AptX versus streamer
AptX versus streamer
Ahoj,
Dříve než položím dotaz, tak písnu svůj background. S hifi jsem začal kolem roku 2000, pár let už tato záliba spí a mne ujel vlak. Teď vše doháním a zjištuji Roon, Tidal a sny se plní. Vždy jsem chtěl mít hudbu via tablet, prostě nic neřešit a jen vybírat z "nekonečna" a pouštět.
Teď si to plním. Nové bedny, zesilovač a řeším streamer. U nového zesilovače je také bluetooth AptX, tak jsem tam něco ze srandy pustil ze Spotify - ok, jako background uspokojivé (mám základ Spotify). Teď čekám na black friday u Tidalu, že bych si vzal ten jejich hifi účet za 300,- snad budou mít akci jako minulý rok. A tak přemýšlím - má vůbec streamer smysl, když AptX by teoreticky svoji šíři pásma měla "kvalitativně" mé požadavky (CD kvalita) pokrýt?
Streamer by mi navíc přinesl možnost místo optiky propojit TV s HDMI ARC, ale tady si vůbec nejsem jistý nějakým slyšitelným přínosem. Možná by měl streamer (podle modelu) lepší převodník než zesilovač.
Streamer je cenou cca 13 000+ (Bluesound NODE gen 3).
Děkuji.
Dříve než položím dotaz, tak písnu svůj background. S hifi jsem začal kolem roku 2000, pár let už tato záliba spí a mne ujel vlak. Teď vše doháním a zjištuji Roon, Tidal a sny se plní. Vždy jsem chtěl mít hudbu via tablet, prostě nic neřešit a jen vybírat z "nekonečna" a pouštět.
Teď si to plním. Nové bedny, zesilovač a řeším streamer. U nového zesilovače je také bluetooth AptX, tak jsem tam něco ze srandy pustil ze Spotify - ok, jako background uspokojivé (mám základ Spotify). Teď čekám na black friday u Tidalu, že bych si vzal ten jejich hifi účet za 300,- snad budou mít akci jako minulý rok. A tak přemýšlím - má vůbec streamer smysl, když AptX by teoreticky svoji šíři pásma měla "kvalitativně" mé požadavky (CD kvalita) pokrýt?
Streamer by mi navíc přinesl možnost místo optiky propojit TV s HDMI ARC, ale tady si vůbec nejsem jistý nějakým slyšitelným přínosem. Možná by měl streamer (podle modelu) lepší převodník než zesilovač.
Streamer je cenou cca 13 000+ (Bluesound NODE gen 3).
Děkuji.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: AptX versus streamer
vzdy zalezi na tom co od toho daneho reseni ocekavas
Jestli ocekavas konzistentni lossless CD kvalitu, tak bluetooth ne. Ani ten AptX lossless na to nemusi stacit - je to adaptivni, takze pri horsim signalu (coz je u BT dost casto), to snizuje kvalitu aby nedochazelo k vypadkum. Jestli bys ale slysel rozdil, to zjistis jenom ty sam.
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Ten Bluesound Node není špatný streamer.
Má velmi slušné prostředí, dobře se ovládá a konektivita také slušná, ale teď jsem ho nedávno zprovozňoval u kamaráda a ten implementovaný DAC není nic moc. Pro začátek ti to bude stačit, ale časem bych určitě zvážil použít ho jen jako transport a přidal k němu lepší DAC.
Má velmi slušné prostředí, dobře se ovládá a konektivita také slušná, ale teď jsem ho nedávno zprovozňoval u kamaráda a ten implementovaný DAC není nic moc. Pro začátek ti to bude stačit, ale časem bych určitě zvážil použít ho jen jako transport a přidal k němu lepší DAC.
Je otazka jakej je prevodnik v zesilovaci (RA-1572 mkII) jestli neni lepsi to tahnout analogove a prevest tam.
U toho BT je fakt, ze mohou byt ztraty a eternetovsky kabel je kabel, to je na beton. Otazka je jestli to stoji tech 13 000+. Urcite si to na konci mesice vyzkousim a pak porovnam.
U toho BT je fakt, ze mohou byt ztraty a eternetovsky kabel je kabel, to je na beton. Otazka je jestli to stoji tech 13 000+. Urcite si to na konci mesice vyzkousim a pak porovnam.
LKO: Pochopil jsem správně, že plánuješ hrát primárně přes Tidal? A nepodporuje tvůj streamer Bluesound NODE gen. 3 náhodou i Tidal Connect? Pak je k Tidalu zbytečné zvažovat AptX (HD nebo non-HD), když můžeš využívat Tidal Connect. Tidal Connect ti ze streameru doručí do DACu to, co stáhne přímo z Tidalu, tj. proud dat z Tidalu půjde z netu rovnou do streameru bez oklik přes telefon či tablet (příp. jejich APTx). Telefon či tablet bude jen praktický ovladač, kterým si v tidalovské aplikaci v telefonu či tabletu navolíš, co má streamer přehrávat, a streamer si to bude tahat přímo.
Naposledy upravil(a) hřebík dne 21 lis 2022 20:17, celkem upraveno 2 x.
Netusim, dostuduji.
Díval jsem se a měl by to umět. Pak je tedy jediná podmínka: Streamer a telefon (příp. tablet či jiné zařízení, ze kterého Tidal přehráváš) musejí být připojené ke stejné (wi-fi) síti, ale tak to doma obvykle každý má.
Pokud máš obě zařízení ve stejné síti, pak je to jednoduché: V telefonu (či jiném zařízení) si otevřeš tidalovskou aplikaci, pustíš si něco a jako výstup zvolíš Tidal Connect... Přehrávání tak ovládáš v telefonu, ale streamer si přehrávaný obsah stahuje přímo z netu, a to ve stejné kvalitě, jakou máš nastavenou ve spuštěné tidalovské aplikaci v telefonu.
Nemusíš tak vůbec řešit AptX a jeho případné nedostatky.
Pokud máš obě zařízení ve stejné síti, pak je to jednoduché: V telefonu (či jiném zařízení) si otevřeš tidalovskou aplikaci, pustíš si něco a jako výstup zvolíš Tidal Connect... Přehrávání tak ovládáš v telefonu, ale streamer si přehrávaný obsah stahuje přímo z netu, a to ve stejné kvalitě, jakou máš nastavenou ve spuštěné tidalovské aplikaci v telefonu.
Nemusíš tak vůbec řešit AptX a jeho případné nedostatky.
Jeste mam dotaz, kdyz si objednam tidal nejvyssi verzi, da se pak mezi verzemi prepinat? ve smyslu tohle uvidim kdyz mam tarif xy, tohle kdyz mam xx atp. Diky.
Za me AptX nepouzitelne na "seriozni" poslech, dobre max. jako rychle audio zrcadleni zarizeni do sestavy pro zdroje, ktere nejsem schopny poustet primo ze streameru/NAS/SACD atp.
Ohledne Tidal se mi hlasi uz 2-3 lide do Tidal Family Master kvality, cili to mate kazdy max. za 150Kc/os a brzy se urcite doplnite do plne "rodiny", cili to bude delat 75Kc/os, to jen pro info.
Ohledne Tidal se mi hlasi uz 2-3 lide do Tidal Family Master kvality, cili to mate kazdy max. za 150Kc/os a brzy se urcite doplnite do plne "rodiny", cili to bude delat 75Kc/os, to jen pro info.
AptX mi docela vypadaval, nevim proc, nepatral jsem. Mam uz BS node 3, zatim fajn.