4K Ultra HD Blu-Ray přehrávač

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
macher
Kontaktovat uživatele:

Re: 4K Ultra HD Blu-Ray přehrávač

Příspěvek od macher »

Negative ma vyssi rozliseni nez 4K (muze byt 6K, dle typu filmu - 35mm atd). Tudiz MiB 1 je v native 4K...

Oldear, ve vetsine pripadu scan 4k filmu = vyssi kvalita nez 4k digi nahravka. Uz jenom z principu snimace (cipu) vs “chemie”.

Nicmene pointa byla jestli je to native 4k nebo upsample a v tom je snad jasno.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No tak to může být zajímavá diskuse. Jen pro info: já jsem fotograf a videem se živím. Kvalita scanu je daná kvalitou scaneru a dále na výsledek má velký vliv použití těch digitálních úprav. Nic není bez následku a bezestrát. Podle této logiky, když někdo nascenuje " Frigo na mašině " ve 4K, tak bude mít nativní 4K?
A jaké myslíš, že má tedy rozlišení ten film. U super kvalitního kinofilmu na fotografie je teorie, že je to "rozlišení" někde kolem 17 Mpx. Když z takového kvalitního např. archivního kinofilmu nascenuješ snímky, tak nikdy nemají stejnou kvalitu, jako když se to přímo vyfotografuje aparátem, který má rozlišení oněch 17 Mpx. Dál nemá cenu teoretizovat.

"""Oldear, ve vetsine pripadu scan 4k filmu = vyssi kvalita nez 4k digi nahravka. Uz jenom z principu snimace (cipu) vs “chemie” ""

Ano, to by platilo pokud na obrovské plátno budeš promítat z toho kinofilmu a na stejné obrovské plátno z toho nativního 4K, ale nikoliv digitální předělávku scanerem a dig. úpravami z toho filmu.

Na BD označeném Ultra, tedy 4K, to bude vždy 4K, to je norma, ale záleží z jakého zdroje - buď nativní 4K kamerou, nebo scanem z filmu. No nic, hlavně že to hraje a uživatel je spokojený.

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Ok, pokud se chceme bavit technicky, tak ultra hd!= 4K. Dale 4K je cca 9mpix.

By me zajimalo, jak si prisel k zaveru “U super kvalitního kinofilmu na fotografie je teorie, že je to "rozlišení" někde kolem 17 Mpx. Když z takového kvalitního např. archivního kinofilmu nascenuješ snímky, tak nikdy nemají stejnou kvalitu, jako když se to přímo vyfotografuje aparátem, který má rozlišení oněch 17 Mpx.”? Samozrejme za uvahy, ze scanner neni nejaka “hracka”. Mam prave vyzkouseno, ze scan byva casto lepsi nez primo digi zaznam. A nejsem fotograf a s videem nepracuji. Jenom mam nejake zkusenosti s vyvojem profi 4 a 8K kamer pro filmovy prumysl. Proc si myslis, ze spousta novych filmu je delana “po staru” a scanovana, kdyz ve vysledku je digi rychlejsi a levnejsi?

A k poslednimu “Na BD označeném Ultra, tedy 4K, to bude vždy 4K, to je norma, ...”. Rozliseni sice bude, ale upsample z 2K nepovazuji za ultra hd. A to jsem myslel, ze resis.

Fiha, to muze byt dobra diskuze k pivu:-) Jenom skoda tech zavrenych hospod... :-(

Bandolier
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bandolier »

Bandolier píše: Chci se vydat cestou pořizování blu-ray disků v tomto formátu (4K ultra HD) a proto pátrám po nějakém kvalitním playeru. Je tu někdo, kdo má podobného koníčka a již toto vyřešil? Poprosil bych o poznatky z vlastní zkušenosti
...a odpověď:
Oldear píše: ...Mně např. 4K nezajímá...
A o tom je toto fórum *headbang*
PS: Asi jsem "problém" vyřešil pomocí SZ a ochoty lidí i něco klidně zapůjčit.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Sorry za OT.
macher
Jistě v této diskusi je 2K zcela mimo, to je jasné.

17Mpx není z mé hlavy, ale od úplně jiných kapacit a řešilo se to v době na přelomu milenia, kdy jsme z analogu ( Nikon F-5 ) přecházeli na digi ( Nikon D1 - pouze 2,6 Mpx a na cropu 1,5 ) a měli jsme obavy, zda to bude stačit. Stačilo na něco a souběžně se používat analog. Po té přišly další D2X, D3 atd. a teď Pentax 645Z a rozlišení se stalo plně dostačující.
4K je cca 8,5 Mpx, ale o to nejde. Nechti tady edukaci a dám odkaz, ale to skenování má jistá úskalí. Ani 4K to nepobere z kinematografického materiálu vše, muselo by být 6, lépe 8K. Dále to vyžaduje spoustu digitálních úprav a ty nejsou bez následků, o kvalitě skeneru není třeba hovořit - prostě ten na trhu v danou chvíli nejlepší, velký problém je se snímkovou frekvencí a v neposlední řadě s formátem samotným. Z kino materiálu ( není 16 : 9 ) jsou dvě možnosti, buďto výřez a nebo variabilní komprimace. Asi už jsi viděl např. starý western, kdy při statickém stavu kamery jede jezdec z jedné strany a je hubeňour a jeho kůň má tvar tlamy psa boxera, přes prostředek záběru je to v normálu a na druhé straně záběru zase zhubne a kůň zboxerovatí. Nativně je to pouze pohledem toho skaneru 4K, ale celkový výsledek UBD nemůže být nativní.
Je potřeba spousta korekcí a proto z toho důvodu je nativní 4K správně jen celý proces ve 4K a v 16 : 9, ale i tam se realizují nějaké korekce, ale je to kompatibilní s plnou informací od počátku a nemusí se nic přepočítávat.

Dál tu nemá cenu to řešit, každý jak sám chce. Howgh.

https://fites.cz/2017/01/08/mytus-4k/

Bandolier - tak sorry, ikdyž jsi to vytrhl z kontextu.

BTW: vůbec to není o tom, že samotný kinematografický materiál by byl nedostačující, analogie s nahoře uvedenými 17 Mpx na foto je, že až 8K bude zcela pobírat ten analogový film, ale to by bylo postřehnutelné jen na velkém plátně v kině oproti tomu 4K, avšak pro potřeby DK na "malé" úhlopříčce TV, či plátna, nebo dokonce tabletu, je to úplně jedno. Tady je skutečné 4K super.

Bandolier
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bandolier »

Nemyslím si, že bych něco vytrhával z kontextu. Přečti si můj první příspěvek z 26.11.2020 13:58, kterým jsem toto vlákno založil a potom vše to, co jsi "k tomu" napsal ty. V žádném případě ti neberu tvé názory, ale mám takový pocit, že k mé "prosbě" jsi nenapsal ani jednu větu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Neber to ve zlém, ale když někdo napíše, že UHD poslouchá se zvukem ve stereu a staženice, tak ses zařadil sám. Tys nikdy neslyšel něco v např. DTS-HD Master a pod? Ke kvalitnímu filmu patří prostorový zvuk, ve stereu už by to většina nesledovala, ale zase chápu, že Ty filmy prozatím nakupuješ on line, asi z Ruska a von ten kvalitní zvuk hodně zabírá. Je to však Tvoje věc, ale také poloviční zážitek z toho filmu. Přes víkend jsem sledoval BD Tenet ( jen 2K ), ale orig. zvuk DTS-HD Master a čs. titulky - super bomba doporučuji, ale připravit mozkové závity.

Tobě by určitě stačil: 4K UHD přehrávač Blu-ray UBP-X800M2 s technologií HDR, ale je to bez dekodéru a netuším, zda provozuješ nějaký receiver a nebo to umí dekódovat ta Tvoje TV. To je pak těžké.

Tak dobře vyber.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Co když si chci užít co nejkvalitnější obraz na kvalitním zobrazovači, ale nemám doma prostory na DK? Při kvalitně pořešeném stereu si ten film nemohu užít? Zmiňovaný Tenet mám tento exemplář https://www.blu-shop.cz/4k-ultra-hd-blu ... d-blu-ray/, napoprvé to bylo na sluchátka, podruhé to bude tak, jak to podle tebe většina už nesleduje - na aparátku stereo. A film samotný? Docela síla, až podruhé to asi pořádně vstřebám ;)
Ale to je dost *offtopic* , to sem moc nepatří. Sorry.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Oldear píše:
04 led 2021 13:06
Neber to ve zlém, ale když někdo napíše, že UHD poslouchá se zvukem ve stereu a staženice, tak ses zařadil sám. Tys nikdy neslyšel něco v např. DTS-HD Master a pod? Ke kvalitnímu filmu patří prostorový zvuk, ve stereu už by to většina nesledovala, ale zase chápu, že Ty filmy prozatím nakupuješ on line, asi z Ruska a von ten kvalitní zvuk hodně zabírá.
Taky to neber ve zlém, jen si dovolím informovat, že se všechno posunulo. Ani pirátství není co bývalo. S nástupem Netflixu se tento nedobrý fenomén vyřešil sám. Chcípl na úbytě, ale...tak jako u audiofilů (fanoušci SACD atd.) zůstali i zde fajnšmekři, kterým kvalita Netflixu nestačí. Je tu formát BD Remux, který filmy zachovává ve stejné kvalitě. Zvukové i obrazové stránce. Navíc kvalitní zvuk místo příliš nezabírá, tos netrefil.
Další věc- Spousta lidí se tu na filmy kouká ve stereu, myslím že asi i většina. Svého času mne tu mnoho lidí přesvědčovalo, že DK není třeba.

to bandolier:
všechny dotazy na tvé otázky jsme tu myslím celkem vyčerpávajícím způsobem zodpověděli, tak myslím, že OK ne?

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

macher píše:
03 led 2021 21:30
Jinak kdyz uz do toho motame kombinaci MMC, tak zrovna cekam na novinku Zidoo UHD 3000. Nekdy tento mesic to doruci DPD, tak pak napisu zkusenosti.
Měl jsi i jiné favority než to Zidoo? V této kategorii se nepohybuji.. Je to offtopic...přesun jinam?

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Resilo se Zidoo UHD 3000 vs Zappiti Pro 4K HDR a nakonec XLR out prevazil v prospech Zidoo.

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Pioneer UDP LX800 ma byt dle Pionneru dostupny od brezna 2021 - https://www.pioneeraudio.com.au/collect ... ay-players

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

macher

Ano, to už tam visí dávno, ale po konzultaci bylo zjištěno, že termín je jen orientační a fakticky nikdo přesně neví. Dokonce byly i tvrzení, že už letos v lednu. Např. na Australské diskusi je to probíráno tak, že tento termín bude posunut a pak např. prohlášeno, že výroba byla ukončena. Zatím je v tom spousta neznáných. Hlavně viděl jsi vedle toho playeru tu cenu? Myslím, že je o cca 50% vyšší než bývala při minulém prodeji ještě v roce 2020 a asi než jsi kupoval Ty.

Jen pro info a nevím, zda to spolu souvisí. Můj kámoš - provozovatel Elektra, má velké problémy nakoupit elektrozboží, zejména "bílou" techniku, prakticky na trhu nic není a je to nesehnaltelné. Není jasné jak se na tom podílí šílenosti kolem kovidu a nebo na to má zásadní vliv platnost směrnice EK, který začíná platit právě od 1.1.2021.

Např. tady: https://tech.instory.cz/833-vyrobci-ele ... kapsu.html

Teprve čas ukáže.

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Cenu jsem videl, nicmene je to AUD, tzn cca 72 tisic MOC vs 63 tisic MOC v CR. Coz ve vysledku muze byt +/- stejna cena.

To info o lednu jsem taky zaregistroval a pochazi z UK, nicmene tomu neverim (vzhledem k situaci Onkyo). Brezen/duben mi prijde vic realne.

Uvidime jak to dopadne :-) A snad bude, protoze bych rad jeste jeden kus :-)

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

JJ před rokem jsem prodával svůj fungl nový za 45. Tak tedy nezbývá jen ten Panasonic. Ten Pioneer se mi v přechodu na další vrstvu u 4K disků sekal jakože nadobro. Musel jsem ho vypnout a zase zapnout. Na fórech psali, že prý to vyřeší aktualizace, nevím, už jsem ho pak prodal.

Odpovědět