Hi-Res audio - má smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Hi-Res audio - má smysl?

Příspěvek od FS »

... obávam sa, že naozaj korektne prekonvertovať formát 24/192 alebo 24/96 do 16/44 nie je vôbec až tak jednoduchá úloha ako si laická verejnosť predstavuje
@bacil2: To je sice pravda, ale pro potřebu této diskuse stačí překonvertovat 24/192 alebo 24/96 do 16/48 a to zas takový problém není. A pokud by někdo trval na převod do 44.1/16, pak může vyjít z výchozího formátu, který je násobkem 44.1 :)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta: Ano, pouze u nových vybraných titulů. Pro potřeby testování se jich pár najde.

bacil2: Měl jsem na mysli korektní překonvertování. Každá věc se dá udělat dobře i špatně.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@Antony, FS: a akým spôsobom sa pri tej "vašej korektnej" konverzii realizuje digitálna filtrácia?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Například plugin ve foobar2000 umožňuje různá nastavení. Některá se doporučují jako nejvhodnější, ale každý si může vyzkoušet, co sám preferuje. Kdysi jsem s nimi experimentoval. Žádný slyšitelný rozdíl jsem nezaznamenal, změřit se to samozřejmě dá. Zdá se mi tato problematika zbytečně dramatizovaná. Vzniklé rozdíly jsou zanedbatelné a jsou pod rozlišovacími možnostmi, které by mohly ovlivnit poslechové srovnání Hi-Res vs CD.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@Antony: už nemám ďalšie otázky ... veď "kto si hraje, nezlobí"

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

bacil2: Já mám jednu otázku. Jaký konkrétní způsob digitální filtrace má při konverzi tak slyšitelný důsledek, aby tím bylo znemožněno korektní poslechové porovnávání Hi-Res vs CD?

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... to je dobrá otázka

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

bacil2 píše:
28 črc 2019 21:34
@Antony, FS: a akým spôsobom sa pri tej "vašej korektnej" konverzii realizuje digitálna filtrácia?
@bacil2: To já nevím. Nevím, jakým nejlepším způsobem je aplikován low-pass filtr ani zda je snížení samplovací frekvence provedeno prostým zahozením nežádoucích vzorků anebo nějak jinak.
Jenže o tom, zda to já vím anebo ne tahle diskuse není. Diskuse je o tom, zda mohu downsampling provést v domácích podmínkách s použitím PC a běžně dostupného software stejně kvalitně jako to provede profesionápní studio. Možná naivně předpokládám, že konverzi, kdy se jedná o převod mezi celočíselnými podíly vzorkovacích frekvencí se provádí i v profi studiích softwarově a algoritmy pro low-pass filtry jsou veřejně dostupné.

Předpokládám = houby vím, takže si rád nechám rozšířit obzory.
Prosím, jak tedy provádějí profi studia downsampling z 192/24 na 48/16? A co z toho nelze provést v domácích podmínkách například pomocí SOX. Děkuji.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

FS
Silně pochybuji, že by si v profi studiu někdo lámal hlavu se způsobem konverze. Když slyším, jaký výsledný produkt jsou schopni vrhnout mezi lid, je mi jasný jejich přístup. Že mají k dispozici studio s hardware i software na vyšší úrovni, než my doma, je jen aureola, která má dodat zdání kvality. Výsledek hovoří za vše. Nějak je to nastavený a jede se. Rutina. Ve stínu dynamické komprese, elektronických zvuk prznících filtrů a dalších vylepšovátek, je garbage a šum z nevhodně zvoleného způsobu filtrace zcela zanedbatelný jev.

Námitku nekorektní konverze v domácích podmínkách považuji za čistě akademickou.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ked to niekoho SKUTOCNE zaujima - predsa nie je problem kupit si rovnaku nahravku od 192 az po MP3. A porovnavat a porovnavat.
Za mna, asi podobne ako Anthony - postoj - "a preco nie?" na Qobuze to stoji par euro mesacne naviac, ked sa mi nieco paci, kupim si to v Hi-Res a neriesim dalej. Veci co sa kupit nedaju a potrebujem ich, mam na CD, naripovane na HDD.

Inac, veci co ma nebavia v CD kvalite, ma nebavia ani v Hi-Rez, a naopak.
Ako bolo x krat povedane, zijeme v dobe,ked je potencial na dobry zvuk uplne nekonecny. Akurat na tom malokomu zalezi. A preto sa na nas valia odvsadial mraky sr...k. A to nevyriesi ziadna aparatura.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

A ve světle výše řečeného stále trvá neplatnost tvrzení: "nie je prakticky žiadna šanca aby sa normálny smrtelník dostal k takému zvukovému materiálu, na základe ktorého by sa dal objektívne porovnať vplyv len samotného hi-res formátu na zvuk v porovnaní so štandardom 16/44".
Naopak, k takovému materiálu se lze při troše snahy dostat celkem snadno. A pak porovnávat, co hrdlo ráčí..

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@BVa: Výborný odkaz *thumbs up*

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

BVa už mně předběhl, já jsem ten odkaz tady inzeroval již několikrát.
Samozřejmně, není potřeba se s tím doma prasit na neodpovídajícím HW a tématicky, no samozřejmně porovnávat jen u nových nahrávek, které byly kvalitně digitálně nasnímány.
bacil2
Neřeš otázky a ty soubory si můžeš koupit - bude to bez práce a můžeš začít rovnou porovnávat, pokud tedy na to máš vybavení. Jako sluchátka a igráček nevyhoví.
Např. na stránách: http://www.2l.no/, vybrat v nabídce: Album title ORGANISM, Performer Terje Winge, organ Catalogue #2L-123-SABD, EAN13 7041888521327, ISRC-code NOMPP1601010-110 a tam si může každý zakoupit co potřebuje v klidu testovat. Já už jsem to udělal před časem.

Další možnost a zadarmo je ten odkaz od BVa, tam jsou skladby zadarmo a stačí to jen porovnat, kdo na to má techniku. Není potřeba vůbec teoretizovat. Prosím pište jen ověřený, svoje vlastní zkušenosti a ne teorie a dohady.

Jen jako info: včera jsem zcela náhodou večer poslouchal ty varhany Organism a šáhl v tom dvoj deskovém kompletu pro SACD a poslouchal na hlavní audio věži ve stereu. Nějak mně to úplně nepřesvědčilo a v podvědomí mně tam něco scházelo a věděl jsem, že jsem to slyšel už v lepším provedení. Tak jsem změnil lokál a vzal jsem tu druhou placku BD Pure Audio a šel to přehrát na " průměrnou" věž do obýváku, která slouží jako DK ( SUPRA MD06-EU Mk3, SC LX-88, BDP LX-88, AD F990, KX-9010, DP-7090, KT-7020, DV-646A, TN-570, GE-1100, 700 S2 ( 5.0 ), DB1-D, Silent Wire, Van den Hul ). Zapojení přes HDMI a ve stereu. Ten zvuk naprosto neporovnatelný. Dynamický s jasnými konturami se superbasy, až z toho šel strach. To byl i na horší aparatuře pro mně zvuk TOP EXCELENT. Po přepnutí na mch to pro mně bylo pociťově, jako v nějaké katedrále, až na ten neklid na pozadí ve velmi tichých pasážích ( dnes už měchy šlapající otroci u varhan nejsou a ten vetilátor holt není zcela tichý ). Jen škoda, že to nemůžu porovnat se živou produkcí, nebo s tím originálem DXD 352.8kHz/24bit.

Takže závěr: Originální digitální záznam na plackách, či v souborech Hi-Res jednoznačně smysl má. Je to velký posun k lepšímu. Otázkou je, zda to každému sedne " na ucho ", protože někteří jsou zvyklí na tzv. analogovost, která nemá tak ostré kontury, popř to obsahuje mírné zkreslení.

Ať Vám hudba hraje skvěle.

Odpovědět