Aby to bolo nejak prinosne do debaty aj pre ostatnych nechces sprostredkovat nieco o com ste sa bavili. Aj to o aky komponent slo a preco si sa ho rozhodol kupit?Lad2000 píše: ↑30 bře 2023 07:27Tak se pokochej podkladáním routeru a podobnými nesmysly, zrovna jsem nedávno kupoval jednu mašinku od staršího pána, dalo by se říci starý hifista, jezdí celý život po výstavách, aparátů vystřídal mraky, i v hodně vysokých cenách, a dobře jsme si popovídali. Třeba o síťových pračkách a podobných věcech. S mašinkou byl spokojený, ale chytla ho audioneuróza, a chtěl změnu... Tohle pro mě byla daleko přínosnější debata než toto.
Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Jiri:
Najedu na tvou vlnu: poslechl jsem si to u "někoho" a mám víc než jen představu jak to hraje, když má někdo praktické poslechové zkušenosti, protože Já nemusím chodit k někomu jinýmu, Já ty praktický poslechový zkušenosti mám sám a kdykoli si to poslechnu u sebe doma. Mám několik aparatur, vše jsem si na nich ověřil na vlastní uši, takže vím jak se věci reálně mají, i že v hifi nefunguje žádná spešl magie, jen tomu stačí skutečně rozumět a nenechat oblbnout psychoakustikou.
Najedu na tvou vlnu: poslechl jsem si to u "někoho" a mám víc než jen představu jak to hraje, když má někdo praktické poslechové zkušenosti, protože Já nemusím chodit k někomu jinýmu, Já ty praktický poslechový zkušenosti mám sám a kdykoli si to poslechnu u sebe doma. Mám několik aparatur, vše jsem si na nich ověřil na vlastní uši, takže vím jak se věci reálně mají, i že v hifi nefunguje žádná spešl magie, jen tomu stačí skutečně rozumět a nenechat oblbnout psychoakustikou.
Dík moc za reakci. Musím říct, že po zdejších diskusích a vlastních zkušenostech mně už vyzkoušení CD přehrávače vůbec neláká. Jedničky a nuly jsou vždy stejné jedničky a nuly, pokud to není zmršené jinak, nebo se neporovnává něco jiného... Spousta možných problémů, úskalí, iluzí... Pokud má tedy někdo problém s přenosem stejných jedniček a nul z různých zdrojů do DACu, musí si to vyřešit sám ve své sestavě.cvrcek69 píše: ↑24 bře 2023 10:31Nemám žádné zázračné vybavení, CD stále kupuji a LP mám taky poměrně dost. Ze zvědavosti jsem zkoušel porovnávat CD-Tidal hifi-Spotify premium (320) a nezaznamenal jsem žádný rozdíl. Ale zkoušel jsem na Luxman LV 105u, Canton CT80, Marantz cd 67se. Zkoušel jsem i na sluchátka, taky žádný zázrak, AT m50x + Dragonfly red. Tam tedy jen streamy z aplikací v PC. I ze streameru Bluenode N 100. Shodou okolností jsem byl po této zkoušce objednaný na audio měření sluchu. Od 3kHz mám na jednom uchu propad o 20-25db a na druhém 35-40db... Na 8 kHz jsou obě uši už srovnané na úbytku 25kHz. Takže je to asi vysvětlené. Nevím jestli bych to zaznamenal na lepším aparátu ale na moji sestavě můžu být v klidu, ničím to nezachráním. Zajímalo by mne kolik hifistů na tom může být podobně, ale pozná rozdíl i při změně kabelu. Pracoval jsem celý život v hlučnějším prostředí, a dle paní co měření prováděla je to často i z prodělaného covidu a v mým případě i následek prodělané onkologické léčby. Máte někdo podobnou zkušenost nebo tu všichni slyšíte i trávu růst? Ptám se samosřejmě v dobrém, vím že dřív jsem rozdíly poznal i na horší výbavě než mám teď.hřebík píše: ↑06 bře 2020 10:19Zajímalo by mě, pokud někomu hraje přehrávač (SA)CD v reálu líp než streaming/uložené soubory: Která konkrétní řešení pečlivě/"seriózně" porovnával? A jak (sluch/měření)? A zdroje (streaming/soubory vs CD) byly bitově totožné?
Tj. pokud mě tu někdo věcně přesvědčí, možná se nechám ke zkoušce CD přehrávače znovu nahlodat, jinak to u sebe stále považuji spíš za překonanou osobní historii.
Jinak problém se sluchem má učitě řada hifistů. Sám jsem loni měl zánět dutin a definitivně to vyřešil až covid, při kterém jsem na půl dne zdratil skoro úplně sluch, ale alespoň vybil všechny záněty a slyším jako dřív - tj. snad docela dobře, asi jako předtím Ale bylo zajímavé pozorovat, jak dočasné problémy se sluchem mění vnímání reprodukované hudby a zvuku obecně.
Jiří:
Zas takového hlupáka ze sebe dělat fakt nemusíš, to víš, že jo. A víš co je zajímavé, že u někoho jiného to hraje většinou jakoby o hodně lépe, ono je to trochu jako v akvaristika, cizí akvárium se ti většinou líbí víc než tvoje, protože to svoje znáš i s nedostatky. A opravdu nepotřebuji vlasnit hromadu naleštěných prdů, je proto abych zapadl do nějaké kasty. Je fakt, že hifi už dávno není o technice, ale o dojmech a penězích a poměřování kdo ho má většího (cti dražšího)...
Vzpomínám jak tu kdysi proběhla obrovská vlna nadšení z nějakého dánského Densenu, kterému trvalo půl hodiny, než se zahřál na provozní teplotu a ustálily pracovní proudy tranzistorů. Typická ukázka naleštěného prdu. Když tu technik vysvětloval co je na jeho konstrukci špatně, to bylo prskání...
A takových případů najdeš spoustu.
Pokud budeš tvrdit, že slyšíš podložky pod routerem, nebo výměnu UTP kabelu, já budu tvrdit: král je nahý...
Zas takového hlupáka ze sebe dělat fakt nemusíš, to víš, že jo. A víš co je zajímavé, že u někoho jiného to hraje většinou jakoby o hodně lépe, ono je to trochu jako v akvaristika, cizí akvárium se ti většinou líbí víc než tvoje, protože to svoje znáš i s nedostatky. A opravdu nepotřebuji vlasnit hromadu naleštěných prdů, je proto abych zapadl do nějaké kasty. Je fakt, že hifi už dávno není o technice, ale o dojmech a penězích a poměřování kdo ho má většího (cti dražšího)...
Vzpomínám jak tu kdysi proběhla obrovská vlna nadšení z nějakého dánského Densenu, kterému trvalo půl hodiny, než se zahřál na provozní teplotu a ustálily pracovní proudy tranzistorů. Typická ukázka naleštěného prdu. Když tu technik vysvětloval co je na jeho konstrukci špatně, to bylo prskání...
A takových případů najdeš spoustu.
Pokud budeš tvrdit, že slyšíš podložky pod routerem, nebo výměnu UTP kabelu, já budu tvrdit: král je nahý...
No veď to - fascinujú ma miestny borci čo počujú aj trávu rásť a dokážu sa nimrať v každom detaile. Nič v zlom - len konštatujem.cvrcek69 píše: ↑24 bře 2023 10:31Jinak problém se sluchem má učitě řada hifistů. Sám jsem loni měl zánět dutin a definitivně to vyřešil až covid, při kterém jsem na půl dne zdratil skoro úplně sluch, ale alespoň vybil všechny záněty a slyším jako dřív - tj. snad docela dobře, asi jako předtím Ale bylo zajímavé pozorovat, jak dočasné problémy se sluchem mění vnímání reprodukované hudby a zvuku obecně.
Ja si rozhodne nedovolím bohorovne tvrdiť a vydávať niečo čo je výsostne moje subjektívne vnímanie (prosím neťahajte sem nejaké merania) za to najsprávnejšie a nemanné.
Už len pri tej mojej pomerne skromnej aparatúre, pri zdanlivo rovnakých podmienkach (neriešim či sa nejaká knižka posunula o 5 cm, alebo či sa vysávalo pred dvoma dňami), rovnaké CD (LP, kazeta) mi niekedy znie ako ukážka skvelej reprodukcie (v rámci mojich možností) a sú dni keď pri tom istom trpím a nechápem čo sa deje. A teraz babo raď - je to mojim nastavením (ako som sa vyspal, nakolko ma v ten deň nasral celý svet), je to bordel v elekrických rozvodoch, škvrny na slnku?
Každý má možnosť si svoj stav sluchu zistiť tu.hřebík píše: ↑30 bře 2023 11:25...
Jinak problém se sluchem má učitě řada hifistů. Sám jsem loni měl zánět dutin a definitivně to vyřešil až covid, při kterém jsem na půl dne zdratil skoro úplně sluch, ale alespoň vybil všechny záněty a slyším jako dřív - tj. snad docela dobře, asi jako předtím Ale bylo zajímavé pozorovat, jak dočasné problémy se sluchem mění vnímání reprodukované hudby a zvuku obecně.
""Vzpomínám jak tu kdysi proběhla obrovská vlna nadšení z nějakého dánského Densenu, kterému trvalo půl hodiny, než se zahřál na provozní teplotu a ustálily pracovní proudy tranzistorů. Typická ukázka naleštěného prdu. Když tu technik vysvětloval co je na jeho konstrukci špatně, to bylo prskání...""
Jo to byly časy když se tu NĚCO řešilo . Teď už je to tu defacto jen o hudbě, technické bitvy minimálně
Jo to byly časy když se tu NĚCO řešilo . Teď už je to tu defacto jen o hudbě, technické bitvy minimálně
Přečti si opět můj 1. příspěvek z 25.3.2023.
Chápeš jeho význam?
U mě a u mých kamarádů stream nedosahuje kvalit přehrávání z placky a to ani přesto, že se do streamu nacpe všehno, co by ho mělo vylepšit na maximum.
Chtěl jsem tím dát info všem, co chtějí z CD placek přejít na streaming, aby si to opravdu důkladně vyzkoušeli, než se pro stream rozhodnou. Nic víc.
Tvé příspěvky jsou o tom, že nevěříš na vliv ethernet kabelů u streamingu, protože sis to nastudoval ale praktickou zkušenost nemáš žádnou.
RedBaron
""" Na mnohamiliónových odstínech monitorů se kabely neprojevují, do tiskáren přijde všechno jak má """ tak to se Ti zrovna nepovedlo.
EIZO ColorEdge umí 99% Adobe a Ty to můžeš vidět. Do běžné tiskárny to pošleš všechno, ale tiskárna Ti vytiskne jen část, protože neumí ani celý barevný prostor sRGB. To jen na okraj.
Hřebík
Jedničky a nuly a CD přehrávač. To ano na té placce jsou jedničky a nuly, ale jak víš co s tím udělá ten který přehrávač? Museli bychom měřit ty jedničky a nuly na konci kabelu, ale né poslechem hudby po zpracování CD playeru. Už se s tím začalo blbnout kolem roku 1990, jako tzv. vylepšení oversamplingem, nejprve 8x ( Sony ), pak ostatní a dokonce Kenwood měl 32 násobný. Samozřejmě to vliv na ten zvuk mělo, dle mého negativní a dodnes to dělají kdejací "Joudové" ve FREE programu, kdy si z toho "vykouzlí" dle jejich pocitu Hi-Res. Nejlepší je na to nešahat. V tomto zlatej gramofon.
Navíc jen jedničky a nuly není v případě CD 100% dogma, protože jsou tam ještě tzv. opravné data. Neplést si to s Bufferem, např. v autoplayerech, kdy jste přejeli koleje napříč a ztratilo to data u těch prvních přehrávačů do auta. Pak začali aplikovat větší Buffer, který toho přečetl více "dopředu" a tak data neztratil.
Pamatuji už toho hodně a vše možné jsme testovali. Na CD placku se ze spodu nalepil trojúhelník z alobalové pásky a na různých playerech jsme testovali, kam až to který přečtě, tedy kdy to přestane hrát. Už je to X let, pokud si vzpomínám, tak většina skončila na skladbě, kde byl ten alobalový trojúhelník cca 2 cm široký a tehdy to trprve přestalo hrát.
Má tady někdo z Vás elektro odborníků vysvětlení, proč to nevypadlo hned, když to muselo ztratit ty data. Áno, použilo to data opravné a jestli to pak bylo 100% shodné zvukově s originálem nikdo neví.
Přikláním se k názoru Jiriho na téma propojení různými způsoby CD Transportu. Zkušenost mám podobnou. Taktéž před X lety jsme testovali právě propojení po optice a dig. koaxu. Všude by měli být ty jedničky a nuly stejné. Jestli byly nevím, ale hrálo to každé nepatrně jinak. Jednalo se Fejze DP 65 zapojeného do DACu Fejz v příslušném zesilovači Fejz. Model už nevím. Přepínalo se pouze dálkovým ovládačem toho zesilovače za letu, jednou optika, jednou dig. koax a to během setin vteřiny. Bylo nás tam 5 Hifistů, já jsem eko, další byl právník a zbývající tři byli elektroing. Rozdíly, byť nepatrné jsme slyšeli všichni, ale nikdo nebyl schopen říci, co hraje lépe a hlavně proč to tak je. Podezřívali jsme Jitter, ale kdo ví. Bylo to nepatrné a nemá cenu to řešit.
Kabely, podložky a další bižu vůbec neřeším, nemá to žádný význam, alespoň u mně. Pro klid duše jsem vyměnil kabely za stíněné, naštěstí to se zvukem nic neudělalo a tak jsem spokojený.
Raději poslouchejte hudbu, pokud ještě kvalitní nahrávku seženete.
BTW: včera u kámoše jsem slyšel ty poslední DM v barvě červené LP - ještě ke všemu, vydržel jsem 3 skladby. Neuvěřitelné, jak si se svými zákazníky vytřeli "kukátko". Tak za mně je to na krumpáč mezi lopatky, pokud si toto dovolí prodávat a to CD nejde poslouchat ani 10 vteřil. Takový hnus jsem za celá léta v Hifi nezažil. Holt doba se mění a pro "dráťák" to nějak přišmudlí do ještě většího neposlouchatelna.
""" Na mnohamiliónových odstínech monitorů se kabely neprojevují, do tiskáren přijde všechno jak má """ tak to se Ti zrovna nepovedlo.
EIZO ColorEdge umí 99% Adobe a Ty to můžeš vidět. Do běžné tiskárny to pošleš všechno, ale tiskárna Ti vytiskne jen část, protože neumí ani celý barevný prostor sRGB. To jen na okraj.
Hřebík
Jedničky a nuly a CD přehrávač. To ano na té placce jsou jedničky a nuly, ale jak víš co s tím udělá ten který přehrávač? Museli bychom měřit ty jedničky a nuly na konci kabelu, ale né poslechem hudby po zpracování CD playeru. Už se s tím začalo blbnout kolem roku 1990, jako tzv. vylepšení oversamplingem, nejprve 8x ( Sony ), pak ostatní a dokonce Kenwood měl 32 násobný. Samozřejmě to vliv na ten zvuk mělo, dle mého negativní a dodnes to dělají kdejací "Joudové" ve FREE programu, kdy si z toho "vykouzlí" dle jejich pocitu Hi-Res. Nejlepší je na to nešahat. V tomto zlatej gramofon.
Navíc jen jedničky a nuly není v případě CD 100% dogma, protože jsou tam ještě tzv. opravné data. Neplést si to s Bufferem, např. v autoplayerech, kdy jste přejeli koleje napříč a ztratilo to data u těch prvních přehrávačů do auta. Pak začali aplikovat větší Buffer, který toho přečetl více "dopředu" a tak data neztratil.
Pamatuji už toho hodně a vše možné jsme testovali. Na CD placku se ze spodu nalepil trojúhelník z alobalové pásky a na různých playerech jsme testovali, kam až to který přečtě, tedy kdy to přestane hrát. Už je to X let, pokud si vzpomínám, tak většina skončila na skladbě, kde byl ten alobalový trojúhelník cca 2 cm široký a tehdy to trprve přestalo hrát.
Má tady někdo z Vás elektro odborníků vysvětlení, proč to nevypadlo hned, když to muselo ztratit ty data. Áno, použilo to data opravné a jestli to pak bylo 100% shodné zvukově s originálem nikdo neví.
Přikláním se k názoru Jiriho na téma propojení různými způsoby CD Transportu. Zkušenost mám podobnou. Taktéž před X lety jsme testovali právě propojení po optice a dig. koaxu. Všude by měli být ty jedničky a nuly stejné. Jestli byly nevím, ale hrálo to každé nepatrně jinak. Jednalo se Fejze DP 65 zapojeného do DACu Fejz v příslušném zesilovači Fejz. Model už nevím. Přepínalo se pouze dálkovým ovládačem toho zesilovače za letu, jednou optika, jednou dig. koax a to během setin vteřiny. Bylo nás tam 5 Hifistů, já jsem eko, další byl právník a zbývající tři byli elektroing. Rozdíly, byť nepatrné jsme slyšeli všichni, ale nikdo nebyl schopen říci, co hraje lépe a hlavně proč to tak je. Podezřívali jsme Jitter, ale kdo ví. Bylo to nepatrné a nemá cenu to řešit.
Kabely, podložky a další bižu vůbec neřeším, nemá to žádný význam, alespoň u mně. Pro klid duše jsem vyměnil kabely za stíněné, naštěstí to se zvukem nic neudělalo a tak jsem spokojený.
Raději poslouchejte hudbu, pokud ještě kvalitní nahrávku seženete.
BTW: včera u kámoše jsem slyšel ty poslední DM v barvě červené LP - ještě ke všemu, vydržel jsem 3 skladby. Neuvěřitelné, jak si se svými zákazníky vytřeli "kukátko". Tak za mně je to na krumpáč mezi lopatky, pokud si toto dovolí prodávat a to CD nejde poslouchat ani 10 vteřil. Takový hnus jsem za celá léta v Hifi nezažil. Holt doba se mění a pro "dráťák" to nějak přišmudlí do ještě většího neposlouchatelna.
Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Nemajú a preto ich kupujem.
Nemajú a preto ich kupujem.
Hneď prvý bod je kalibrácia hlasitosti podľa šúchania rúk...
Tu je aj moje porovnanie s profi audiometriou.
Naposledy upravil(a) mrba dne 30 bře 2023 16:08, celkem upraveno 1 x.
Tak sme sa tu pekne zacyklili - na to môžem napísť že majú - predvčerom som si doniesol domov dve CD (+LP) a niekolko ďalších mám vyhliadnutých, len čakám na výplatu. A teraz čo s tým?
Pre niekoho majú, pre niekoho evidentne nie. Bude kvôli tomu vojna? Zlacnie chleba?
Naposledy upravil(a) JV dne 30 bře 2023 16:07, celkem upraveno 1 x.
Pěkný a praxí i logickými argumenty podpořený příspěvek. Vidím to velmi podobně a při změně optiky na koax jsem dokonce slyšel rozdíl velkej. Hodně jsem to sváděl na tehdejší kabeláž, kdy koax jsem měl poměrně slušnej, zatímco optiku úplně základní. Taky přístroj nebyl žádná hitparáda. Zvuk z koaxu byl čistší, otevřenější, ale taky lehce kovovej, nebo jak to říct. Zvuk z optiky byl jakoby milosrdně lehce mázlej. Líbilo se mi vlastně obojí, byť rozdíly úplně jasný.
Jsem už v tom, co může a nemůže ovlivnit zvuk hodně opatrnej, protože tam je takových šedých zón vzniklých ze všemožných vzájemných kombinací, že smysl fakt dává jedině praxe. Když je (a nebo není) u mě rozdíl takovej, že si prostě nejsem jistej, neřeším to.
S těmi DM je to průser. Red vinyl u mě čeká na velikonoční premiéru a i kolega, kterej poslouchá na Transrotoru s Hana UR přenoskou, zesiluje s ASR Emitter Exclusive mi potvrdil, že to odnesl už i vinyl, že je to hlasitější než běžně a přebasovaný. Jenže on je taky fanoušek, tak to jede od rána do večera jako já z vinyl ripu pochybného původu. Jiná možnost není a nejspíš už ani nebude. Digitál je bohužel úplně neprůstřelnej. Je to hrozná škoda, protože ta deska je fakt výborná. No jako fanboy to prostě poslouchat budu i nadále, ostatně je to temná elektronika, tak si můžu aspoň nalhávat, že takhle to chtěli. Nikdo mi nedokáže, že ne
Jsem už v tom, co může a nemůže ovlivnit zvuk hodně opatrnej, protože tam je takových šedých zón vzniklých ze všemožných vzájemných kombinací, že smysl fakt dává jedině praxe. Když je (a nebo není) u mě rozdíl takovej, že si prostě nejsem jistej, neřeším to.
S těmi DM je to průser. Red vinyl u mě čeká na velikonoční premiéru a i kolega, kterej poslouchá na Transrotoru s Hana UR přenoskou, zesiluje s ASR Emitter Exclusive mi potvrdil, že to odnesl už i vinyl, že je to hlasitější než běžně a přebasovaný. Jenže on je taky fanoušek, tak to jede od rána do večera jako já z vinyl ripu pochybného původu. Jiná možnost není a nejspíš už ani nebude. Digitál je bohužel úplně neprůstřelnej. Je to hrozná škoda, protože ta deska je fakt výborná. No jako fanboy to prostě poslouchat budu i nadále, ostatně je to temná elektronika, tak si můžu aspoň nalhávat, že takhle to chtěli. Nikdo mi nedokáže, že ne
Naposledy upravil(a) Herrer dne 30 bře 2023 16:19, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy