Nastavení gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení gramofonu

Příspěvek od Peer »

Pošli SZ Efičákovi...

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Hmmmm, asi to tak dopadne.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

S přenoskou to není jednoduché. Těžko se radí. Myslím si, že nejvíce záleží na kabelech a předzesilovači, aby si spolu s přenoskou sedly. Po zkušenostech se svými začátky bych volil pro začátek něco levnějšího, až časem bych šel výš. Říkám to proto, že jsem měl několik přenosek v cenách okolo 4t a žádná mi moc nesedla, takže to byly vyhozené peníze.
Nedávno jsem byl u kamaráda a překvapil mě zvuk levné přenosky Audio Technika , cenou do 1t. Pohraješ, zjistíš něco o gramofonech a půjdeš dál.
Doporučuji pro začátek například Ortofon OM5. Tu jsem měl na starém gramofonu a hrála velmi dobře a prodává se za pětistovku. Bohužel jsem ji věnoval kamarádovi a když jsem zjistil, že mnohem dražší přenoska hraje hůře, tak jsem litoval.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Ještě jedna rada na konec. Nesnaž se nijak zasahovat do konstrukce gramofonu, Já jsem se kdysi snažil vylepšit svůj starý gramofon z mládežnických let tím, že jsem odstranil původní kabel a nahradil ho lepším. Potom jsem litoval, protože nový kabel zdůraznil vrčení motorku a trafa. Oni, konstruktéři, tehda věděli kde jsou nejslabší stránky přístroje a podle toho jej konstruovali.
Proto si myslím, že se k takovým přístrojům hodí něco jednoduššího.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

CharlieCh píše:Skutečně mi nikdo neporadí, jakou přenosku pořídit? Nerad bych něco vybíral sám, abych to potom mohl/musel hodit za pár šupů na aukro.

Nač radit čárlí, máš to napsáno v manuálu, cos postnul internetu. Pick-up AT 12 e. Má výborné parametry. Bude fajna. Buď kup jen hrot, nebo a to raději novou.
Ta je výborná právě na Rock. Dynamika. AT 12 s, má diamantový hrot Shibata.

Obrázek

ObrázekObrázek

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Efičák - sice jsem uvažoval o o něco dražší přenosce, ale když se na to podívám ze tvého úhlu pohledu, je na tom kus pravdy.
Fox - Díky, o výměně "drátků" vůbec neuvažuju, protože v mojí cenové relaci by to stejně asi žádný význam nemělo.

PS - s rozměry přenosky si kvůli přišroubování mám dělat starost, nebo jsou jednotné?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Rozteč šroubků je stejná. U nové přenosky by šroubky měly být součástí balení.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Potom napiš jak ti to s hrotem Shibata hraje, moc by mě to zajímalo.

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Díky, Foxi za tolik info. V pondělí asi skočím prozatím k Viláškovi (ano, v Opavě) pro Ortofon OMB5, protože v českých luzích a hájích nemůžu najít prodejce Audio-Technica ATS12S a pro zahraniční prodejce nemám PayPall atd. Jinak patrně nejlevnější je zde, s cenou těsně pod 53 doláčů, což je vcelku pohoda:
http://stereoneedles.com/audio-technica.html

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Takže, pánové, změna je život a po vystřídání přenosky Audio Technica (jejíž chvějka je po smrti) přenoskou OMB 5, která mi dlouho v gramu nevydržela :-), mám nyní, po návštěvě u efičáka, gramo osazeno přenoskou Goldring 1012 GX. Ještě ji vcelku nemám naposlouchanou, ale už po pár skladbách Pražského výběru je slyšet změna, k lepšímu, samozřejmě. Vím, že jsem v tuto chvíli nadšený, ale doufám, že mi to vydrží co nejdéle :-)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Německý automatický gramofon Saba PSP 250, na mě udělal vynikající, nebojím se říct, že mě nadchnul kvalitou provedení.
CarlieCh mu udělal zbrusu nový plexi kryt. Automatika funguje spolehlivě a německé provedení přístroje je jak jinak echt püntlich kvälitët.
Ramínko nevykazuje po 30 letech ani náznak vůle ! Provedení a konstrukce je srovnatelná s kvalitními japonskými ramínky jako je Sumiko a pod.
Potěšil nás kvalitně provedený headschel. Takto udělaný držák přenosky není slabým místem ramínka, jako je tomu u Tesly NC-440. Výměna přenosky na zádíčka položeného headschelu, je pohodlnější než nasazení na ramínko.
Už původní, hliníkové šroubky, mají leštené sražené hrany a silikonové podložky. Pozornost detailu...
Naprosto spolehlivý magnetický antiskating, zafungoval napoprvé a nastavení zafixovalo přenosku na hladké desce na měření, jako přišitá. Ramínko patří k těžším, kovovým. Goldring 1012 GX, má 6,3 g. Bude na něm šikovná.

Ložisko přímo poháněného gramofonu má lepší vlastnosti, než zbrusu nové gramofony za dost slušné peníze.
Opět žádná vůle ! Hliníkový talíř, má 1,2 kg. Směrem k základně se rozšiřuje, což je dobré pro moment setrvačnosti.
Povrch je proveden z 3 mm gumové vrsty, která dokonale tlumí hliníkový talíř a taky materiál gramodesky proti rezonancím z hrotu přenosky. Vrstva má vybrání pro etiketu. Dokonalá práce.

Přední panel i knoflíky automatického ovládání, jsou kovové. Potěší dokonalým zpracováním, jako celý gramofon.
Nechybí funkce repeat, stroboskop pro přesné otáčky, start-stop.
Ačkoli se starých strojů dotýkám pouze pod dohledem Renowna, potenciál gramofonu Saba, přesahuje životnost nejen jejího prvního majitele, ale i další generace.

Je to luxusní výrobek z nejlepších analogových let.
Rád ho ještě uvidím. Pětikolík nás do GTP-1 nepustil.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

asi nerozumim spravnemu postupu pri nastaveni offsetoveho uhlu prenosky, at tocim sablonou jak tocim, stale mi vychazi, ze je spravne zarovnana pro vsechny nastaveni (stevenson, baerwald, loefgren) - ale to je blbost, ze? stahnul jsem si z vinylengine i jine sablony ale se stale stejnym vysledkem :) na prenosku jsem si dokonce i tuhu prilepil, abych pripadne odchylky videl lepe.
je to tak, ze nastavim delku ramenka (dle doporuceni vyrobce) a podle sablony pak offsetovy uhel (to jsou ty tri modely). sablona v navodu od rowinga je pro baerwalda. takze kdyz umistim prenosku do nullpointu na 120 mm a nastavim uhel prenosky, bude mi sedet i v nullpointu na 66mm? na te sablone z vinylengine (accutrak universal protractor v2)jsou vsechny tri modely najednou a kdyz jsem ji zkousel tez, vychazelo zarovnani podle vsech modelu, aniz bych s uhlem nejak hybal... stevenson dokonce sedel tak, ze jsem nemusel tocit talirem (proste pokud jsem dal jehlu na vnejsi nullpoint pro stevensona, stacilo otocit ramenkem, bez nutnosti tocit talirem a vychazel presne i vnitrni nullpoint pro stevensona) doufam, ze jsem to popsal nejak srozumitelne.
o jak velke odchylky se jedna? jsou "od oka" viditelne, nebo to vyzaduje duslednejsi mereni?

JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS »

Dobrý den vespolek. Jsem majitelem gramofonu Tesla NC420, který budu zanedlouho dávat do opravy k panu Zatloukalovi do Litovle. Gramofon má ulomený držák přenosky (dávná "práce" tehdy malého syna). Chtěl bych poprosit o radu jakou přenosku pořídit (a kde) do tohoto gramofonu a jaké případné úpravy na gramofonu realizovat. Předem díky za rady. JirkaS

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Na NC420 bych dal Music Hall Tracker http://aukro.cz/magnetodynamicka-prenos ... 68704.html, nebo Ortofon OM5E.
Cokoliv dražšího bude asi neadekvátní .....

JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS »

Díky za radu. Mám tomu rozumět tak, že NC 420 není nic moc? Je mezi ní a třeba NC 440 podstatný rozdíl? A jak je to ve vztahu k současnému ProJect?

Odpovědět