Tesla NC580 - CINCH výstupy
-
- Kontaktovat uživatele:
Tesla NC580 - CINCH výstupy
Zdravím,
pořídil jsem si celkem zachovalou Teslu NC580 a vzhledem k tomu, že v základu má DIN 5-ti kolík, který mi absolutně nevyhovuje, tak bych si jej rád předělal na RCA výstupy. Rád bych si ale ujasnil několik drobností:
- při otevření jsem zjistil, že od přenosky nevedou čtyři dráty, ale pět - ze způsobu stávajícího zapojení soudím že pátý je zemnění
- docela mne zarazilo, že drátky od přenosky jsou hodně útlé - mám obavy jak bezpečně odizolovat tak, aby jsem ho nepřetrhl. Nějaké zlepšováky?
- z informací tady na webu jsem pochopil, že mám ty drátky napájet přímo na RCA konektory, nicméně v originálním zapojení jsou drátky připevněny na nějakou "vidličku" (viz. foto), dle jejíž funkce soudím, že zkratuje L a R kanál se zemí při vypnutém stavu - není potřeba toto nějak řešit?
- v originálním zapojení (DIN) nebyl řešen zemnicí drát k předzesilovači - předpokládám, že teď bych měl samostatným káblem propojit kovové části stroje a vyvést vedle RCA konektorů k uzemnění
Děkuji za komentáře
Miroslav
foto zde: www.uschovna.cz/zasilka/LIAM32A29KXJJ4B8-YPV
pořídil jsem si celkem zachovalou Teslu NC580 a vzhledem k tomu, že v základu má DIN 5-ti kolík, který mi absolutně nevyhovuje, tak bych si jej rád předělal na RCA výstupy. Rád bych si ale ujasnil několik drobností:
- při otevření jsem zjistil, že od přenosky nevedou čtyři dráty, ale pět - ze způsobu stávajícího zapojení soudím že pátý je zemnění
- docela mne zarazilo, že drátky od přenosky jsou hodně útlé - mám obavy jak bezpečně odizolovat tak, aby jsem ho nepřetrhl. Nějaké zlepšováky?
- z informací tady na webu jsem pochopil, že mám ty drátky napájet přímo na RCA konektory, nicméně v originálním zapojení jsou drátky připevněny na nějakou "vidličku" (viz. foto), dle jejíž funkce soudím, že zkratuje L a R kanál se zemí při vypnutém stavu - není potřeba toto nějak řešit?
- v originálním zapojení (DIN) nebyl řešen zemnicí drát k předzesilovači - předpokládám, že teď bych měl samostatným káblem propojit kovové části stroje a vyvést vedle RCA konektorů k uzemnění
Děkuji za komentáře
Miroslav
foto zde: www.uschovna.cz/zasilka/LIAM32A29KXJJ4B8-YPV
Re: Tesla NC580 - CINCH výstupy
Ponechal bych původní zapojení a použil redukci DIN/cinch za pár korun z marketu (vyrobil jsem si sám) na přenosu NC580 se to výrazně neprojeví
pátý drát bude asi zem, propoj na svorku GND zadní panel zesilovače nebo pre-ampu. Enem bacha, něktaré mají signál na hrotech DIN
1-4 tu ne ! Musí být na 3-5.
https://www.hyperelektro.cz/audio-reduk ... 0wodoeoBwA
pátý drát bude asi zem, propoj na svorku GND zadní panel zesilovače nebo pre-ampu. Enem bacha, něktaré mají signál na hrotech DIN
1-4 tu ne ! Musí být na 3-5.
https://www.hyperelektro.cz/audio-reduk ... 0wodoeoBwA
-
- Kontaktovat uživatele:
Pět drátů: bílý je L, modrý je Lgnd, červený je R, zelený je Rgnd, pátý, zpravidla černý je stínění raménka. na DIN byly propojeny L-3, R-5, Lgnd, Rgnd a stínění raménka spojeno a připájeno na 2.
Pokud chceš na cinchy, tak levý pár na černý cinch, pravý na červený, stínění raménka na zemní svorku (šroub)
Ale v podstatě nevadí pokud se země i v tomto případě propojí již v gramci. (pozn. některé přenosky mají již konstrukčně propojenu Lgnd s kovovým krytem přenosky, takže pokud není uchycena izolovaně v headshelu, tak už tam je Lgnd propojena se stíněním raménka)
Pokud chceš na cinchy, tak levý pár na černý cinch, pravý na červený, stínění raménka na zemní svorku (šroub)
Ale v podstatě nevadí pokud se země i v tomto případě propojí již v gramci. (pozn. některé přenosky mají již konstrukčně propojenu Lgnd s kovovým krytem přenosky, takže pokud není uchycena izolovaně v headshelu, tak už tam je Lgnd propojena se stíněním raménka)
nepouzit rca ale kabel na pevno!!!
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den,
děkuji za reakce. Chápu to tedy správně, že mám jen ustřihnout koncovku DIN a místo ní napájet RCA? A zemnící drát natahnout samostatně, nebo vyvést ze stínění od RCA?
Děkuji
děkuji za reakce. Chápu to tedy správně, že mám jen ustřihnout koncovku DIN a místo ní napájet RCA? A zemnící drát natahnout samostatně, nebo vyvést ze stínění od RCA?
Děkuji
odpájet ! zemní drát není nezbytný ledaže v signálu bude brum (někdy se jeho zapojením stav paradoxně zhorší)
Lechosi, zbláznil ses ?odpájet ! zemní drát není nezbytný ledaže v signálu bude brum (někdy se jeho zapojením stav paradoxně zhorší)
ne. 40 let praxe a 100 aparatur v ruce, kolego
-
- Kontaktovat uživatele:
uff, no takže bych to viděl asi takhle:
1. odpájím DIN (nevidím sice rozdíl mezi odstřižením a odpájením, ale nejsem líný, tak si s tím tu práci dám)
2. připájím RCA
3. pokud bude brum, tak vytáhnu zemnění zevnitř Tesly a připojím na předzesilovač
4. pokud ani pak nebude kvalita zvuku dostatečná, tak připájím kabely od přenosky na RCA
1. odpájím DIN (nevidím sice rozdíl mezi odstřižením a odpájením, ale nejsem líný, tak si s tím tu práci dám)
2. připájím RCA
3. pokud bude brum, tak vytáhnu zemnění zevnitř Tesly a připojím na předzesilovač
4. pokud ani pak nebude kvalita zvuku dostatečná, tak připájím kabely od přenosky na RCA
žádnej gramec Tesla, Unitra či Videoton neměl zemní fous k připojení na zesík, NC580 nemá sebemenší náchylnost
chytat rušivý brum, to není NC450, 100x řešeno a nikdy uspokojivě nedořešeno, jinak Tvá úvaha správná
jenom do díla ! mnoho zdaru přeji
PS. nekupuj levné kolíky cinch plastové křápy za bůra z marketu ale jenom celokovové, vyplatí se
chytat rušivý brum, to není NC450, 100x řešeno a nikdy uspokojivě nedořešeno, jinak Tvá úvaha správná
jenom do díla ! mnoho zdaru přeji
PS. nekupuj levné kolíky cinch plastové křápy za bůra z marketu ale jenom celokovové, vyplatí se
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, dík za info.
konektory standardně používám tyto:
http://www.ges.cz/cz/csg-6-5-hq-bl-GES06615138.html
myslím že je to optimální poměr kvalita/cena.
konektory standardně používám tyto:
http://www.ges.cz/cz/csg-6-5-hq-bl-GES06615138.html
myslím že je to optimální poměr kvalita/cena.
zajímavý obrat mohl bys nám vysvětlit co to znamená ?nikdy uspokojivě nedořešeno
Přenoska gramofonu je z principu symetrický zdroj signálu. Má vývody R+, R-, L+ a L-. Mimo to tam vede pátý vodič, který uzemňuje trubku ramene, tak aby nebručela do repro pokud se jí dotkneš rukou. V případě gramofonů Project, je tam ještě šestý vodič, který je uzemněním pro vertikální díl ramene. V případě použití safírových ložisek v kardanu, není vertikální díl vodivě spojen s trubkou ramene a je třeba jej uzemnit extra.
Vodiče jsou obvykle barevně označeny tak, jak to někdo již přede mnou napsal. V případě Projetů je pátý vodič černý a šestý je světle zelený. Nelze si jej splést s R-.
Gramofon (Project) používá izolované cinche, které nejsou vodivě spojeny s chassis, jeho výstup je tedy plně symetrický. Je ale možné z něj udělat nesymetrický a to třeba tak, že se spojí L- a R- a GND a jsopu pak společnou zemí pro L+ a R+
Tak jak to popsal Lechos to musí být slyšet v repro pokud se rukou dotknu jakéhokoliv kovového dílu gramofonu o zhoršeném odstupu nemluvě
v tom případě DIN byl lepší idea, z přenosky vedou samosebou 4 vodiče a do zesíku pokračují tři, 2 signální a stínění coby zem, brum na dotek plechu šáska ?
nesetkal se, možná žiju krátce
nesetkal se, možná žiju krátce
-
- Kontaktovat uživatele:
Já teda nejsem žádný expert na audio, ale pocitově mi přijde jako lepší volba zapojit vodiče L+, L- na jeden konektor a R+,R- na druhý konektor než spojovat L- a R- na jeden kabel. Přece jenom z nějakého důvodu to z toho raménka (potažmo přenosky) leze odděleně. Každopádně ale když se podívám na originální zapojení alá továrna Tesla, tak ti se vůbec nerozpakovali vývody spojit a k DIN konektoru vést pouze 2 kabely s jedním stíněním (tzn. 3 kolíky).
Samozřejmě je pro mě jednodušší překuchat DIN na 2xRCA než přidělávat RCA vývody do šasi a snažit se tam ty mikro drátky správně připájet. Takže asi se budu držet výše popsaného postupu - tzn. zkusím vyměnit DIN za RCA na stávajícím kabelu a pokud to z nějakého důvodu nebude to pravé, tak to budu řešit dál.
Samozřejmě je pro mě jednodušší překuchat DIN na 2xRCA než přidělávat RCA vývody do šasi a snažit se tam ty mikro drátky správně připájet. Takže asi se budu držet výše popsaného postupu - tzn. zkusím vyměnit DIN za RCA na stávajícím kabelu a pokud to z nějakého důvodu nebude to pravé, tak to budu řešit dál.