Ještě jedno upřesnění – jedná se mi primárně o nastavení pro poslech MCH hudebních nahrávek, ne o filmy.

Děkuji!

zabiny007

Re: Multikanál - nastavení dělících frekvencí na AV procesoru

Příspěvek od zabiny007 »

A ještě doplňující dotaz k nastavení:
V AV nastavuji vzdálenosti jednotlivých beden od poslechového místa (měřím laserem) a jejich hlasitost takto:
- měřím mikrofonem UMIK-1 a SPL metrem v programu REW. Mikrofon mám nastaven dle pokynů výrobce pro nastavován MCH směrem vzhůru a v REW je nastavena korekční křivka pro MCH měření .
- U L+ P + C + efekty nastavuji tak, aby v poslechovém místě vycházela stejná hodnota.
- jak ale nastavovat správně hlasitost subu? Stejnou hodnotu v poslechovém místě nedosáhnu a kdyby ano, bylo by to šílené dunění... Aktuálně to dělám tak, že po nastavení všech beden dolaďuji suby nejdříve podle křívky v REW tak, aby hladce navazovala na křivku beden a pak ještě jemně dolaďuji poslechem tak, aby sub by přítomný, ale nenápadný.

Má s tímto někdo zkušenosti? Jak to řešíte vy?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Nejsem úplně multichannelista, ale suby používám v obou sestavách, tak snad bude moje zkušenost jedním ze střípků, ze kterých se složí odpověď na tvou otázku.

Zastávám názor, že bedny by měly hrát to, na co jsou postavené. U obou sestav tedy nechávám sloupy hrát plnorozsahově (bez omezení high pass filtrem) a sub k nim napojuju plus mínus tam, kde mají bedny pokles -6 dB. Velkou roli v tom hraje i místnost a její módy. Cílem snahy je navázat místnost, sub a bedny tak, aby výsledná charakteristika byla pokud možno rovná.

Takhle konkrétně to vypadalo v mé minulé poslechovce. Křivky ukazují jen bedny, jen sub a oboje dohromady.

Obrázek

Je vidět, jak sub krásně vykryl mód místnosti na cca 28 Hz a prodloužil rozsah z původních cca 39 Hz (-3 dB) na cca 29 Hz (-3 dB).

Postup nastavování subu mám cca následující:
- najít vhodný místo pro sub za pomoci návodu Boba Katze (= sub dát do místa poslechu (včetně výšky), plazit se po místnosti a hledat místo, kde zní nejlíp)
- simulovat sub a jeho umístění vůči hlavním repro v REWu
- za pomocí kombinace dvou předchozích bodů iteračně najít nejlepší umístění
- změřit odezvu subu a jeho navázání na hlavní repro
- pokud ok, tak jemný doladění úrovně subu poslechem
- pokud ne ok, tak změna fáze, popř. umístění

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Děkuji všem za rady jak zde zveřejněné, tak i ty soukromé po telefonu či do SZ... *thumbs up*

*offtopic*
Jen je obrovská škoda, že spousta těch, kteří mají zkušenosti na to aby radili, už neradí. Anebo se ozvou v soukromé komunikaci (díky moc i za ni!). Veřejně psát nechtějí, protože se nemíní dohadovat a obhajovat léty nabité zkušenosti s místními teoretiky a "bijci"... A netýká se to jen tohoto dotazu, ale v podstatě téměř všech. A to je obrovská škoda pro nás všechny. Ale divit se jim nemůžu - ať se začtu do jakékoliv diskuze, tak po pár věcných příspěvcích to vždy sklouzne do hádky, osočování a osobní roviny. Dokonce i u těch, kteří se nikdy osobně neviděli... :cry:

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Nedá mi OT: koho bily ty zkušenosti??? Ale no flame, to jen pro odlehčení, jinak s Tebou plně souhlasím ... bohužel *thumbs down*

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Je to fakt škoda,že tu už někteří,zkušení nepřispívají,ale fakt se nelze vůbec divit,Saša má absolutně pravdu :( Škoda toho,tohle téma mě třeba zajímá moc,protože budu zanedlouho řešit to samé v multikanalu,ale místo nabrání zkušeností z fóra budu muset spoléhat na zdilnost zakladatele vlákna ;)
Jinak sorry za *offtopic*

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Prosím, napiš nám pak, co jsi shromáždil za informace. Asi by to zajímalo víc lidí...

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

To jsme ti moc neporadily,že :D :D :D
Ale je super,žes vlákno založil,jde vidět,že podobnou věc řeší více lidí zde,tak doufám,že nám pak ty poradíš,až to vše nastuduješ a otestuješ ;) Samozřejmě za nějaký ten ůplatek,třeba v mém případě nějaký tekutý valašský :)

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

:-)
Rad jsem nasbíral mnoho a některé jsou i dost protichůdné... Abych to tu zde zbytečně nerozepisoval a třeba i špatně neinterpretoval, tak mi dejte chvilku čas. On totiž každý radí za sebe dle zkušenosti ve svých podmínkách a podle mne bude něco jiného platit ve vymazlené, akusticky upravené místnosti určené jen na DK a něco jiného v obyčejných obývákových podmínkách, kde velkou roli hrají módy místnosti atd... Takže já vyzkouším v dohledné době u sebe všechny varianty a pak dám vědět, co se nejvíc osvědčilo v mém obýváku...

Každopádně jedna rada byla shodná od téměř všech a ta se týkala obecně mých subů. Mám totiž dva - jeden menší (REL S2) a druhý větší (RELS3). A rádci se shodli, že v obývákových podmínkách, kde mám omezené možnosti na hledání správného umístění, bude lepší využívat pouze jeden. A pokud dva či více, tak volit identické modely, zvláště, když ty moje umožňují nastaven fáze jen ve dvou úrovních - tedy 0 nebo 180. Tuto radu si beru k srdci jako první a budu REL2 dávat do prodeje a už mám nastaveny hlídací psy na všemožných inzertních serverech na nákup identického REL3... :mrgreen:

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Trošičku jsem s dělící frekvencí v poslední době laboroval, nakonec jsem vše nastavil na 40Hz. Níž se u Primare SP33 jít stejně nedá. Neměřil jsem, jen poslouchal koncerty a filmy, SACD a DVD audio v 5.1. Zejména u hudby je lépe nechat většinu spektra zahrát repro a nedávat subu příliš tučná sousta. Muzika je pak vyrovnanější, plnější. Sub nemá možná tolik práce, ale pocitově jde přesto celá hudba mnohem hlouběji, ne zase ale příliš. Možná ty zadní 805S by se mohly dělit výš, ale to jsem zatím nezkusil. Za mne tedy zatím tolik...

Odpovědět