Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Dark side of the moon »

Oldear:
Právě že RebBaron psal o vlivu kabelů: "Na mnohamiliónových odstínech monitorů se kabely neprojevují, do tiskáren přijde všechno jak má, ...
Takže tvoje poznámka byla sice pravdivá, ale nereagovala přesně na původní příspěvek.

Jinak je to samozřejmě O.K., taky vzpomínám ... např. první termosublimační tiskárna Tektronix, která jakž takž ty barvy dala. Předtím jsme první rendery dokonce z nedostatku jiného řešení fotili přímo z obrazkovky toho Eiza ... pravěk.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

LUK píše:
31 bře 2023 13:21
LUK:
Bezobsažné, příspěvek jen abys něco napsal?
Ne, prostě jsem jen řekl pravdu. Že se zrovna tobě něco nelíbí, nebo s tím nesouhlasíš neznamená, že je to bezobsažný sdělění. Tohle cos tu teď zkusil je jen trapná a marná snaha "odpálkovat" protistranu, nic víc.
Opět zcela bezcenná reakce. Žádná argumenty, nic o čem by se dalo diskutovat.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

LUK
To co zmiňoval DSoTM bylo, že je to nejlepší a nejlevnější řešení pro nenáročný poslech na AV receiveru. S tím souhlasím.

LUK

Příspěvek od LUK »

Dark side of the moon píše:
31 bře 2023 16:57
LUK píše:
31 bře 2023 13:21
LUK:
Bezobsažné, příspěvek jen abys něco napsal?
Ne, prostě jsem jen řekl pravdu. Že se zrovna tobě něco nelíbí, nebo s tím nesouhlasíš neznamená, že je to bezobsažný sdělění. Tohle cos tu teď zkusil je jen trapná a marná snaha "odpálkovat" protistranu, nic víc.
Opět zcela bezcenná reakce. Žádná argumenty, nic o čem by se dalo diskutovat.
Ne, bezcený a bezobsažný jsou tvoje reakce na to co jsem nepsal Já. A ty jsi navíc taky neuved žádný argumenty (což neznamneá, že o tom nelze diskutovat), jen jsi předestřel svůj osobní názor na řešení který sis vybral stylem, kterým jsi ho pasoval na absolutní pravdu a jedinou správnou a nejlepší možnost. Proto je má reakce jaká je.

Jiri:
To možná, a pak by se s tím možná dalo i souhlasit, ale i tak to prohlášní kulhá na obě nohy a stále je to silně diskutabilní :D.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

LUK, Jiri:
Pánové, bylo by to úsměvné, kdyby to nebylo zároveň tak smutné.

Jeden tu píše že: „U streameru je slyšet rozdíl mezi ethernet kabely, zda je audio switch napájený ze sítě nebo z 12V baterie, antivibrační nožičky pod audio switchem, rozdíl jestli streamer hraje z AES/EBU nebo USB výstupu atd. Vše je jasně slyšet.
Druhý dodnes pro jistotu neuvedl, na čem že to doma poslouchá (ten dotaz už tu zazněl) a jaké že to má konkrétní zkušenosti s diskutovanými tématy a výrobky, ale připraven vyjádřit se téměř k všemu.

Jinak argumenty pro výhodnost steamingu z lokálního úložiště tu zazněly, stačí pozorně přečíst předchozí příspěvky (nejen moje).
Komplikovanost a větší náchylnost k chybám při transportu dat z CD přehrávače je snad jasná každému (viz. např. příspěvky Oldear nebo Fidji výše), pokud někdo ty základní principy jak jsou data čtena a transportována není schopen pochopit, tak to se holt nedá nic dělat. V žádném případě to však neznamená, že by přehrávání z CD nemohlo být skvělé, jen to prostě něco stojí. A taky je pravda, že už CD transporty/playery střední třídy fungují velmi dobře a pro většinu uživatelů je to málokdy nejslabší článek řetězce.

Nicméně přenos (zvukových i jiných) dat po síti je, co se týká odolnosti a bezchybnosti, už z principu technického řešení o level jinde (opět viz. např. příspěvek Lad2000 výše, ale i jinde na tomto fóru).
A na to, aby se tímto způsobem data bezchybně dostala tam, kam je to potřeba, není nutná žádná enormní investice. Dnes už je to jen v řádech jednotek nebo desítek tisíc korun. V některé zdejší předchozí debatě jsem popisoval svou zkušenost s testováním NASek/routerů/ethernetových kabelů v kategorii low end, standard a profi (mám k nim vzhledem ke své práci přístup a možnost zapůjčení). V normálních podmínkách rozdíl … nula. Co si na konec toho drátu připojíte a proč, to už je jiná kapitola.
Asi tak.

Máte-li jinou zkušenost, pište. Myslím tím konkrétní zkušenost s konkrétními argumenty.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No tak ja mam zkusenost, ze to neni jen o tom bezchybnem (ve smyslu bit-perfect) prenosu dat, jak uz jsem psal. Prijde mi, ze se tohodle parametru spousta lidi drzi jak neceho, co 100% urcuje zvukovou kvalitu. Pritom bit-perfect je spousta veci a presto jsou mezi nimi zvukove rozdily, na tom se snad shodneme - treba prave v pouzitem software, jak uz jsem psal. Nevim jak presne streamujes ty a jestli jsi to nekdy s CD transportem porovnaval, ale mozna by ses divil.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Nedelal bych z toho takovou vedu .... Rapsberry Pi4 s linearnim zdrojem, pripadne USB ALLO USBRIDGE SIGNATURE pro klid v dusi, slusna kabelaz a hraje to jako z praku. Zadne vyklepane 1 a 0 po ceste. Nejvetsi a slysitelny rozdil v digitalu byla vzdy a pouze vymena DACu, jinak naprosta ducharina *thumbs up*.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja myslim, ze s prichodem levnych cinskych zarizeni je uz Rpi dost prekonane. Mozna jako takovy levny endpoint, ale aby to plnilo funkci serveru nebo rendereru, to uz asi ne. Mel jsem Rpi4 + Allo Digione Signature + Allo Shanti, coz by melo byt jedno z nejlepsich reseni pro Rpi, a taky uz dost drahych a hralo to o neco hur, nez kdyz jsem Topping DAC v podobne cene pichnul pres USB rovnou do NUC, coz je mnohem jednodussi reseni.

LUK

Příspěvek od LUK »

Dsotm: to máš pravdu, tvoje komentáře tady jsou spíš smutný než úsměvný.
Ale abych ti odpověděl, Já sám si určuju a vybírám co, kdy a kde ze svýho soukromí na webu chci nebo nechci sdílet, na vyžádání kdekoho na webu žádný informace zásadně neposkytuju. *taktone* Někteří členové z různých fór vědí co všechno doma mám (ale to jen ti se kterýma se opravdu dobře znám), ale že jsem tu veřejně neřekl co mám doma, nemá s tím co říkám a o čem mluvím nic společnýho, to je jen marná a trapná snaha vyloučit protistranu z diskuse, nic víc.

Řekl jsi, že: "Stream po síti z lokálního úložiště je dnes tou nejjednodušší, nejlevnější a hlavně co se týká kvality nejlepší cestou."
Vezmeme to tedy popořadě:
Nejednodušší? Když hraješ z (SA)CD přehrávače, tak ti stačí SACD přehrávač, pak jen vezmeš CD či SACD, vložíš a hraješ, jednoduchý jako facka. Při streamování z lokálního úložiště musíš CD nejdřív nagrabovat, pak ty nagrabovaný soubory budeš nejspíš chtít i otagovat a následně data někde musíš uložit a katalogizovat/třídit a taky je dobrý data zálohovat (i když nutný není ani jedno), teprve pak můžeš hrát, ale k tomu je potřeba buď nějakej streamer + datový úložiště jako třeba NAS (ovšem streamery jen málokdy umí ty CD grabovat takže k tomu potřebuješ ještě PC), nebo PC+ DAC, či PC + NAS + DAC atp. A s SACD budeš mít při streamování z lokáních úložišť celkem problém, protože nagrabovat SACD do PC není nic jednoduchýho. Takže nejjednodušší streamování z lokálních úložišť není.

Nejlevnější? Když budeš srovnávat ceny (SA)CD přehrávačů, dedikovaných streamerů a PC + DAC, tak to cenově vyjde buď nastejno nebo Streamer + datový úložiště a PC + DAC a datový úložiště budou vycházet dráž (i ten PC a jeho HDD či NAS a disky do něj něco stojí, to není zadarmo, nestačí počítat jen s cenou DAC k tomu PC a cenu PC a/nebo NASu nezohlednit), když budeš chtít řešit streamování z lokálních úložišť pomocí nějakých DIY řešení a poskládat si audio PC či nějakej DIY stream setup apod., tak to cenově vyjde opět buď nastejno, nebo dráž než SACD přehrávač. Takže nejlevnější streamování z lokálních úložišť není.

A nejkvalitnější? Říkáš, že hraní z lokálního úložiště je lepší než hraní z (SA)CD přehrávače? Ta CD musíš nagrabovat přes optickou mechaniku. Ty jsi prováděl nějaký sorvnání a můžeš nějak doložit, že čtení dat napříč různými druhy (SA)CD přehrávačů je horší než čtení dat napříč různými druhy optických PC mechanik? A máš případný rozdíly vyzkoušený, že to z jednoho či druhýho zdroje hraje slyšitelně hůř? Já to vyzkoušený mám mnohokrát, dlouhý léta jsem streamoval z lokálních úložišť (jak přes PC + DAC, tak přes různý dedikovaný streamery atd.) i jsem za ta léta měl a mám několik různých SACD přehrávačů (teď už streamování z lokálních úložišť používám jen pro ponakupovaný Hi-Res soubory, v případě CD jsem se vrátil ke hraní přímo z SACD přehrávače). Pro upřesněnní, Já netvrdím, že (SA)CD přehrávače čtou data líp, ani že čtou vždy líp, ani že čtou líp PC mechaniky (nemám to ověřený a nikdy jsem po tom v tomhle ohledu do hloubky nepátral a je mi to jedno, zajímá mě jen výslednej zvuk), říkám jen, že tvoje prohlášení, že streamování z lokálních úložišť je "co se týká kvality nejlepší cestou," silně diskutabilní. Už jen proto, že i když pominu tohle počáteční čtení dat z CD, tak zbytek je stejnej pro oba případy, jak pro SACD přehrávače tak pro streamování z lokálních úložišť, neboli záleží na konkrétních přístrojích a konkrétních řešeních, záleží co s čím budeš srovnávat, při srovnání "toho" a "tamtoho" bude lepší jedno a při srovnání "tohohle" a "tamhletoho" zase třeba to druhý.

Už jsem to tady v tomhle vlákně řekl několikrát, ale zopakuju to znovu:
"Čistě pragmatická odpověď na otázku vlákna "Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?" je jednoduchá:
Mají smysl a budou ho mít přinejmenším dokud se bude naprostá většina jednotlivých vydání alb (jde samozřejmě o to mít možnost vybrat si ta nejlíp hrající vydání) dát koupit jen a pouze na nosičích CD, SACD, HDCD, LP atd. Teprve ve chvíli, kdy se budou dát všechna vydání alb z CD, SACD, LP atd. legálně koupit v podobě souborů bez těchhle nosičů, tak teprve pak pozbydou z čistě pragmatickýho hlediska nosiče smysl. Je ale jasný, že k něčemu takový jen těžko někdy dojde, takže nosiče jen tak smysl nepozbydou.

Všechno to ostatní ohledně toho jestli někdo hraje přímo z nosičů, nebo jen z HDD a z něj pouštěnejch datovejch kopií hudby z těch nosičů, už je jen otázka osobních preferencí, náhledu na věc atd....."

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Yiakubou píše:
31 bře 2023 23:05
Ja myslim, ze s prichodem levnych cinskych zarizeni je uz Rpi dost prekonane. Mozna jako takovy levny endpoint, ale aby to plnilo funkci serveru nebo rendereru, to uz asi ne. Mel jsem Rpi4 + Allo Digione Signature + Allo Shanti, coz by melo byt jedno z nejlepsich reseni pro Rpi, a taky uz dost drahych a hralo to o neco hur, nez kdyz jsem Topping DAC v podobne cene pichnul pres USB rovnou do NUC, coz je mnohem jednodussi reseni.
A co na tom NUCu bezelo za SW? Nerikam, ze jde o hajend, jen ze mi to jako streamer vyhovuje a nemam potrebu laborovat dal. Zaroven cim puristictejsi reseni, tim pro me lepsi, proto pouze a jedine zalozene na linuxu. Radeji vynalozene penize dam do budouciho R2R DACu (Holo, AudioGD), ktery k RPI pripojim *palec*.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

V tomhle pripade jsem myslim na NUC zkousel Roon / ROCK, Jussiho HQP embedded image a pak Euphony v rezimu Roon, Stylus, HQP. Zkousel jsem tim i ruzne transporty (Roon RAAT, HQP NAA, UPNP) a vzdy to z NUC naprimo pres USB do Topping D70S MQA bylo o neco lepsi, nez NUC -> ethernet -> Rpi + Allo -> BNC/RCA koax -> Topping. Na Rpi bezelo RopieeeXL.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Yiakubou píše:
31 bře 2023 22:19
No tak ja mam zkusenost, ze to neni jen o tom bezchybnem (ve smyslu bit-perfect) prenosu dat, jak uz jsem psal. Prijde mi, ze se tohodle parametru spousta lidi drzi jak neceho, co 100% urcuje zvukovou kvalitu. Pritom bit-perfect je spousta veci a presto jsou mezi nimi zvukove rozdily, na tom se snad shodneme - treba prave v pouzitem software, jak uz jsem psal. Nevim jak presne streamujes ty a jestli jsi to nekdy s CD transportem porovnaval, ale mozna by ses divil.
Trochu mícháš hrušky s jablkama. Diskuze byla o tom, že stream po lokální síti je dnes velmi jednoduchý, levný a z hlediska bezchybného přenosu dat nejlépe zabezpečený (bit-perfect). To co a jak tyto data zpracuje a jaký z nich dostane výsledný zvuk už je jiná věc. A jak už jsem psal, i CD transport je O.K., ve výsledném zvuku sestavy ty případné minimální rozdíly v přenosu dat po síti nebo z CD transportu nemusí být vůbec rozpoznatelné. Však taky když se objevily první CD playery, to byla revoluce, splněný sen.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Mam Rpi4 -> DAC, zkousel jsem zaroven optiku vs USB Vs digicoax pomoci Allo modulu a zustal stejne u USB. Kdyz jsem se dival po Auralic, Project ad. streamerech, neprislo mi ze by prinaseli neco svetoborneho navic. V minulosti jsem hodnekrat mel pokuseni menit RPi, kdyz jsem videl nepomer cenovky takoveho reseni ke zbytku moji sestavy, ale zatim me jina reseni nepresvedcila, alespon na papire. Ale rad si necham doporucit nejake povedene kousky z dilny cinskeho draka.
Naposledy upravil(a) koudy42 dne 01 dub 2023 00:12, celkem upraveno 1 x.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Mimochodem srovnani s ifi zen stream mi dopadlo podobne:
NUC -> ethernet -> ifi zen stream -> RCA koax -> Topping bylo horsi nez NUC -> USB -> Topping. Proste dle mych pokusu jednodussi cesta vyhrava a osvedcilo se mi, ze kdyz renderovany PCM/DSD stream netaham pres ethernet, at uz pres jakykoliv transport protokol, tak je to lepsi.

Je teda mozny, ze kdyz bych pouzil jen USB vystup z Rpi do Toppingu, bez jakyhokoliv HATu, nebo treba zkusil ten USBridge, tak by to bylo v pohode, ale pro to se mi nechtelo resit jiny OS nez Ropieee a stejne by to pro moje potreby bylo nevhodne - nejde na tom Euphony a co jsem cetl, tak ARM procesory nejsou uplne vhodny pro prehravani na ty nejlepsi urovni, chybi jim nejake instrukce, ktere treba HQP a Euphony vyuziva u Intelu/AMD a tak.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Dark side of the moon píše:
31 bře 2023 23:54
Trochu mícháš hrušky s jablkama. Diskuze byla o tom, že stream po lokální síti je dnes velmi jednoduchý, levný a z hlediska bezchybného přenosu dat nejlépe zabezpečený (bit-perfect). To co a jak tyto data zpracuje a jaký z nich dostane výsledný zvuk už je jiná věc. A jak už jsem psal, i CD transport je O.K., ve výsledném zvuku sestavy ty případné minimální rozdíly v přenosu dat po síti nebo z CD transportu nemusí být vůbec rozpoznatelné. Však taky když se objevily první CD playery, to byla revoluce, splněný sen.
Jenze v praxi nejde uplne oddelit ciste jen ten bit-perfect prenos z nejakeho datoveho zdroje (NAS, uloziste vs. CD/SACD medium) a to jak jsou pak dal ty data zpracovany. Jak u streamu, tak u CD to probiha trochu jinak a kdyz se pak bavime, co ve vysledku hraje lip, tak to preci nejde oddelovat. A u streamu prave dost zalezi, jak se ty nacteny data prehrajou a nejakym zpusobem poslou na vystup. A v tom je prave CD/SACD player minimalne v nekterych cenovych kategoriich to levnejsi a jednodussi reseni pro dosazeni stejne zvukove kvality.

Odpovědět