DAC s ESS Sabre cipy (ES90xx)

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DAC s ESS Sabre cipy (ES90xx)

Příspěvek od Renown »

Windows nativně podporují pouze USB Audio Class 1, což je sample rate max. 96kHz.
Pro USB Audio Class 2 - Windows vyžadují ovladače.
U asynchronního přenosu audia přes USB je nejrozšířenějším řešením technologie firmy XMOS. Pokud ji výrobce USB DACu používá, tak v tom package co od XMOS koupí je i ovladač, respektive kit kterým si vyrobí vlastní (customizovaný) ovladač. Ten se pak ještě musí certifikovat. Ovladače nesmí být volně ke stažení, to je jedna z podmínek XMOS, protože se nejedná o žádný freeware. Například Project to řeší tak, že ovladač dodává na CD-ROMu. Jiné firmy, myslím například Musical Fidelity nebo Micromega http://www.micromega-hifi.com/en/produc ... ange/mydac to mají ke stažení na svých stránkách, ale musíte nejdříve vložit seriové číslo svého výrobku a až pak to lze stáhnout.

Odar

Příspěvek od Odar »

ivanb_cko píše:uživatel má tlačit na výrobce (obecně) pokud mu nevyhovuje uživatelské rozhraní (případně i technické pokud tomu dostatečně rozumí), z čehož by si měl výrobce brát ponaučení a dále (jako v tomto případě) tlačit na další subjekty, které brání výrobci uspokojit koncového uživatele k vylepšení dle jeho potřeb (v tomto případě výrobci DAC-ů tlačit na Microsoft)
Kludne mozes spisat peticiu voci M$ a niekde ju vyvesit. Osobnej iniciative sa hranice nekladu.

V realnom svete je to ale tak, ze neexistuje OS, ktory by mal v sebe ovladace na vsetky zariadenia, ktore sa automaticky nainstaluju po pripojeni zariadenia do pocitaca. Aby to tak fungovalo, musis poriadne zuzit mnozinu zariadeni a rozhrani, ktore budes podporovat. Je to jedna z moznych ciest.
Ked uz teda chces nieco riesit komplexne, preco sa zaoberat iba spominanymi tromi OS? Co tak Novel? Alebo OS/400? *hura* Ze to nikto bezne doma nepouziva? No a co? Ale ja tam chcem DAC pripojit :mrgreen: Je to podobne nezmyselne, ako je nezmyselne vyberat DAC podla toho, ci je nutne instalovat k nemu soft, alebo nie :roll:

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

ad první část) nechápu souvislost!!?

ad druhá část) nevím jak fungují OS obecně nebo komunikace s periferními zařízeními, ale ptám se tedy: proč se do iOS nemusí instalovat žádné ovladače na žádný DAC, které jsem procházel (díky této diskuzi jsem prošel některé z výrobců DAC) a do Win se musí instalovat???

ad třetí část) osobně si myslím, že pokud se nebudu ptát a zajímat o to proč něco nějak funguje a proč to nefunguje jinak a dle mě lépe, tak se nikam nic neposune! Navíc otázka nastavení priorit výběru je každého věc...takže když se mi nelíbí, že musím instalovat ovladače, tak chci vědět proč? Chci vědět proč to nejde jinak? Chci vědět proč to někde jde a jinde zase ne? Chci vědět zda se v tom hledá nějaká cesta, aby to mohlo jít jak chci já? Já to prostě chci tak, aby to vyhovovalo mě! Nechci jenom ve stádu tupě zírat na to, co mi kdo řekne jak mám nebo nemám...

Je to jenom proces přemýšlení a ne soutěž.

to Renown: díky za malé osvětlení problematiky *thumbs up*

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Pýtať sa je fajn, treba ale adresovať otázky na správne miesto.

Inak povedané, ak mám DAC s USB 2.0 (a to sú dnes všetky moderné DACy) je irelevantné sa pýtať VÝROBCU DAcu, prečo treba ovládač. Treba ho preto, lebo OS Windows to tak VYŽADUJE, pretože v sebe nemá natívnu podporu USB2.0. Odpoveď prečo nemá túto podporu dajú jedine tvorci Windows v Microsofte , ale nie výrobca Dacu, ktorý sa musí tejto skutočnosti len a len prispôsobiť. Renown to napísal dosť obšírne a veľmi správne ako to s ovládačmi napr. pre XMOS je.

Ešte inak povedané, ak mám AKÝKOĽVEK DAC, ktorý má vstup USB 2.0 (teda vlastne všetky moderné DACy) a chcem ho prevádzkovať pod Windowsami, VŽDY musím mať ovládač, inak to chodiť nebude.

A že iné systémy natívne USB 2.0 podporujú je fakt (napr. Linux, iOS) a teda ovládače netreba na takýto DAC. Prečo to oni podporujú natívne a tým pádom ovládač netreba je zasa otázka na vývojárov systémov:-)

Užívateľ si potom má právo vybrať, pod akým OS to bude používať podľa toho, čo mu najviac VYHOVUJE. Každý má právo slobodnej voľby.

Mne osobne napr. Linux nevyhovuje, pretože síce na môj DAC nemusím pod Linuxom inštalovať ovládače (pod Win samozrejme áno), ale nedokážem rozchodiť pod Alsou SOX, ktorý by mi AUTOMATICKY resamploval jednotlivé vstupné frekvencie na zadané výstupné Fs podľa mnou zadaných parametrov pre resampling (passband, phase, aliasing), čo považujem za kľúčové pre dobrý zvuk. Taký dustin zo Slovanetu to dokáže, ale ja nie, pretože s Linuxom robiť neviem a teda používam Windows. Vybral som si, čo mi vyhovuje najviac aj za cenu, že som strávil dve minúty inštalovaním ovládača pre DAC.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Naivně jsem si myslel, že vlákno je o ESS DAC, ne o usb. Proč na to nezaložíte vlákno??
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ano, Pavle máte pravdu asi bychom se s USB Audio měli odstěhovat do jiného vlákna.
To Slimak : pozor na rozdíl mezi USB2.0 a USB Audio Class 2, to není totéž, ty věci spolu sice souvisí, ale jenom okrajově

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Renown - áno, samozrejme máš pravdu.

Inak admin to kľudne môže dať do zvlášť vlákna, tam si môžeme pokecať.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Situaci kolem ES90xx nesleduju, ale v případě DACu s tímto čipem a podporou DSD/DXD bych mezi potenciální kandidáty zařadil i tyto: http://audio-gd.com/Products-EN.htm

bogi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bogi »

patrik píše:
Super, díky moc za odkaz!

...vyšlo jim to přesně tak, jak jsme předpokládal, takže za mne pohoda :)
"Všetci sme sa nakoniec zhodli na tom, že všetky tri prevodníky patria do tej istej triedy a že posluchové rozdiely medzi nimi nie sú veľké, môžu byť aj nepočuteľné, ako pre koho"

(jen snad jeste doplnim, ze za Oppo HA-1 chteji 43 tisic, kdezto Gustard ES9018 DAC x10 stoji 4x mene - 500 dolarů)
S DAC-X10 som naozaj spokojny. Mal som moznost ho este dodatocne (po navsteve z toho clanku) trocha detailnejsie porovnavat s Yulong DA8. Yulong ma lepsie riesene USB (Amanero, USB receiver nepouziva +5V z USB kabla). Ma oproti Gustardu trocha vyraznejsi, malicko svetlejsi zvuk s onieco vacsou nachylnostou na ostrost. Aby ste to s interpretaciou mojich riadkov neprehanali, radsej upozornim, ze sa tu vyjadrujem len ku velmi malym nuansam. Niekto iny by to nemusel postrehnut.

Gustard je vyladeny velmi relaxovane a vyvazene, ale pocitacovych +5V v USB kabli jeho zvuk trosicka rozmazava. Pouzivam doma robeny USB kablik typu Y a ked namiesto napajania z PC pozijem externe, urcity drobny rozdiel v prospech DA8 sa vyrovna. Pribudne troska sytosti vo farbach nastrojov a trocha sa zvysi detail, proste typicke priznaky urciteho precistenia zvuku. Na DAC-X10 sa mi paci, ze aj mikrodynamiku zvukov nastrojov (udery, brnknutia, klopnutia ...) vyjadri velmi citatelne, DA8 sa mi v tomto javi byt trocha "tvrdsi". DAC-X10 nie je vobec nachylny na ostrost vo zvuku. DA8 je taky trosicka vyraznejsi. DA8 je v recenziach chvaleny pre "analogovy" zvuk, ale tvorca DAC-X10 to dotiahol v tomto aspekte este o kusocek dalej. Podla mna su tie drobnucke rozdiely (okrem rozdielnej USB implementacie) dane analogovym stupnom za prevodnikom, DAC-X10 tu pouziva cisto diskretne riesenie.

Celkovo - rozdiel maly, trieda rovnaka. DA8 troska lepsia USB implementacia, DAC-X10 troska lepsi analogovy stupen. Displej a ovladanie DAC-X10 je take z lacnejsich, ale plne funkcne. DA8 obsahuje aj predzosik a sluchatkovy zosik, ale tato jeho cast nedosahuje uroven prevodnika. DAC-X10 podporuje digilalnu regulaciu hlasitosti. Moj DAC-X10 som kupil z ebay.co.uk, odosielane z UK, ziadne doplatky. Pred tyzdnom som pozeral, da sa zaobstarat do 450 EUR.

Odpovědět