Tesla NC 430 - nový zesilovač a reproduktory

Prostor pro milovníky poslechu LP
marb
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC 430 - nový zesilovač a reproduktory

Příspěvek od marb »

Zdravím,
chtěl bych vás požádat o radu ohledně gramofonu Tesla NC 430.
Rád bych ho oprášil. Respektive přehrávám na něm nějakých pár let a říkal jsem si,
že by si zasloužil opravu-repas apod.Trochu praská, upadlo pár čudlíků na ovládacím panelu...
Lze event. nějak uvažovat o jiném zesilovači, či případně nových reproduktorech?
Momentálně mám stejný typ:
https://www.google.cz/search?q=gramofon ... nBLBJn2yBM:

Našel jsem zajímavou stránku na opravy...
http://www.hifivintage.cz/gallery.php?lang=cz
Nicméně asi půjde jen o design a já bych rád dal opravit i technickou část...
A kdyby se dalo nějak propojit s TV, klidně použiji toto, než kupovat nějaký novodobý plastový "hnus-fi" soustavy :)
Díky,
Martin

LUK

Re: Tesla NC 430 - nový zesilovač a reproduktory

Příspěvek od LUK »

Hifivintage dělají kompletní opravy a renovace gramofonů. Seřídí, nastaví, vymění vadné díly, dají novou přenosku, předělají na Cinch konektory..... nejde jen o design. Vždyť to mají na svých stránkách napsáno:
http://www.hifivintage.cz/#onas
Jen počítej s tím, že taková kompletní renovace tě nepřijde na pár stovek.

O jiném zesilovači uvažovat můžeš, zvlášť pokud necháš předělat NC430 na cinche, pak ji můžeš bez problémů připojit k jakému zesilovači budeš chtít.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Hifivintage mohu doporučit, mám osobní dobrou zkušenost. Dělají jak renovaci vzhledu, tak i kompletní rozborku/sborku přístroje, promazání, seřízení, kabelování atd...

marb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marb »

Děkuji, zkusím je kontaktovat ohledně cenové nabídky.
Nerad čtu dlouhé texty na webu, tak jsem si toho nevšiml...
O jakém event. zesilovač mohu uvažovat?
V příloze posílám soupravu, kterou máme nyní.
M
Přílohy
IMG_4240.JPG
IMG_4238.JPG
IMG_4238.JPG

LUK

Příspěvek od LUK »

Dlouhé texty? Vždyť je to sotva pár vět. :roll:

Jak jsem psal, pokud necháš předělat gramofon na Cinche, tak uvažovat se dá o čemkoli. Zesilovačů a phono předzesilovačů (ten budeš případně taky potřebovat), jsou spousty a Cinch vstupy maj dneska už všechny.

Takhle ti ale nikdo nic moc kloudnýho neporadí, musíš říct kolik do toho budeš chtít vrazit, jestli budeš chtít nový věci nebo bazar, předpokládám že budeš chtít i repro. A připojovat k tomu chceš i něco jinýho? Digitální zdroje hudby (a třeba i tu TV), nebo ti jde čistě jen o gramofon?

Když takhle řekněš "o čem můžu uvažovat," tak ti tu všichni můžou začít házet sestavy za sumy, který jim osobně budou připadat rozumný a tobě se z nich taky třeba zatočí hlava :lol:, musíš napsat nějakou částku kterou jsi ochotnej do toho dát.

marb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marb »

Děkuji za radu.
Zatím jsem napsal na http://www.hifivintage.cz/, tak uvidím, co se dozvím.
Každopádně pokud by předělali konektory na cinche, asi zesilovač řešit nebudu a nechám opravit i tento stávající.
Přijde mi škoda ho nevyužít.
Mohu se ještě zeptat, jak spočítám momentální výkon soustavy těchto tří věcí ? (gramofon, zesilovač, bedny?)
Díky.
M

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Ještě jsem ti chci napsat ke zvážení jednu alternativu a to je pan Zapletal - bývalý zaměstnanec Tesla Litovel, který nyní dělá servis těchto starých strojů a to za velice rozumné peníze. Nevýhodou u něj jsou ale většinou i několikaměsíční čekací/dodací lhůty. Alespoň tak to bylo před několika lety, když jsem s tím něco řešil...
Kontakt:
http://www.gramofony.wz.cz/

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

mbitmane, já bych to hifivintage přehodnotil.
Uvažuj. Ten NC430 zas není bůhví co, prostě nic moc gramec. Zaplatíš majlant za "nové dřevo", dekl a cinchy a zvukově to bude v podstatě stejný. Je to prostě gramec takové kategorie.
Podle tvých fotek gramec i zesík už něco zažil , ale spravit to poměrně laickými prostředky to jde. Dekl jde přeleštit, dřevěné díly gramce i zesíku lze vyspravit a znovu nalakovat. Dostaneš tak i se zesilovačem úhlednou retro soupravu , to se dnes cení. Za peníze co bys zaplatil hifivintage (nejsou levní !!!) pořídíš gramec lepších kvalit , třeba nějaký levnější Project anebo (určitě lepší než NC430) Audiotechnica, Lenco solidnějšího provedení - tak kolem 7T.

Původní /retro/sestavu si můžeš někdy nebo někomu pustit pro radost, nový gramec zpočátku připojit k původnímu zesíku .
Je to jenom doporučení, já bych to dělal tak.

LUK

Příspěvek od LUK »

Já bych to řešil stejně. Nevrážel bych do tohhle gramofonu moc peněz. Jinak ale nemusí nechat hifivintage dělat i povrchovku, dávat novej dekl atd., ne? I když by to pak byla práce hotová jen z poloviny, evidentně mají ten gramofon i zesilovač už něco za sebou. Stačí ale když ho dá vyčistit, seřídit a vyměnit případný vadný díly. I tak to ale nebude zadarmo.
Radši bych taky ty peníze co by to i tak stálo, investoval do novýho gramofonu a sestavy, rozhodně by se to víc vyplatilo.

marb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marb »

Děkuji všem za názory. Pokud bych však uvažoval jen o seřízení a vyčištění a případně koupil k zesíku nový gramofon (starý pustil jen
ve "sváteční chvilky"), asi bez výměnu na cinchce těžko něco připojím, ne?
Zaujala mě např. vámi doporučovaná Audotechnica...
https://gramofony.heureka.cz/audio-tech ... e/#section
i z toho důvodu, že na ní mohu přehrávat i šelakové desky...

kostěj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kostěj »

Šelakové desky jdou přehrávat s origo přenoskou, nebo je na to nějaká speciál? Šelakových desek mám hodně, ale k tomu mám old gramo s jehlami resp. hroty který se mimo jiné také používaly do zdi na zavěšení obrazů :D

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Na šelak musí být speciální přenoska - hledej ty, s označením 78. Např.:
Obrázek

LUK

Příspěvek od LUK »

mbitman píše:
10 říj 2017 09:49
Zaujala mě např. vámi doporučovaná Audotechnica...
https://gramofony.heureka.cz/audio-tech ... e/#section
i z toho důvodu, že na ní mohu přehrávat i šelakové desky...
Šelakový desky na ní přehrávat nemůžeš. Tedy můžeš, ale s jinou přenoskou. Ten gramofon umí jen točit 78ot. Ale přenosku na šelak nemá.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Řeší se to tak, že máš dva headshelly, na jednom normální přenosku a na druhém šelak přenosku a ty dle potřeby měníš. Jen musíš dát bacha, abys je nezaměnil. A pak bych si na tvém místě pohrál s výběrem headshelu a případně podložek pod přenosku tak, aby nastavení pro normální (které bych bral jako referenci) vyhovovalo i té šelakové. Jinak bys musel vždy při výměně přenastavovat váhy a VTA.

kostěj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kostěj »

To je dobrý vědět, že má šelak takovou podporu *thumbs up* tak aby jsem sehnal ještě nějaký starší gramo se 78ot. :)

Odpovědět