MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od FS »

MQA je mrtvé, protože se nenašlo dost lidí, kteří za něj byli ochotni platit. Dobře tak.

A jestli na tom někdo shledal něco pozitivního, tak to určitě není důvod, aby byl urážen. Zejména, pokud jsou k tomu použity uměle vykonstruované nesmyslné "argumenty", jaké zde prezentuje Liamee a jejichž jediným cílem je napadání oponenta v diskusi *thumbs down*

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

mcm píše:
29 zář 2023 20:53
MQA přišel někdy v roce 2014 a údajně se na něm pracovalo někdy od roku 2008. Doba se posunula a vymazala hlavní trumfy MQA tj. že se přenáší méně dat při zachování kvality. Ukázalo se s rozvojem vysoce rychlostního internetu že není problém přenášet Flac bez MQA komprese a že zvětšení objemu přenášených dat není problém. Na co jsem ale upozorňoval je že MQA má jednu unikátní fičuru kterou jsem nikde jinde nezaznamenal a to možnost podepsat nahrávku a doručit ji v nezměněné formě, respektive pokud došlo po cestě ke změně tak je na to posluchač upozorněn:

soubory MQA obsahují digitální 'podpis', který je pevně zakotvený v audio datu a který je zkoumán MQA-kompatibilním D-A konvertorem systému pro přehrávání. Toto zkoumání poskytuje autentizaci, že rekonstruovaný zvukový soubor, který je dodán do uší spotřebitele, je přesně týž, jak byl zakódován a schválen autorem souboru. V praxi to obvykle znamená masteringového inženýra umělce nebo vydavatele, samozřejmě. Pokud byl zvukový soubor upsamplovaný z nízkého rozlišení nebo upravován jakýmkoli způsobem - což není neobvyklé pro některé takzvaně hi-res zvukové soubory ke stažení a streamování - nebude rozpoznán jako skutečný soubor MQA. Cílem je, aby na základě detekce nepoškozeného souboru systém pro přehrávání MQA zobrazil označení že posluchač slyší přesně to, co autor schválil pro vydání. Samozřejmě, tato "autentizovaná kvalita" má za cíl odlišit soubory MQA od ostatních generických hi-res audio formátů na trhu a zvýšit jejich kvalitu.

https://www.soundonsound.com/techniques ... io-quality
Prave toto "podpisovanie" bolo jednym z dovodov, preco sa MQA neujalo - ci uz pravom, alebo nepravom, vela ludi odradzal dalsi potencialny sposob ako nahravacie spolocnosti mozu obmedzovat napr. kopirovanie, popripade regionalne obmedzenia a podobne. Este mali vsetci v pamati tie nestastne DRM pokusy od SOny, co nicili kvalitu zvuku.

neviem ako vladnes anglictinou, toto uz je pre pokrocllych, aby si to na 100% pochopil. Je tam aj pekne vidno, aky ultrasonicky bordel MQA vnasa do nahravok. Jedna z veci co fakt nechces je piskot nad 22kHz, ktory sa v hudbe nevyskytuje a si predstav, ze ti zrazu tweeter hra veci na okraji spektra, na ktore nie je kosntruovany. To nicomu nerobi dobre. Hlavne nie tomu tweetru.

http://archimago.blogspot.com/2018/04/m ... BkKtcWkKM4

Archimago je jeden z najserioznejsich hlasov v hobby, trochu technokrat, ale vsetko co pise ma velmi logicky odargumentovane.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

FS píše:
30 zář 2023 08:16
MQA je mrtvé, protože se nenašlo dost lidí, kteří za něj byli ochotni platit. Dobře tak.

A jestli na tom někdo shledal něco pozitivního, tak to určitě není důvod, aby byl urážen. Zejména, pokud jsou k tomu použity uměle vykonstruované nesmyslné "argumenty", jaké zde prezentuje Liamee a jejichž jediným cílem je napadání oponenta v diskusi *thumbs down*
*thumbs up*

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Liamee píše:
30 zář 2023 00:14
Zatřetí, i u MQA lze velmi snadno dosáhnout toho, že DAC u MQA podle digitálního podpisu nezjistí zda se jedná o originál. Pokud totiž použiješ DAC, kterej nepodporuje MQA, tak takovej DAC o MQA zjistí velký prd.
nechci tě rušit ve tvém svatém rozhořčení ale promiň jen otázka - jak si představuješ že DAC který nemá podporu MQA má zjistit že se jedná o MQA s podpisem? :)

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

mcm: Aha, takže problémem už je tu i porozumění psanýmu textu, to je pak těžký. Tím třetím bodem, kterej cituješ, jsem jasně řekl, že DAC, kterej nemá podporu MQA, nemá jak zjistit, a tudíž nezjistí, že se jedná o MQA s podpisem a ty se mě v reakci na to zeptáš "jak si představuju, že DAC, kterej nemá podporu MQA, má zjistit, že se jedná o MQA s podpisem." :shock: No bravo, fakt *bravo*.

A že se tu překrucuje a prostá fakta se tu napříkad označují za uměle vykonstruované nesmyslné argumenty atd., to už tu nepřekvapí.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

To by me taky zajimalo, co jsou to ty umele vykonstruovane nesmyslne argumenty.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

hudba má dělat radost a můžeme debatovat nad výhodami a nevýhodami jednotlivých formátů ale z tvých příspěvků to je nenávist a fanatizmus - něco ti ten formát MQA udělal nebo si tady jen vybíjíš svoji frustraci? :)

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Aha, takže údiv a pobavení nad tvou slepou vírou v reklamní bludy si překrucuješ v nenávist a snahu vysvětlit ti jaká je skutečnost ve fanatismus *bravo*. Opět bravo *bravo*. Fanatismem se dá spíš nazvat slepá víra, ne snaha vysvětlit někomu jaká je skutečnost.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

prosím tě Limaee co je nepochopitelného na tom že když do DACu s podporou MQA dorazí nahrávka v MQA formátu s elektronickým podpisem tak se na DACu rozsvítí kontrolka "MQA Studio file"? Víc zjednodušeně to už napsat neumím a všimni si že MQA nijak neobhajuji aby ses zase nerozčílil. :)

jo a opravdu to tak funguje, mám to vyzkoušený :D

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

prosím tě mcm co je tak nepochopitelnýho na tom, že když do DACu bez podpory MQA dorazí nahrávka v MQA formátu s elektronickým podpisem, tak se na DACu NErozsvítí žádná kontrolka "MQA Studio file," protože ten DAC bez podpory MQA žádnou takovou kontrolku nemá? Víc zjednodušeně to už napsat neumím. A všimni si už konečně, že nijak nepopírám, že by to u DAC s podporou MQA nefungovalo tak jak říkáš, o tom vůbec nemluvím, Já mluvím úplně o něčem jiným - o DAC bez podpory MQA.

A opakuju, nerozčiluju se, tak mi nepodsouvoj nějaký svoje doměnky. Kdybych se rozčiloval, tak mi věř, že to by vypadalo jinak. *sunglases*

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

jasný takže ty mluvíš o přehrávání MQA na DACu bez MQA :) a blbější výmluvu bys tam neměl nebo jsi zatím nepochopil že na MQA potřebuješ zařízení s podporou MQA? :)

spíš si myslím že se kroutíš jak školák chycený při krádeži třídní knihy :)

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

mcm píše:
29 zář 2023 20:53
Na co jsem ale upozorňoval je že MQA má jednu unikátní fičuru kterou jsem nikde jinde nezaznamenal a to možnost podepsat nahrávku a doručit ji v nezměněné formě, respektive pokud došlo po cestě ke změně tak je na to posluchač upozorněn
Liamee píše:
Chápu že ty pí ár bludy ochotně polykáš i s navijákem, ale nastuduj a zjisti si o tejhle problematice skutečný fakta, pronikni alespoň trochu do kvalitního poslechu hudby a dojde ti jaký jsou ty reklamní kecy o MQA ptákoviny a nesmysly.
Liamee píše:
30 zář 2023 18:40
A všimni si už konečně, že nijak nepopírám, že by to u DAC s podporou MQA nefungovalo tak jak říkáš
tak jak to prosím je Liamee, jsou to bludy které ochotně polykám i s navijákem a nebo to nijak nepopíráš že to funguje tak jak píšu? :)

začínám v tom mít zmatek :D

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Bravo *bravo* milej zlatej, bravo *bravo*. Takže máš buď velmi špatnou pamět, nebo neumíš chápat česky psanej text, nebo se zoufale snažíš zachránit ale pokoušíš se o to silně nápadným překrucováním a s tím u mě hochu nepochodíš (nebo jen trolíš, což je zjevně nejpravděpodobnější). Ale tedy osvěžím ti pamět:
Napsal jsi:
mcm píše:
29 zář 2023 22:34
jak podle tebe DAC při přehrávání třeba FLACu pozná že ten flac byt resamplován/downsamplován třeba z důvodu omezení přehrávače a tudíž zní jinak než byl vydavatelem vytvořen?
na to jsem ti odpověděl:
Liamee píše:
i u MQA lze velmi snadno dosáhnout toho, že DAC u MQA podle digitálního podpisu nezjistí zda se jedná o originál. Pokud totiž použiješ DAC, kterej nepodporuje MQA, tak takovej DAC o MQA zjistí velký prd. A to je úplně to samý jako když při přehrávaní FLAC použiješ přehrávač, kterej daný rozlišení toho konkrétního FLACu nepřehraje tak jak je a bude ho resamplovat. Když použiješ DAC bez podpory MQA, tak nedojde ani k plnýmu rozbalení toho MQA. Ale oboje je chyba uživatele/posluchače, ne nahrávek/formátů/kodeků/médií.
Na to přišla tvá zcestná reakce:
mcm píše:
30 zář 2023 10:27
jak si představuješ že DAC který nemá podporu MQA má zjistit že se jedná o MQA s podpisem? :)
Na to jsem se ti pokusil (evidentně marně) vysvětlit, že jaksi reaguješ zcestně a zcela nesmyslně:
Liamee píše:
30 zář 2023 14:07
mcm: Aha, takže problémem už je tu i porozumění psanýmu textu, to je pak těžký. Tím třetím bodem, kterej cituješ, jsem jasně řekl, že DAC, kterej nemá podporu MQA, nemá jak zjistit, a tudíž nezjistí, že se jedná o MQA s podpisem a ty se mě v reakci na to zeptáš "jak si představuju, že DAC, kterej nemá podporu MQA, má zjistit, že se jedná o MQA s podpisem." :shock: No bravo, fakt *bravo*.
A ty na to zareguješ zase úplně zcestně:
mcm píše:
30 zář 2023 15:21
prosím tě Limaee co je nepochopitelného na tom že když do DACu s podporou MQA dorazí nahrávka v MQA formátu s elektronickým podpisem tak se na DACu rozsvítí kontrolka "MQA Studio file"? Víc zjednodušeně to už napsat neumím a všimni si že MQA nijak neobhajuji aby ses zase nerozčílil. :)
A když se ti po několikátý pokusím vysvětlit, že jsi vedle jak ta jedle a reaguješ na něco úplně jinýho než jsem naspal:
Liamee píše:
30 zář 2023 18:40
prosím tě mcm co je tak nepochopitelnýho na tom, že když do DACu bez podpory MQA dorazí nahrávka v MQA formátu s elektronickým podpisem, tak se na DACu NErozsvítí žádná kontrolka "MQA Studio file," protože ten DAC bez podpory MQA žádnou takovou kontrolku nemá? Víc zjednodušeně to už napsat neumím. A všimni si už konečně, že nijak nepopírám, že by to u DAC s podporou MQA nefungovalo tak jak říkáš, o tom vůbec nemluvím, Já mluvím úplně o něčem jiným - o DAC bez podpory MQA.
tak se pokusíš překroutit co říkám (bohužel pro tebe velmi nápadně) a na základě toho ze mě udělat idiota. No to ti vyjít nemohlo ani kdyby nevím co, jen ses tím odkopal a ono se to otočilo na tebe. Smůla. Příště líp čti a chápej psanej text a už se ti to nestane.
mcm píše: jsou to bludy které ochotně polykám i s navijákem a nebo to nijak nepopíráš že to funguje tak jak píšu?
Nikdy jsem nepopřel to tom "světýlku na MQA DAC." I s navijákem polykáš všechnut tu pí ár masírku kolem MQA. Snažíš se marně, hochu. :lol:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Proč pořád debatujete o tom, co bude za nedlouho minulosti?

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Mimochodem tady https://audiophilestyle.com/forums/topi ... /#comments je zajimavy vlakno o ty MQA autentikaci a modrym svetylku. Ktery jen ukazuje, jaka to je blbost...

Odpovědět