Digital Room Correction - liecba audioneurozy?
Digital Room Correction - liecba audioneurozy?
Mozno som prehliadol, ale nevidim nikde vlakno venovane hifi 21 storocia, a to konkretne DRC systemom, ktore v poslednej dobe myslim, ze spravili velky krok vpred a su "salonfaehig" uz aj pre serioznych audiofilov.
Ako svoj vklad skusim opisat vlastne skusenosti z
LINN Space Optimisation
Accuphase DG58
TRINNOV Room Optimizer
DEQX Pre-Mate
Anthem ARC
a dojmy z kratkodobeho posluchu Lyngdorf Room Perfect.
Kto mate skusenosti, z niecim inym, rad sa dozviem.
Pre mna osobne DRC bol koniec audioneurozy a otvoril mi uplne nove obzory co sa tyka toho, co je podstatne a co nie.
A co sa da za relativne normalne peniaze zo zostavy vydolovat.
Ako svoj vklad skusim opisat vlastne skusenosti z
LINN Space Optimisation
Accuphase DG58
TRINNOV Room Optimizer
DEQX Pre-Mate
Anthem ARC
a dojmy z kratkodobeho posluchu Lyngdorf Room Perfect.
Kto mate skusenosti, z niecim inym, rad sa dozviem.
Pre mna osobne DRC bol koniec audioneurozy a otvoril mi uplne nove obzory co sa tyka toho, co je podstatne a co nie.
A co sa da za relativne normalne peniaze zo zostavy vydolovat.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Digital Room Correction - liecba audioneurozy?
Stejně jako se tu nijak výrazně neprobírá akustika a možnosti její úpravy.
DRC jsi řešil, nechtělo by se ti trochu rozepsat konkrétní přínosy? Co se pomocí digitální ekvalizace dá či nedá řešit? Měření před a po? Jestli a jakým způsobem jsi kombinoval s akustickými úpravami. S čím ses při nastavování potýkal. Atd.
DRC jsi řešil, nechtělo by se ti trochu rozepsat konkrétní přínosy? Co se pomocí digitální ekvalizace dá či nedá řešit? Měření před a po? Jestli a jakým způsobem jsi kombinoval s akustickými úpravami. S čím ses při nastavování potýkal. Atd.
Ako som sa k DRC dostal - kupil som ako svoj vstup do sveta high-endu, velke plnorozsahove bedne, adekvatnu elektroniku a myslel si, ze to bude kontinualna zvukova nirvana. Ale nebola. Po niekolkych mesiacoch ocarenia velkostou zvuku, priestorom, detailami atd, som si uvedomil, ze vlastne to asi niekde trochu huci a niekde trochu nehra na basoch. Klasicky efekt prechodu z miestnosti 6x9, kde som mal zostavu v starom byte a kde som nemal ziadny akusticky problem do 5.8x4.8 v novom byte.
A kedze ako kazdy spravny hifista, ktory povazuje vsetko okrem Volume na pre-ampe za slabost nehodnu chlapa, som zacal s niekolkomesacnym voodoo/insitna akustika obdobim.
Zavesy, kniznica, koberec, dokonca ta mosadzna miska za 2000 euro HighEndNovum sa u mna asi tyzden testovala, bass trapy z internetu do rohov,cerabaly, biwiring, molitan do basreflexu dnu/von. Zula ano, mramor nie a druhy den asi naopak.
Kablov sa vtedy u mna otocilo asi 15 druhov, strieborne, nordost, analysis plus, synergystic research, hocico.
Najzaujmavejsia cast skusenosti, bol vzdy absolutne realny pocit, ze "teraz sa to po tejto zmene zlepsilo, s tym cerabalom je zrazu vsetko jasne a perfektne". Bohuzial ten pocit vzdy asi po 15 minutach vyprchal a zase som pocul to iste co aj predtym. Nastastie tento hifi biznis je postaveny na moznosti testovania, cize som sa nezruinoval.
Proste som bol uplne nervny a kazde pocuvanie hudby, bolo len hladanie chyb na zvuku. Audioneuroza jak vysita. Manzelka bola vtedy nastastie dlhodobo v zahranici, lebo by ma asi zabila, 5 skladieb dookola, a hento zmenit a hento posunut.
Najhorsi bol pocit, ze to nehra vyvazene v pravo-lavom smere, az som upadol do depresie, ze zacinam hluchnut na jedno ucho.
A kedze ako kazdy spravny hifista, ktory povazuje vsetko okrem Volume na pre-ampe za slabost nehodnu chlapa, som zacal s niekolkomesacnym voodoo/insitna akustika obdobim.
Zavesy, kniznica, koberec, dokonca ta mosadzna miska za 2000 euro HighEndNovum sa u mna asi tyzden testovala, bass trapy z internetu do rohov,cerabaly, biwiring, molitan do basreflexu dnu/von. Zula ano, mramor nie a druhy den asi naopak.
Kablov sa vtedy u mna otocilo asi 15 druhov, strieborne, nordost, analysis plus, synergystic research, hocico.
Najzaujmavejsia cast skusenosti, bol vzdy absolutne realny pocit, ze "teraz sa to po tejto zmene zlepsilo, s tym cerabalom je zrazu vsetko jasne a perfektne". Bohuzial ten pocit vzdy asi po 15 minutach vyprchal a zase som pocul to iste co aj predtym. Nastastie tento hifi biznis je postaveny na moznosti testovania, cize som sa nezruinoval.
Proste som bol uplne nervny a kazde pocuvanie hudby, bolo len hladanie chyb na zvuku. Audioneuroza jak vysita. Manzelka bola vtedy nastastie dlhodobo v zahranici, lebo by ma asi zabila, 5 skladieb dookola, a hento zmenit a hento posunut.
Najhorsi bol pocit, ze to nehra vyvazene v pravo-lavom smere, az som upadol do depresie, ze zacinam hluchnut na jedno ucho.
Tak do tohoto stavu bych zabřednout nechtěl
Tak som zacal samostudium, a dostal som sa k firme DEQX - australska firma, s predajnym zastupenim v nemecku a anglicku a pozical som si na testovanie ich Pre-Mate - preamp/DAC/processor, ktory prisiel fesacky s mikrofonom, CD a 90 minutami technickej podpory zdarma. Cena asi ako 4 cerabaly+mosadzna miska High End+drevena podlozka pod kable, 3200 Libier.
DEQX je technicky specificky, meria sa na 2x, prvy krat sa meria repro, a snazi sa to simulovat anechoicke meranie, cize repro do stredu izby, idealne aj zdvihnut na nejaky stolik, aby bolo okno co najdlhsie, Tym sa nakalibruje repro.
Potom sa repro umiestni naspat na posluchove miesto a meria sa miestnost, klasicky sweepom. Tych 90 minut technickej podpory znamena to, ze to s Vami robi clovek na Skype, pripojeny cez VPN.
Nakalibruje repro, a urobi zakladnu kalibraciu miestnosti a nauci vas zakladne funkcie, lebo ten program je asi tak uzivatelsky vdacny ako REW, cize uplne vobec nie.
Ale vysledok bol uplne fenomenalny, aspon na prve pocutie. Basy uplne ako by tam stalo ine repro, stereo obraz super, na lave ucho som hned zacal pocut.
No a vtedy ale zaroven nastal aj prvy problem, moj streamer mal len analogove vystupy a pridal som do zvuku jednu ADA konverziu a bolo to pocut, asi taky efekt ako ked pocuvate lacnejsi CD player, nez na co ste zvyknuti.
Druhy problem, a to je myslim, ze spolocny znak tychto DRC systemov, je ze ked musi robit extremne upravy o napr 10 dB, tak to je proste pocut ako digitalny artefakt. To som sa dozvedel az potom, ale napriklad konkretne DEQX upravuje aj fazu, cize ked mate problem okolo crossover-frekvencie, tak to trochu moze robit bordel. Dalsie vseobecne obmedzenie je ze DSD signal sa spracovat neda, cize tam prebehne konverzia do PCM niekde po ceste.
Proste to nie je liek na vsetko.
DEQX je technicky specificky, meria sa na 2x, prvy krat sa meria repro, a snazi sa to simulovat anechoicke meranie, cize repro do stredu izby, idealne aj zdvihnut na nejaky stolik, aby bolo okno co najdlhsie, Tym sa nakalibruje repro.
Potom sa repro umiestni naspat na posluchove miesto a meria sa miestnost, klasicky sweepom. Tych 90 minut technickej podpory znamena to, ze to s Vami robi clovek na Skype, pripojeny cez VPN.
Nakalibruje repro, a urobi zakladnu kalibraciu miestnosti a nauci vas zakladne funkcie, lebo ten program je asi tak uzivatelsky vdacny ako REW, cize uplne vobec nie.
Ale vysledok bol uplne fenomenalny, aspon na prve pocutie. Basy uplne ako by tam stalo ine repro, stereo obraz super, na lave ucho som hned zacal pocut.
No a vtedy ale zaroven nastal aj prvy problem, moj streamer mal len analogove vystupy a pridal som do zvuku jednu ADA konverziu a bolo to pocut, asi taky efekt ako ked pocuvate lacnejsi CD player, nez na co ste zvyknuti.
Druhy problem, a to je myslim, ze spolocny znak tychto DRC systemov, je ze ked musi robit extremne upravy o napr 10 dB, tak to je proste pocut ako digitalny artefakt. To som sa dozvedel az potom, ale napriklad konkretne DEQX upravuje aj fazu, cize ked mate problem okolo crossover-frekvencie, tak to trochu moze robit bordel. Dalsie vseobecne obmedzenie je ze DSD signal sa spracovat neda, cize tam prebehne konverzia do PCM niekde po ceste.
Proste to nie je liek na vsetko.
No a potom som to zacal brat vazne, zistil som, ze existuje napr. firma TRINNOV, ktora robi profesionalne DRC procesory, ze napr. Accuphase ma tiez takyto system, McInotsh ze predava nieco podobne atd atd, ze vlastne kazdy poriadny AV procesor ma bud Dirac alebo Audyssey atd atd.
Tak som sa zacal trochu hrat a skusat.
Po tych cca 3 rokoch viem, k tomu povedat velmi vseobecne asi toto ->
DRC ma vynikajuce vysledky najma tak do cca 200-220Hz, zalezi podla miestnosti, pod takzvanou Shroederovou frekvenciu.
instruktazne video
https://www.acousticfields.com/schroeder-frequency/
je velmi pravdepodobne, ze basove pasmo v posluchovej pozicii vyzera nejako takto, toto je normalna miestnost a relativne akusticky normalne fungujuca, cielove SPL je 75Db
Ako je vidiet su to plnorozsahove bedne [uzavrete bez basreflexu] s jednym modom na 21 hz, inac ziadna zasadna zverina a myslim, ze keby to niekto pocul, bez upravy, tak to zadefinuje ako "pevne, suche basy" Nie je tam ziadny siroky hrb, ktory by vyslovene rezonoval cez 1/6 oktavy, je to pravdepodne lepsie ako vacsina basreflexovych bedni , ktore sa snazia dohnat objem/velkost menica basreflexom.
Tak som sa zacal trochu hrat a skusat.
Po tych cca 3 rokoch viem, k tomu povedat velmi vseobecne asi toto ->
DRC ma vynikajuce vysledky najma tak do cca 200-220Hz, zalezi podla miestnosti, pod takzvanou Shroederovou frekvenciu.
instruktazne video
https://www.acousticfields.com/schroeder-frequency/
je velmi pravdepodobne, ze basove pasmo v posluchovej pozicii vyzera nejako takto, toto je normalna miestnost a relativne akusticky normalne fungujuca, cielove SPL je 75Db
Ako je vidiet su to plnorozsahove bedne [uzavrete bez basreflexu] s jednym modom na 21 hz, inac ziadna zasadna zverina a myslim, ze keby to niekto pocul, bez upravy, tak to zadefinuje ako "pevne, suche basy" Nie je tam ziadny siroky hrb, ktory by vyslovene rezonoval cez 1/6 oktavy, je to pravdepodne lepsie ako vacsina basreflexovych bedni , ktore sa snazia dohnat objem/velkost menica basreflexom.
- Přílohy
-
Dobré téma. Jako bych se viděl, , měl jsem doma jeden čas Room Correctin předzesilovač TACT (dnešní Lyngdorf),v té době velmi zajímavý přístroj. Problém byl, že si pořád říkáš, že to může být ještě lepší a pořád zkoušíš další varianty Pak jsem si nechal kompletně udělat poslechovku od profi firmy a je pokoj. Snad Přece jen vývoj jde stále dál a možná bych si pořídil nějakou novou hračku. Všimnul jsem si ,že máš AV procesor od Trinnov audio, Docela by mne zajímal tvůj pohled na ARC od Anthem kontra Trinnov, případně zkušenosti s dalšími systémy. Zdravím Fous
A koukám než jsem sepsal příspěvek už jsi se rozepsal. Jsem jedno ucho.
a vysledok je vidiet zelenym.
Daval som inac cely post na tuto temu vo svojom vlakne - Fidji projekt nova posluchovka
kdo-je-kdo/fidji-projekt-nova-posluchov ... ml#p196108
Tam je vidiet, ako velmi sa da ovplyvnit najma basova cast len drobnymi zmenami v polohe nabytku a najma posluchoveho miesta.
toto je priklad merania 2 posluchovych miest cca 45 cm od seba v predozadnom smere a 15 cm horedole. [cize typicky predklonenie sa v kresle, ked chcem nieco pozorne pocut], alebo napriklad, ked dam novy kabel a pozorne pocuvam vystrety, ci pocujem zmenu.
"BASY SPEVNELI!!!"
"TEN NOVY SIETOVY KABEL S RODIOVOU KONCOVKOU UPLNE NESMIERNE PRIDAL BASY!!!!"
Treba povedat, ze akusticke upravy maju svoje miesto - a treba to kombinovat, ja mam v miestnosti 2 obrovske kresla co funguju ako bass trapy.
Najvacsi problem pre DRC je basova nula, ked sa uplne vyrusia frekvencia, [stava sa to casto pri domacom kine a jednom sube].
Tam ziadny ekvalizer nepomoze uplne, treba sa snazit zmenit aspon trochu akustiku miestnosti. Inac v takomto pripade algoritmus pracuje tak, ze sa snazi zuzit pasmo, ktore je potlacene, tak aby tu dieru nebolo pocut.
Rezonancna energia [vysoky hrb] je problem skor v casovej oblasti a ovplyvnuje negativne skor "rychlost basu", lebo aj ked, sa frekvencna amplituda stiahne, ostane zvuk v miesnosti este chvilku visiet, co je pocut ako rozmazany bas.
Preto som bol vtedy taky spokojny, s tym tvarom basovej krivky, lebo to bolo skoro rovno aj bez DRC.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
ses do toho oprel ... muzes poslat i fotku poslechovky a reseni akustiky ?
No Trinnov vs ARC bude tajomstvo na zaver, ale napis o tom Lyngdorfe, ja som pocul len ten nestastny McIntosh, co bezal na Lyngdorfe
a to bolo skoda. Myslim, ze ten povodny TACT bol lepsi.
@Pavel,
rozj....l som si koleno, tak sa len plazim medzi postelou a posluchovkou a nudim sa jak pes , tak pisem.
Budem dokumentovat stavbu novej posluchovky aj s upravami. Terajsiu nejdem uz nechcem moc ukazovat, mam tam veci, ktore nechcem, aby ludia videli, napr. akty svojej manzelky natlacene na platno , podlozene penou, ktore sluzia ako akusticke prvky.
Vtedy sa mi to zdalo ako dobry napad .....
No a ty akty, to si myslím že by zvedlo už tak dobrou sledovanost
A můžu se zeptat, co je to " ta mosadzna miska za 2000 euro"?
A můžu se zeptat, co je to " ta mosadzna miska za 2000 euro"?
Ta ezoterika okolo toho je neskutocna, a bez srandy, som si to skoro nechal, ale prisli cerabaly a "nesadlo si to spolu"
Technicky je to gong naladeny na A.
PMR MK II
height 40cm | width 36cm | depth 25cm | weight 7kg
Sound gets more open, natural and homogenous. The design connects joy in listening and aesthetics. The MK II is made for the advanced listener.
@Pavel,
akusticke upravy - drevena priemyselna podlaha [take male parketky lepene priamo na poter], koberec v strede miestnosti.
Tazky sandvicovy zaves pred oknom [brokat/nejaka tazka pena/blackout], tie penou podlepene platna.
Repro na sandvici vinyl/kamen/korok na obycajnych hrotoch, ale hlavne, vsetka elektronika je mimo miestnost.
No a tie 2 obrovske latkove kresla, kazde asi 1m3.
akusticke upravy - drevena priemyselna podlaha [take male parketky lepene priamo na poter], koberec v strede miestnosti.
Tazky sandvicovy zaves pred oknom [brokat/nejaka tazka pena/blackout], tie penou podlepene platna.
Repro na sandvici vinyl/kamen/korok na obycajnych hrotoch, ale hlavne, vsetka elektronika je mimo miestnost.
No a tie 2 obrovske latkove kresla, kazde asi 1m3.
K Tactu, už je to cca 10 let , byl to pro mne první kontakt s možností úpravy poslechového prostoru, fungoval jen s Windows US verze, takže jsem pořídil notebook s americkou variantou, přesto některé funkce nefungovali. Výhoda byla ,že jsem si fakt poctivě zmapoval celou místnost co se frekvenčního průběhu týká, další výhodou bylo, že se dalo nastavit vzdálenost reproduktorů od poslechového místa po cm on line,plus měl několik pamětí , takže se dalo uložit asi 6 různých křivek nastavení.
Po přestavbě poslechovky jsem se přesunul k multikanálu a to mi vydrželo do dnes, tak jsem TACT prodal. Teď mám s touhle možností sub Velodyne DD-18 , který má taky možnost nastavení a to v reálném čase.
Po přestavbě poslechovky jsem se přesunul k multikanálu a to mi vydrželo do dnes, tak jsem TACT prodal. Teď mám s touhle možností sub Velodyne DD-18 , který má taky možnost nastavení a to v reálném čase.