NC 440 zkreslenie na konci platne s 2M Red
NC 440 zkreslenie na konci platne s 2M Red
Stal som sa štastným majiteľom NC440ky v pomerne dobrom stave (vymenil som napájanie za napájanie adaptérom, stroboskop som vymenil za ledkový s kryštálom riadeným oscilátorom na 100Hz, signálový kábel som skrátil - neprevádzam ho cez ten skratovač výstupu ale priamo na cinche), jediný problém je ten že neviem ako dosiahnuť aby na konci platní nebolo veľké skreslenie, pôvodne som myslel že to je prenoskou VM 2103, ale po výmene za 2M Red by to snáď nemalo... antiskating a prítlak by mal byť správny aj keď nemám váhu takže stopercentne to neviem povedať...
A ešte občas počuť skreslenie aj inde na platni ako keby to misto bolo plné prachu (ale robia to aj niektoré nové platne kde vizuálne nie je ani smietko) - tak to ako keby rezonuje keď to hrá pri niektorých frekvenciách, ale tá rezonancia sa neobjavuje všade len na určitých miestach na platni a len na niektorých..
A ešte občas počuť skreslenie aj inde na platni ako keby to misto bolo plné prachu (ale robia to aj niektoré nové platne kde vizuálne nie je ani smietko) - tak to ako keby rezonuje keď to hrá pri niektorých frekvenciách, ale tá rezonancia sa neobjavuje všade len na určitých miestach na platni a len na niektorých..
Re: NC 440 zkreslenie na konci platne s 2M Red
josko7452
Závidím Ti šikovnost. Modrá led je působivá a externí napájení, určitě gramofonu pomůže.
Aby ramínko snímalo bez slyšitelného zkreslení, potřebuje seřídit přenosku.
Tesla osadila NC-440 delším, 10" palcovým ramínkem.
Rowing, náš astronom mi vypočítal, pomocí vlastního programu, ideální délku přesahu za spindl.
Josko, koukni se do analogové sekce našeho fóra, kde je o seřízení přenosky vše.
Rowing píše : montážní vzdálenost ramínka na NC-440, dle Tvého měření (jen přibližně) je 220 mm.
Ideální přesah za spindl, je 17,44 mm. (hrot přesahuje trn středu ložiska) celkem od ložisek ramínka 237,44 mm.
Po správném přesahu, stačí zarovnat dle obou null pointů dle Baerwalda - 66 mm a 120,89 mm z mé šablony.
Vyzkoušej a napiš.
Závidím Ti šikovnost. Modrá led je působivá a externí napájení, určitě gramofonu pomůže.
Aby ramínko snímalo bez slyšitelného zkreslení, potřebuje seřídit přenosku.
Tesla osadila NC-440 delším, 10" palcovým ramínkem.
Rowing, náš astronom mi vypočítal, pomocí vlastního programu, ideální délku přesahu za spindl.
Josko, koukni se do analogové sekce našeho fóra, kde je o seřízení přenosky vše.
Rowing píše : montážní vzdálenost ramínka na NC-440, dle Tvého měření (jen přibližně) je 220 mm.
Ideální přesah za spindl, je 17,44 mm. (hrot přesahuje trn středu ložiska) celkem od ložisek ramínka 237,44 mm.
Po správném přesahu, stačí zarovnat dle obou null pointů dle Baerwalda - 66 mm a 120,89 mm z mé šablony.
Vyzkoušej a napiš.
Ďakujuem za odpoveď...
S tým ramenom sa dá nejak hýbať? ja som myslel že je to napevno. Tak to je fajn, vyskúšam...
S tým ramenom sa dá nejak hýbať? ja som myslel že je to napevno. Tak to je fajn, vyskúšam...
Ramenem ne, josko.josko7452 píše:Ďakujuem za odpoveď...
Držák přenosky - headschel, má dlouhé dírky na šroubky přenosky. Tím se posouvá přesah.
Tak to upravil Prcek. Dýhovaný sokl nemá chybu.
http://lh6.ggpht.com/_3sw2Pc23ozc/R5otD ... NC-440.jpg
ja mám takýto... sú tam len samostatné 2 diery.
Ten upravený NC440 som tu už videk kdesi, je to fakt paráda...
ja mám takýto... sú tam len samostatné 2 diery.
Ten upravený NC440 som tu už videk kdesi, je to fakt paráda...
Skúsšal som pozrieť presah podľa šablony a je to cca. 17mm.
Len teda neviem ako sa to má merať to mám ramienko na stred dať nad spindl a vtedy merať alebo kam? Ak tak tak to mám správne...
A to zarovnanie na nullpointy znamená čo? to je to nastavenie offsetovéhu uhlu? lebo nejak nemám prestavu k čomu na tej šablone to mám primeriavať a to som si aj prečítal to PDFko Gramofon a jeho nastavení odkiaľ mám tú šablonu..
Len teda neviem ako sa to má merať to mám ramienko na stred dať nad spindl a vtedy merať alebo kam? Ak tak tak to mám správne...
A to zarovnanie na nullpointy znamená čo? to je to nastavenie offsetovéhu uhlu? lebo nejak nemám prestavu k čomu na tej šablone to mám primeriavať a to som si aj prečítal to PDFko Gramofon a jeho nastavení odkiaľ mám tú šablonu..
Super! Šikula. Já čekal, až se tím prokoušeš.josko7452 píše:Skúsšal som pozrieť presah podľa šablony a je to cca. 17mm.
A to zarovnanie na nullpointy znamená čo? to je to nastavenie offsetovéhu uhlu? lebo nejak nemám prestavu k čomu na tej šablone to mám primeriavať a to som si aj prečítal to PDFko
Gramofon a jeho nastavení odkiaľ mám tú šablonu..
Ano, jak píšeš, ramínko nad spindl a vzdálenost od spindlu k hrotu přenosky, je ten přesah.
Šipka na šabloně míří ramínku na ložiska.
17 mm přesah ? Optimální, pro nastavení dle Baerwalda, ja 17, 44 mm. Chápu, že nevemeš kulatý pilník a neprodloužíš dírky pro šroubky přenosky...
Ano, null pointy jsou k nastavení offsetového úhlu. Tuha z pentelky na technické kreslení, hrot zabodnutý do bodu na šabloně a pečlivě zarovnat.
Další cestou k snížení zkreslení je, abys poprosil Rowinga, aby spočítal null pointy na tento přesah 17 mm.
Oba body offsetového úhlu, budou na jiné vzdálenosti od středu desky.
K témuž cíli, jde dojít více cestami.
A jaj... Tak to že šípka smeruje k ložisku mení situáciu a tak vychádza mi cca. 16mm presah teraz čo je už dosť zlé, horšie je že ho nemám ako zväčšiť, pretože je tam síce ešte jedna dvojica upevňovacích dier ale táto dvojica je ešte bližšie k ložisku.
Takže ideálne bude prepočítať nullpointy na 16mm presah?
Ano josko. Napiš mail adminovi Rowingovi.josko7452 píše:A jaj... Tak to že šípka smeruje k ložisku mení situáciu a tak vychádza mi cca. 16mm presah teraz čo je už dosť zlé, horšie je že ho nemám ako zväčšiť, pretože je tam síce ešte jedna dvojica upevňovacích dier ale táto dvojica je ešte bližšie k ložisku.
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Obávám se, že zkreslení tu bude pořád a s jakýmkoliv sebevíce drahým hrotem. Na konci LP jsou otáčky nejpomalejší a chyba snímacího úhlu největší. Výsledkem jsou "máznuté" sykavky a cykavky /tím myslím zkreslené "c"/. Od tohoto trápení vám pomůže jedině tangenciální gramofon, ale ani ten není všemocný. Mám Grundig PS35 a vím o čem mluvím - předtím jsem měl slavný Tesla Litovel NC450 s neméně slavným raménkem P1101, ale Grundig ho přehrál ve všech směrech, včetně odstupu. Se zkreslením u LP je třeba se smířit, nebo zapomenout na vinyl...
Měl jsem s 2M Red stejný problém, který se z 90% vyřešil výměnou za AT440mlb.
Potvrzuji stejnou zkušenost s AT 440. Před tím jsem se trápil s AT95 a 2M Red.
to kutilka a seva :
takže chybový úhel a nižší úhlová rychlost na konci desky se dá kompenzovat tvarem hrotu ???
To je převratná myšlenka ....
takže chybový úhel a nižší úhlová rychlost na konci desky se dá kompenzovat tvarem hrotu ???
To je převratná myšlenka ....
To určitě ne. Moje vysvětlení je, že na konci lp kvůli menšímu průměru je pro hrot obtížnější kvalitně sledovat drážku. Po výměně přenosky již zkreslení neslyším.
Zkreslení u středu desky je opravdu mnohem menší. Přibyly výšky u ohraných desek. MicroLine hrot zřejmě vydoluje poslední zdravé zbytky z drážky, ohrané předchozími majiteli na kdovíjakých a kdovíjak nastavených křápech...
Na zahraničních fórech mají podobné zkušenosti.
Na zahraničních fórech mají podobné zkušenosti.