Gustard X26 Pro

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gustard X26 Pro

Příspěvek od blesk666 »

Ja myslim ze osozna diskusia pre viacerych. Zaver ze Herrerova preferencia zvuku o nieco horsie merajuceho T+A nie je dana tymto faktom ale opacnym. Teda ze to sposobilo nevhodne nastavenie X26 (co by inak meranie frekvencnej charakteristiky v rezime NOS a prehravania 44/16 ulazalo orezanim nad 8kHz). Podobne preferencie mozu byt sposobene aj inymi mnohymi faktormi:
-zla nahravka ktora je frekvencne orezana ci naopak ma niekde pridane (na vyskach a naopak nepritomne basove frekvencie, komprimovana…)
-akustika v mieste posluchu (vo vysledku vyrazne zvlnenie frekvencnej charakteristiky…)
-iny komponent v zostave ako porovnavany, ktory produkuje posluchacom nevyhovujuce “zafarbenie” vysledneho zvukoveho vysledku
atd

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

blesk666: K těm dvěma posledním bodům... I proto nemám tyhle testy rád. Člověk je na něco zvyklý, nějak si to doma poladí tak, aby to vyhovovalo jeho vkusu a pak přijedeš někam jinam a zjistíš, že to hraje úplně jinak. Ne nutně hůř/líp, ale jinak. Mám pak problém si zvyknout, naladit se na pohodu, které se mi chtě nechtě dostává jenom doma. Asi jsem konzerva :-)

Někdy bych si ale chtěl poslechnout opravdu top sestavu v ošetřeném, kompromisů prostém prostoru. To by člověku asi teprve spadla brada. Zatím mi to žádná poslechovka, ve které jsem se nějakou shodou okolností ocitl, neposkytla. Je ale fakt, že jsem se po tom ani nikdy extra nepídil.
Nadral reprosoustavy

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Na toto je dolezite, pustat si hudbu co dobre poznas ako hra u teba.
Akonahle ti niekto pusti hudbu co doma nemas napocuvanu, tak ta vie ohurit aj horsi aparat ako mas doma. Proste lebo majitel vie co na tom hra dobre. (obecne samozrejme jednoduche nahravky typu napr Sara K, hraju skoro na vsetkom dobre:-)
U mna ked si bol po predavany prevodnik pan z Madarska, tak si pustil dve nahravky co som nepoznal, hrali tak vyborne ze pan zobral nielen prevodnik, ale druhy den mi volal ci nepredam aj bedne a este doteraz si piseme ohladne hifi.
Naopak znamy co si dal postavit bedne z menicov Morel a ma inak velmi solidny aparat doma, tak hned prvu vec co som si unho pustil svoju, tak mi to usi rezalo (prezentne). Co mi pustal on bolo naopak uz dobre (nahravky som nepoznal). Prisiel som vsak k nemu unaveny po praci a aj ked som pocuval asi dve hodiny, netrufol som si robit zavery z toho posluchu.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Herrer píše:
31 kvě 2022 15:39

koudy42: jo, ještě, že to dopadlo takhle. Děsím se toho, že nebýt toho "testu", jak dlouho bych ještě takhle hrál :-)
Jsem na tom stejne, dohledal jsem vlakno tykajici se X16 a dnes jsem NOS vypl :).
Rozhodne zadny kulturni sok, hraje to jinak, jemneji. I predtim jsem mel nejfajnovejsi detaily v nahravkach, mozna je to dane i tim, ze mam dost hudby v hires. Pro chlapce z Ciny maly palec dolu za nejednoznacne pouziti a vagni popis funkce *thumbs down*, jinak velka spokojenost s Schenzen audio!

PS: jsem zvedavy na dalsi srovnavaci test *palec*.

lubos64
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubos64 »

Dovolil bych si upřesnit funkci NOS u DAC Gustard X26.
Pokud svítí, tak je vypnutý přepočet a filtrační inteligence X26. Je to totiž určeno pouze pro kmitočty od 176kHz - což se týká PCM.
Ale především je to určeno pro vysoké DSD posílané z kompu z již vlastní modulací a filtrací - ideálně z dobře nastaveného HQPlayeru.
Pokud do režimu NOS pustíme PCM menší než 176kHz, tak dojde k oříznutí na 8kHz.
NOS je prostě primárně určen pro PCM od 192 kHz výš a vysoké DSD - ideálně 128 a výše s již vyřešenou modulací a filtraci - HQPlayer.
Když už číst manualy, tak pořádně.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Lubos64 fajn doplnenie. Este tu zaznelo od BV ze je to orezane na 8kHz strmo lebo digitalny filter. Co ale mam vedomost o NOS, tak by mal byt prave prosty digitalnej filtracie a mal by pouzivat analogove filtre

lubos64
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubos64 »

Blesk666
V případě, že tam pošlete PCM 176 kHz a méně - třeba CD a bude zapnutý NOS, tak podle zapojení, se mi jeví, že to ořízne přímo ta dvojice 9038.
Filtry by měly být úplně vyřazeny, takže strmý ořez rovnou z čipu je pravděpodobný.
V dohledné době to Herrer otestuje na mé sestavě.
Dám pak vědět jak se to vlastně chová při ořezu.
I když je to mód, který by se provozovat vůbec neměl.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

V datasheete ES9038 je toto:

Sampling Rate Notations
Mode FSR raw sample rate at audio interface fs sample rate for filter specification

Serial (PCM) OSF Bypass Mode Frame Clock Rate FSR / 8

Teda pri fs 44,1hHz ten filter v DACe "nasadí" na 5,5 kHz. Na 8kHz už bude útlm riadny..

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Edi: V datasheete som našiel priebehy filtrov. Ten "najmenej" strmý má na 1,5 násobku medznej frekvencie útlm cez 75 dB. Takže prakticky úplný orez na nad 1,5x 5,5 kHz:

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

tak okrem toho ze to tak je nepouzitelne (pri 44/16), tak to aj tak ani nie je true NOS. Tych 176kHz/8 teda sedi na standardnych 22kHz orez so strmym filtrom. NOS ON pod kvlitu nahravok 176kHz teda nepouzivat.

lubos64
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubos64 »

Blesk666
Domnívám se, že funkce NOS je tam primárně kvůliva DSD128 a výše.
Oni DAC se Sabre docela často to HQPlayerem vyňuňané DSD prostě překlopěj na PCM a přepočítaj dle svého, takže veškerá genialita Jussyho softvare přijde poněkud vniveč. Byť i tak rozdíl slyšet bývá,
Takže velmi často si myslíme, že hrajeme DSD, ale ve skutečnosti posloucháme PCM, byť poněkud ,,vylepšené". Na displeji ovšem samozřejmně dále hrdě svítí DSD.
Funkce NOS by této ,,zlá nepěkná věc'' měla zabránit.
Ovšem jak píšeš na nízké PCM to zvuk zkopne.
Mimochodem , pokud si dobře vybavuji, tohle je vůbec první DAC se Sabre, který NOS umožňuje, byť s určitým omezením.
Dříve tato funkce byla doménou DAC R2R a šla dobastlit s AK 4499.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

recenzent Gustardu X16 naopak doporučuje NOS zapnout

https://soundnews.net/sources/dacs/gust ... ac-review/
"If you want a smoother top end and a warmer sound, then enable its NOS mode"

ale asi záleží co se každému líbí poslouchat :)

ps: kdybyste někdo chtěl udělat poslechový test DACu tak bych přivezl své dva DACy :D

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Gustard X26 je na cestě. Chci se zeptat zasvěcených. Budu hrát ze streameru Lumin. Musím něco nastavovat počítačem, nebo mužů po připojení hned hrát?

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

netreba z pocitaca urcite nic nastavovat. Lumin je defacto jednoucekovy pocitac. Cez jeho graficke rozhranie (ovladaci program) sa daju robit zrejme urcite nastavenia, ale hrat to bude hned ako to pripojis a spustis z Luminu

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Četl jsem na fórech, že se Gustard hodně zahřívá. Někteří, kteří ho používají pouze jako DAC a hrají přes předzesilovač, nebo integrovaný zesilovač, píšou, že tomu tak není a Gustard je pouze vlažný. Máte někdo s tím zkušenost. Budu ho používat pouze jako DAC

Odpovědět