Konverze HiRes z wav do flac

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
LUK

Re: Konverze HiRes z wav do flac

Příspěvek od LUK »

Vzorkovací frekvence a bitový hloubky nejsou sice z pohledu zvukový kvality nijak vysloveně zásadní, ale downsamplováním se vždycky něco nenávratně ztratí (ať už to pro někoho je slyšitelný nebo ne). A když tohle víme, tak proč to dělat? Nevím jaký ty osobně máš důvody proč to chceš downsamplovat, ale v dnešní době není problém přehrávat Hi-Res (24/96, 24/192...) a není jedinej důvod cokoli downsamplovat. Nech to jak to je a přehrávej to tak.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@vrnued: Předpokládám, že důvodem, proč chteš konvertovat na nižší rozlišení je skutečnost, že tvůj stávající set up nepodporuje vyšší rozlišení. S trochou štěstí by však mohl podporovat 48kHz a v takovém případě, když už tedy musíš downsamplovat, pak z 96kHz na 48kHz.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Říká se tomu digitální zprasení a je jedno zda nahoru, či dolu. Hraj to tak, jak to bylo vydáno, protože si tam akorát zaneseš digitální zkreslení a digitální artefakty. Navíc, dnes se, až na malé vyjímky, nahrává digitálně a v podstatně větším rozlišení ( 192kHz/24bit, či 352.8kHz/24bit ) a už tak nahrávka minimálně jedním převodem prošla. U profesionálního zařízení to však není tak kritické.

Je otázkou na jak kvalitní aparatuře to přehráváš a jak to jsi schopen slyšet. Většinou to pak rve za uši a je to nepříjemný a nepřirozený zvuk, zejména na středovýškách. Na levném DACu to bude brutálně špatné.

vrnued
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrnued »

Že obecně si asi většina lidí ponechá Hi-Res, to nezpochybňuju. Nicméně jsem tuto otázku "vytknul před závorku" a nechtěl ji rozebírat. Mé rozhodování je jestli koupit a konvertovat anebo nekoupit, bez třetí varianty.
Dál ale nevím, jestli si dobře rozumíme. "Pri konverzii k čiastočnej strate kvality príde" je myšlené oproti čemu? V porovnání s Hi-Res anebo v porovnání s tím paraelním koupeným 16/44? Oni to přece (v té fikci že mluvíme o výrobcích ze shodného masteru) taky musí nějak konvertovat. Dělají to hardwarově? Mají lepší software?

Když znovu čtu diskusi nahoře, jak to např. dělá Antony (který zřejmě je v podobné situaci jako já)?

LUK

Příspěvek od LUK »

"Oni" to ve studiích dělají na špičkovej studiovej technice (někdy třeba i přes analogovej mezičlánek), ty si to doma downsampluješ pomocí nějakýho prográmku, kterej je s největší pravděpodobností zadarmo, myslíš že výsledek bude stejnej?
A proč jen buď "koupit a konvertovat anebo nekoupit" a žádná další možnost, to přece nedává smysl. Jestli tvoje zvukovka behringer neumí víc jak 16/44.1 nebo 16/48, tak pořiď nějakej DAC, kterej zvládne i Hi-res a nemusíš se omezovat jen na "koupit a konvertovat anebo nekoupit."

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

to vrnued:
Musel jsem si připomenout, co jsem to před těmi dvěma a půl léty vlastně napsal, a jak jsem to myslel.

Platí zásada A, že vše převádím do bezeztrátového komprimovaného formátu FLAC, když je to možné. Tedy, pokud mám výchozí soubor nekomprimovaný (typicky WAV získaný z grabování CD, ripování vinylu nebo koupený v digitální distribuci), převedu jej do komprimovaného, a to jedině kvůli úspoře místa na úložišti. Jiný význam to nemá.
Současně však platí zásada B, že nikdy neprovádím převzorkování souboru. Nikdy, žádným směrem, tzn. ani nahoru ani dolů. Pokud je vstupní WAV soubor např. v provedení 24-bit/192kHz, je i výsledný FLAC 24-bit/192kHz. I když by mi stačilo 24-bit/96kHz, nesahám do vzorkovací frekvence ani bitové hloubky, ponechávám obojí vždy originální. Jedině tak mám jistotu, že jsem zachoval původní zvukovou kvalitu, a to je hlavní. Pokud by komprimace audio souboru vyžadovala nevyhnutelně převzorkování, nebudu ji provádět a ponechám soubor v nekomprimované podobě.

Tolik k mému přístupu.

vrnued
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrnued »

OK, dám si poradit. Díky všem za ochotné a ještě rychlé reakce.
(Pro úplnost, řešení je že to nebudu škrabat. To co ještě nemám a chtěl bych, toho je tak málo, že to vlastně je jen roztaženost. A šlo mi taky o to, že jsem to téma dva roky nosil v hlavě...)

jolefoto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jolefoto »

Pridám aj ja. Na konverziu CD do Flac Používam Exact Audio Copy. Neviem či je najlepší ale funguje dobre.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Toto téma se týká Hi-Res, tak dám svůj dotaz sem.
Nedávno jsem na ulozto našel archiv, který je honosně pojmenován Led Zeppelin - Hi-Res Masters.rar (614 MB). Když se podívám do infa, s překvapením zjišťuji, že je v něm 45 skladeb ve formátu MP3.
Takže mi to nějak neštymuje. Buď jsem idiot já v tom, že o tom nic nevím nebo autor poskytnutého archivu. Ať už kvůli velikosti archivu nebo parametrům obsahu.
Může to někdo vysvětlit?

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

No asi před překomprimováním do MP3 to byly Hi-Res mastery, to je tak vše.

Odpovědět