Dirac - poznatky a zkušenosti

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dirac - poznatky a zkušenosti

Příspěvek od dadaft »

Tomáš --- Jo, všiml jsem si, že to nerovná za každou cenu. Větší propady jen zmírní.
Hlavně je fajn vědět (a neříkáš to jenom ty a overgrounder), že ty finální verze Dirac Live už fakt fungují velmi dobře.

Já se k tomu asi zase až tak brzy nedostanu. Moje největší naděje byly, že by se objevil MDC modul od NAD, ale napsali mi, že to nebude. Navíc já hifi na dluh nekupuju a v poslední době jsem koupil zesák, gramec, dac, dvě TV a troje regálovky, takže jsem ve fázi nového odkládání. No a odkládám jen několik málo tisíc měsíčně.... takže teď si užívám jak to hraje a tak dva roky to jiné nebude...
Jedině možná softwarově pro mé PC.
Tudy by mohla být cesta. Musím hodně počíst...
Protože pravda je, že mě to velmi zajímá --- jsem čím dál tím víc přesvědčený, že budoucnost hi-fi je v síťovém přehrávání, Déčkových zesilovačích a digitální korekci poslechového prostoru.

(a NAD M33 je tudíž vizionářský přístroj)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Tomáš píše:
14 zář 2020 17:51
Dirac za každou cenu nevyrovnává kmitočtovou charakteristiku,není to hlavní priorita(podívej se na atkinsonovo měření,to vůbec není rovina)ale i fázi a časovou odezvu.
To je sympatické. Z mé zkušenosti s úpravama akustiky pomocí všelijakých akustických prvků se mi několikrát potvrdilo, že případný zvlnění frekvenční charakteristiky na ucho vadí mnohem míň, než nevyrovnanosti v čase a fázi. Jinými slovy, uchu (alespoň mému) je mnohem míň cizí, když mají nástroje nějakou lehkou tonální nesrovnalost než když plavou po scéně nebo jsou rozmlžené.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

dadaft píše:
15 zář 2020 08:18
...jsem čím dál tím víc přesvědčený, že budoucnost hi-fi je v síťovém přehrávání, Déčkových zesilovačích a digitální korekci poslechového prostoru.
To je dost pravděpodobný vývoj blízké budoucnosti, alespoň pro část hifi producentů.
Nepřestává ale platit, že alfou a omegou špičkového zvuku je špičková akustika. To byl, je a bude nezbytný krok č. 1. Žádná kalibrace či DRC nic nenadělá s dlouhým nebo nerovnoměrným dozvukem místnosti, ani s odrazy a jimi vyvolanou destrukcí zvuku.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

dadaft píše
Jedině možná softwarově pro mé PC.
Asi jo,vždyť ty stejně jenom streamuješ.Kup si na Audiophonics mikrofon Umik za 95 €,stáhni si plug-in Dirac Live Processor for Windows
https://live.dirac.com/download/
tady je vcelku podrobný návod pro PC https://audiophilestyle.com/ca/reviews/ ... ugh-r884/
hodně o tom píšou i na ASR,i Amirm to používa v PC
Jen jsem nikde nenašel,kolik vlastně ta PC licence vlastně stojí,ve stereophile 2019 píšou,že plná stereoverze 389 €
https://www.stereophile.com/content/rec ... rocessors

Ještě přidávám z ASR:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... mac.7044/

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

to Dadaft:
myslel jsem, že jsi ortodoxním stoupencem tzv wide sterea a tomuto účelu máš podřízeno vše. To chceš zkoušet Dirac na tomto druhu konfigurace?

Jinak k Diracu, a pojďmem se bavit o verzi 3, protože ta je aktuální a podle všeho nejvíce ze všech verzí předchozích pokroková. Důrazně se doporučuje přeinstalovat SW v počítači a vyčistit knihovny/registry, protože se stává, že implementace dřívějších projektů v2 není úplně v pořádku. Stejně jako by se měl udělat hard reset příslušného HW. To jen tak na okraj, hodně lidí s tím zápasí a vrací se (celkem nesložitě) k prý osvědčené verzi 2.3.5 - tuším že, nechytejte mě za slovo.
Já naopak vnímám v3 jako opravdu vynikající, Dirac už vypínám jen na sluchátka, moje tři filtry mi bohatě stačí k tomu, abych si užil poslechu jakékoli muziky. Co se týká měření, je to jak píše Tomáš, Dirac tupě nevyrovnává křivku, dělá to "s citem", úpravy imp. odezvě jsou, myslím, mnohem účinnější. Měřil jsem před a po, nejsou tam tak velké rozdíly, jak by člověk očekával, ale jen dokud si člověk nepustí hudbu. Ten rozdíl "s" a "bez" je propastný. Velmi poctivým měřením jsem si zjistil, jak se moje sestava v mojí akustice chová, to bylo asi nejplodnější hifi období, jak se chovají různé filtry Diracu, sub atd. Došel jsem do stavu, že to nyní už vůbec neřeším a jen si užívám muziku. V tom spatřuji kouzlo Diracu, že když se tomu člověk pověnuje, odmění se to parádním výsledkem, kdy si jen přepínám filtry. Je to posluchačsky tak strašně návykové, že už nemůžu poslouchat bez Diracu. Ten zvuk je prostě úplně jinde.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Tomáš, overgrounder:
Díky za sdílení vašich vlastních reálných zkušeností *thumbs up* . Zní to až nebezpečně pozitivně a lákavě. Od časů mých pokusů s computer audio už uběhla dost dlouhá doba na to, aby zahladila rozčarování z nevalného zvuku oproti špičkovému plackostroji, tak mě hlodají myšlenky DIrac možná vyzkoušet...

Kdybyste měli hledat neduhy, je ve zvuku s Diracem navíc něco, co vadí v porovnání se zvukem bez Diracu?

Moje zkušenosti se SW kalibrací končí u Audyssey, který pro mě bylo naprosto nepoužitelný bez ohledu na verzi. Cenou za jakž takž srovnání frekvenční odezvy bylo vždy naprosté rozházení fáze, lokalizace, prostoru. Celkově byl zvuk "po" pro stereo poslech výrazně horší. Věřím, že podle pozitivních ohlasů je Dirac 3 někde úplně jinde. Ale přeci jen, nemá ta "manipulace" se zvukem nějaká ale?

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

To je dobrá otázka. Ono když člověk pracuje s obecně oblíbenou audioneurotickou informací, že stejně časem člověku začne "něco" vadit, to když se zkouší podobné SW úpravy, jakože zvuk je nepřirozený a něco tomu chybí, i já tomu občas podlehnu a Dirac vypnu, přemáhám se a testuji svoji odolnost do doby, než vyhodnotím, že je to jednoznačný přínos a že už není cesty zpět. S vypnutým Diracem to prostě nehraje, toť vše. A to jsem hodně kritický a dost dlouhou dobu jsem předzesiloval z C658 bez Diracu, pouze s nějakou tou korekcí. Byl jsem z toho otrávenej a říkal jsem si, že to asi potřebuje svůj čas. U mě se sešlo, že vydání v3 přišlo v době, kdy jsem si začal hrát s REWem, kdy jsem dodělal akustiku (jak jen bylo na možnosti obýváku možné), kdy jsem zjistil, jak přesně se chová subwoofer a co potřebují bedny z hlediska ideálního umístění. Jak jsem už psal někde výše, všechno to do sebe najednou zapadlo jako puzzle.

Na tvoji otázku neumím odpovědět, "něco" navíc ve zvuku s Diracem v negativním slova smyslu nevnímám. Naopak, hraje to líp i když sedím na gauči, tedy mimo poslechovou (měřenou) pozici. Jediné, čeho se bojím, jsou aktualizace. Mnoha lidem se stalo, že se jim to celé totálně po updatu rozhodilo. Proto vždycky čekám s aktualizací až co kdo napíše.
Co mi vadí, že v počítači nevídím, jak vypadá aktivní slot, tedy zrovna používaná křivka. Sice se to dá obejít screeny a popisky u slotů v NADu, ale často bych raději viděl hned na první dobrou graf. Ale víš jak, já grafy neposlouchám :-)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Pítrs --- Ano, nejde si nevšimnout, že jak zkušení uživatelé, tak známí recenzenti, kteří už slyšeli kde co, svorně tvrdí, že je Dirac jednoznačný přínos bez nedobrých vedlejších účinků starších korekčních systémů.

Tomáš --- To je pravda, navíc jste mě s overgrounderem ještě více navnadili. Kromě mikrofonu a softu to bude chtít i nějaký dobrý nastavitelný mikrofonový stojan. V tom Youtubku recenze M33, co jsem tady dával, má Darko jeden takový, kde si jednoduše nastavuje požadované pozice.
Taky zatím moc nechápu, jestli to jde mít v PC nezávisle a bude to fungovat pro všechny softwarové zdroje signálu (přehrávače Tidal a Spotify, Foobar a Adobe Audition), nebo to bude fungovat např jen v rámci nějakého přehrávače a streamovat budu muset přes něj ..... no, počtu ty tvé odkazy, dík.
Rozhodně do toho půjdu.

overgrounder --- Tak to je trefa do černého. :D
Ano, zajímá mě to v souvislosti s wide-stereem.
Protože ono pro ucho funguje stejně jako normální stereo, i když obě bedny hrají oba kanály, nic se nezhroutí do mono, naopak, v pravolevém smyslu se panorama rozšíří o 50% (z 60° poslechového úhlu na 90°), a když použiješ regulátor balance, tak to reaguje normálně -- otočíš např. doprava, tak se zvuk posune do pravé bedny - i když, opakuji, obě hrají oba kanály.
Ale nevím, jestli to není tím, že máme mozek a dvě uši. Jsem zvědav, jestli to tak "uslyší" i mikrofon a jak to vlastně bude s Diracem znít.
Navíc ty moje wide-stereo bedny neselhávají jako ty od Polku, jenom je hrozně těžké je v místnosti správně umístit -- hrajou do všech směrů a na místnost reagují opravdu mnohem mnohem výrazněji, než klasické stereo. Základní ustavení už je mi jasné, nicméně i v jeho rámci jde o centimetrové posuny a u jedné i druhé sestavy mi trvalo zhruba půl roku, než jsem našel konečné umístění.
Jsou to bedny pro šílence a v praxi nepoužitelné.
Pokud by ale Dirac fungoval i pro wide-stereo, stačilo by bedny postavit do toho základního správného postavení vůči místnosti a zbytek už by doladil Dirac.
A to by byl průlom...
(Anebo se vrátím ke klasickému stereu, ale jedině s Diracem. (???))

No, začínám se těšit na tohle dobrodružství ... :lol:

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

meraci mikrofon staci vziat do ruky a natiahnut pred seba (minimalizuje to pripadne odrazy od stojanu)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Ak by to chcel niekto skusit na PC s Windows, tak by to mohlo fungovat i system-wide s pomocou "Host Element Free to run the Dirac Live Processor together with Voice Meeter Banana":
- https://live.dirac.com/content/uploads/ ... torial.pdf

Inak ceny pre VST pluginy na https://live.dirac.com/pro-audio/ a vraj budu rovnake i po vydani stand-alone verzii "later this fall" (odpoved z FB).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Miero píše:meraci mikrofon staci vziat do ruky a natiahnut pred seba (minimalizuje to pripadne odrazy od stojanu)
To je zase blbost. Tím si do měření zaneseš výraznou nekonzistenci, protože rukou nikdy mikrofon naudržíš ve shodné poloze. Tzn. v podstatě tím vyloučíš věrohodnost posouzení vlivu nějaké akustické úpravy, posunutí repro atd. Navíc tělo je poměrně veliká plocha, od které se zvuk odráží, na rozdíl třeba od vhodně použitého stativu, který je záležitostí od pár stokorun.

Rada "držet měřící mikrofon v ruce" tudíž patří do rubriky "Jakých nejhrubších chyb se vyvarovat".

Obrázek

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Nepisem o vyhodnocovani vplyvu akustickych uprav, ale o merani miestnosti pre kalibraciu DIRACu.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

I tam je konzistence měření alfou a omegou.
I při měření pro kalibraci Dirac je zásadní poloha beden v místnosti, resp. porovnání výsledků měření a kalibrace při změně polohy beden. Kluci o tom píší výše...

K čemu je porovnání třeba dvou křivek, když by každá byla změřená z jiného místa? To by vedlo akorát tak ke zmatku.

Pokud bys s měřením měl jen minimální vlastní reálnou zkušenost, věděl bys to.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

No ale skus premyslat... ak vysledna ekvalizacna krivka zavisi na polohe mikrofonu (co zavisi), tak to nema zmysel optimalizovat presnu polohu mikrofonu na centimeter.

Co ked ta poloha, ktoru si si nahodne vybral je neoptimalna vzhladom k vyslednej optimalizacnej krivke (a schopnostiach programu)?

To uz radsej to skusit zmerat viackrat z roznych poloh, a potom vybrat posluchom tu "najlepsiu".

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Miero píše:
15 zář 2020 14:09
meraci mikrofon staci vziat do ruky a natiahnut pred seba (minimalizuje to pripadne odrazy od stojanu)
Prosím nešiř takovéhle žvásty. Stojan pro mikrofon je naopak nezbytnou součástí výbavy pro měření všeho druhu. U Diracu měříš v základu 9 bodů v nějakém předem stanovém poli (krychle, koule - jak kdo chce). Jak bys toho chtěl dosáhnout pro exaktní měření kdybys to "jen" držel v ruce?

Odpovědět