Konverze HiRes z wav do flac

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Oscar76
Kontaktovat uživatele:

Konverze HiRes z wav do flac

Příspěvek od Oscar76 »

Zdravím, jaký program používáte ke konverzi HiRes wav do flac? Vydavatelství teď prodávají nová alba nebo i nově zmixované reedice v HiRes podobě, někdy rovnou jako flac, někdy ale přímo jako wav. Nyní jsem právě ve wav jedno takové koupil a chtěl bych jej převést do flac, ale Exact Audio Copy mi jej odmítá konvertovat, přestože v něm mám nejnověší kodek pro flac. On je ten program (ten Exact Audio Copy) tedy určen primárně pro stahování CD, takže s víc než 44/16 prostě asi nepracuje. Děkuji za radu.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Konverze HiRes z wav do flac

Příspěvek od PavelDosko »

Otázkou je proč vůbec tu konverzi chceš dělat... Zvládne to třeba formatfactory

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Konverzi z wav fo flac provádí většina uživatelů z důvodu úspory místa na HDD. Mám do flac převedeny až na výjimky úplně veškeré lossless soubory, i kvůli jednotnosti. Při tom množství, které mám uloženo, jde o několik TB ušetřeného prostoru.
Ke konverzi používám plugin do foobar2000.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony, mám to taky tak z vlastních CD, proč ale komprimovat zakoupené hires wav jsem se ptal...

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Není to sice otázka na mne... Jeden z důvodů může být ten problém, že se nepodaří někomu vyřešit správné čtení tagů z wav souborů.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PavelDosko
Většinu flac souborů mám vlastními silami nagrabovaných z CD v mojí sbírce do wav a převedených do flac. Pak mám hodně nakoupených hi-res souborů, které také převádím do flac, pokud v něm nejsou. Otázka spíš zní, proč je nekomprimovat, když to jde.

winelover
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od winelover »

Ano, jeden z důvodů může být podpora, resp. nepodpora ID3 tagů.
Já na převod už roky používám xrecode. win

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony: viz vyse, mam to taky tak, ale zakoupene HiRes fakt neprevadim (mam 3x NAS Synology s kapacitou 24TB v RAID), DSD snad taky neprevadis do flac, nicmene tazateli jsem hned v prvnim postu doporucil formafactory

zahradnick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zahradnick »

Zrovna u DSD muze byt pro nekoho uspora mista komprimaci dost vyznamna.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PavelDosko:
DSD, DXD a pár dalších, to jsou přesně ty výjimky, které nekonvertuji.
Mám 3x 12TB HDD samostatně. Z jednoho hraji, na dva další dělám zálohy.

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Chtěl bych se prosím vás zeptat na ten bezsratový formát, lze to uchem rozeznat od sacd cedéčka a nebo velmi kvalitně nahraný mp soubor?
Ptám se z důvodu, jestli to má vůbec význam ztrácet čas s tím převodem.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Konverzí jakéhokoliv PCM formátu do FLAC nikdo o nic nepřijde, data hudebního záznamu případně prevedená zpět do WAV, jsou na bajt stejná, z DSD ovšem ano, to umí zatím jen WavPack, vývoj FLAC ustrnul v tomhle již před léty.

vrnued
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrnued »

Dobrý den, dnes jsem se rozhodnul vygooglovat odpověď na otázku, kterou (zatím jen v hlavě) řeším už delší dobu, našel jsem toto fórum a dovolím si toto dva roky staré téma ještě oživit.
Z hlediska potřeb mých 70tiletých uší je 16/44 PCM WAV (potažmo FLAC či APE) zcela postačující. A asi i z hlediska mého vybavení. Dříve jsem investoval do úrovně, kterou jsem slyšel, dnes 30 let starou aparaturu krmím z PC externím USB DAT převodníkem (Behringer). Je to dost dobré na to, abych sháněl původní neremasterované verze nahrávek...
To by snad obecně stačilo a nyní, co řeším. Skutečnost, že dnes některé věci už neseženu jinak než 24/96. Což nechci, z více důvodů (které není zapotřebí zde rozebírat).
Dosud jsem se do konverze nepouštěl, nerad dělám něco čemu ne dokonale rozumím a taky nechci až moc experimentovat. Je přece zapotřebí řešit věci jako dithering.
Konkrétní otázka tedy zni takto: Chápu z diskuse nahoře dobře, že kdybych měl dva zdroje (16/44 a 24/96 vyrobené ze shodného masteru) a vzorek B bych jednoduše prohnal např. příslušným pluginem Foobaru, dostanu ten "standartní" 16/44? Je jasné, že nebude bit-identický, jde mi o to, že nebude nějakým způsobem zdegradovaný, horší než původní vzorek A.
Nebo radši jiný software? (Je ale pravda, že pokud vím, tak Foobar, to co umí, dělá nejméně stejně dobře jako "specializované" programy.)
Děkuju za názor.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

"To by snad obecně stačilo a nyní, co řeším. Skutečnost, že dnes některé věci už neseženu jinak než 24/96. Což nechci, z více důvodů (které není zapotřebí zde rozebírat)."

Tie dôvody sú ale dosť dôležité, lebo najvhodnejšie je ponechať pôvodnú kvalitu 96/24. Pri konverzii k čiastočnej strate kvality príde (otázkou je či k počuteľnej, to je ale individuálne)

Odpovědět