VDS - vacuum disc stabilizer

Prostor pro milovníky poslechu LP
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

VDS - vacuum disc stabilizer

Příspěvek od Renown »

Vždycky mne zajímalo jak je uděláno podtlakové přisátí desky k talíři. Viděl jsem sice nějaké nákresy na netu, ale moc mi to z nich nebylo jasné a když jsem na e-bay zahlédl gramofon Luxman PD-375 VDS který to má, tak jsem se rozhodl, že jej musím mít. Není v optimálním optickém stavu a během dopravy ještě došel další úhony, ale to opravím a bude vše ok. Velmi netrpělivě jsem sundal talíř abych se konečně dozvěděl jak to funguje. Pohled dovnitř byl tedy docela zajímavý, ale stejně jsem to nepochopil. Až přišel můj kolega, který je velmi schopný strojař a tomu to bylo jasné ihned.
Takže to funguje tak, že po obvodu talíře a zhruba tam kde končí záznam je gumové těsnění. V talíři jsou dva otvory, kterými se odsaje vzduch mezi deskou a talířem. Talíř má speciální konstrukci a uvnitř je pohyblivá membrána o průměru cca 25 cm. Gramofon obsahuje takový mechanismus, který zastaví talíř a potáhne tu membránu dolů. Tím přisaje desku k talíři a membránu zaaretuje v té poloze. Takže pak můžete třeba talíř sundat z gramofonu a deska je na něm stále přisátá. Když gramofon přehraje desku a rameno dojede na vyjížděcí drážku, tak tem mechanismus zase membránu povolí, tlaky se vyrovnají a deska se uvolní. Velmi jednoduché.

Na thevintageknob je tento gramofon popsán a píšou o něm, že je to mid-to-high end a že komerčně to byl poměrně propadák díky té neobvyklé koncepci. Je to automat s VDS a údajně lidé, kteří kupují automaty, tak nemají zájem o VDS. A lidé, kteří by měli zájem o gramofon s VDS, zase nechtějí, aby to byl automat *taktone*

Ta Shure V15III co je na něm namontovaná není zase tak tragická. Vypadá sice hrozně, ale hraje celkem dobře. Čekal jsem tragédii, ale je to tak na úrovni Ortofon OM10 (možná ještě trochu výše) nebo Sumiko Pearl

Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: VDS - vacuum disc stabilizer

Příspěvek od Peer »

Bylo by prima nějaké fotky sem hodit... *thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Jak vypadá gramofon to již vím. Mě zajímaly nějaké detaily...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

CARTRIDGE: SHURE V15 IV - M75B (with conic diamond N75Gt2) - M85G

The V15 III is too bright, the V15 V is too cold. The V15 IV is well-balanced with a clear midrange. Please do not use the brush! There is not any MC as musical as the V15 IV (with conic diamond type G).

Massimo Ambrosini

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

dadaft píše:CARTRIDGE: SHURE V15 IV - M75B (with conic diamond N75Gt2) - M85G

The V15 III is too bright, the V15 V is too cold. The V15 IV is well-balanced with a clear midrange. Please do not use the brush! There is not any MC as musical as the V15 IV (with conic diamond type G).
Dovolil jsem připomenou Tvou poptávku po Šůrce Renownovi.
Má velmi dobrý zvuk. Bude to milé překvapení...

K Luxmanovi bych podotknul, že je přenádherný.
Vývěva odčerpá vzduch pod LP a dodá pevný bas jako fras.
Micro Seiki je geniání. Vizionáři analogového věku.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to podtlakové přicucnutí je při zapnutí nějako slyšet?
:lol: no to bych řekl, to je poměrně velká rána, až se lekneš že se v něm něco zlomilo, na druhou stranu ten gramofon má asi 25 let, těch desek už musel přehrát a ten mechanismus je stále v pořádku

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Micro Seiki přišli na spolehlivý způsob, který nahradí přítlačný stabilizér a současné obvodové okruží např. Clearaudio.
Outer Limit Ring

Obrázek

Stabilizace je slyšet na pevnosti basů.
Řeší to i slaběji zvlněné LP?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Řeší to i zvlněné desky. Ale viděl jsi kolik to stojí ? http://www.needledoctor.com/Clearaudio- ... table-Ring

VDS ale taky řeší zvlněné desky *thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Podobné okruží nabízí i VPI...

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Myslím, že obě součástky Clearaudio mají vysokou cenu i pro západní kolegy-soudruhy.
Cena pro nás je:

Outer Limit + Locator
Obvodový kruh pro zvýšení stability přehrávané desky, dodáváno s
šablonou na přesné vycentrování obvodového kruhu
19 990,00 Korun českých.

Nehledě na opravdu složitou montáž zakládání LP, okruží a vystřeďovacího pavouka pro něj.
Jediným zmačknutím VDS Micro Seiki je vše obslouženo a to celých 25 let bezchybného provozu. Deska nejde sundat, jak je podtlakem přisátá.
Je to technologicky náročné a nedivím se, že japonský průkopník nenašel konkurenci a ani následovníka, či ano?
Renownův Luxman na mě udělal hluboký dojem technologické jasnozřivosti japonských inženýrů. Znovu zdůrazňuji nejhlubší bas Luxmana - Micro Seiki, vlastní konstrukcím nejlepších gramofonů. Těžké talíře, nejlepší ložiska, tvrdé, či odpružené uložení. A přitom vývěva a asi dvoukilový talíř dělá podobný dojem.
Jistě, Pro-Ject X-tension na 12 palcovém rameni EVO je zajisté lepší, než přímo hnaný talíř DD, no přesto tam šůrka předváděla mnohé. Jestlipak se mi bude stejně líbit i na dadaftově NC-420? *sunglases*

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Cau Aleši, tento ,,krouzek,, uz mam ve vyrobe (pro mne) , pokud se muj napad jak to relativne beze ztrat na materialu a levneji vyrabet potvrdi , bude to urcite k dispozici v nove firme , hifi studiu v Mlade Boleslavi , kterou ted tady pomaham zalozit ..

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Jen pro upřesnění. Efičák mluví o tomhle :
Má to interní phono MC/MM, které je taky moc povedené

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

ciba píše:Cau Aleši, tento ,,krouzek,, uz mam ve vyrobe (pro mne) , pokud se muj napad jak to relativne beze ztrat na materialu a levneji vyrabet potvrdi , bude to urcite k dispozici v nove firme , hifi studiu v Mlade Boleslavi , kterou ted tady pomaham zalozit ..

Nemaje Luxman s vývěvou, obrátím se rád na CibaAUDIo.
Za cenu mírnou, klubovou, budu rovnat analogové vlny přeležené.
Mám velkou radost z Tvého nadšení a pokroku v mezích zákona fyziky a technologie nadnárodní automobilky. A4 za cenu Loganu. :shock:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Renown> moc hezké. trochu mi vzhledově připomíná masterpiece od jedné zcela neznámé značky.
http://www.thevintageknob.org/KENWOOD/L02A/L02A.html
ale to není hybrid.
kdo ví, jak by mi po čase zase chutnaly lampy?

Odpovědět