Nová přenoska ke gramofonu Sanyo

Prostor pro milovníky poslechu LP
weitless
Kontaktovat uživatele:

Nová přenoska ke gramofonu Sanyo

Příspěvek od weitless »

Ahoj všem a díky, že tu existuje parta nadšenců do analogu. Jsem nostalgik a na stará kolena si občas pořídím věc, kterou jsem jako dítko vidělo kolem sebe. Teď mi doma přistála kombinace z poloviny 70. let Sanyo GXT-5500L. Je to nádherný kus staré poctivé japonské srandy, ale zvuk gramofonu je prostě takový nijaký. Když přes vstup zesilovače proženu analogový kotoučák, je zvuk o pět levelů jinde. Říkám si, že na vině bude zřejmě přenoska, která je nějaká ADC 990E. Co jsem našel přes soudruha Gůgla, je to nějaký lowend z prahistorie. Tady začíná mé bádání a dotaz směrem ke zkušeným místním bardům. Vůbec nejsem znalý v tématice naladění gramofonů a co jsem tak prohlížel po netu, je to pěkná věda. Můj dotaz tedy zní. Mohu nahradit současnou přenosku jakýmkoliv jiným typem přenosky? Je to jedno nebo jsou potřeba dodržet nějaká pravidla nebo technikálie vzhledem k údajům z technického listu gramofonu? Můžu zvuk jenom zlepšit, nebo naopak ještě zhoršit? Těch neznámých co jsou mi v tomto ještě ukryty je tolik, ale to možná vyplyne z dalších příspěvků, pokud se mi tu někdo bude trošku věnovat. Díky všem a přikládám obrázky současného stavu.
20240315_192012.jpg
20240315_192024.jpg
20240315_191859.jpg
20240315_191831.jpg
20240315_191814.jpg

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nová přenoska ke gramofonu Sanyo

Příspěvek od lechos »

Můžeš nahradit čímkoliv co má 1/2" montáž do headshellu přístroje, nabídka je přepestrá:
AudioTechnika AT91, Sanyo MG09, Sony VL48 G, Shure M75, Nagaoka JT411, Ortofon OM B5...to jsou ty levnější
tož podle toho jak se cejtíš finančně, jo a mimochodem: každá hraje (trochu) jinak ale, pro mě rozdíly
kritické nejsou. Pozor na správné připojení a křehké kablíky!

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Děkuji za odpověď. Takže je to o dobrém tipu na typ přenosky a zbytek o maturitě s nastavením těžiště, osy atd. na gramofonu. Toho se dost bojím a určitě to bude laboratorováni a trpělivost. Poslouchám převážně populární hudbu z 80. let. Díval jsem se na Nagaoka MP-100 nebo Ortofon 2E Red, ale netuším jestli je to správná volba. Mrknu na Tvoje tipy. Díky

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Máš původní reprobedny? To by mohlo fungovat.
Gramofon je dobrý asi odpružený jako Pioneer PL12 a raminko se mi líbí. Otázkou je kvalita vodičů v ramínku a headschellu. Mohou být prodřené nebo zoxidované.
Bude dobré vyměnit řemínek a promazat ložisko talíře. Tohle jsi asi nechtěl vědět že :mrgreen:

Přenosky asi raději nižší, nevím zda Sanyo umi výšku ramene - VTA.
Od kolegy Terahery vim, že s tim ramenem umí hrát obyčejná Audiotechnica AT95. Da se časem dokoupit s lepším hrotem

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Původní repro nemám. Hledám po netu nějakou regálové soupravu, ale je to stejné jako se vším. Nepřeberné množství vintage reproduktorů ale blbé je, že nevím jak hrají. Takže recenze a videa na Youtube. Výška ramínka se tady nastavit nedá. Řemínek je nový, spíš když se spustí gramofon, tak to celé víc hučí jako nějaké špatné uzemnění nebo co. Přenosku juknu, možná bude fakt stačit něco obyčejnějšího. Zase to není žádný highend gramofon, tak aby cena přenosky nebyla vyšší než cena celé té mašiny 😀

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

Ahoj weitles,
nevím jaké jsou Tvé finanční limty,ale pokud se musíš držet při zemi tak to co Ti píše efičák je nejlepší volba,obecně AT dělá za směšné peníze dobře použitelné vložky a poměr cena výkon je tu nedostižný,rozdíl ve zvuku oproti kotoučáku může být ale i v kvalitě desek které pouštíš,jejich čistota atd.Každopádně doporučuji pořídit alespoň slušný eliptický hrot pokud máš pračku nebo nějaké vlastní zařízení na praní desek, čím sofistikovanější broušení diamantu tím větší "schopnost"obalit se bordelem z drážky takže u nepraných desek s mikroline hrotem který AT umí opravdu za směšný peníz na boru, tak ani nedohraješ stranu a začne Ti to přeskakovat,protože se úplně obalí chloupky a prachem.Kulový hrot což je to nejlevnější a nejméně dokonalé broušení je zase na prach a nečistoty nejméně citlivý.
Obecně potřebuješ standardní MM vložku nebo MC HO něco jako je DENON DL110 nebo DL160,ale to zřejmě nebude úplně dávat smysl leda bys k tomu někde za pár kaček přišel z druhé ruky.Nastavení je jednoduché a pokud bys chtěl provedu Tě tím po telefonu zcela snadno,dej kdyžtak vědět přes SZ.
Přeju hlavně radost a zábavu, jinak myslím že i to VTA jde možna nastavit, zdá se mi tam zezadu na sloupku raménka vidět malý červík :)

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

To subumbra: diky za reakci. Nafotil jsem, ale je to všechno hrozně drobné na to, aby to mělo být user friendly nastavení, ale asi se mi do toho nechce pouštět, bo bych to určitě zvrtal. Jinak je tam to závaží, které se posouvá na rameni když s ním otáčím. To plastové kolečko s čísly jsem nepochopil, to nedělá nic. Mužu s ním točit o106.
20240316_105640.jpg
20240316_105650.jpg

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Všichni výrobci dodržujou tyto barvy přívodů, když se spleteš nestane se nic
ale, stereo efekt může být zkreslený, případně - objeví se brum:
Přílohy
zapojení přenosky.jpg

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

to weitles
nastavit tam jde úplně všechno a je to snazší než si myslíš, ale opravdu na telefon....nevím odkud jsi ale pokud bys byl blízko Litoměřic není problém abys to dovezl,všechno Ti ukážu a příště už to zvládneš třeba sám.....

Frosty
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Frosty »

lechos píše:
16 bře 2024 11:22
Všichni výrobci dodržujou tyto barvy přívodů, když se spleteš nestane se nic
ale, stereo efekt může být zkreslený, případně - objeví se brum:
Hele Pytlíku, neblbni tady lidi, všichni výrobci toto zapojeni nedodržují. Je potreba vzít měřák a zjistit zapojení. *headbang*

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Ten gramofon je talentovaný, začni s kamarádem po telefonu na videohovoru aby ti řekl základy.
Popravdě s tim hlukem jsi mě postrašil, neni to snadné odminovat stary pantograf.
Mechanika kladek a řemene, motorek a loziska stroje ze 70 let jsou vyzva pro kutily s pajkou.
Nemáš li takoveho, zvuk bude se zhoršeným odstupem. Uzemnění kabelu v změti jinych je lahudka.
Dnes bych dal přednost novému levnému gramci s přímým nahonem aby nehucel.

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Subumbra: přesně z opačného konce republiky 😉. Nejdřív zkusím vyměnit přenosku a pak budu laborovat. Jenom dotaz, to kolečko s čísly má dělat co? Omlouvám se za laický dotaz, ale na ramenku se nic neděje. Otáčí se pouze to závaží za ním ale jen pokud s ním točím ručně.

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Efičak: mám. Kousek v Boskovicích je otec se synem co spravují všechnu možnou i nemožnou vintage techniku. Ten hukot jako uzemnění prestane, když tochu pohnu celou části plotny s gramofonem. Možná se tam něco někde dotýká u jistících šroubů. Vzadu na gramu je uzemňovací šroub, ale netuším jestli to něco udělá. Nemám na co uzemnit.

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Tak jsem objednal Audio-Technica AT-VM95E. Jsem zvědavý jestli se zvuk zlepší. Ale věřím ze ano. Snad je to dobrá volba.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Tak je to holy low zaklad, takze neocekavat neco velkeho. Nagaoka MP-110 by byla lepsi a zejmeba slysitelnejsi volbou.

Odpovědět